Ministry of Science & Technology
First synthethic path for tuberculosis & chikungunya inhibiting flavonoid molecules deciphered
“In synthetic chemistry, the analogs of natural products can be prepared by the same route. At times the analogs show better medicinal properties than the natural products”-- Dr. Pratibha Srivastava
“Since flavonoids boost-up immunity, a flavonoid-rich diet is recommended”
“Most ayurvedic products are rich in flavonoids. Flavonoids are mostly present in tomato, onion, lettuce, grape, apple, strawberry, peach, and other vegetables. A diet rich in flavonoids protects us from diseases related to heart, liver, kidney, brain, and other infectious diseases”-- Dr. Pratibha Srivastava
20 AUG 2020 2:17PM by PIB Delhi
Flavonoid molecules, like rugosaflavonoids, podocarflavone, and isoflavone found to inhibit tuberculosis and chikungunya, have so far been isolated from plants. For the first time, scientists have unearthed the route to synthesize the molecules in the lab, paving the path for ensuring their availability at all seasons without overexploiting the medicinal plants that contain them.
Scientists from Agharkar Research Institute (ARI), Pune, an autonomous institute of the Department of Science and Technology (DST), Govt. of India, have come up with the first synthetic route for producing flavonoids molecules related to the treatment of tuberculosis and chikungunya. Preliminary indications have been witnessed regarding probable treatment response to COVID 19.
According to the recent work published in the peer-reviewed scientific journal,ACS Omega’ by Dr. Pratibha Srivastava and her team from ARI have developed the first total synthesis of flavonoids such as rugosaflavonoids, podocarflavone, and isoflavone. 'Rugosaflavonoid A' is reported from a Chinese medicinal plant Rosa rugosa. 'Podocarflavone A' is isolated from the plant Podocarpus macrophyllus.
Rosa rugosa (extreme left) and Podocarpus macrophyllus
“Most ayurvedic products are rich in flavonoids. Flavonoids are mostly present in tomato, onion, lettuce, grape, apple, strawberry, peach, and other vegetables. A diet rich in flavonoids protects us from diseases related to heart, liver, kidney, brain, and other infectious diseases. Right now, the world is facing a traumatic situation due to COVID-19. Since flavonoids boost-up immunity, a flavonoid-rich diet is recommended,” explains Dr. Srivastava.
Flavonoids are normally isolated from plants. However, inconsistency in natural products can occur in different seasons, places, and species. Along with these hurdles, over-exploitation of medicinal plants puts an extra burden on the environment.
To overcome these problems, such products can be developed by synthetic protocols in the laboratory by simple and cost-effective methods. The synthetic natural products possess a structure and medicinal properties similar to the natural product.
The chemical structure of flavonoids is similar to the female hormone 17-beta-estradiol (estrogen). Therefore, flavonoids can ease the life of women who face problems in the premenopausal stage.
“While synthesizing rugosaflavonoids, my team has obtained dihydro rugosa flavonoids, which are found to be more potent in inhibiting highly infectious diseases like chikungunya and tuberculosis. Computational analysis of these molecules to inhibit COVID-19 by targeting spike protein, proteases and RdRp is also obtained, and the results are exciting,” says an exuberant Dr. Srivastava.
Dr. Srivastava also expressed confidence in the compounds synthesized by her Ph.D. student Ninad Puranik, for problems associated with women during the perimenopausal phase.
“In synthetic chemistry, the analogs of natural products can be prepared by the same route. At times the analogs show better medicinal properties than the natural products,” said Dr. Srivastava.
Interaction Analysis of rugosaflavonoids with TB protein
Anti-CHIKV testing of flavonoids
[Publication details: https://doi.org/10.1021/acsomega.9b02900
DOI: 10.1038/s41598-019-43768-5
https://doi.org/10.1039/C8RA00636A
https://doi.org/10.1039/C7RA04971D
For further details, contact Dr. Pratibha Srivastava (psrivastava@aripune.org, 020-25325123), Scientist, Bioprospecting Group, and Dr. PK Dhakephalkar, Director (Officiating), ARI, Pune, director@aripune.org, pkdhakephalkar@aripune.org, 020-25325002.]

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ত্যুবর্ক্যুলোসিস অমসুং চিকনগুনিয়া ফহনলিবা ফ্লেবোনইদ মোলিক্যুলগী অহানবা সিন্থেতিক ওইনা পুথোক্নবগী লম্বী পুথোক্লে
"সিন্থেতিক কেমিস্ত্রীদা, মহৌশাগী পোত্থোকশিংগী এনালোগ অসি চপ মান্নবা লম্বীদা শেম্বা য়াই। করিগুম্বা মতমদা মহৌশাগী পোত্থোকশিংদগী এনালোগশিংনা হেন্না হিদাক লাংথক্কী ওইবা মগুন হেন্না য়াওবা য়াওই" – দা. প্রতিভা স্রিবাস্তব
"ফ্লেবোনুইদশিং অসিনা লাইনা চঙহন্দবগী চাং ৱাংহনবনা, ফ্লেবোনইদ য়াম্না য়াওবা চীঞ্জাকশিং চাবা ফৈ"
"অয়ুর্বেদগী পোরত্থোকশিং অসি ফেল্বোনইদকী চাং য়াম্না য়াওই। ফ্লেবোনইদশিং অসি খামেন, তিলহৌ, লেত্যুস, অঙ্গুর, শেম, স্ত্রোবেরী, নাস্পতি, অমসুং অতোপ্পা মনা মশীংশিংদা য়াম্না মরাং কাইনা য়াওই। ফ্লেবোনইদ য়াম্না য়াওবা মচী ওইবা চীঞ্জাকশিংনা ঐখোয়বু থমোইগী লাইনা, লিভর, কিদনী, ব্রেন, অমসুং অতোপ্পা লৌনগনবা লাইনা কয়াদগী ঙাকথোকই।" – দা. প্রতিভা স্রিবাস্তব
20 AUG 2020 2:17PM by PIB Imphal
রুগোসাফ্লোবানোই, পোদোকার্ফ্লাবোন, অমসুং আসিসোফ্লেবোনগুম্বা ত্যুবর্ক্যুলোসিস অমসুং চিকঙ্গুনিয়া ফহল্লিবা ফ্লেবোনইদ মোলিক্যুলশিংবু পাম্বীশিংদগী লৌথোক্লে। ইয়ান হানবা ওইনা, সাইন্তিস্তশিংনা লেবতা মোলিক্যুলশিংবু মোলিক্যুল শুংনবগী লম্বী অমা পুথোক্লে, মসিনা হিদাক লাংথক শীজিন্নবা য়াবা পাম্বীশিংবু হেন্না মাঙহন্দনা কুম চুপ্পা অমা ফংহন্নবগী পাম্বৈ অমা পীরগনি।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী (দি.এস.তি.), ভারত সরকারগী অঘর্কার রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ (এ.আর.আই.), পুনেগী সাইন্তিস্তশিংনা অহানবা ওইনা ত্যুবর্ক্যুলোসিস অমসুং চিকঙ্গুনিয়া লাইয়েংবদা চঙবা ফ্লেবোনইদ মোলিক্যুল পুথোকপগী লম্বী অমা পুথোক্লে। কোবিদ-১৯ লাইয়েংবদা শীজিন্নবা য়াবাওগী মওং মতৌসু অহানবা চাংয়েং তৌবদা থেংনরে।
পীয়র রিভ্যু সাইন্তিফিক জর্নেল অমা ওইরিবা 'এ.সে.এস. ওমেগা"দা হন্দক ফোংখিবা ৱারেং অমদা দা. প্রতিভা স্রিবাস্তব অমসুং মহাক্কী এ.আর.আই.গী কাংবুনা রগোসাফ্লেবোনোইদ, পোদোকার্ফ্লেবোন, অমসুং আইসোফ্লেবোনগুম্বা ফ্লেবোনোইদকী অহানবা মপুং ফানা সিন্থেতিক ওইবা ফ্লেবোনোইদ পুথোকখ্রে।
'রুগোসাফ্লেবোনোইদ এ" অসি চাইনাগী হিদাক কান্নবা পাম্বী রোসা রুগোসাদগী ফংবনি। 'পোদোকার্ফ্লেবোন এ' অসিনা পোদোকার্পস মাক্রোফাইলস্তগী লৌথোকপনি।
রোসা রুগোসা (খ্বাইদগী ওই থংবা) অমসুং পোদোকার্পস মেক্রোফাইলস
"অয়াম্বা অয়ুর্বেদগী পোত্থোকশিং অসি ফ্লেবোনোইদ মরাং কাইনা য়াওই। ফ্লেবোনোইদশিং অসি খামেন, তিলহৌ, লেত্যুস, অঙ্গুর, শেম, স্ত্রোবেরী, নাস্পতি, অমসুং অতোপ্পা মনা মশীংশিংদা য়াম্না মরাং কাইনা য়াওই। ফ্লেবোনইদ য়াম্না য়াওবা মচী ওইবা চীঞ্জাকশিংনা ঐখোয়বু থমোইগী লাইনা, লিভর, কিদনী, ব্রেন, অমসুং অতোপ্পা লৌনগনবা লাইনা কয়াদগী ঙাকথোকই। হৌজিক মালেমগী ওইনা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা ৱাখলগী ওইবা অকিবা কয়া অমা থেংনরি। ফ্লেবোনোইদশিং অসিনা ঐখোয়গী হকচাংবু নাদ-য়েক্তনা থম্বা ঙম্বনা মরম ওইদুনা, ফ্লেবোনোইদ মরাং কাইনা য়াওবা চীঞ্জাকশিং অসি চাবা ফৈ।" হায়না দা. স্রিবাস্তবনা ফোংদোক্লক্লি।
ফ্লেবোনোইদশিং অসি পাম্বীশিংদগী ফংই। অদুমওইনমক, মহৌশাগী পোত্থোকশিং অসি কুম, মফম অমসুং মখাল খেন্নবনা মরম ওইদুনা চাং নাইনা ফংদে। মসিগী খুদোংচাদবসিগী মথক্তা, হিদাক কান্নবা পাম্বীশিংবু কা হেন্না মাংহন তাকহনবনা মরম ওইদুনা অকোইবগী ফিবমদসু কাইহল্লি।
হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অসিবু কোকহন্নবগীদমক, লেবোরেতরীচদা ইচম চম্না অমসুং মমল চঙহন্দনা সিন্থেতিক প্রোতোকোল শীজিন্নদুনা শেমদুনা কোকহনবা য়াগনি। সিন্থেতিক ওইবা মহৌশাগী পোত্থোকশিং অসি মহৌশাগী পোত্থোকশিংদা য়াওরিবা স্ত্রকচর অমসুং হিদাক কান্নবগী মগুনশিং অদু মান্ননা য়াওই।
ফ্লেবোনোইদকী কেমিকেল স্ত্রকচর অসি ফিমেল হোর্মোন ১৭-বিতা-ইস্ত্রাদিওল (এস্ত্রোজেন)গা মান্নৈ। মরম অসিনা ফ্লেবোনোইশিং অসি প্রিমেনোপোজেলগী তাংকক্তা নুপীশিংনা খুদোংচাদবা থেংনবা হন্থহনগনি।
"রুগোসাফ্লেবোনোইদ শুংবা মতমদা, ঐহাক্কী কাংবুনা দাইহাইদ্রো রুগোসা ফ্লেবোনোইদ ফংখ্রে, হায়রিবসি চিকঙ্গুনিয়া অমসুং ত্যুবর্কুলোসিস থিংনবা হোৎনবদা য়াম্না কান্নৈ। হায়রিবা মোলিক্যুলশিং অসিগী কোবিদ-১৯ থিংনবগীদমক স্পাইক প্রোতিন, প্রোতিজ অমসুং আর.দি.আর.পি.দা তার্গেৎ তৌদুনা কম্প্যুতেসনেল এনালাইসিসু তৌখি, অমসুং মসিদগী ফংবা ফলশিংসু হরাউবা পোক্নিংঙাই ওইখি" হায়না দা. স্রিবাস্তবনা ফোংদোকখি।
দা. স্রিবাস্তবনা মহাক্কী পি.ঐচ.দি. মহৈরোই নিনাদ পুরানিক্না পেরিমেনোপোজেল তাংকক্কী নুংঙাইতবগা মরী লৈননা কম্পাউন্দ সিন্থেসাইজ তৌরিবসিদসু মহাক্না থাজবা পোকই হায়না ফোংদোকখি।
"সিন্থেতিক কেমিস্ত্রীদা, মহৌশাগী পোত্থোকশিংগী এনালোগ অসি চপ মান্নবা লম্বীদা শেম্বা য়াই। করিগুম্বা মতমদা মহৌশাগী পোত্থোকশিংদগী এনালোগশিংনা হেন্না হিদাক লাংথক্কী ওইবা মগুন হেন্না য়াওবা য়াওই" হায়না দা. স্রিবাস্তবনা ফোংদোকখি।
রুগোসাফ্লেবোনোইদশিংগা তি.বি. প্রোতিনগগী ইন্তরেক্সন এনালাইসিস
ফ্লেবোনোইদকী এন্তি-চিক.ভি. তেস্ত তৌবা
[ফোংখিবগী অকুপ্পা মরোলঃ https://doi.org/10.1021/acsomega.9b02900
দি.ও.আই. 10.1038/s41598-019-43768-5
https://doi.org/10.1039/C8RA00636A
https://doi.org/10.1039/C7RA04971D
মখা তাবা অকুপ্পা মরোলগীদমক, দা. প্রতিভা স্রিবাস্তব (psrivastava@aripune.org, 020-25325123), সাইন্তিস্ত, বাইওপ্রোস্পেক্তিং গ্রুপ, অমসুং দা. পি.কে. ধাকেফালকর, দিরেক্তর (ওফিসিএতিং), এ.আর.আই., পুনে, director@aripune.org, pkdhakephalkar@aripune.org, 020-25325002.দা পাউ ফাউবীয়ু]