Ministry of Science & Technology
Study initiated for low cost COVID 19 detection kit suitable for storage in less stringent conditions in rural areas
Researchers are developing an aptamer-based diagnostic kit for detection of SARS-Co-V2 infection
It can detect a number of infections in precise & efficient manner, besides making detection of COVID 19 infection less costly
21 AUG 2020 12:29PM by PIB Delhi
The COVID 19 pandemic has thrown up the novel challenge of setting up rapid diagnostic facilities in remote areas which do not have adequate infrastructure. This calls for low cost devices that do not require very stringent storage facilities. Scientists have put in a research plan to meet this urgent requirement.
With support from the Science and Engineering Research Board (SERB), a statutory body under the Department of Science and Technology (DST), Birla Institute of Technology, Mesra, Ranchi, has initiated a research with the detection of a target protein using bioinformatics tool against which the diagnostic kit has to be developed. This study has taken the special domain of spike protein in consideration for the development of the diagnostic kit.
The researchers are developing an aptamer-based diagnostic kit for detection of SARS-Co-V2 infection. Their study will first ensure the detection of corona virus infection while subsequently, the kit will also differentiate the various types of corona virus infection (SARS Co-V1, MERS) including COVID 19 infection. The general corona virus infection may be detected on the basis of conserved domain present in all three corona virus infection (SARS Co-V1, MERS & COVID 19) while the differential kit will be developed on the basis of combination of conserved and non-conserved domain present in SARS-CoV2 virus, SARS-CoV2 virus & MERS virus respectively.
Armed with state-of-art expertise in molecular biology and drug delivery domain, Dr. Abhimanyu Dev, Assistant Professor at Birla Institute of Technology, Mesra (BIT Mesra) Ranchi, has teamed up with Dr. Venkatesan Jayaprakash, Associate Professor of the same Institute to carry out this research. The development of the diagnostic kit will be done at Birla Institute of Technology, Mesra lab while testing of kit will be conducted at Institute of Life Sciences (ILS), Bhubaneswar under supervision of Dr. Rajeeb Kumar Swain, Scientist E, ILS Bhubaneswar.
The aptamer-based technology is a relatively new technique. It can detect a number of infections in precise & efficient manner. Besides, it makes detection of COVID 19 infection less costly and the devices can be stored in less stringent conditions, making it more effective over conventional antibody-based detection techniques, especially for the rural and remotely located population. The detection of other corona virus infection (SARS-Co-V1 & MERS) will also be an added advantage of our research.
This kit also has the advantage of detecting corona virus infection in very less time as it will be a rapid diagnostic kit for detection based on the change in colour. Further, the kit will be less costly in comparison to antibody-based detection technique due to low production cost and requirement of the less stringent storage facility.
Figure showing schematic representation of aptamer-based detection of COVID 19 infection
[For more details, please contact: Dr. Abhimanyu Dev, Birla Institute of Technology, Mesra (BIT Mesra) Email: abhimanyudev@bitmesra.ac.in, Mob: 9955165915
Dr. Venkatesan Jayaprakash, Birla Institute of Technology, Mesra (BIT Mesra) Email: venkatesanj@bitmesra.ac.in, Mob: 9470137264 ]

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
খুঙ্গংগী মফমশিংদা চেকশিন্না থম্বগী মথৌ থোইনা তাদবা অমদি শেল কয়া চংদবা কোবিদ ১৯ দিতেক্সন কিৎ পুথোক্নবা স্তদী হৌখ্রে
রিসর্সরশিংনা সার্স-কো-ভি২ লায়না খঙদোক্নবা এপ্তামের-বেজ দাইগনোস্তিক কিৎ দিবেলপ তৌরি
কোবিদ ১৯গী লায়না খঙদোকপদা শেল চংবা হন্থহনবগী মথক্তা মসিনা লায়না মশিং কয়া চুম্না অমসুং মপুং ফানা খঙদোক্কনি
21 AUG 2020 12:29PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর মরাং কায়না লৈতবা খুঙ্গংগী মফমশিংদা রেপিদ দাইগনোস্তিক ফেসিলিতী লিংখৎনবা অনৌবা খোঙথাং লৌখৎহল্লি। মসিনা য়াম্না চেকশিন্নবা থম্বগী মথৌ তাদবা অমদি শেল চংদবা দিবাইজ পুথোকহল্লি। সাইন্তিস্তশিংনা অথুবদা মথৌ তারিবা অসি ফংবা ঙম্নবা রিসর্স প্লান অমা শেম্লি।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগ (দি.এস.তি.)গী মখাদা লৈবা স্তেৎচুতরী বোদী অমা ওইরিবা সাইন্স এন্দ ইঞ্জিনীয়রিং রিসর্স বোর্দ (এস.ই.আর.বি.)গী মতেংগা লোয়ননা বির্লা ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজী, মেস্রা, রাঞ্চিনা দাইগনোস্তিক কিৎ অসি দেবেলপ তৌনবা বাইওইনফোর্মেতিক্স তুল শীজিন্নদুনা পাম্লিবা পোর্তিন অদু খঙদোক্নবা রিসর্স অমা হৌখ্রে। স্তদী অসিনা অখন্নবা দোমেনগী স্পাইক প্রোতিনগী ওইনা দাইগনোস্তিক কিৎ অসি দিবেলপ তৌরি।
রিসর্সরশিংনা সার্স-কো-ভি২না নারে খঙদোক্নবা এপ্তামের-বেজ দাইগনোস্তিক কিৎ অমা দিবেলপ তৌরি। মখোয়গী স্তদী অসিনা অহানবদা কোরোনা ভাইরসনা থোকহনবা অনাবা অসি খঙদোক্নবা হোৎনগনি লোয়ননা কিৎ অসিনা তোঙান তোঙানবা কোরোনা ভাইরসনা থোকহনবা কোবিদ ১৯গী লায়না অসি য়াওনা মখলশিং (সার্স-কো-ভি১, মর্স) খন্দোক্কনি। চুম্নগী কোরোনা ভাইরসকী লায়না অসি কোরোনা ভাইরস অহুমনা (সার্স-কো-ভি১, মর্স অমসুং কোবিদ ১৯) থোকহল্লিবা লায়না অসিদা য়াওবা কঞ্জর্ব দোমেনদা য়ুম্ফম ওইরগা খঙদোকপা য়াগনি অমরোমদা খন্দোক্নবা কিৎ অসিনা সার্স-কো-ভি১ ভাইরস, সার্স-কো-ভি২ ভাইরস অমসুং মর্স হায়রিবশিং অসিদা মথং শিৎনবা য়াওরিবা কঞ্জর্ব অমসুং নন-কঞ্জর্ব দোমেনগী অপুনবা য়ুম্ফম ওইরগা দিবেলপ তৌগনি।
মোলিকুলর বাইওলোজী অমসুং দ্রগ দেলিবরী দোমেনগী খ্বাইদগী নৌবা খুলাইগা শীজিন্নদুনা দা অভিমন্যু দেব বির্লা ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজী, মেস্রা (বিৎ মেস্রা), রাঞ্চিদা এসিস্তেন্ত প্রোফেসরনা ইন্সতিত্যুৎ অসিগী এসোসিয়েৎ প্রোফেসর দা বেঙ্কেতেসন জয়াপ্রকাশকা লোয়ননা চুংশিন্নদুনা রিসর্স অসি পাঙথোক্লি। দাইগনোসতিক কিৎ অসি দেবেলপ তৌবা অসি বির্লা ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজী, মেস্রা লেবতা তৌগনি অমরোমদা কিৎ অসি চাংয়েংনা ইন্সতিত্যুৎ ওফ লাইফ সাইন্সেস (আই.এল.এস.), ভুবনেস্বরদা আই.এল.এস. ভুবনেস্বরগী সাইন্তিস্ত ই, দা রাজীব কুমার স্বানগী মীৎয়েং মখাদা পাঙথোক্কনি।
এপ্তামের-বেজ তেক্নোলোজী অসি খ্বাইদগী নৌবা তেক্নিক অমনি। মসিনা লায়না মশিং কয়া চুম্না অমদি মপুং ফাবা মওংদা খঙদোকপা ঙম্মি। মসিগী মথক্তা মসিনা কোবিদ-১৯গী লায়না অসি খঙদোকপদা শেল চংহন্দে অমসুং দিবাইজ অসি থম্বদা য়াম্না চেকশিনবা মথৌ তাবা অদু হন্থহল্লি , মসিনা মরু ওইনা খুঙ্গং অমসুং অরাপ্পা মফমদা লৈবা মীশিংগী ওইনা হান্না লৈরিবা এন্তি-বোদী বেজ দিতেক্সন তেক্নিকশিংদগী হেন্না কান্নবা ওইহল্লি। অতোপ্পা কোরোনা ভাইরসকী লায়নাশিং (সার্স-কো-ভি১ অমসুং মর্স) খঙদোকপা ঙম্বা অসিনা ঐখোয়গী রিসর্স অসিগী অহেনবা কান্নবা অমা ওইরগনি।
কিৎ অসিনা কোরোনা ভাইরসকী লায়না অসি মতম চংদনা খঙদোকপা ঙম্বগী খুদোংচাবা লৈ মরমদি মসি রেপিদ দাইগনোস্তিক কিৎ অমা ওইনা মচুংদা অহোংবা লাকপদা য়ুম্ফম ওইরগা খঙদোকপা ঙম্লগনি। মখা তানা, কিৎ অসি পুথোকপদা শেল চংদবা অমসুং থম্বদা হেন্না চেকশিন্নবগী মথৌ তাদবা অদু হন্থহন্দুনা এন্তিবদী-বেজ দিতেক্সন তেক্নিক্কা য়েংনবদা কিৎ অসিগী মমল হোংগনি।
ফিগর অসিনা কোবিদ ১৯ লায়না অসি এপ্তামের-বেজ শীজিন্নদুনা খঙদোকপগী স্কিমেতক রিপ‌্রজেন্তেসন উৎলি
[অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, পাও ফাওবীয়ু: দা অভিমন্যু দেব, বর্লা ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজী, মেস্রা (বিৎ মেস্রা) ইমেল: abhimanyudev@bitmesra.ac.in, মোবাইল: ৯৯৫৫১৬৫৯১৫
দা বেঙ্কতেসন জয়াপ্রকাশ, বর্লা ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজী, মেস্রা (বিৎ মেস্রা) ইমেল : venkatesanj@bitmesra.ac.in, মোবাইল: ৯৪৭০১৩৭২৬৪ ]