President's Secretariat
President of India virtually presents National Sports and Adventure Awards, 2020
29 AUG 2020 2:09PM by PIB Delhi
In a first ever virtual presentation of awards, the President of India, Shri Ram Nath Kovind, gave away the National Sports and Adventure Awards, 2020 from Rashtrapati Bhavan today (August 29, 2020) and said that the achievements of these award winners were reminder of India’s immense potential in the sports.
Setting the bar high, the President said that India would eventually emerge as a great power in the sports and aspire to find a place in top ten countries for winning the medals in 2028 Olympics. “I am sure we will achieve this target” he said while addressing a gathering of officials, sports-persons and trainers spread over 11 different centres across the country including, Bengaluru, Pune, Sonepat, Chandigarh, Kolkata, Lucknow, Delhi, Mumbai, Bhopal, Hyderabad and Itanagar. The Union Minister of State (Independent Charge) for Youth Affairs and Sports, Shri Kiren Rijiju also attended the ceremony and delivered the welcome address from New Delhi.
The President said that COVID-19 has adversely affected the sports world too. Olympic Games have been postponed. Sports activities in our country have also been affected. Players and coaches might be feeling less motivated due to lack of practice and competitions which poses a huge challenge for their mental and physical preparation. He was happy to note that players and coaches have been connected through online coaching and webinars to overcome this challenge. He said that today's event was an attempt to continue sports related activities despite the global pandemic.
The President was happy to note the increased diversity of sports in our country. He said that today's award winners represent more than 20 sports. The growing popularity of our traditional games like Kabaddi, Kho-Kho and Mallakhamb will help in connecting the common people with sports. Today, apart from Cricket and Football, league tournaments of sports like Volleyball and Kabaddi are gaining popularity which is a pleasant change.
The President said that the culture of sports can be promoted by the participation of all stakeholders. It is not the sole responsibility of the government. Investment in sports is a collective effort towards nation-building which strengthens society. He was happy to note that many corporate, NGOs and educational institutions are making significant contribution in promoting sports. He expressed confidence that India would emerge as a leading nation in sports through collective efforts.
The Sports Awards are given every year to recognize and reward excellence in sports. Rajiv Gandhi Khel Ratna Award is given for the spectacular and most outstanding performance in the field of sports by a sportsperson over a period of four years; Arjuna Award is given for consistent outstanding performance for four years; Dronacharya Award goes to the coaches for producing medal winners at prestigious international sports events; Dhyan Chand Award is for life time contribution to sports development and Rashtriya Khel Protsahan Puruskar is given to the corporate entities (both in private and public sector) and individuals who have played a visible role in the area of sports promotion and development. Overall top performing university in inter-university tournaments is given Maulana Abul Kalam Azad Trophy. In addition to these Sports Awards, the spirit of adventure among the people of the country is recognized by bestowing the Tenzing Norgay National Adventure Award.

ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭର୍ଚୁଆଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଦୁଃସାହସିକତା ପୁରସ୍କାର-2020 ପ୍ରଦାନ
29 AUG 2020 2:09PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆୟୋଜିତ ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ ଉତ୍ସବରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ରାମନାଥ କୋବିନ୍ଦ ଆଜି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରୁ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ଓ ଦୁଃସାହସିକତା ପୁରସ୍କାର-2020 ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହିସବୁ ପୁରସ୍କୃତ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ଉପଲବ୍ଧି କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ପ୍ରଚୁର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ମରଣ କରାଉଛି ।
ଭାରତ କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବସ୍ତୁତଃ ଏକ ମହାଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ଏକ ଉଚ୍ଚ ଆଶା ରଖି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି 2028 ଅଲିମ୍ପିକ୍‌ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ 10ଟି ପଦକ ବିଜୟୀ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବାକୁ ଭାରତ ଆଶା ରଖିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ, ଆମେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିପାରିବା ।ଦେଶର 11ଟି ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ସମବେତ କର୍ମକର୍ତ୍ତା, ଅଧିକାରୀ, କ୍ରୀଡାବିତ୍‌ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏହି ଅବସରରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇଥିଲେ । ଯେଉଁ 11ଟି ସ୍ଥାନରେ ଏହି ସମାବେଶ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା ସେଗୁଡିକ ହେଲା- ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, ପୁଣେ, ସୋନିପତ, ଚଣ୍ଡୀଗଡ, କୋଲକାତା, ଲକ୍ଷ୍ନୌ, ଦିଲ୍ଲୀ, ମୁମ୍ବାଇ, ଭୋପାଲ, ହାଇଦ୍ରାବାଦ ଓ ଇଟାନଗର । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ରୀଡା ଓ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ) ଶ୍ରୀ କିରେନ ରିଜିଜୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସାମିଲ ହୋଇ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରୁ ସ୍ୱାଗତ ଭାଷଣ ଦେଇଥିଲେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ରୀଡା ଜଗତ ଉପରେ କରୋନା ମହାମାରୀର କୁପ୍ରଭାବ ବିଶେଷ ପଡିଛି । ଅଲିମ୍ପିକ୍‌ କ୍ରୀଡା ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ସ୍ଥଗିତ ରଖାଯାଇଛି । ଆମ ଦେଶର କ୍ରୀଡା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତରଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି । କ୍ରୀଡାବିତ୍‌ ଓ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନେ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଅଭାବରୁ ଉତ୍ସାହ ହରାଇ ଥାଇପାରନ୍ତି । ଏହା ସେମାନଙ୍କ ମାନସିକ ଓ ଶାରୀରିକ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ କ୍ରୀଡାବିତ୍‌ ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନେ ଅନ୍‌ଲାଇନ କୋଚିଂ ଏବଂ ୱେବିନାର ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଥିବାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ୱେ ଆଜିର ଏହି ଆୟୋଜନ କ୍ରୀଡା ସଂପର୍କିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଜାରି ରଖିବାର ଏକ ଭଲ ଉଦ୍ୟମ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଆମ ଦେଶରେ କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିବିଧତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଯେଉଁମାନେ ପୁରସ୍କୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ସେମାନେ 20ରୁ ଅଧିକ ଖେଳକୁଦର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛନ୍ତି । କବାଡି, ଖୋଖୋ ଓ ମାଲଖମ୍ବ ଭଳି ଆମର ପାରମ୍ପରିକ କ୍ରୀଡା ପ୍ରତି ଲୋକପ୍ରିୟତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବାରୁ ସାଧାରଣ ଲୋକେ ଖେଳ ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଆକର୍ଷିତ ହେବେ । ଏବେ କ୍ରିକେଟ ଓ ଫୁଟବଲ ବ୍ୟତୀତ ଭଲିବଲ ଏବଂ କବାଡି ଭଳି ଲିଗ୍‌ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ କ୍ରମଶଃ ଲୋକପ୍ରିୟ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହା ଏକ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସବୁ ସଂପୃକ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବଢିଲେ କ୍ରୀଡା ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ହେବ । ଏହା କେବଳ ସରକାରଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ନୁହେଁ । କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଏକ ସାମୂହିକ ଉଦ୍ୟମର କଥା; ଯାହା ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଏବଂ ସମାଜକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରେ । ଅନେକ କର୍ପୋରେଟ ସଂସ୍ଥା, ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ସଂଗଠନ ଓ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ କ୍ରୀଡାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଯୋଗାଉଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ସାମୂହିକ ଉଦ୍ୟମ ଫଳରେ ଭାରତ କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ରାଷ୍ଟ୍ରର ମାନ୍ୟତା ପାଇବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।
କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ରୀଡାବିତ୍‌ଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ପୁରସ୍କୃତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଦେଶରେ କ୍ରୀଡା ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । କ୍ରମାଗତ ଚାରିବର୍ଷ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ପାଇଁ କ୍ରୀଡାବିତ୍‌ଙ୍କୁ ରାଜୀବ ଗାନ୍ଧୀ ଖେଳରତ୍ନ ପୁରସ୍କାର ଦିଆଯାଉଛି । ସେହିଭଳି କ୍ରମାଗତ 4ବର୍ଷ ଗୋଟିଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ କ୍ରୀଡାବିତ୍‌ଙ୍କୁ ଅର୍ଜୁନ ପୁରସ୍କାର ଏବଂ ପଦକ ବିଜୟୀ କ୍ରୀଡାବିତ୍‌ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଥିବା ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଦ୍ରୋଣାଚାର୍ଯ୍ୟ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଏହାଛଡା କ୍ରୀଡାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ନିମନ୍ତେ ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ସାଧନା ଓ ଉପଲବ୍‌ଧିଭାବେ ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦ ପୁରସ୍କାର ତଥା ଉଭୟ ସରକାର ଏବଂ ବେସରକାରୀ ଉଦ୍ୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟୋଜିତ କ୍ରୀଡା ପ୍ରୟାସକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଖେଳ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ସେହିଭଳି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ତରରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନକୁ ଆନ୍ତଃ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ମୌଲାନା ଅବୁଲ କଲାମ ଆଜାଦ ଟ୍ରଫି ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି । ଏସବୁ କ୍ରୀଡା ପୁରସ୍କାର ବ୍ୟତୀତ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଃସାହସିକ ଭାବନା ବୃଦ୍ଧି ଓ ସେଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ତେନ୍‌ଜିଙ୍ଗ ନର୍ଗେ ଜାତୀୟ ଦୁଃସାହସିକ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ।