Ministry of Home Affairs
MHA issues new Guidelines
Unlock 4 opens up more activities outside Containment Zones
Strict enforcement of lockdown in Containment Zones till 30th September 2020
29 AUG 2020 8:05PM by PIB Delhi
The Ministry of Home Affairs (MHA) has issued new guidelines today for opening up of more activities in areas outside the Containment Zones. In Unlock 4, which will come into effect from September 1, 2020, the process of phased re-opening of activities has been extended further. The new guidelines, issued today, are based on feedback received from States and UTs, and extensive consultations held with related Central Ministries and Departments.
Salient features of the new guidelines
• Metro rail will be allowed to operate with effect from 7th September 2020 in a graded manner, by the Ministry of Housing and Urban Affairs (MOHUA)/ Ministry of Railways (MOR), in consultation with MHA. In this regard, Standard Operating Procedure (SOP) will be issued by MOHUA.
• Social/ academic/ sports/ entertainment/ cultural/ religious/ political functions and other congregations will be permitted with a ceiling of 100 persons, with effect from 21st September 2020. However, such limited gatherings can be held with mandatory wearing of face masks, social distancing, provision for thermal scanning and hand wash or sanitizer.
• Open air theatres will be permitted to open with effect from 21st September 2020.
• After extensive consultation with States and UTs, it has been decided that Schools, colleges, educational and coaching institutions will continue to remain closed for students and regular class activity up to 30th September 2020. Online/distance learning shall continue to be permitted and shall be encouraged. However, following will be permitted, in areas outside the Containment Zones only, with effect from 21st September 2020 for which, SOP will be issued by the Ministry of Health & Family Welfare (MoHFW):
1. States/ UTs may permit upto 50% of teaching and non-teaching staff to be called to the schools at a time for online teaching/ tele- counselling and related work.
2. Students of classes 9 to 12 may be permitted to visit their schools, in areas outside the Containment Zones only, on voluntary basis, for taking guidance from their teachers. This will be subject to written consent of their parents/ guardians.
3. Skill or Entrepreneurship training will be permitted in National Skill Training Institutes, Industrial Training Institutes (ITIs), Short term training centres registered with National Skill Development Corporation or State Skill Development Missions or other Ministries of Government of India or State Governments.
National Institute for Entrepreneurship and Small Business Development (NIESBUD), Indian Institute of Entrepreneurship (IIE) and their training providers will also be permitted.
• Higher Education Institutions only for research scholars (Ph.D.) and post-graduate students of technical and professional programmes requiring laboratory/ experimental works. These will be permitted by the Department of Higher Education (DHE) in consultation with MHA, based on the assessment of the situation, and keeping in view incidence of COVID-19 in the States/ UTs.
• All activities, except the following, shall be permitted outside containment zones:
1. Cinema halls, swimming pools, entertainment parks, theatres (excluding open air theatre) and similar places.
2. International air travel of passengers, except as permitted by MHA.
• Lockdown shall continue to be implemented strictly in the Containment Zones till 30th September, 2020.
• Containment Zones shall be demarcated by the District authorities at micro level after taking into consideration the guidelines of MoHFW with the objective of effectively breaking the chain of transmission. Strict containment measures will be enforced in these containment zones and only essential activities will be allowed.
• Within the containment zones, strict perimeter control shall be maintained and only essential activities allowed.
• These Containment Zones will be notified on the websites of the respective District Collectors and by the States/ UTs and information will also be shared with MOHFW.
States not to impose any local lockdown outside Containment Zones
State/ UT Governments shall not impose any local lockdown (State/ District/ sub-division/City/ village level), outside the containment zones, without prior consultation with the Central Government.
No restriction on Inter-State and intra-State movement
• There shall be no restriction on inter-State and intra-State movement of persons and goods. No separate permission/ approval/ e-permit will be required for such movements.
National Directives for COVID-19 management
• National Directives for COVID-19 management shall continue to be followed throughout the country, with a view to ensure social distancing. Shops will need to maintain adequate physical distancing among customers. MHA will monitor the effective implementation of National Directives.
Protection for vulnerable persons
• Vulnerable persons, i.e., persons above 65 years of age, persons with co-morbidities, pregnant women, and children below the age of 10 years, are advised to stay at home, except for meeting essential requirements and for health purposes.
Use of Aarogya Setu
• The use of Aarogya Setu mobile application will continue to be encouraged.
Click here to see MHA Guidelines
Click here to see D.O Letter

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
এম.ঐচ.এ.না অনৌবা চৎন-কাংলোন থোকখ্রে
কন্তেন্মেন্ত জোনগী মপান্দা অনলোক ৪না অহেনবা থবক থৌরমশিং হাংদোকখ্রে
সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২০ ফাওবা কন্তেন্মেন্ত জোনশিংদা অকনবা চেকশিল থৌরাংশিং লৌখৎকনি
29 AUG 2020 8:05PM by PIB Imphal
গৃহ মন্ত্রালয়না অহেনবা থবক থৌরমশিং কন্তেন্মেন্ত জোনশিংগী ৱাংমদা হাংদোক্নবগীদমক অনৌবা কাংলোনশিং ঙসি থোকখ্রে। সেপ্তেম্বর ১, ২০২০দগী চৎনবা হৌগদবা অনলোক ৪ অসিদা তাংকক নাইনা হাংদোক্কদবা থবক থৌরমশিংগী থৌরাং মখা চত্থখ্রে। ঙসি থোকখিবা অনৌবা চৎন-কাংলোনশিং অসি রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংদগী ফংবা ফীদবেকশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা শেম্বনি অমসুং কেন্দ্রগী মন্ত্রী অমসুং দিপার্ত্মেন্তশিংগা কুপ্না তান্নখি।
অনৌবা চৎন-কাংলোনশিং অসিদা য়াওরিবা মরুওইবা ৱারোলশিং
• সেপ্তেম্বর ৭, ২০২০দগী হৌদুনা এম.ঐচ.এ.গা তান্নদুনা হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়/রেলৱে মন্ত্রালয়না মেত্রো রেল তাংকক নাইনা চেনবা হৌরগনি। মসিগা মরী লৈননা, স্তেন্দার্দ ওব ওপরেতিং প্রোসিজ্যুর অমা এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.না থোকখ্রে।
• সোসিএল/ একাদেমিক/ স্পোর্তস/ ইন্তর্তেন্মেন্ত/ কলচরেল/ পোলিতিকেলগী থবক থৌরমশিং অমসুং অতোপ্পা মী তিনবা য়াবা থবকশিং মীওই ১০০ ফাওবা তিন্দুনা সেপ্তেম্বর ২১, ২০২০দগী মখা চত্থবা য়ারগনি। অদুমওইনমক অসিগুম্বা মী তিনবগী থৌরমশিং অসি ফেস মাস্ক শোইদনা উপকদবনি, সোসিএল দিস্তেন্সিং, থর্মেল স্কেনিং অমসুং হেন্দ ৱাশ নত্ত্রগা সেনিতাইজর শীজিন্নগদবনি।
• সেপ্তেম্বর ২১, ২০২০দগী হৌদুনা ওপন এয়র থিএতরশিং হাংদোকপা য়ারগনি।
• রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংগা কুপ্না তান্নরবা মতুংদা স্কুল, কোলেজ, এজুকেসনেল অমসুং কোচিং ইন্সতিত্যুসনশিংদা মহৈরোইশিং অমসুং মহৌশাগী ক্লাসকীদমক্তদি সেপ্তেম্বর ৩০ ফাওবা লোনগনি। ওনলাইন/দিস্তেন্স লর্নিংদি মখা তানা চত্থবা য়াগনি অমসুং পুক্নিং থৌগৎকদবনি। অদুবু কন্তেন্মেন্ত জোনগী ৱাংমদা সেপ্তেম্বর ২১, ২০২০দগী হৌদুনা চৎনবা হৌগদবা মখাদা পীরিবা থবক থৌরমশিং অসিগীদক্তা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না এস.ও.পি. অমা থোক্লকখিগনিঃ
ক) রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা তিচিং অমসুং নোন-তিচিং স্তাফশিংবু ওনলাইন তিচিং নত্ত্রগা তেলি-কাউন্সেলিং অমসুং মসিগা মরী লৈনবা থবকশিংগীদমক চাদা ৫০ ফাওবা লাকপা য়াগনি।
খ) ক্লাস ৯দগী ১২ ফাওবগী মহৈরোইশিংনা কন্তেন্মেন্ত জোনগী ৱাংমদা লৈবা স্কুলশিংদা মশানা পামজবগী মতুং ইন্না মখোয়গী ওজাশিংদগী গাইদেন্স লৌনবগীদমক উন্নরুবা য়াগনি।
গ) স্কিল নত্ত্রগা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ ত্রেনিংশিং নেসনেল স্কিল দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন নত্ত্রগা স্তেৎ স্কিল দিবেলপমেন্ত মিসন নত্ত্রগা অতোপ্পা ভারত সরকারগী মন্ত্রালয়শিংগী নত্ত্রগা রাজ্য সরকারগী মন্ত্রালয়শিংগা লোইননা নেসনেল স্কিল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎ, ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎ, শোর্ত তর্ম ত্রেনিং সেন্তরশিংদা চত্থবা য়াগনি।
নেসনেল ইন্সতিত্যুৎ ওব ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ অমসুং স্মোল বিজিনেস দিবেলপমেন্ত, ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওব ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ অমসুং মখোয়গী ত্রেনিং পীরিবশিংসু চৎনগনি।
• হাইয়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিংদা রিসর্স স্কোলারশিং (পি.ঐচ.দি.) অমসুং লেবোরেতরী অমসুং একপরিমেন্তেলগী থবক চঙবা তেক্নিকেল অমসুং প্রোফেসনেল প্রোগ্রাম পোস্ত গ্রেজুএৎ মহৈরোইশিং খক্কী হাংবা য়াগনি। হায়রিবসি এম.ঐচ.এ.গা তান্নরবা মতুংদা ফিবম অমসুং রাজ্য নত্ত্রগা য়ু.তি. অদুগী কোবিদ-১৯গী মখা পোন্না দিপার্ত্মেন্ত ওব হাইয়র এজুকেসন্না চৎনহনগনি।
• মখাগীশিং অসি নত্তবা অতোপ্পা থবক থৌরম পুম্নমক কন্তেন্মেন্ত জোনগী ৱাংমদা চৎনবা য়াগনি।
১) সিনেমা হোল, স্বিমিং পুল, ইন্তর্তেন্মেন্ত পার্ক, থিএতর (ওপন এয়র থিএতর খক নত্তনা) অমসুং মসিগা মান্নবা মফমশিং।
২) এম.ঐচ.এ.না অয়াবা পীবা ইন্তর্নেসনেল এয়র ত্রাবেল পেসেঞ্জর খক নত্তনা।
• কন্তেন্মেন্ত জোনশিংদদি সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২০ ফাওবা লোকদাউন হকচিন্না চৎনগনি।
• কন্তেন্মেন্ত জোনশিং অসি দিস্ত্রিক্ত ওথোরিতীশিংনা মাইক্রোল লেবেলদা এম.ও.ঐচ.এফ.দব্ল্যু.গী চৎন-কাংলোনশিং ইল্লবা মতুংদা মখা মখা শন্দোকপা থিংনবগী পান্দমদা লেপকনি। হায়রিবা কন্তেন্মেন্ত জোনশিং অসিদা অকনবা মওংদা চেকশিন থৌরাং লৌখৎকনি অমসুং তঙাই ফদবা থবক থৌরমশিংদমক চৎপা য়াগনি।
• কন্তেন্মেন্ত জোনগী মনুংদা, অকনবা চেকশিল থৌরাং লৌখৎপগা লোইননা তঙাইফদবা থবকশিংতমক চৎনবা য়াগনি।
• হায়রিবা কন্তেন্মেন্ত জোনশিং অসি মরী লৈনবা দিস্ত্রিক্ত কল্লেক্তরশিংগী ৱেবসাইত্তা উৎকনি অমসুং রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা এম.ও.ঐচ.এফ.দব্ল্যু.না ঈ পাউ পীথোক্কনি।
কন্তেন্মেন্ত জোনশিংগী মপান্দা রাজ্যশিংনা লোকদাউন অমত্তা লাউথোকপা য়াররোই
রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংনা কন্তেন্মেন্ত জোনশিংগী মপান্দা লোকেল লোকদাউন অমত্তা কেন্দ্র সরকারগী অয়াবা য়াওদনা লাউথোকপা য়াররোই।
ইন্তর স্তেৎ অমসুং ইন্ত্রা স্তেৎকী চত্থোক চৎশিন্দা অথিংবা লৈরোই
• ইন্তর স্তেৎ অমসুং ইন্ত্রা স্তেৎকী ওইনা মী অমসুং পোৎচৈগী চত্থোক চৎশিন্দা অথিংবা লৈরোই। অসিগুম্বা চত্থোক চৎশিনগীদমক অখন্নবা পর্মিসন/ এপ্রুবেল/ ই-পর্মিৎ অমত্তা চঙলরোই।
কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তকীদমক নেসনেল দিরেক্তিবশিং
• কোবিদ-১৯গীদমক থোকপা নেসনেল দিরেক্তিবশিং লৈবাক পুম্বদা সোসিএল দিস্তেন্সিং ঙাকপগা লোইননা চৎনগনি। দুকানশিংনসু লৈবা লাক্লিবশিংগী মরক্তা অথাপ্পা ঙাক্না চৎনহনগনি। এম.ঐচ.এ.না নেসনেল দিরেক্তিবশিং মতীক চানা চৎননবা য়েংশিনগনি।
চেকশিন্নিংঙাই ওইবা মীওইশিংবু ঙাক শেনবা
• চেকশিন্নিংঙাই ওইবা মীওইশিং হায়বদি চহী ৬৫গী মথক্তা লৈবা মীওইশিং, অনাবা কয়া লৈবা, মীরোনবী, অমসুং চহী ১০গী মখাদা লৈবা অঙাংশিংবু তঙাইফদবা পোৎলমশিং লৌবগী অমসুং অনা লায়েংগা মরী লৈনবদা নত্তনা য়ুমদগী চত্থোক্তনবা খঙহল্লি।
আরোগ্যা সেত্যু শীজিন্নবা
• আরোগ্যা সেত্যু মোবাইল এপ্লিকেসন শীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি।
এম.ঐচ.এ.গী চৎন-কাংলোনশিংগীদমক মফম অসিদা নম্বীয়ু
দি.ও. লেত্তর য়েংনবগীদমক মফম অসিদা নম্বীয়ু