Department of Space
Indian Astronomers discover one of the farthest Star galaxies in the universe.
01 SEP 2020 5:19PM by PIB Delhi
As a landmark achievement in Space missions, Indian Astronomers have discovered one of the farthest Star galaxies in the universe.
Sharing this information here today, Union Minister of State (Independent Charge), Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh said, it is a matter of pride that India’s first Multi-Wavelength Space Observatory "AstroSat" has detected extreme-UV light from a galaxy located 9.3 billion light-years away from Earth. The galaxy called AUDFs01 was discovered by a team of Astronomers led by Dr Kanak Saha from the Inter-University Centre for Astronomy and Astrophysics(IUCAA) Pune.
The importance and uniqueness of this original discovery can be made out from the fact that it has been reported in the leading international journal “Nature Astronomy” published from Britain. India's AstroSat/UVIT was able to achieve this unique feat because the background noise in the UVIT detector is much less than one on the Hubble Space Telescope of US based NASA.
Dr Jitendra Singh has congratulated India’s Space Scientists for once again proving to the world that India’s capability in Space technology has risen to a distinguished level from where our scientists are now offering cues and giving leads to the Space scientists in other parts of the world. According to Professor ShyamTandon, the excellent spatial resolution and high sensitivity is a tribute to the hard work of the UVIT core team of scientists for over a decade.
According to Director of Inter-University Centre for Astronomy and Astrophysics (IUCAA) Dr Somak Ray Chaudhury, this discovery is a very important clue to how the dark ages of the Universe ended and there was light in the Universe. We need to know when this started, but it has been very hard to find the earliest sources of light, he said.
Pertinent to mention that India’s first Space Observatory AstroSat, which has made this discovery, was launched by the Indian Space Research Organization (ISRO) on September 28, 2015 during the first term of the Modi Government. It was developed by a team led by ShyamTandon, Ex Emeritus Professor, IUCAA with the full support of ISRO.

শুন্দ্রংগী বিভাগ
ভারতকী এস্ত্রোনোমরশিংনা য়ুনিভর্স অসিগী খ্বাইদগী লাপ্পা স্তার গেলেক্সি অমা পুথোক্লে
01 SEP 2020 5:19PM by PIB Imphal
স্পেস মিসনশিংগী চাউনা মাইপাকপা অমা ওইনা, ভারতকী এস্ত্রোনোমরশিংনা য়ুনিভর্স অসিগী খ্বাইদগী লাপ্পা স্তার গেলেক্সি অমা পুথোক্লে।
মসিগী পাউ অসি ঙসি লাউথোক্লদুনা, দোনরগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা), পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি পৃথিবীদগী লাইত-ইয়র বিল্লিয়ন ৯.৩ লাপ্পা গেলেক্সি অমদগী থাদোরকপা অকনবা য়ু.ভি মঙাল ভারতকী অহানবা মল্তি ৱেবলেং স্পেস ওবজার্বেতোরি “এস্ত্রোসাত”না খঙবা অসি চাউথোকচনিংঙাই অমনি। ইন্তর-য়ুনিভর্সিতিগী সেন্তর ফোর এস্ত্রোনোমি এন্দ এস্ত্রোফিজিক্স,পুনেগী দোক্তর কানাক সহানা লুচিংবা এস্ত্রোনোমর কাংবু অমনা এ.য়ু.দি.এফ০১ কৌবা গেলেক্সি অসি পুথোকখিবনি।
মসিগী পুথোকপা অসিগী মরুওইবা অমসুং অঙকপা অমা ওইনা মসি ব্রিতেন্দা ফোঙবা মালেমগী মাংজিল থাবা জর্নেল “নেচর এস্ত্রোনোমি”দা ফোঙলে। নাসানা পুথোকপা য়ু.এসগী হুব্বল স্পেস তেলিস্কোপতা য়াওরিবা অসিদগী হন্থবা য়ুভিদ দিতেক্তরনা খোঞ্জেল মশক খঙবা ঙম্বদগী ভারতকী এস্ত্রোসাত/য়ুভিদ অসি অখন্নবা অমা ওইনা মাইপাকপনি।
স্পেস তেক্নোলোজিগী লমদা ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং মালেমগী মমাংদা উৎপা ঙম্বগীদমক দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ভারতকী স্পেস সাইন্তিস্তশিং থাগৎখি অমসুং হৌজিক ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা মালেমগী অতৈ মফমশিংগী স্পেস সাইন্তিস্তশিংদা মতেং পাংবা ঙম্লে। প্রোফেসার শ্যাম তন্দনগী মতুংইন্না, চহি ১০ হেন্না য়ুভিদ কাংবুনা কন্না হোৎনবদগী অফবা স্পাসিএল রিজোলুসন অমসুং সেন্সিতিবিতি ফংবা ঙমখিবনি।
ইন্তর-য়ুনিভর্সিতিগী সেন্তর ফোর এস্ত্রোনোমি এন্দ এস্ত্রোফিজিক্স,পুনেগী দিরেক্তর, দোক্তর সোমাক রে চৌধুরিনা হায়খি কমদৌনা য়ুনিভর্সগী অমম্বা মতম লোইশিনখি অমসুং য়ুনিভর্স অসি মঙাল ফংলকখিবগে হায়বগী মরুওইবা লৌশিং কয়া পুথোক্লিবা অসিদগী ফংলে। মঙাল অসি করম্বা মতমদগী হৌরকপগা হায়বা ঐখোয় খঙবা দরকার ওই , অদুবু খ্বাইদগী অঙনবা মতমগী মঙালগী হৌরকফম থিবা অসি য়াম্না ৱাবা অমনি।
পনবা য়াবদি, ভারতকী অহানবা স্পেস ওবজার্বেতোরি “এস্ত্রোসাত” অসি মোদী সরকারগী অহানবা তার্ম মনুং ২০১৫গী সেপ্তেম্বর ২৮দা ইন্দিয়ান স্পেস রিছর্স ওর্গনাইজেসন(ইসরো)না থাগৎখি। মসি ইসরোগী মতেংগা লোয়ন্না ইন্তর-য়ুনিভর্সিতিগী সেন্তর ফোর এস্ত্রোনোমি এন্দ এস্ত্রোফিজিক্স,পুনেগী হান্নগী ইমেরিতস প্রোফেসার, শ্যাম তন্দন্না লুচিংবা কাংবু অমনা শেমগৎপনি।