Prime Minister's Office
PM interacts with IPS Probationers
‘Never lose respect for your khaki uniform’: PM
'Humane' side of police came to fore during COVID-19 pandemic: PM
04 SEP 2020 2:32PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted, through video-conference, with IPS Probationers during the ‘Dikshant Parade Event’ at the Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy (SVP NPA) today.
Speaking on the occasion, the PM said he regularly interacts with young IPS officers who have passed out from the academy, but this year due to coronavirus he was unable to meet them. “But I’m sure that during my tenure, I will surely meet you all at some point,” he added.
The PM wished the IPS probationers for completing their training with success. He said it is very important that the probationers should be proud of their uniform instead of flexing power out of it. “Never lose the respect for your Khaki uniform. The human face of the Khaki uniform has been engraved in the public memory due to the good work done by police especially during this Covid-19,” he said.
Addressing the IPS probationers, Prime Minister Shri Modi said, “Till now you were a trainee here in a protective environment. But the situation will change overnight, the moment you step out of the academy. Attitude towards you will change. Be over conscious, first impression is the last impression. Wherever you are transferred your image will follow.”
The Prime Minister advised the probationers to develop the skill to identify the chaff out of the grain. He asked them to not lock their ears but to be able to filter the things that they hear. “Do not put locks on your ears but place a filter instead. Only when filtered things go to your brain, it will help you, sift garbage and keep your heart clean.”
The Prime Minister urged the probationers to develop a sense of belongingness and pride in every station they are posted. He urged the probationers to show compassion on the general public. He said, winning the hearts of the people through compassion rather than controlling them through fear will last long.
The Prime Minister appreciated that the 'Humane' side of police came to fore during COVID-19 pandemic.
The Prime Minister stressed on the importance of constabulary intelligence helping in solving a crime. He urged the probationers to use the technology to the maximum possible extent while not forgetting the importance of the ground level intelligence inputs. He added there is no dearth of information, big data and artificial intelligence. Prime Minister termed information available on social media is an asset.
The Prime Minister said that in the last few years, the way NDRF and SDRF have performed during the disaster has brought about a new recognition to the police service. He urged to organize NDRF groups in their respective areas and help people during natural calamity. He stressed never to underestimate their training. He urged to come out of that mindset that training is a punishment posting.
Shri Narendra Modi said the Mission Karmayogi was launched two days ago This is a major reform in our 7 decade old Civil Service both in Capacity Building and Approach towards work. He said this is a shift from Rule Based Approach to Role Based Approach.
The Prime Minister said this will help in mapping and training the talent. This would help placing the right person in the right role he, said.
RHMI.jpg)
The Prime Minsiter said “Yours is a profession where the factor of encountering something unexpected is very high, and you all must be alert and prepared for this. There is a higher degree of stress, and which is why it is important to keep speaking with your near and dear ones. From time to time, maybe on a day off, meet someone like a teacher or someone whose advice you value.”
The PM stressed on the importance of fitness in policing. He said, the fitness developed during training has to be maintained. If you will be fit, then the companions around you will also be fit, they will be inspired to see you.
PM urged to keep in mind the verse of the Gita that people follow the examples set by great ones.
“यत्, यत् आचरति, श्रेष्ठः,
तत्, तत्, एव, इतरः, जनः,
सः, यत्, प्रमाणम्, कुरुते, लोकः,
तत्, अनुवर्तते।

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତୀୟ ପୁଲିସ ସେବା ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାବବିନିମୟ
● ଖାକି ପୋଷାକର ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ନଷ୍ଟ କରନାହିଁ – ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
● କୋଭିଡ-19 ବୈଶ୍ଵିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ସଭିଏଁ ଦେଖିଲେ ପୁଲିସ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ମାନବିକତା
04 SEP 2020 2:32PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (04.09.2020) ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ଭାରତୀୟ ପୁଲିସ ସେବା (ଆଇପିଏସ) ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀଙ୍କ ସହ ଭାବବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି । ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲ ଜାତୀୟ ପୁଲିସ ଏକାଡେମି (ଏସଭିପିଏନପିଏ)ଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ପରେଡ ସମାରୋହରେ ସେ ଭାବବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯୁବ ଭାରତୀୟ ପୁଲିସ ସେବା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ ସେ ନିୟମିତ ମତ ବିନିମୟ କରିଥାନ୍ତି । ମାତ୍ର ଚଳିତ ବର୍ଷ କରୋନା ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ସେମାନଙ୍କ ସହ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସାକ୍ଷାତ ହୋଇପାରିନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ମୋ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ସେମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବି ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ଆଇପିଏସ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ତାଲିମ ସଫଳତାର ସହ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ସେମାନଙ୍କ ପୋଷାକ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ତେବେ ପୋଷାକ ଦେଇଥିବା କ୍ଷମତା ପାଇଁ ନୁହଁ । ସେ କହିଛନ୍ତି, “କେବେବି ଖାକି ପୋଷାକର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ହାନୀ ହେବାକୁ ଦେବା ନାହିଁ । ଖାକି ପୋଷାକର ମାନବୀୟ ମହତ୍ଵ କରୋନା ମହାମାରୀ କାଳରେ ଲୋକଙ୍କ ମାନସପଟରେ ଉଜ୍ଜୀବିତ ହୋଇଛି” ।
ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣମାନେ ସୁରକ୍ଷା ବାତାବରଣ ମଧ୍ୟରେ ଏଠାରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ଥିଲେ, ମାତ୍ର ଏକାଡେମିରୁ ବାହାରିବା ମାତ୍ରେ ରାତାରାତି ପରିସ୍ଥିତି ବଦଳି ଯିବ, ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଲୋକମାନଙ୍କ ଧାରଣା ମଧ୍ୟ ବଦଳିବ । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସତର୍କ ରୁହନ୍ତୁ, କାରଣ ପ୍ରଥମରୁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଧାରଣା ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଳବତ୍ତର ରହେ । ଆପଣମାନେ ଯେଉଁଆଡେ ବି ବଦଳି ହେବେ, ଆପଣଙ୍କ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରହିବ” । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ଶସ୍ୟରୁ ଅଗାଡି ବାଛିବା ଶିଖିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ସବୁକଥା ଶୁଣିଲେ ମଧ୍ୟ କେବଳ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ବିଷୟ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କଥା ମାନସପଟରେ ପ୍ରବେଶ କରିବ ସେତେବେଳେ ସବୁଯାକ ଅଳନ୍ଧୁ ଦୂର ହୋଇ ହୃଦୟ ନିର୍ମଳ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ସେମାନେ ସବୁବେଳେ ନିଜର କର୍ମସ୍ଥଳୀକୁ ଆପଣାର ମନେ କରନ୍ତୁ । ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅନୁକମ୍ପା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଅନୁକମ୍ପା ଦ୍ଵାରା ଲୋକଙ୍କ ହୃଦୟ ଜିତିବାର ଅନୁଭୂତି ସବୁଦିନ ପାଇଁ ମନେ ରହିବ, ଯାହା ଲୋକଙ୍କୁ ଭୟ ଦେଖାଇ ହାସଲ କରିହେବ ନାହିଁ । କୋଭିଡ-19 ବୈଶ୍ଵିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ପୁଲିସର ମାନବିକ ଦିଗକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଯେକୌଣସି ଅପରାଧିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ କନଷ୍ଟେବଲ ସ୍ତରରୁ ଉପଲବ୍ଧ ଗୁଇନ୍ଦା ତଥ୍ୟକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ଵାରୋପ କରିଥିଲେ । ବୈଶ୍ଵିକ ଜ୍ଞାନର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଉପଯୋଗ ସତ୍ଵେ ତୃଣମୂଳସ୍ତରୀୟ ଗୁପ୍ତ ତଥ୍ୟକୁ ଅଣଦେଖା ନକରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । କୃତ୍ରିମ ମେଧା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ତଥ୍ୟର କୌଣସି ଅଭାବ ନଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମରୁ ଉପଲବ୍ଧ ସୂଚନା ଖୁବ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏନଡିଆରଏଫ ଓ ଏସଡିଆରଏଫ ଜରୁରି କାଳରେ ଯେଭଳି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସେବା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ପୁଲିସ ସେବାକୁ ଏକ ନୂତନ ସ୍ଵୀକୃତି ଦେଇଛି । ଏନଡିଆରଏଫ ଦଳକୁ ନିଜ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳରେ ସଜାଗ ରଖି ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯୟ କାଳରେ ସେମାନଙ୍କ ସହାୟତା ନେବା ଲାଗି ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ତାଲିମର ମହତ୍ଵକୁ ସଦାସର୍ବଦା ଅଣଦେଖା ନକରି ତାଲିମକୁ ଏକ ଦଣ୍ଡନୀୟ ପୋଷ୍ଟିଂ ଭାବେ ବିବେଚନା ନକରିବାକୁ ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଦୁଇ ଦିନ ଆଗରୁ ମିଶନ କର୍ମଯୋଗୀ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ବିଗତ 70 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବାରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏହା କରାଯାଇଛି । ଏହା ନିଜର ଭୂମିକା ଓ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦେଇଛି । ଏହା ବୁଦ୍ଧିମାନ ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ଉତ୍ତମ ତାଲିମ ଦେବା ସହ ଠିକ ଲୋକକୁ ଠିକ ଜାଗାରେ କାମ କରିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଦେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ଆପଣମାନଙ୍କ କର୍ମ ଏପରି ଯାହାକି ଅନେକ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ସମସ୍ୟାକୁ ସାମନା କରିବା ପାଇଁ ବାଧ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଆପଣମାନେ ସେଥିପାଇଁ ସତର୍କ ଓ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏଥିରେ ମାନସିକ ଚାପର ଅଧିକ ସମ୍ଭାବନା ଥିବା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସବୁବେଳେ ନିଜର ଅନ୍ତରଙ୍ଗ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସହ ଆଳାପ ଆଲୋଚନା ଖୁବ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସମୟ ସମୟରେ ବା ନିଜର ଡ୍ୟୁଟି ନଥିବା ବେଳେ ଆପଣଙ୍କର ଶିକ୍ଷକ ହୁଅନ୍ତୁ ବା ଯାହାଠାରୁ କିଛି ଶିକ୍ଷଣୀୟ ବିଷୟ ଆହରଣ କରିପାରିବେ ସେମାନଙ୍କ ଯୋଗାଯୋଗରେ ରହନ୍ତୁ” ।
ପୁଲିସର ଶାରୀରିକ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ଵାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ତାଲିମ କାଳରେ ଯେଉଁ ଶାରୀରିକ ଦକ୍ଷତା ହାସଲ ହୋଇଛି ତାହାକୁ ବଳବତ୍ତର ରଖିବା ଲାଗି ସେ କହିଛନ୍ତି । ନିଜେ ସୁସ୍ଥ ରହିଲେ ନିଜର ସହକର୍ମୀମାନେ ମଧ୍ୟ ନିଜକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବେ ଓ ଆପଣମାନଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହେବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ଗୀତାର ଏକ ମହାନ ବାଣୀକୁ ମନେରଖି ତାହାଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହେବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ତାହାହେଲା –
“ଜତ, ଜତ, ଆଚରତି, ଶ୍ରେଷ୍ଠହ,
ତତ, ତତ, ଏବ, ଇତରହ, ଜନହ,
ସହ, ଜତ, ପ୍ରମାଣମ, କୁରୁତେ, ଲୋକହ,
ତତ, ଅନୁର୍ବର୍ତତେ ।