Ministry of New and Renewable Energy
Technology holds the key to scale up the use of solar energy- PM’s message at First World Solar Technology Summit
India deploys renewable energy at a frenetic pace; enhances installed renewable capacity by 2.5 times and solar installed capacity by more than 13 times
India sets up a Project Preparation Facility to develop bankable Solar Energy projects in ISA member countries with the help of EXIM Bank of India
08 SEP 2020 8:02PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi in a message at the inaugural session of First World Solar Technology Summit read out by Shri R.K. Singh, the President, International Solar Alliance (ISA) Assembly and Minister of State (I/C) for Power and New & Renewable Energy, said, today, that technology holds the key to scale up the use of solar energy. Technological achievements have already brought about a significant reduction in the price of solar power. A further reduction in the cost will provide a major boost to the use and expansion of renewable energy. He expressed confidence that the summit will help in help in developing new technologies and ensure that they become available to all.
World Solar Technology Summit (WSTS) organised by ISA and FICCI today aims to bring together key stakeholders - leading academic scientists, technology developers, researchers and innovators to present and discuss the recent highlights of solar technologies, cost-wise; technology-wise, technology transfers, challenges and concerns in the field. The main objective of WSTS is to showcase to member countries the state of the art and next-generation solar technologies worldwide and to give an opportunity to decision-makers and stakeholders to meet, and discuss their own priorities and strategic agenda towards a larger integration.
Prime Minister re-iterated that Five years ago, world leaders had taken a pledge to restrict the rise in global temperature through a gradual reduction in the dependence on fossil fuels. Underlining India's commitment lowering carbon footprints, he stressed that India has lowest per-capita carbon emissions in the world but we have still pressed ahead with deployment of renewable energy at a frenetic pace.”
Speaking on fast growth of Renewables in India, he further informed that India has enhanced its installed renewable capacity by 2.5 times and increased our solar installed capacity by more than 13 times. "Globally India now ranks 4th in terms of Renewable power,” Shri Modi said.
Prime Minister also informed that we have scaled our non-fossil fuel-based power generations to 134GW, which is about 35 % of our total power generation. We are confident of increasing it to 220 GW by 2022. "We want to take renewable energy to every village of our country. Our government has implemented a scheme named KUSUM that aims to replace the use of diesel in our farm sector with solar energy. Under this scheme, we have targeted the solarisation of 2.8 million irrigation pumps. Such schemes will not only benefit the environment, but also increase the income of our farmers.” he said.
Referring to India's support to ISA member countries the Prime Minister said ”India is providing capacity building support to ISA member countries through its ITEC training programme. We have also set up a Project Preparation Facility to develop bankable Solar Energy projects in ISA member countries with the help of EXIM Bank of India.” He said that in 2018, our Government had announced about US $1.4 Billion worth of lines of credit (LOCs) for covering 27 solar projects across 15 countries. These projects are in various stages of implementation.
The Prime Minister also said, “The ISA is a part of “One Word One Sun One Grid” project, I firmly believe that this project can bring transformational benefits for the entire humanity.
Ministers from several of ISA’s member countries will be joined by high-Level dignitaries, National Focal Points and senior government functionaries; Representatives of diplomatic missions, ISA Partners, business and industry leaders, solar project developers, solar manufacturers, R&D institutions, academia and think tanks, civil society, international organizations and donors, representatives of non-governmental and community-based organizations, academics, research and training institutes, international media, multilateral and bilateral agencies.
Nobel Laureate, Dr M Stanley Whittingham, winner of the Nobel Prize in Chemistry (jointly with John B Goodenough & Akira Yoshino) in 2019 for the revolutionizing discovery of the lithium ion batteries and Mr Bernard Piccard, Founder and Chairman of Solar Impulse Foundation, Switzerland also joined the summit virtually.
India’s Minister for Petroleum and Natural Gas, Mr Dharmendra Pradhan also addressed the inaugural.Shri Pradhan announced that five Public Sector Undertakings (PSUs) under Petroleum & Natural Gas Ministry will be joining International Solar Alliance (ISA)’s Coalition for Sustainable Climate Action (ISA-CSCA) as Corporate Partners. He said that Oil and Natural Gas Corporation Limited (ONGC), Indian Oil Corporation Limited (IOCL), Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL), Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) and GAIL (India) Limited will be contributing to ISA’s Corpus Fund.
Lauding the role of the ISA for making rapid strides since its launch at the UN Climate Change Conference in Paris on 30 November 2015 by Hon’ble Prime Minister Narendra Modi and the then French President, Shri Pradhan said that as the latest inter-governmental international organization with its headquarters in India, ISA is not only a testament to India's unwavering faith in multilateralism but also a commitment to a better, sustainable and greener future. He said that the Alliance reflects the vision and the firm belief that the beneficence of the Sun could be used to bring together the peoples of this planet for a shared solution to our energy needs.
The International Solar Alliance (ISA) is a treaty-based international intergovernmental organization. ISA was jointly launched by India and France in the presence of Secretary General of the UN during CoP21. The Paris Declaration establishes ISA as an alliance dedicated to the promotion of solar energy among its Member Countries. The major objectives of the organization include deployment of 1000 GW of solar capacity and mobilization of US$ 1000 billion of investment in solar energy sector by 2030. As an action-oriented organization, ISA intends to bring together member countries to aggregate demand and realise economies of scale, resulting in reduction of costs of solar applications, facilitating deployment of existing solar technologies at scale, and promoting collaborative solar R&D and capacity. As on June 26 2020, the ISA Framework Agreement has been signed by 86 countries, with 68 having also deposited instruments of ratification. The ISA is headquartered at Gurugram in Haryana, India. Mr. UpendraTripathy is the Director General.

ন্যু অমসুং রিন্যুএবল মন্ত্রালয়
সোলর ইনর্জী শিজিন্নবগী থাক অসি হেনগৎহনবদা তেক্নোলোজীনা মরুওইবা থৌদাং লৌই- অহানবা ৱর্ল্দ সোলর তেক্নোলোজী সবমিত্তা প্রধান মন্ত্রীগী পাউজেল
ভারতনা ইপা-পাখৎপা মওং অমদা রিন্যুএবল ইনর্জীদা থবক পাংথোকহল্লি, ইন্সতোল রিন্যুএবল কেপাসিতী শরুক ২.৫ অমসুং সোলর ইন্সতোল কেপাসিতীনা শরুক ১৩ হেন্না হেনগৎহনখ্রে
বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগী মতেংনা আই.এস.এ.গী মীহুৎ ওইবা লৈবাকশিংদা বেঙ্কেবল সোলর ইনর্জী প্রোজেকশিং শেমগৎনবগীদমক্তা ভারতনা প্রোজেক প্রিপেরেসন ফেসিলিতী অমা লিংখৎখ্রে
08 SEP 2020 8:02PM by PIB Imphal
অহানবা ৱর্ল্দ সোলর তেক্নোলোজী সবমিত হৌদোকপগী অহানবা সেসেন্দা ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইএন্স(আই.এস.এ.) এসেম্ব্লীগী অধ্যক্ষ অমসুং পাৱর অমসুং ন্যু এন্দ রিন্যুএবল ইনর্জীগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা ফম পুবা) শ্রী আর.কে. সিংহনা পাথোকখিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী পাউজেল অমদা সোলর ইনর্জী শিজিন্নবগী থাক হেনগৎহনবা অসিদা তেক্নোলোজীগী মরুওইবা থৌদাং লৈ হায়না ফোংদোকখ্রে। তেক্নোলোজীনা মায় পাক্না থবক পাংথোকপশিং অসিনা সোলর পাৱরদা অখন্নবা মওংদা মমল হন্থহনখ্রে। মখা তানা মমল হন্থহনবা অসিনা রিন্যুএবল ইনর্জী অসি পাকথোক-শন্দোকহনবদা অচৌবা পাঙ্গল অমা ফংহল্লগনি। সবমিৎ অসিনা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং চাউখৎহনবদা মতেং পাংদুনা মীপুম খুদিংমক্তা শোইদনা ফংহন্নবা তৌরগনি।
আই.এস.এ. অমসুং এফ.আই.সি.সি.আই.না ঙসি পাংথোকখিবা ৱর্ল্দ সোলর তেক্নোলোজী সবমিৎ(দব্লয়ু.এস.তি.এস.) অসিনা সোলর তেক্নোলোজীশিং, মমল-মমলগী ওইনা; তেক্নোলোজী-তেক্নোলোজীগী ওইনা, তেক্নোলোজী ত্রান্সফরশিং, লম অসিদা লৈরিবা শিংনবশিং অমদি মরি লৈনবশিংগী ইকুই-কুইদ্রিবা হাইলাইতশিং অদু পুথোরক্নবা অমদি খন্ন-নৈননবগীদমক্তা মরুওইনা থবক পাংলিবা স্তেকহোল্দরশিং-এতাদমিক সাইন্তিস্তশিং, তেক্নোলোজী দিভেলপরশিং অমসুং ইনোবেতরশিং অসি পুনশিন্নরক্নবা পান্দম থমখি। দব্লয়ু.এস.তি.এস.গী মরুওইবা পান্দম অসি স্তেত ওফ আর্ত অমসুং নেক্স-জেনেরেসন সোলর তেক্নোলোজীশিং অসি মালেম পুম্বগী ওইনা উহন্দুনা খংহনবনি অমসুং ৱারেপ লৌবা ঙম্বা অমসুং স্তেকহোল্দরশিং উন্ননবা হেন্না চাউনা পুনশিন্নবদা মখোয়গী ওইবা হান্না মরুওইবশিং অমসুং স্ত্রেতিজিক এজেন্দাশিংগী মায়কৈরোমদা খন্ননবদা খুদোংচাবা অমা পীননবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা চহি মঙাগী মমাংদা ফোশিল ফ্যুএলশিংগী মপান তাংবা অসি মথং-মথং হন্থহন্দুনা মালেমগী অইং-অশা অসি হেনগৎলকপা অসি থিংনবা মালেম অসিগী লুচিংবশিংনা ৱাশকমিন্নখিবা অদু নিংশিংহনখি। কার্বোনগী খোঙ্গুল অসি নেমথহন্দুনা ভারতকী ৱাশক অদু থোইদোকপা মওংদা পল্লদুনা ভারত অসি মালেমদা কার্বোন থোকহনবা অসি পর-কেপিতাদা খ্বাইদগী হন্থবা লম্নি অদুবু হৌজিকফাওবা রিন্যুএবল ইনর্জী অসিদা থবক পাংথোকহনবগী মওং অসি ইপা-পাখৎনবগী মওং অমদা লৈরি” হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ভারত্তা রিন্যুএবল ইনর্জী অসি থুনা-য়াংনা চাউখৎলকপা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা ইন্সতোল রিন্যুএবল কেপাসিতী শরুক ২.৫ অমসুং সোলর ইন্সতোল কেপাসিতীনা শরুক ১৩ হেন্না হেনগৎহনখ্রে হায়না মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি। "রিন্যুএবল পাৱরগী ওইনা ভারত অসি মালেমগী ওইনা ৪শুবা রেঙ্কতা লৈ,” হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
ঐখোয়না ফোশিল ফ্যুএলগী নত্তবদা য়ুম্ফম ওইরগা ঐখোয়গী অপুনবা পাৱর পুথোকপগী চাদা ৩৫ ওইগদবা পাৱর পুথোকপা অসি গিগাৱাত ১৩৪দা হেনগৎলে হায়না পাউদমখি। ২০২২ ফাওবদা মসিদা গিগাৱাত ২২০ হেনগৎহনবা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। "ঐখোয়না লৈবাক অসিগ খুঙ্গং খুদিংদা রিন্যুএবল ইনর্জী অসি পুরকপা পাম্মি। ঐখোয়গী সরকারনা ঐকোয়গী ফার্ম সেক্তরদা দিজল শিজিন্নবা অসি সোলর ইনর্জীনা মহুৎ শিন্দোক্নবা কুসুম কৌবা স্কীম অমা চৎনহনখ্রে। স্কীম অসিগী মখাদা ইথৈ-লৌখোং শেম্বগী পম্পা মিলিয়ন ২.৮ অসি সোলরাইজেসন তৌনবা পান্দম থমখ্রে। অসিগুম্বা স্কীম অসিনা অকোইবগী ফীভম অসিদা কান্নহনবদা নত্তনা লৌমীশিংগী শেন্মিৎলোন হেনগৎহনগনি।” হায়না মহাক্না হায়খি।
ভারতনা আই.এস.এ.গী মীহুৎ ওইরিবা লৈবাকশিংদা শৌগৎপগা মরি লৈননা মহাক্না হায়খি, ”ভারতনা আই.এস.এ.গী মীহুৎ ওইবা লৈবাকশিংদা আই.তি.ই.সি. ত্রেনিং প্রোগ্রামশিংদগী তেংবাং শেমগৎপা ঙম্বগী মতেং পীরি। ই.এক্স.আই.এম. বেঙ্কা মতেংনা আই.এস.এ.গী মীহুৎ ওইরিবা লৈবাকশিংদা বেঙ্কী মওংদা শিজিন্নবা য়াবা সোলর ইনর্জী প্রোজেকশিং চাউখৎহন্নবা প্রোজেক প্রিপেরেসন ফেসিলিতী অমসু শেমগৎখ্রে।” ২০১৮দা ঐখোয়গী সরকারনা লৈবাক ১৫দা সোলর প্রোজেক ২৭ য়ৌহন্নবা য়ু.এস.দোল্লর বিলিয়ন ১.৪ চংগদবা লাইন্স ওফ ক্রেদিৎ(এল.ও.সি.) শিং লাউথোকখি। প্রোজেকশিং অসি থবক পাংথোকহন্নবগী তোঙান-তোঙানবা থাক্তা লৈরে।
প্রধান মন্ত্রীনা মসিমসু হায়খি, “আই.এস.এ. অসি “ৱাহৈ অমা নুমিৎ অমা গ্রীদ অমা” প্রজেক্কী শরুক অমনি, মসিগী প্রোজেক অসিন মীওইবা পুম্বগী ওইনা অওনবা পুরক্নিংঙাই ওইবা মওংগী কান্নবশিং অদু পুরকপা ঙমগনি হায়না চেৎনা থাজৈ।
আই.এস.এ.গী মীহুৎ ওইরিবা লৈবাকশিংগী মন্ত্রীশিংনা অৱাংবা থাক্কী অচৌ-অশাংশিং, নেস্নেল ফোকেল পোইন্তশিং অমসুং মকোক থোংবা সরকারগী থবক পায়রিবশিং, দিপ্লোমেতিক মিশনশিংগী মীহুৎশিং, আই.এস.এ.গী খোংবুরোইশিং, লল্লোন-ইতিক্কী অমদি ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং, সোলর প্রোজেক দিভেলপ্পরশিং, আর.অমসুং দি.গী ইন্সতিত্যুসনশিং, একাদমিশিং অমসুং থিঙ্ক তেঙ্কশিং, সিভিল সোসাইতী, ইন্তর্নেস্নেল ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং দোনরশিং, সরকারগী নত্তবা অমদি কাংলুপকী ওইবা ওর্গনাইজেসনশিং, একাদমিকশিং, রিসিরচ অমসুং ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতশিং, ইন্তর্নেস্নেল মেদিয়া, মল্তিলেতরেল অমসুং বাইলেতরেল এজেন্সীশিংগী মীহুৎশিংসু য়াওখি।
২০১৯দা লিথিয়ম আইওন বেতরীশিংগী অওনবা পুরকপা মওংদা পুথোকখিবা কেমিস্ত্রীদা নোবেল প্রাইজ ফংখিবা নোবেল লাউরেত দা. এম.স্তেনলী অমসুং সোলর ইম্পল্স ফাউন্দেসন স্বীতজর্লেন্দগী ফাউন্দর অমসুং চেয়রমেন শ্রী বর্নার্দ পিক্কার্দনা সবমিৎ অদুদা ভর্চুএল ওইনা য়াওখি।
ভারতকী পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী মন্ত্রী শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্নসু শঙ্গাবা অদুদা পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী মন্ত্রালয়গী মখাদা তেংবাংনবগী খুৎশম্নবা ওইনা পব্লিক সেক্তর অন্দরতেকিং(পি.এস.য়ু.) মঙানা ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইএন্স(আই.এস.এ.) ফোর সস্তেনেবল ক্লাইমেৎ এক্সন(আই.এস.এ.-সি.এস.সি.এ.)দা য়াওরগনি হায়না লাউথোকখি হায়না পোংদোকখি। ওইল এন্দ নেচরেল গ্যাস কোর্পোরেসন লিমিতেদ(ও.এন.জি.সি.), ইন্দিয়ন ওইল কোর্পোরেসন লিমিতেদ(আই.ও.সি.এল.), হিন্দুস্তান পেত্রোলিয়ম কোর্পোরেসন লিমিতেদ(ঐচ.পি.সি.এল.) অমসুং জি.এ.আই.এল.(ভারত) লিমিতেদনা আই.এস.এ.গী কোর্পস ফন্দ অসিদা শেন হাপকনি হায়না মহাক্না হায়খি।
ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী অমসুং মতমদুগী ফ্রেঞ্চকী রাস্ত্রপতি শ্রী প্রধান্না নবেম্বর ৩০, ২০১৫দা পেরিসতা পাংথোকখিবা য়ু.এন. ক্লাইমেৎ চেঞ্জ কনফরেন্সতা লাউথোকখিবা খোংজেল য়াংবা হেনগৎহন্নবা আই.এস.এ.গী থৌদাং অসিদা অকনবা মিৎয়েং থম্লদুনা ভারত্তা খ্বাইদগী নৌবা ইন্তর-গবর্নমেন্তেল ইন্তর্নেস্নেল ওর্গনাইজেসনগী ময়ায় লোইসঙ ওইরিবা আই.এস.এ. অসি তোঙান-তোঙানবা লমশিংগী ওইবদা ভারতকী লোইনাইদ্রবা থাজবগী উইল ওইবদা নত্তনা অফবা, তুং-কাইবা অমদি হেন্না শংবা তুংগী মতম অমা ওইহন্নবসুনি হায়না ফোংদোকখি। নুমিৎ অসিগী কান্নবা অসিনা ঐখোয়দা মথৌ তাবা ইনর্জীশিং অদু ফংহন্নবা সোলুসনগীদমক্তা মসিগী গ্রহদা লৈরিব মীশিং অসিনা অমত্তা ওইনা পুনশিন্নরক্তুনা শিজিন্নবা য়াই হায়বগী এলাইএন্স অসিগী ভিজন অমসুং অহকপা থাজবা অদু উবা ফংহল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইএন্স(আই.এস.এ.) অসি য়াশিন্নবদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তর্নেস্নেল ইন্তরগবর্নমেন্তেল ওর্গনাইজেসন অমনি। আই.এস.এ. অসিনা ভারত অমসুং ফ্রাঞ্চনা সি.ও.পি.২১গী মতমদা য়ু.এন.গী সেক্রতরী জেনরেল য়াওনা পুন্না হৌদোকমিন্নখি। পেরিস দিক্লেরেসননা আই.এস.এ. অসি মীহুৎ ওইরিবা লৈবাকশিংদা সোলর ইনর্জী শৌগৎনবদা কত্থোক্লবা এলাইএন্স ওইনা লিংখৎখি। ওর্গনাইজেসন অসিগী অচৌবা পান্দমদি ২০৩০দা সোলর কেপাসিতী গিগাৱাত ১০০০দা থবক পাংথোকহনবা য়াওনা সোলর ইনর্জী সেক্তরদা য়ু.এস.দোলর বিবিয়ন ১০০০রোম ইনভেস্ত তৌবা অসি মীয়ামদা শন্দোকপনি। থবক্তা য়ুম্ফম ওইবা ওর্গনাইজেসনগী মওংদা আই.এস.এ.গী মীহুৎ ওইরিবা লৈবাকশিং অসি পুনশিন্নরকহনবা অমসুং অচৌবা মওংদা শেন্মিৎলোন অসি ফগৎহন্নবগী পান্দম থম্মি, মসিদগী সোলর শিজিন্নবশিংদা চংবামমল অদু হন্থহনবা, লৈরিবা সোলর তেক্নোলোজীশিং অসি থাক অমদা থবক পাংথোকহন্নবগী খুদোংচানবা তৌবা, অমসুং তেংবাংনবগী ওইবা আর. অমসুং দি. অমসুং দিভেলপমেন্ত অমসুং মঙম অদু শৌগৎপনি। জুন ২৬, ২০২০ ফাওবদা রেতিফিকেসন তৌনবগী খুৎলাইশিং থমজিনখিদুনা আই.এস.এ.গী ফ্রেমৱর্ক এগ্রীমেন্ত অসিদা লৈবাক ৮৬না খুৎয়েক পীনখ্রে। আই.এস.এ.গী ময়ায় লোয়শঙ অসি ভারতকী হরিয়ানাদা ময়াই লোইশঙ ওইরি। শ্রী উপেন্দ্র ত্রিপাথীনা মসিগী দিরেক্তর জেনরেলনি।