Prime Minister's Office
PM to launch Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana on 10th September
PM to launch e-Gopala App: a comprehensive breed improvement marketplace and information portal for direct use of farmers
PM to also launch several other initiatives in the Fisheries and Animal Husbandry sectors in Bihar
09 SEP 2020 1:41PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will digitally launch the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) on 10th September. Prime Minister will also launch e-Gopala App, a comprehensive breed improvement marketplace and information portal for direct use of farmers. Several other initiatives in the fisheries and animal husbandry sectors in Bihar will also be launched by the Prime Minister on the occasion.
The Governor and Chief Minister of Bihar, along with Union Minister and MoS for Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, will also be present on the occasion.
Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana
The Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) is a flagship scheme for focused and sustainable development of fisheries sector in the country with an estimated investment of Rs. 20,050 crores for its implementation during a period of 5 years from FY 2020-21 to FY 2024-25 in all States/Union Territories, as a part of AatmaNirbhar Bharat Package. The investment of Rs. 20,050 crores under PMMSY is the highest ever in the fisheries sector. Out of this, an investment of about Rs 12340 crores is proposed for beneficiary-oriented activities in Marine, Inland fisheries and Aquaculture and about Rs 7710 crores investment for Fisheries Infrastructure.
PMMSY aims at enhancing fish production by an additional 70 lakh tonne by 2024-25, increasing fisheries export earnings to Rs.1,00,000 crore by 2024-25, doubling of incomes of fishers and fish farmers, reducing post-harvest losses from 20-25% to about 10% and generation of additional 55 lakhs direct and indirect gainful employment opportunities in fisheries sector and allied activities.
PMMSY is designed to address critical gaps in fish production and productivity, quality, technology, post-harvest infrastructure and management, modernization and strengthening of value chain, traceability, establishing a robust fisheries management framework and fishers’ welfare. While aiming to consolidate the achievements of Blue Revolution Scheme, PMMSY envisages many new interventions such as fishing vessel insurance, support for new/up-gradation of fishing vessels/boats, Bio-toilets, Aquaculture in saline/alkaline areas, Sagar Mitras, FFPOs/Cs, Nucleus Breeding Centres, Fisheries and Aquaculture start-ups, Incubators, Integrated Aqua parks, Integrated coastal fishing villages development, Aquatic Laboratories Network and Extension Services, Traceability, Certification and Accreditation, RAS, Biofloc & Cage Culture, E-Trading/Marketing, Fisheries Management Plans, etc.
PMMSY scheme primarily focuses on adopting ‘Cluster or Area based approaches’ and creation of Fisheries clusters through backward and forward linkages. Special focus will be given for employment generation activities such as seaweed and ornamental fish cultivation. It emphasizes on interventions for quality brood, seed and feed, special focus on species diversification, critical infrastructure, marketing networks etc.
As of now, under PMMSY the Department of Fisheries has approved Rs 1723 crores worth of proposals for 21 States/UTs in phase-I. Priority has been accorded for income generating activities under PMMSY.
PMMSY in Bihar envisages an investment of Rs.1390 crore with Central Share of Rs. 535 crore and the additional fish production target pegged at 3 lakh tons. During the current financial year (2020-21), Government of India has sanctioned the proposal of Government of Bihar at a total project cost of Rs.107.00 crore for major components like establishment of Re-circulatory Aquaculture System (RAS), construction of Biofloc ponds for aquaculture, finfish hatcheries, construction of new ponds for aquaculture, Ornamental fish culture units, installation of Cages in reservoirs/wetlands, Ice plants, refrigerated vehicles, motor cycle with ice box, three wheeler with ice box, cycle with ice box, fish feed plants, extension and support services (Matsya Seva Kendra), establishment of a Brood Bank, etc.
Other inaugurations related to Fisheries sector
Prime Minister will announce the establishment of Fish Brood Bank at Sitamarhi, and of Aquatic Disease Referral Laboratory at Kishanganj, for which assistance has been provided under PMMSY. These facilities will help in enhancing production and productivity of fish by ensuring timely availability of quality and affordable fish seed for the fish farmers and address the need for disease diagnosis as well as water and soil testing facilities.
He will inaugurate one-unit fish feed mill at Madhepura and two units of ‘Fish on Wheels’ assisted at Patna under Blue Revolution. He will also interact with the beneficiaries on the occasion.
Prime Minister will also inaugurate the Comprehensive Fish Production Technology Centre at Dr. Rajendra Prasad Central Agricultural University, Pusa, Bihar. The Center, with facilities for Seed production technology and demonstration unit technology for fish, referral laboratory and diagnostic testing, will facilitate in boosting fish production and assist in capacity building of fish farmers.
e-Gopala App
e-Gopala App is a comprehensive breed improvement marketplace and information portal for direct use of farmers. At present no digital platform is available in the country for farmers managing livestock including buying and selling of disease free germplasm in all forms (semen, embryos, etc); availability of quality breeding services (Artificial Insemination, veterinary first aid, vaccination, treatment etc) and guiding farmers for animal nutrition, treatment of animals using appropriate ayurvedic medicine/ethno veterinary medicine. There is no mechanism to send alerts (on due date for vaccination, pregnancy diagnosis, calving etc) and inform farmers about various government schemes and campaigns in the area. The e-Gopala App will provide solutions to farmers on all these aspects.
Other inaugurations related to Animal Husbandry sector
Prime Minister will inaugurate Semen Station with state of the art facilities, which has been established under Rashtriya Gokul Mission in Purnea, Bihar with an investment of Rs 84.27 crores on 75 acres of land made available by the State Government of Bihar. This is one of the largest semen stations in the government sector with production capacity of 50 lakh semen doses per annum. This Semen Station will also give new dimension to development and conservation of indigenous breeds of Bihar and meet demand of semen doses of eastern and north eastern States.
Prime Minister will inaugurate IVF lab established at Animal Sciences University, Patna under Rashtriya Gokul Mission. A total of 30 ETT and IVF laboratories are being set up across the country through 100% grant in aid. These labs are crucial for propagating elite animals of indigenous breeds and thereby enhancing milk production and productivity manifold.
Prime Minister will also launch use of sex sorted semen in artificial insemination under Rashtriya Gokul Mission by Baroni Milk Union in Begusarai district of Bihar. Through use of sex sorted semen in AI, only female calves can be produced (with more than 90% accuracy). This will help double the growth rate of milk production in the country. Prime Minister will also launch a demonstration of IVF technology at farmer's doorstep. This will propagate the technology for multiplication of high yielding animals at a faster rate as through use of technology they can give birth to 20 calves in a year.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না সেপ্তেম্বর ১০দা প্রধান মন্ত্রী মৎস্য সম্পদা য়োজনা হৌদোক্কদৌরি
পি.এম.না ই-গোপালা এপ হৌদোক্কদৌরি: লৌমীশিংনা হকথেংননা শীজিন্ননবা পুনশিল্লবা ব্রীদ ইম্প্রুভমেন্ত কৈথেল অমসুং ঈ-পাউগী পোর্তেল অমা
পি.এম.না বিহারদা ঙা য়োকপা অমসুং শা-য়েন লোইবগী লমদা অতৈ তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিংসু হৌদোক্কদৌরি
09 SEP 2020 1:41PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সেপ্তেম্বর ১০দা প্রধান মন্ত্রী মৎস্য সম্পদা য়োজনা (পি.এম.এম.এস.ৱাই.) দিজিতেল ওইনা হৌদোক্কদৌরি‍। প্রধান মন্ত্রীনা লৌমীশিংনা হকথেংননা শীজিন্ননবা পুনশিল্লবা ব্রীদ ইম্প্রুভমেন্ত কৈথেল অমসুং ঈ-পাউগী পোর্তেল, ই-গোপালা এপসু হৌদোক্কদৌরি‍। বিহারদা ঙা য়োকপা অমসুং শা-য়েন লোইবগী লমদা অতৈ তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিংসু প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোক্কদৌরি‍।
বিহারগী গভর্নর অমসুং চীফ মিনিস্তরগা লোয়ননা ফিসরিজ, এনিমেল হনবেন্দ্রী অমসুং দেরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রী অমদি রাজ্য মন্ত্রীসু থৌরমদুদা শরুক য়াগদৌরি‍।
প্রধান মন্ত্রী মৎস্য সম্পদা য়োজনা
প্রধান মন্ত্রী মৎস্য সম্পদা য়োজনা (পি.এম.এম.এস.ৱাই.) অসি আত্মনিরভর ভারত পেকেজকী শরুক অমা ওইনা স্তেত/য়ু.তি. খুদিংমক্তা শেনবা চহী ২০২০-২১দগী শেনবা চহী ২০২৪-২৫ ফাওবা চহী ৫গী মনুংদা পায়খৎনবা চাউরাক্না লুপা করোর ২০,০৫০ থাদদুনা লৈবাকসিদা ঙা য়োকপগী লমদা মীৎয়েঙ চঙদুনা তুং কোইগদবা চাওখৎপা পুরক্নবা মাঙজিল থাবা স্কিম অমনি‍। পি.এম.এম.এস.ৱাইগী মখাদা লুপা করোর ২০,০৫০ থাগদৌরিবা অসিনা ঙা য়োকপগী লমদা হৌজিকফাওবদা খ্বাইদগী ৱাংনা শেনফম্নি‍। মসিগী মনুংদা, চাউরাক্না লুপা করোর ১২৩৪০দি সমুদ্র, কংফাল মনুংগী ঙা য়োকপা অমদি এক্বাকল্চরদা থাদনবা অমদি চাউরাক্না লুপা করোর ৭৭১০না ঙা য়োকপগী মচাক মথুম শেমগৎপদা থাদনবা ৱাফম হৌদোক্লি‍।
পি.এম.এম.এস.ৱাইনা ২০২৪-২৫ ফাওবদা ঙা পুথোকপগী চাং তন লাখ ৭০ হেনগৎহন্নবা, ২০২৪-২৫ ফাওবদা ঙা মপান্দা থাদোকপদগী ফংলকপা শেনফম লুপা করোর ১,০০,০০০দা হেনগৎহন্নবা, ঙা ফাবা মীওইশিং অমসুং ঙা য়োকপা মীওইশিংগী ইনকম শরুক অনি হেনগৎহন্নবা, লৌরোক মতুংগী মাঙবা চাদা ২০-২৫ লৈরমবদগী চাদা ১০দা হন্থহন্নবা, অমদি ঙা য়োকপা অমসুং মরী লৈনবা হীরমশিংদা হকথেংননা অমদি নাকোইননা অহেনবা থবক লাখ ৫৫ শেমগৎনবা পান্দম থম্লি‍।
পি.এম.এম.এস.ৱাই. অসি ঙামীশিংগী য়াইফনবা ঙা য়োকপগী লমদা অচৌবা মেনেজমেন্ত ফ্রেৱর্ক অমা লিংখত্তুনা ঙা পুথোকপদা লৈরমবা মরুওইবা অৱাৎপশিং, পুথোকপগী চাং, মতিক, তোক্নোলোজী ফগৎহন্নবা, লৌরোক মতুংগী মচাক মথুমশিং অমসুং মেনেজমেন্ত শেমগৎনবা, ভেল্যু চেন মতমগা চুনহন্নবা অমদি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা শেম্বনি‍। ব্লু রিভোলুসন স্কিমগী কান্নবশিং তাশিন্নবা পান্দম থম্বগা লোয়ননা পি.এম.এম.এস.ৱাই.না ঙা ফানবা হিগী ইন্স্যুরেন্স, ঙা ফানবা হি অনৌবা লৈবা/ফগৎহনবদা ঙাক্লৌ পীবা, বাইও তোইলেত, থুমহি চেনবা মথমশিংদা এক্বাকল্চর পায়খৎপা, সাগর মিত্র, এফ.এফ.পি.ও./সি., ন্যুক্লিয়ন ব্রীদিং সেন্তর, ঙা য়োকপা অমসুং এক্বাকল্চরগী স্তার্তঅপশিং, ইনক্যুবেতর, ইন্তিগ্রেতেদ এক্বা পার্ক, ইন্তিগ্রেতেদ কোস্তেল ফিসিং ভিলেজ দেবেলপমেন্ত, এক্বাতিক লেবোরেতরীশিংগী নেতৱর্ক অমসুং এক্সতেন্সন সর্ভিসশিং, ত্রেসিএবিলিতীও সর্তিফিকেসন অমসুং এক্রেদিতেসন, আর.এ.এস., বাইওফ্লোক অমসুং কেজ কল্চর, ই-ত্রেদিং/মার্কেতিং, ফিসরিজ মেনেজমেন্ত প্লাননচিংবা অনৌবা ৱাফম কয়া কোনশিল্লি‍।
পি.এম.এম.এস.ৱাই. স্কিমনা ‘ক্লস্তর নৎত্রগা এরিয়া বেজ এপ্রোচ’ অমসুং বেকৱার্দ অমদি ফোর্ৱার্দ লিঙ্কেজকী খুত্থাঙদা ঙায়োক ক্লস্তর শেমগৎপদা মরুওইনা মীৎয়েঙ থম্লি‍। সীৱীদ অমসুং লৈতেংগী ঙা য়োকপনচিংবা থবক পীবা ঙমগদবা থবক থৌরমশিংদা অখন্নবা মীৎয়েঙ চঙগনি‍। মসিনা অফবা ঙা মখল শীজিন্নবা, ঙা মখল খেন্নবশিং, মরুওইবা মচাক মথুমশিং, কৈথেলগী নেতৱর্কনচিংবশিংদা অখন্নবা মীৎয়েঙ চঙগনি‍।
হৌজিকফাওবগী ওইনা পি.এম.এম.এস.ৱাই.গী মখাদা ফিসরিজ দিপার্তমেন্তনা ফেজ-১দা স্তেত/য়ু.তি. ২১গী লুপা করোর ১৭২৩গী শেনফম ওইগদবা প্রপোজেল ২১ অয়াবা পীখ্রে‍। পি.এম.এম.এস.ৱাই.গী মখাদা শেন্থোক লম্বী লৈগদবা থবক থৌরমশিংদা অহেনবা মীৎয়েঙ চঙগনি‍।
বিহারদা পি.এম.এম.এস.ৱাই.না অহেনবা ঙাগী পোত্থোক তন লাখ ৩গী পান্দমগা লোয়ননা কেন্দ্রগী শরুক লুপা করোর ৫৩৫ য়াওবা লুপা করোর ১৩৯০গী শেনফম থাদনবা মীৎয়েঙ থম্লি‍। চৎলিবা শেনবা চহী (২০২০-২১) মনুংসিদা রি-সর্কুলেতরী এক্বাকল্চর সিস্তেম (আর.এ.এস.) লিংখৎনবা, এক্বাকল্চরগী বাইওফ্লোগ পুখ্রি শেম্নবা, ফিনফিস হেতচরিশিং, এক্বাকল্চরগী অনৌবা পুখ্রি তৌনবা, লৈতেংগী ঙা য়োক্নবা য়ুনিত, রিজর্ভর/ৱেতলেন্দশিংদা শারং খিন্নবা, উনগী প্লান্ত, রিফ্রিজেরেতেদ গারী, উনগী উপা য়াওবা মোতোর সাইকল, উনগী উপু য়াওবা কাংখোঙ অহুম পানবা গারী, উনগী উপু য়াওবা সাইকল, ঙা মচিঞ্জাক্কী প্লান্ত, এক্সতেন্সন অমসুং সপ্পোর্ত সর্ভিস (মৎস্য সেবা কেন্দ্র), ব্রুদ বেঙ্ক লিংখৎনবগী বিহার লৈঙাক্কী লুপা করোর ১০৭.০০গী প্রপোজেল কেন্দ্র লৈঙাক্না সেংসন তৌখ্রে‍।
ঙা য়োকপগী সেক্তরগা মরী লৈনবা অতৈ শঙ্গাগদবশিং
প্রধান মন্ত্রীনা সিতামার্হি অমসুং ফিস ব্রুদ বেঙ্ক অমসুং কিসনগঞ্জতা এক্বাতিক দিজিজ রিফরেল লেবোরেতরী লিংখৎনবগী ৱাফম লাউথোক্কনি, মসিগীদমক্তা পি.এম.এম.এস.ৱাই.গী মখাদা তেংবাঙ পীখ্রে‍। হায়রিবা ফেসিলিতীশিং অসিনা ঙামীশিংদা মতিক লৈবা ঙা মরুমশিং মতম চানা ফংহন্দুনা অমসুং লায়না খঙদোকপা অমদি ঈশিং অমসুং লৈহাউ তেস্ত তৌবগী ফেসিলিতী ফংহন্দুনা ঙা পুথোকপগী চাং হেনগৎহনবদা মতেং ওইগনি‍।
মহাক্না মাধেপুরাদা ঙা মচিঞ্জাক্কী মিল অমা অমসুং পত্নাদা ব্লু রিভোলুসনগী মখাদা ‘ফিস ওন হ্বীল্স’ য়ুনিত অনি শঙ্গাগনি‍। মহাক্না বিনিফিসিয়রিশিংগসু থৌরমদুদা ৱারী ৱাতায় শাগনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী পুসাদা লৈবা দোক্তর রাজেন্দ্র প্রসাদ সেন্ত্রেল এগ্রিকল্চরেল য়ুনিভর্সিতীদা কম্প্রিহেন্সিব ফিস প্রদক্সন তেক্নোলোজী সেন্তরসু শঙ্গাগনি‍। সীদ প্রদক্সন তেক্নোলোজী অমসুং ঙাগী দেমোন্সত্রেসন য়ুনিত তেক্নোলোজী, রিফরেল লেবোরেতরী অমসুং দাইগ্নোস্তিক তেস্তিং য়াওরবা সেন্তর অসিনা ঙা পুথোকপগী চাং হেনগৎহনবদা অমদি ঙামীশিংগী মতিং হেনগৎহনবদা মতেং ওইগনি‍।
ই-গোপালা এপ
ই-গোপালা অসি লৌমীশিংনা হকথেংননা শীজিন্ননবা পুনশিল্লবা ব্রীদ ইম্প্রুভমেন্ত কৈথেল অমসুং ঈ-পাউগী পোর্তেল অমনি‍। হৌজিক্কী ওইনা লৌমীশিংনা লায়না চেন্দবা জর্মপ্লাজ্ম মখল খুদিংমক (সিমেন, এম্ব্রাইয়োনচিংবা) লৈবা য়োনবা, মতিক লৈবা মচা কাপ্পগী সর্ভিস ফংহনবা (অর্তিফিসিএল ইন্সেমিনেসন, ভেতিরিনরী ফার্স্ত এদ, তিকা থাবা অমদি লায়েংবনচিংবা) য়াওনা লাইবস্তোক মেনেজ তৌনবা অমসুং লৌমীশিংবু শাগী মচি ওইবা চীঞ্জাক, শা-উচেকশিংবু মতিক চাবা অয়ুর্বেদিক হিদাক লাংথক/ইথ্নো ভেতিরিনরী হিদাক লাংথকশিং শীজিন্নদুনা লায়েংবদা লমজিং লমতাক্নবা দিজিতেল ফম্বাক অমত্তা লৈত্রি‍। লৌমীশিংদা (তিকা থাবাগী মতম, মীরোল্লবরা য়েংথোক্নবা, মচা পোকপগী মতম) অমসুং মফমদুদা ফংবা লৈঙাক্কী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিং অমসুং কেম্পেনশিংগী মরমদা এলর্ত থানবা থৌওং অমত্তা লৈত্রি‍। হায়রিবা ৱাফমশিং অসিদা ই-গোপালা এপনা লৌমীশিংদা পাম্বৈ পীগনি‍।
এনিমেল হসবেন্দ্রী সেক্তরগা মরী লৈনবা অতোপ্পা শঙ্গাগদবশিং
প্রধান মন্ত্রীনা বিহার লৈঙাক্না লম একর ৭৫ পুথোক্তুনা লুপা করোর ৮৪.২৭ থাদদুনা রাস্ত্রিয়া গোকুল মিসনগী মখাদা লিংখৎখিবা বিহারগী পুর্নিয়াদা লৈবা স্তেত ওফ দি আর্ত ফেসিলিতী লৈবা সিমেন স্তেসন শঙ্গাগনি‍। মসিনা চহীদা সিমেন দোজ লাখ ৫০ পুথোকপগী মঙম লৈদুনা লৈঙাক্কী সেক্তরদা লৈবা খ্বাইদগী চাউবা সিমেন স্তেসনশিংগী মরক্তা অমা ওইরে‍। সিমেন স্তেসন অসিনা বিহারগী লমদমদুগী শা মখলশিং শেমগৎপা অমদি য়োকখৎপগী অনৌবা মায়ওন অমা পীগনি অমদি নোংপোক অমসুং অৱাং নোংপোক স্তেতশিংগী সিমেন দোজকী দিমান্দ পীবা ঙমগনি‍।
প্রধান মন্ত্রী রাস্ত্রিয়া গোকুল মিসনগী মখাদা লিংখৎপা পত্নাদা লৈবা এনিমেল সাইন্সেস য়ুনিভর্সিতীদা লৈবা আই.ভি.এফ. লেব শঙ্গাগনি‍। লৈবাক শিনবা থুংনা চাদা ১০০ গ্রান্ত ইন এদকী খুত্থাঙদা পুন্না ই.তি.তি. অমসুং আই.ভি.এফ. ৩০ শেমগৎলি‍। হায়রিবা লেবশিং অসি লমদমশিংগী শা মখলশিংগী মতিং লৈবা শা ধারা শন্দোক্নবগীদমক য়াম্না মরুওই অমদি মসিনা শঙ্গোম পুথোকপগী চাং শরুক কয়া হেনগৎহনগনি‍‍।
প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী বেগুসরাই দিস্ত্রিক্তা লৈবা বারোনি মিল্ক য়ুনিয়নদা রাস্ত্রিয়া গোকুম মিসনগী মখাদা আর্তিফিসিএল ইন্সেমিনেসনদা পা-পী খায়দোক্লবা সিমেনশিং শীজিন্নবসু হৌদোক্কনি‍। এ.আই.দা পা-পী খন্দোক্লবা সিমেন শীজিন্নদুনা ষন্নাউ অমোমখক্তমক (চাদা ৯০গী চাং চুম্বা) পুথোকপা ঙমগনি‍। মসিনা লৈবাকসিদা শঙ্গোম পুথোকপগী চাং শরুক অনি হেনগৎহনবদা মতেং ওইগনি‍। প্রধান মন্ত্রীনা লৌমীশিংগী য়ুমথোঙদা আই.ভি.এপ. তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী থৌওং উৎপসু হৌদোক্কনি‍। মসিনা চাথোক লৈবা শা মখলশিং পাক শন্না শন্দোকপগী চাং হেন্না খোঙজেল য়াঙহনবগা লোয়ননা তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা চহীদা ষন্নাউ ২০ পোকহনবা ঙমগনি‍।