NITI Aayog
Atal Innovation Mission Launches Aatmanirbhar Bharat ARISE-ANIC Initiative
ISRO and Four Ministries Roped In
09 SEP 2020 7:55PM by PIB Delhi
Atal Innovation Mission (AIM), NITI Aayog, today launched one of its most awaited programmes,the Aatmanirbhar Bharat ARISE-Atal New India Challenges, to spur applied research and innovation in Indian MSMEs and startups.
The programme will be driven by Indian Space Research Organization (ISRO), four ministries—Ministry of Defence; Ministry of Food Processing Industries; Ministry of Health and Family Welfare; and Ministry of Housing and Urban Affairs—and associated industriesto facilitate innovative solutions to sectoral problems.
Speaking at the virtual launch of the initiative, Minister of Micro, Small and Medium EnterprisesShri Nitin Gadkari said, “MSMEsare the growth engine of the country and thereare a lot of expectations from them. I am sure this initiative will help identify and promote innovations necessary for boosting this sector.”Recalling Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of focusing on scientific research, he added, “Science should help solve socio-economic problems and scientific research should be extended from the labs to the land.”
Agreeing with the Hon’ble Minister, NITI Aayog Vice ChairmanDr Rajiv Kumar said that the initiative will help promote technopreneurs who deserve to be supported because of their immense potential of taking India forward.“This is a historical day as crucial personalities from the science and technology sector have collaborated with us for boosting the MSME sector,” he said.
The Aatmanirbhar Bharat ARISE–ANIC programme will support deserving applied research–based innovations by providing funding support of up to Rs 50 lakh for speedy development of the proposed technology solution and/or product.
“Other than ISRO, which is a great promoter of technology, Indian departments and big companies never encourage and promote new startups that have done unique work. For ARISE-ANIC’s success, the government must become the first buyer. I am sure AIM will be able to break new grounds with these challenges, which will lead to the creation of new Indian products,” added NITI Aayog CEO Shri Amitabh Kant.
While it is essential to have science and technology advancing products, it is equally important to have an opportunity to procure those products, said Principal Scientific Advisor Prof. VijayRaghavan.“Government policies have changed dramatically over the years to allow this to happen.Now it needs to permeate across state governments’ procurement mechanism and Indian-made products given a chance to go to market. I assure our fullest support to ARISE on the scientific domain,” he added.
Being a crucial part of the ARISE-ANIC initiative, ISRO Chairman Dr K. Sivan said,“ISRO has extensively supported the MSME sector. I am sure that there are a number of startups and MSMEs that require handholding to transform their ideas into viable products and with this initiative, we look forward to achieve this goal.”
AIM Mission Director Shri R. Ramananadded that MSMEsare a vibrant and one of the fastest-growing sectors that will undisputedly play a crucial role in attaining the PM’s vision of an Aatmanirbhar Bharat.
“The fifteen Aatmanirbhar Bharat ARISE challenges are a pioneering initiative to stimulate Make-in-India innovations in the associated MSME startups’ sector and a unique opportunity to make advanced research and development ideas market viable, and field deployable MSME products that can be procured by the government,” he concluded.
Sidelights:
• ISRO to adopt 100 Atal Tinkering Labs from Atal Innovation Mission
• Officials stressed on attracting innovators using the Mahatma Gandhi Challenge method
• Minister of Road Transport and Highways laid emphasis on developing the MSME sector with the help of the ARISE-ANIC initiative under Atal Innovation Mission

নীতি আয়োগ
অতল ইন্নোবেসন মিসন্না আত্মনির্ভর ভারত এরাইস-এনিক্কী খোঙথাং হৌদোকখ্রে
ইসরো অমসুং মন্ত্রালয় মরি য়াওশিনখ্রে
09 SEP 2020 7:55PM by PIB Imphal
অতল ইন্নোবেসন মিসন (এ.আই.এম.), নিতি আয়োগনা ভারতকী এম.এস.এম.ই.শিং অমসুং স্তার্তঅপশিংদা এপ্লাইদ রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসন থৌগৎনবা খ্বাইদগী খৌরাংনা ঙাইনরিবা প্রোগ্রামশিংগী মরক্তা অমা ওইরিবা আত্মনির্ভর ভারত এরাইস- অতল ন্যু ইন্দিয়া চেলেঞ্জেস ঙসি হৌদোকখ্রে।
সেক্তরগী ওইবা সমস্যাশিংগী অনৌবা ৱারোইশিনশিং পুরক্নবা ইন্দিয়ন স্পেস রিসর্চ ওর্গনাইজেসন (ইসরো), মন্ত্রালয় মরি - ঙাকশেল মন্ত্রালয়; ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীস মন্ত্রালয়; হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়; অমসুং হাউসিং অমসুং অর্বান এদিয়র্সকী মন্ত্রালয় – অমসুং মরি লৈনবা ইন্দস্ত্রীশিংনা প্রোগ্রাম অসি লৌখৎকনি।
খোঙথাং অসিগী ভর্চ্যুল ওইনা হৌদোকপগী ৱারোল পীবদা মাইক্রো, স্মোল অমসুং মীদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেসকী মন্ত্রী শ্রী নিতিন গদকরীনা হায়খি, “এম.এস.এম.ই,শিং অসি লৈবাক অসিগী চাউখৎপা পুরক্নবা ইঞ্জিন্নি অমসুং মখোয়দগী আশা কয়া তৌরি। ঐহাক্না থাজৈ খোঙথাং অসিনা সেক্তর অসি খুমাং চাউশিন্নবা মথৌ তাবা ইন্নোবেসনশিং খঙদোকপদা অমসুং ফগৎহন্নবদা মতেং পাংলগনি।” প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী সাইন্তিফিক রিসর্তা মীৎয়েং থম্বগী ৱাখল্লোন অদু নৌহৌনা নীংশিংদুনা মহাক্না হায়, “সাইন্সনা শেন-থুমগী অৱাবশিং কোকহনবদা মতেং পাংগদবনি অমসুং সাইন্তিফিক রিসর্চ অসি লেবশিংদগী মপান থোরক্তুনা তৌগদবনি।”
ইকাই খুম্নরিবা মন্ত্রীগী ৱারোল অদু য়ানিংবা উৎতুনা নিতি আয়োগকী ভাইস-চাঞ্চেলর ওইরিবা দা রাজিব কুমারনা হায়খি খোঙথাং অসিনা ভারতপু মাংলোমদা চংশিনবদা চাউনা থৌদাং লৌগদবা মরম ওইদুনা মতেং পাংবদা মতি চারবা তেক্নোপ্রিনোরশিং অৱাংবা থক্তা পুখৎপদা মতেং পাংগনি। “ঙসি অসি ইতিহাসিক ওইরবা নুমিৎ অমনি মরমদি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী সেক্তরগী মরু ওইবা মীশকশিংনা এম.এস.এম.ই. সেক্তর চাউখৎহন্নবা ঐখোয়গা লোয়ননা পুন্না থবক তৌমিন্নরগনি,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
আত্মনির্ভর ভারত এরাইস-এনিক প্রোগ্রাম্না প্রপোজ তৌরিবা তেক্নোলোজী সোলুসন অমসুং/নত্রগা প্রদক্ত অদু খোঙজেল য়াংনা শেমগৎনবা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী শেনগী তেংবাং ফংহন্দুনা ইন্নোবেসন্দা য়ুম্ফম ওইবা মতিক চবা এপ্লাইদ রিসর্চ তৌরিবশিংদা তেংবাংগনি।
“তেক্নোলোজীবু অৱাংবা থক্তা পুখৎলিবা ইসরো নত্তনা অতোপ্পা ভারতকী বিভাগশিং অমসুং অচৌবা কম্পনীশিংনা তোপ তোপ্পা থবক তৌরিবা অনৌবা স্তার্তঅপশিং থৌগৎখিবা অমসুং পুখৎনবা হোৎনখিবা লৈতে। এরাইস-এনিক্কী মাই পাকপা অসিদা সরকারনা অহানবা বয়র ওইগদবনি। ঐহাক্না থাজৈ এ.আই.এম.না শীংনবশিং অসিগা লোয়ননা অনৌবা কয়া তৌবা ঙমদুনা মসিনা ভারতকী অনৌবা প্রদক্তশিং শেম্বা ঙমহনগনি,” হায়না নিতি আয়োগকী সি.ই.. শ্রী অমিতাব কান্তনা মখা তাখি।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী অনৌবা প্রদক্তশিং তঙাই ফদবগা লোয়ননা মসিগী প্রদক্তশিং অসি প্রোক্যুর তৌবগী খুদোংচাবা অমা ফংবা অসি চপ মান্ননা মরু ওইরি হায়না প্রিন্সিপল সাইন্তিফিক এদবাইজর প্রোফেসর বিজে রাঘবন্না হায়খি। “মসি ওইবা ঙম্নবা চহি খরা অসিদা সরকারগী পোলিসীশিং চাউনা অহোংবা পুরকখ্রে। হৌজিক মসি রাজ্য সরকারশিংগী প্রোক্যুর্মেন্তগী মেকানিজমশিংদা য়াওহন্দুনা ভারত্তা শাজবা প্রদক্তশিং অসি কৈধেলদা য়ৌহন্নবা খুদোংচাবা অমা পীবা তাই। ঐখোয়না সাইন্তিফিক্কী লমদা এরাইসবু মপুং ফানা শৌগৎকনি হায়না ঐহাক্না থাজবা পীরি,” মহাক্না মখা তাখি।
এরাইজ-এনিক খোঙথাংগী মরু ওইবা শরুক অমা ওইরিবা ইসরোগী চ্যেরমেন দা কে সিবন্না হায়, “ইসরোনা এম.এস.এম.ই. সেক্তর অসি চাউনা মতেং পীরি। মখোয়গী ৱাখল্লোন অদু কান্নবা প্রদক্তশিংদা ওন্থোকপদা খুৎ পাইদুনা লজিং লমতাক পীবা মথৌ তাবা স্তার্তঅপ অমসুং এম.এস.এম.ই. মশিং কয়া লৈরমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ অমসুং খোঙথাং অসিগা লোয়ননা পান্দম অসি মাই পাকপা ঙমগনি খল্লি।”
এ.আই.এম. মিসন দিরেক্তর শ্রী আর রমান্দদনা হায়খি এম.এস.এম.ই.দা মখল কয়া য়াওরি অমসুং পি.এম.গী আত্মনির্ভর ভারত অমগী ৱাখল্লোন অদু ফংনবা হোৎনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরিবা খ্বাইদগী য়াংনা খুমাং চাউশিল্লিবা সেক্তরশিংগী মরক্তা অমনি।
“তরামঙাশুবা আত্মনির্ভর ভারত এরাইস চেলেঞ্জস অসি এম.এস.এম.ই. স্তার্তঅপশিংগী সেক্তরগা লোয়ননা মেক-ইন-ইন্দিয়া ইন্নোবেসনশিং পুথোক্নবা অমসুং অনৌবা রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তগী ৱাখল্লোনশিংদা তোপ তোপ্পা খুদোংচাবা অমা ফংহন্দুনা কৈথেলদা শীজিন্নবা য়াহন্নবা অমসুং সরকারনা প্রোক্যুর তৌবা য়াবা ফিল্দদা শীজিন্নবা য়াবা এম.এস.এম.ই. প্রদক্তশিং পুথোক্নবা অফবা খোঙথাং অমনি,” হায়না মহাক্না লোয়শিনখি।
অহেন্নবা ই-পাউশিং:
• অতল ইন্নোবেসন মিসনদগী অতল তিঙ্করিং লেব ১০০ ইসরোনা লৌশিল্লগনি
• মহাত্মা গান্ধী চেলেঞ্জ মেথদ শীজিন্নদুনা ইন্নোবেতরশিংগী পুক্নিং চিংশিন্নবা ওফিসিএলশিংনা হোৎনরি
• রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱেজকী মন্ত্রীনা এম.এস.এম.ই. সেক্তর চাউখৎহন্নবা লোয়ননা অতল ইন্নোবেসন মিসনগী মখাদা এরাইস-এনিক্কী খোঙথাং অসিদা মতেং পাংবদা মীৎয়েং চংলি