Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana
10 SEP 2020 4:01PM by PIB Delhi
Pranam to everybody!
Projects worth hundreds of crores rupees linked to studies and research in fisheries production, dairy, animal husbandry and agriculture have been launched for the country, for Bihar, to improve the lives of villages and to strengthen the system. On this occasion, I congratulate all the brothers and sisters of Bihar.
Bihar’s Governor Phagu Chauhanji, Chief Minister Shri Nitish Kumarji, my colleagues in the Union council of ministers, Shri Giriraj Singhji, Kailash Choudharyji, Pratap Chandra Sarangiji, Sanjeev Balyanji, Bihar’s Deputy Chief Minister Bhai Sushilji, Bihar Legislative Assembly Speaker Shri Vijay Chaudharyji, other members of the state’s cabinet, parliamentarians, legislators and my dear friends.
Friends, the idea behind the launch of all these schemes today is that our villages become the strength and force of the 21st century India, self-reliant India. Endeavour is to further enrich and empower our villages in this century through Blue Revolution, i.e., the work related to fisheries; White Revolution, i.e., dairy related work; and the Sweet Revolution, i.e., the work related to honey production. The Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana has been designed keeping this goal in mind. Today, this scheme is being launched in 21 states of the country. Over 20,000 crore rupees would be spent in the next 4-5 years under it. Out of this, projects worth Rs 1700 crores are being launched today. Under this scheme, many facilities have been inaugurated and foundation stone laid in Patna, Purnia, Sitamarhi, Madhepura, Kishanganj and Samastipur. This will provide new infrastructure, modern equipment and access to new markets to those involved in the fisheries. There will be more opportunities for revenue through farming as well as other means.
Friends, in view of the trade in fish in every part of the country, particularly in the areas along the sea and the river, this is the first time after independence that such a major scheme has been formulated. Investment worth several times more is being made in the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana than the investment that has been made so far after independence. When Giriraj ji was presenting the data, it must have come as a surprise to many. But when you will know the reality, you will realize how this government has been planning huge projects for the welfare of the people in so many fields.
A separate ministry has now been created to look into the fish-related trade in the country. This is also facilitating our fishermen colleagues and fisheries and business associates. The goal is also to double fish exports in the coming 3-4 years. This will create millions of new employment opportunities only in the fisheries sector. When I was interacting with those friends, my confidence has increased further after that. When I saw the trust of the states, talked to brothers Brajeshji and Jyoti Mandan and daughter Monika, there is reflection of so much confidence.
Friends, much of the fish farming depends on the availability of clean water. The mission to make the Ganges clean and clear is also helping in this work. The fisheries sector is also set to benefit from the work being done on river transport in the areas around the Ganges. The Mission Dolphin, which was announced on August 15 this year, will also have its impact on the fisheries sector naturally, i.e., there is going to be bio-product help and extra benefits. I have come to know that our Nitish Babuji is very enthusiastic about this mission. And, therefore, I have full faith that when the number of dolphins will increase in the Ganges, it is going to benefit the people of the Ganges coast, everybody will benefit.
Friends, under Nitish ji's leadership, a very laudable work is being done to provide safe drinking water supply to every household. Four-five years ago, only 2% houses in Bihar had water supply connections. Today, this figure is more than 70 percent. About 1.5 crore households have been connected with water supply during this period. Nitishji’s campaign has got a fillip through the Jal Jeevan Mission. I have been informed that about 60 lakh houses in Bihar have been ensured tap water even in this time of Corona. This is really a very big achievement. This is an example how villages continued to work with self-confidence when almost everything had come to a standstill in the country during this crisis. It is the strength of our villages that all the essential commodities like grains, fruits, vegetables and milk continued to reach the mandis, dairies and to the people without any shortage despite the Corona.
Friends, in the meantime, there have been a bumper yield, be it in grains, fruit or milk production. Not only this, the governments and the dairy industry have also made record purchases despite this difficult situation. There has been direct money transfer in the bank accounts of over 10 crore farmers through the PM Kisan Samman Nidhi. This includes our 75 lakh farmers of Bihar. Friends, almost 6,000 crore rupees have been transferred in the bank accounts of farmers of Bihar since the launch of this scheme. It is due to these measures that we have succeeded in lessening the impact of this global pandemic on the villages. This is also laudable because Bihar is also bravely facing the menace of floods along with Corona.
Friends, we are very much aware of the situation in Bihar and nearby areas due to heavy rains and floods, besides Corona. Both the state and central governments are trying to complete the relief work in a speedy manner. It is very much emphasized that the scheme of free ration and the benefits of the Pradhan Mantri Garib Kalyan Rozgar Abhiyan reached every needy colleague in Bihar, and to the every family that has returned to the village from outside. Therefore, the scheme of free ration has been extended till Deepawali and Chhath Puja after June.
Friends, many of the workers who have returned from the cities due to the Corona crisis are moving towards animal husbandry. They are getting support from many schemes of the Central Government and the Government of Bihar. I would tell this to such colleagues that the future of the steps that you are taking today is bright. You note down my words that the future is bright for what you are doing. The government is making concerted efforts to expand the country's dairy sector. There should be new products and new innovations, so that the farmers and herders get more income. Along with this, the focus is to have the best breed of animals in the country, better facilities for their health and they should have access to clean and nutritious food.
With this goal, free vaccination campaign is underway to vaccinate more than 50 crore livestock from diseases like foot and mouth. Provisions have also been made under different schemes for quality fodder to animals. Mission Gokul is underway to develop better indigenous breeds in the country. The phase one of a countrywide artificial insemination programme, which was started a year ago, has been completed today.
Friends, Bihar is now emerging as a major center for the development of quality indigenous breeds. The diary sector in Bihar will be strengthened further due to the modern facilities built in Purnia, Patna and Barauni under the National Gokul Mission. The center built in Purnia is one of the largest centers in India. This will greatly benefit a large part of eastern India, besides Bihar. The development and conservation of indigenous breeds of Bihar like 'Bachhaur' and 'Red Purnia' will get a further boost because of this centre.
Friends,
A cow usually gives birth to one calf in a year. Experiments are on so that one cow can give birth to several calves in a year through the help of the IVF technology. Our goal is to take this technology to every village.
Friends,
Along with the good breed of animals, it is also equally important to have the right scientific know-how about their care. In order to ensure this, continuous technology is being used for the past several years. As part of the series, the 'e-Gopala' app has been launched today. The e-Gopala app will be an online digital medium that will help the farmers to choose better quality livestock and they will be spared of middlemen. This app will give all the information related to cattle care, from productivity, to its health and diet. This will enable the farmer to know the needs of his animal and where cheaper treatment is available if it is sick. Not only this, the app is being linked to animal Aadhaar. When this work will be completed, all the information related to the concerned animal will be easily available by inserting the animal Aadhaar number in the e-GOPALA app. This will also make it easier for cattle owners to buy and sell animals.
Friends, it is very necessary to adopt scientific methods and create modern infrastructure in villages for the rapid development of sectors like agriculture, animal husbandry and fisheries. In fact, Bihar has been an important center for education and research related to agriculture. In Delhi, we keep on hearing about Pusa (institute). Not many people know that the real Pusa is not in Delhi, but in Samastipur in Bihar. The one here in Delhi is its twin brother in a way.
Friends, during the period of colonial rule itself, a national level agricultural research center was set up at Pusa in Samastipur. Visionary leaders like Dr. Rajendra Prasad and Jananayak Karpoori Thakur carried forward this tradition after independence. Drawing inspiration from these efforts, Dr. Rajendra Prasad University of Agriculture was recognized as a Central University in 2016. After this, courses and facilities in the university and the colleges affiliated to it were expanded extensively. Education arrangements for the study of agricultural sciences and agricultural management in Bihar are being further strengthened, be it the new College of Agriculture and Forestry in Motihari, or School of Agribusiness and Rural Management in Pusa. To take this forward, a new building of the School of Agri-Business and Rural Management has been inaugurated. In addition, foundation stones for new hostels, stadiums and guest houses have also been laid.
Friends, in view of the modern needs of the agriculture sector, a major campaign has been going on in the country for the last 5-6 years. Six years ago, where there was only one central agricultural university in the country, today there are three central agriculture universities in the country. The Mahatma Gandhi Research Centre has also been set up to save farming from the floods that occur every year in Bihar. Similarly, the fishery-related Regional Research and Training Centre at Motipur, the Animal Husbandry and Dairy Development Center at Motihari and many such institutes have been launched to connect agriculture with science and technology.
Friends, now, India is moving towards a direction where there will be clusters near villages where industries related to food processing will also be set up and there will be research centres associated with it as well. In a way, we can say -- Jai Kisan, Jai Vigyan and Jai Anusandhan. When the power of these three will work unitedly, the rural life of the country is set for bigger changes. There is a lot of potential for this in Bihar. Many of the fruits here, whether it is Litchi, Jardalu Mango, Amla, Makhana (lotus seeds), or Madhubani paintings, there are several products which are in every district of Bihar. We have to be more vocal for these local products. The more we become vocal for the local, the more Bihar will become self-reliant, the more the country will become self-reliant.
Friends, I am happy that the youth of Bihar, especially our sisters, are already making commendable contribution to it. Whether it is the Shrividhi paddy cultivation, or growing vegetables on a leased land, or the use of other organic manures, including Azolla, or a hiring centre associated with agricultural machinery, the feminine power of Bihar is also in the forefront of the self-reliant India campaign. Many such groups like "Aranyak FPO” associated with maize trade in Purnia district and “Kaushiki Milk Producer Company” of women dairy farmers in Kosi region, are doing commendable work. Now, for our enthusiastic youth and the sisters, the central government has also created a special fund. This Rs 1 lakh crore infrastructure fund will facilitate financial assistance to such FPO-agricultural producers groups, cooperative groups, village storage, cold storage and other facilities. Not only this, the self-help groups of our sisters are also being given a lot of help now. Such is the situation now in Bihar that the loan to self help groups has now increased by 32 times as compared to 2013-14. It shows how much confidence the country and the banks have on the capability and entrepreneurship of our sisters.
Friends, we are going to make continuous efforts to make the villages of Bihar and the country an important hub of self-reliant India. The role of hard-working friends of Bihar is very big in these efforts and the expectations of the country are very high from you. The people of Bihar have been recognized because of their hard work and talents, not only in the country, but abroad as well. I am sure that the people of Bihar will continue to work in the same way to fulfil the dream of a self-reliant Bihar. I once again congratulate you for the launch of so many development plans, but once again I will express my feelings. I have some expectations from you. I expect you to follow the rule of wearing masks and maintaining a distance of two yards. Stay safe, stay healthy.
Take care of the elders in your home, it is very important. Don’t take Corona lightly. Till the vaccine developed by scientists is there, this social vaccine is the only and the best way to escape Corona. Therefore, I keep on reminding people to maintain the distance of two yards, the use of mask, no spitting, to take care of the elders, etc. I thank the state government, Giriraj ji, and everybody for giving me this opportunity to meet you once again.
Many many thanks!!!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী মত্স্য সম্পদা য়োজনা হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
10 SEP 2020 4:01PM by PIB Imphal
রউমা সভে কে প্রণাম বা।
দেশৱা খাতীর, বিহার খাতীর, গাৱ কে জিনগী কে আসান বনাৱে খাতীর ওর ব্যবস্থা মজবুত কে খাতীর, মছলী উত্পাদন খাতীর, দায়রী, পশুপালন ওর কৃষি ক্ষেত্র মে পঢ়াই ওর রিসর্চ সে জুড়ল সৈকড়ন করৌর রুপয়া কে য়োজনা কে শিলান্যাস ওর লোকার্পণ ভইল হ। একরা খাতীর উসসে বিহার কে ভাই-বহন লোগন কে অন্ধা বধাই দে তনী।
বিহারগী রাজ্যপাল ফাগু চৌহানজী, মুখ্য মন্ত্রী শ্রীমান নীতীশ কুমারজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐহাক্কী মরূপ শ্রীমান গিরিরাজ সিংহজী, প্রতাপ চন্দ্র সারঙ্গীজী, সঞ্জীব বালিয়ানজী, বিহারগী উপ-মুখ্য মন্ত্রী ইচাও সুশীলজী, বিহার বিধানসভাগী অধ্যক্ষ শ্রীমান বিজয় চৌধরীজী, রাজ্য মন্দলগী অতোপ্পা মীহুৎশিং, সাংসদকী মীহুৎশিং, এম.এল.এ.শিং অমদি ঐহাক্কী নুংশিজরবা মরূপশিং,
মরূপশিং, ঙসি হৌদোক্লিবা স্কীমশিংসিগী মরুমদা লৈরিবা ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী ২১শুবা চহি চাগী ভারত অসি আত্মনির্ভর ভারতকী থৌনা, পাঙ্গল ওইহনবনি। হোৎনরিবশিংসি হৌজিক মসিগী চহি চা অসিদা
হীগোক্কী য়াওল হায়বদি ঙা য়োকপগী থবক্কা মরি লৈনবা থবক, অঙৌবা য়াওল হায়বদি দায়রীগা মরি লৈনবা থবক, অথুম্বা য়াওল হায়বদি খোইহী লোকপগী, ঐখোয়গী খুঙ্গংশিং অসি খুঞ্জাও-লৈচাউহনসি, পাঙ্গল কলহনসি। প্রধানমন্ত্রী মত্স্য সম্পদা য়োজনা অসি মসিগী পান্দম অসি মসিদা য়েংলগা সেমখিবনি। লৈবাক অসিগী রাজ্য ২১দা য়োজনা অসি পাংথোকপা হৌগদৌরে। মথংগী চহি ৪-৫দা মসিদা লুপা করোর লিশিং ২০ হেন্না চাদিং তৌরগনি। মসিদগী ঙসি লুপা করোর ১৭০০গী থবক হৌরগনি। বিহারগী পতনা, পুর্নিয়া, সীতামঢ়ী, মধেপুরা, কিশনগঞ্জ অমসুং সমস্তীপুরদা খুদোংচাবা কয়া হৌদোকখ্রে অমদি উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
মসিদা ঙাগী পোত্থোকশিংনা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংলগনি, অনৌবা খুৎশু-খুৎলাই ফংলগনি, অনৌবা কৈথেলসু ফংলগনি। মসিদগী লৌ উবগা লোয়ন-লোয়ননা অতোপ্পা পাম্বৈশিংদগী শেল তান্নবগী খুদোংচাবসু হেন্না ফংলগনি।
মরূপশিং, লৈবাক অসিগী শরুক খুদিংদা মরুওইনা সমুদ্র খুদিংদা অমদি তুরেলগী তোর্বান্দা তারিবা মফমশিংদা ঙা লল্লোন্নবগী য়েংঙগা, অহানবা ওইনা লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী চাউবা স্কীম শেমখ্রে। নিং-খা তম্লবা মতুংদা ইনভেস্ত তৌখিবা অদুদগী শরুক কয়া অমা হেন্না প্রধান মন্ত্রী ফীশ ইস্তেত স্কীমদা ইনভেস্ত তৌরি। হৌজিক গিরিরাজজীনা হায়বিখিবা মশিং অদু তাবতদা মদুদি অসুম্না তৌবরা হায়বসি খংবদা অদোম পুম্নমক্তা অঙকপা ফাওগনি, অদুবু অদোম্না অশেংবা অসি খংবা তারবদি সরকার অসিনা লম কয়াদা অদুক্কী মতিক মীয়ামগী ফন্নবা তৌনবগীদমক্তা মতৌ করম্না অশাংবা মতমগী য়োজনাশিং অসি করম-করম্না খুমাং চাউশিলহল্লিবনো হায়না খনগনি।
লৈবাক অসিদা ঙা লল্লোনবা য়োংসিন্নবা তোঙানবা মন্ত্রালয় অমসু শেমখ্রে। মসিদগী ঙামী মরূপশিংনা ঙা য়োকপা অমদি লল্লোনবগা মরি লৈনবা মরূপশিংনা কান্নবা ফংলি। লাক্কদৌরিবা চহি ৩-৪সিদা ঙা এক্সপোর্ত তৌবা অসি শরুক অসি হেনগৎহন্নবগীসু পান্দম্নি। মসিদগী ফিশরিজগী সেক্তরদা খক্তদা অনৌবা থবক লাক্ষ কয়া থোরক্লগনি। হৌজিক মরূপশিংগা ৱারী শান্নজখিবা অদুদগী ঐহাক্কী থাজবা অসি ঐহাক্না রাজ্যশিংনা থাজজবা অদু উবদা অমদি ঐহাক্কী ইনাও ব্রজেশজীগা ৱারী শান্নজখি, ইনাও জ্যোতী মন্দলগা ৱারী শান্নজখি অমদি ইচানুপী মোনিকাগা ৱারী শান্নখিবা মতমদা কয়াগী মতিক থাজবা উবা ফংখি।
মরূপশিং, ঙা য়োকপা অসি অফবা ঈশিং ফংবগী য়াম্না মখা পোল্লি। মসিগী থবক অসিদা গঙ্গা অসি লু-নান্না অমদি মরা তপ্পা ওইহনবগী মিশন অসিদগী মতেং ফংলি। গঙ্গাগী মনাক নকপদা তুরেলদা চত্থোক-চৎশিন তৌবগী থবকসু চত্থরি, মসিদগী ফিসরীজগী সেক্তরনা শোইদনা ফংগনি। অগস্ত ১৫দা মিশন দোলফিন লাউথোকখিবা অসিসু ফিশরিজগী সেক্তরদা মশানা ইথীল পীজরগনি, হায়বদি মখল অমগী বাইয়ো-প্রদক্কী মতেংনি, অহেনবা কান্নবা ফংলগনি। ঐকোয়গী নীতীশ বাবুনা মসিগী মিশন অসিদা হেন্না পুক্নিং লাংতক্নৈ হায়বা খংলে। গঙ্গা দোলফিনগী মশিং অসি হেনগৎপা তারবদি গঙ্গাগী তোর্বান্দা তারিবা মীওইশিংনা য়াম্না কান্নাবা ফংগনি, মী খুদিংমক্না ফংগনি হায়বা ঐহাক্না থাজৈ।
মরূপশিং, নীতীশজীগী লিচিং মখাদা বিহারগী খুঙ্গংশিংফাওবা ঈশিং ফংহন্নবগী শিংথানিংঙাই ওইবা থবক তৌরি। চহি ৪-৫গী মমাংদা শুপ্নতগী য়ুম চাদা ২ খক্তদা অফবা ঈশিং ফংহল্লম্বা অদু ঙসি চাদা ৭০ য়ৌখ্রে। চাউরাক্না য়ুম করোর অমগা মখাইমু্ক্তা ঈশিং ফংহল্লি। নীতীশজীগী কেম্পেন অসি জল জীবন মিশন্দগী অনৌবা থৌনা ফংলে। কোরোনাগী মতম অসিদসু য়ুং লাক্ষ ৬০মুক্তা তোতীগী ঈশিং ফংহনখ্রে হায়না পাও পীরকখি। মসি চাউনা মায় পাকপা অমনি। মসি লুরবা তানফম অসিদসু লৈবাক অসিনা থবক পুম্বা লেপ্নখ্রবা মতমসিদা ঐখোয়গী খুঙ্গংশিদা থাজবা অমগা লোয়ননা থবক তৌরি হায়বগী খুদম্নি। কোরোনা লৈরবসু চেং-হৱাই, উহে, এঞ্জাং-নাপী, শঙ্গোম্নচিংবা অচংবা পোৎ খুদিংমক মন্দিশিংফাওবা য়ৌহন্দুনা, হাইরিফাওবা করিগুম্বা অতৎ-অখম লৈহন্দনা মীয়ামদা ফংহল্লি।
মরূপশিং,মতম অসিদা চে, উহৈ, শঙ্গোম্নচিংবা মখল খুদিংগী পোত্থোক খুদিংমক য়াম্না মরাং কাইনা পুথোক্লি। মসিদা নত্তনা সরকারশিংনা দায়রীগী ইন্দস্ত্রীনসু লুরবা তানফম অসিদা রেকোর্দকী খুৎলৈসু লৈখ্রে। পি.এম.সম্মান নিধিদগী লৈবাক অসিগী লৌমী করোর ১০দগী হেনবগী বেঙ্ক একাউন্তা চুমদ্রিংনা শেল চংহনখ্রে। মসিদা লৌমী লাক্ষ ৭৫রোমদি বিহারগীসুনি। হৌজিক লুপা করোর লিশিং ৬লোম বিহারগী লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তা হাপখ্রে। অসিগুম্বা হোৎনবশিং অসিগী মরম্না খুঙ্গং অসিদা লায়চৎ অসিগী চৈথেং অসি খ্বাইদগী তানা ফংহনবদা মায় পাক্লি। মসি শিংতানিংঙাই ওইরিবসিগী মরমদি বিহারদা কোরোনাগা লোয়ন-লোয়ননা ঈশিং-ঈচাউগী খম-থেংবা অৱাবা অদুসু থৌনা লৈনা মায়োক্নরি।
মরূপশিং, কোরোনাগা লোয়ন-লোয়ননা নোং কন্না চুবা অমদি ঈশিং-ঈচাউগী মরম্না বিহার য়াওনা মনাক নকপা মফমশিংদসু মসিগী ফীভম অসি ওইখি হায়বসি ঐখোয় খুদিংনা য়াম্না নিংথিনা খংনরে। রাজ্য সরকার অমসুং কেন্দ্র সরকার, অনিমক্না হোৎনরিবা অসি অৱাবা কোকহন্নবগী থবক অসি য়াংনা লোইশিনবনি। লেম্না চেং ফংহনবা অমদি প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান রোজগার য়োজনা অভিয়ানগী কান্নবা অসি বিহারগী তেংবাংগী মথৌ তাবা মরূপশিংফাওবা য়ৌহনবা ঙম্নবা, মপান্দগী খুঙ্গংদগী হল্লকখিবা শিন্মীশিংগী ইমুংফাওবা য়ৌহন্নবগী ৱাফম অসিদা অকনবা মিৎয়েং থম্লি। মরম অসিনা লেম্না চেং ফংবগী য়োজনা অসি জুনগী মতুং দিৱালী অমসুং ছঠ পুজাফাওবা শাংদোকখি।
মরূপশিং, কোরোনা লুরবা তানফম অসিদা সহরদগী হল্লকখিবা মাইগ্রেন্ত ৱার্কর মরূপশিংগ মরক্তগী কয়া অমা শা-শন লোইবরোমদা চংশিল্লক্লি। । কেন্দ্র সরকার অমসুং বিহার সরকারগী য়োজনা কয়া অমদগী মখোয়বু পুক্নিং থৌগৎপীরি। ঐহাক্না অসিগুম্বা মরূপশিংদা হায়জগদবদি অদোম্না তাংলিবা খোংথাং অসি শোইদনা তুংদা অফবা ওইগনি হায়বসিনি। অদোমগী তুংগী পুন্সি অদু শোইদনা অফবা ওইগনি হায়বা ঐহাক্কী ৱাহৈ অসি ইরগা থম্বিয়ু। সরকারনা লেপ্তনা হোৎনবনা লৈবাক অসিগী দায়রী সেক্তরসু পাকথোক-চাউথোক্নবা, অনৌবা পোৎলমশিং শান্নবা, অনৌবা ইনোবেসন ওইনবা, মসিদগী লৌমীনা শা-শন লোইবদগী হেন্না চাগা ফংনবা তৌসি। মসিগী লোয়ননা শাশিংগী অফবা মচা লৌবগা লোয়ননা লৈবাক অসিমক্তদা খ্বাইদগী ফবা মচা ধারাগী শা ওইহন্নবা, মখোয়গী হকচাং ফনবা অমসুং মখোয়গী চান-থক্নবা অদু অফবা ওইবা, হকচাং ফবা ওইনবা মিৎয়েং থমখ্রে। মসিগী পান্দম অসিদা লোয়ননা করোর ৫০দগী হেনবা শা-শনশিং অসি খোংলক চফাৎপা অমদি য়া চাফাৎপগী অনাবশিং অসিদগী কোকহন্নবা লেম্না তীকা কাপ্পগী কেম্পেন চত্থরি। শাশিংদা অফবা শজিকশিংগীদমক্তা তোঙান-তোঙানবা য়োজনাশিংদগী থৌরাংশিং তৌখ্রে। লৈবাক অসিদা অফবা মচা ধারা লৈহন্নবগীদমক্তা মিশন গোকুল চত্থরি। চহি অমখক্তংগী মমাংদা ইরমসিগী ওইবা মচা ধারা লৈনবা লৈবাক পুম্বগী ওইবা আর্তিফিসিএল ইন্সিমিনেসন প্রোগ্রাম হৌদোকখ্রে, মসিগী তাঙ্কক অমা ঙসি মপুং ফাখ্রে।
মরূপশিং, বিহার অসি খ্বাইদগী ফবা ইরমগী মচা ধারা লৈহন্নবগী মতাংদা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী অথোইবা সেন্তর অমা ওইরক্লি। নেস্নেল গোকুল মিশন্দগী ঙসি পুর্নিয়া, পতনা, বরৌনীদা অনৌবা খুদোংচাবশিং শেম্লিবশিং অসিদগী দায়রী সেক্তরদা বিহারগী ফীভম অসি হেন্না ফগৎলগনি। পুর্নিয়াদা শারিবা সেন্তর অসি ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা সেন্তরশিংগী মনুংদগী অমনি। মসিদগী শুপ্নতগী বিহারখক্তা নত্তনা নোংপোক থংবা ভারতকী অচৌবা শরুকশিংনা কান্নবা ফংগনি। কেন্দ্র অসিদগী বছৌর অমসুং রেদ পুর্নিয়া গুম্বা ইরমগী মচা ধারা অসি লৈহনবা অমদি ঙাকপি-শেনবিবদসু হেন্না ফগৎহনগনি।
মরূপশিং,
এগো গায় সামান্যতঃ এক সাল এক বচ্চা দেৱেলী। লেকিন আই.বি.এফ. তক্নিক সে এক গায়কী মদদ সে এক সাল মে অনেকো প্রয়োগশালা মে হো রহল বা। হমার লক্ষ্য ই তক্নিক কে গাৱ-গাৱ তক পহুঞ্চাৱে কে বা।
মরূপশিং,
শাশিংগী অফবা মচা লৌবগা লোয়ননা মখোয়বু য়েংশিনবা অমদি মখোয়গী ওইবা বৈজ্ঞানিক ওইবা ই-পাও অসিসু অদুক্কী মতিক মথৌ তাই।মসিগীদমক্তসু হৌখিবা চহি কয়াদগী লেপ্তনা তেক্নোলোজী শিজিন্নরি। মসিগী মতাং অসিদা ঙসি ‘ই-গোপালা’ এপ হৌদোকখ্রে। ই-গোপালা এপ অসিদগী শা-শন লোইরিবশিংনা অফবা লাইবস্তোক খনবদা লাইহনগনি। মরক্তা শেন চাবা মীদগী নান্থোকপা ঙম্লগনি। মসিগী এপ অসি শা-শন লোইরিবশিংগী পোত্থোক্তগী হৌরগা মকোয়গী হকশেল অমদি মচিঞ্জাক্কা মরি লৈনবা ই-পাও কয়া অমা পীগনি। মসিদগী লৌমীনা মখোয়গী শাশিংনা করম্বা মতমদা মথৌ তাবগে অমদি করিগুম্বা নারক্লবদি মদুগীদমক্তা কদায়দা অহোংবা লায়েংফম লৈবগে হায়বদু খংবা ঙমগনি। এপ অসি শাদা য়ুম্ফম ওইরগা মরি লৈনহল্লি হায়বগী ৱা নত্তে। মসিগী থবক অসি মপুং ফারবদি ই-গোপালা এপ্তসু নম্বর হাপ্পগা শা অদুগা মরি লৈনবা ই-পাও খুদিংমক লাইনা ফংবা ঙমগনি। মসিনা শা লোইবশিংনা শা লৈবা-য়োনবা লাইনা তৌবা য়াগনি।
মরূপশিং, লৌ উবা ওইরো, ঙা য়োকপা ওইরো মসি খুদিংমক অসি য়াম্না য়াংনা চাউখৎহন্নবা বৈজ্ঞানিক ওইবা থৌওংশিং শিজিন্নবা অমদি খুঙ্গংদা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্বা অসি য়াম্না মথৌ তাই। বিহার অসি এগ্রীকলচরগা মরি লৈনবগী মহৈ তম্বা অমসুং রিসর্চ তৌবগী অথোইবা সেন্তর অমা ওইরি। দিল্লীদদি মসি মীশিংনা পুসা-পুসা অসি অদুম তাদুনা লৈনৈ। মী খরখক্তনা অশেংবা পুসা অসি দিল্লীদা নত্তে বিহারগী সমস্তিপুরদনি হায়বা খংই। মসিদা লৈরিবা অসি মদুগী ফাইবোক্কুম্বনি।
মরূপশিং, মীখা পোন্দুনা লৈরিঙৈগী মতমদা সমস্তিপুরগী পুসাদা জিতিগী থাক্কী এগ্রীকলচর রিসর্চ সেন্তর হাংদোকখি। নিং-খা তম্লবা মতুমদা দা. রাজেন্দ্র প্রসাদ অমসুং জননায়ক কর্পুরী ঠাকুরগুম্বা মিৎয়েং শানবা লুচিংবশিং অসিনা মসিগী চৎনবি অসি মখা চত্থহনখি। মখোয়না হোৎনবিরম্বশিং অদুদগী ইথিলনা কুমজা ২০১৬দা দা. রাজেন্দ্র প্রসাদনা এগ্রীকলচরেল য়ুনিবর্সিতী অসি সেন্ত্রেল য়ুনিবর্সিতী ওইনা শকখংবিখি। মসিগী মতুংদা মসিগী য়ুনিবর্সিতী অসিদা অমসুং মসিগী মখাদা লৈবা কোলেজশিং কোর্সেসশিংগী খুদোংচাবশিং অসি হেন্না পাকথোক-চাউথোকখি। মোতিহারীদা লৈবা এগ্রীকলচর অমসুং ফোরেস্ত্রীগী অনৌবা কোলেজ ওইরো, পুসাদা লৈবা স্কুল ওফ এগ্রীব্যুজিনেস অমসুং রুরেল মেনেজমেন্ত ওইরো, বিহারগী এগ্রীকলচর সাইন্স অমসুং এগ্রীকলচর মেনেজমেন্তকী মহৈ তম্নবগী এজুকেসন সিস্তেমশিং অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মসিগী থবক অসি খুমাং চাউশিলহল্লদুনা স্কুল ওফ এগ্রীব্যুজিনেস অমসুং রুরেল মেনেজমেন্তকী অনৌবা শঙলেন শঙ্গাখ্রে। মসিগা লোয়ননা অনৌবা সোস্তেল, স্তেদিয়ম অমসুং গেস্ত হাউসকীসু উরেপ উয়ুং তমখ্রে।
মরূপশিং, লৌউ-শিংউবগী লমগী অনৌবা মখলগী মথৌ তাবশিং অসিদা য়েংঙগা হৌকিবা চহি ৫-৬তগী লৈবাক অসিদা অচৌবা কেম্পেন তৌরি। চহি ৬কী মমাংদা লৈবাক অসিদা এগ্রীকলচর য়ুনিবর্সিতী অমখক্তমক লৈরম্বা অদু হৌজিক ৩ লৈরে। বিহার অসিদা চহি খুদিংগী ঈশিং-ঈচাউ থোকপনা লৌ উরিবা লৌমীশিং অসি মতৌ করম্না কনগদগে হায়বসিগী মতাংদা গান্ধী রিসর্চ সেন্তর অমা শাখ্রে। মসিদা মোতীপুরগী ঙাগা মরি লৈনবা রিজ্নেল রিসর্চ অমসুং ত্রেনিং সেন্তর, মোতিহারীদা ঙা য়োকপগা মরি লৈনবা এগ্রীকলচর অমদি দায়রী চাউখৎনবা সেন্তরনচিংবশিং ইন্সতিত্যুৎশিং অসি বিজাঞান অমসুং তেক্নোলোজীগা শমজিন্নহন্নবা হৌদোকখিবনি।
মরূপশিং, হৌজিক ভারত অসি খুঙ্গংগী মনাক মক্তদা ফুদ প্রোসেসিংগা মরি লৈনবা ইন্দস্ত্রীসু লৈরগদবা অমদি মনাক মক্তদা রিসর্চ সেন্তরসু লৈরগদবা ফীভমগী মায়কৈরোমদা চংশিল্লক্লি। হায়বদি-জয় কিসান, জয় বিজ্ঞান অমসুং জয় অনুসন্ধান ওইনা হায়বা য়ারে। পাঙ্গল অহু অসি অমত্তা ওইনা পুনশিন্নদুনা থবক তৌবা তারবদি লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী পুন্সি অসিদা অচৌবা অহোংবা অমা লাকপা হায়বসি শোইদ্রবনি। বিহারদা মসিগীদমক্তা তৌবা য়াবা কয়া অমা লৈ। মফমসিগী উহৈ-ৱাহৈ, লিচি ওইরো, মতোং য়াম্না য়াওবা হৈনৌ ওইরো, হৈক্রু ওইরো, মখানা ওইরো নত্রগা মধুবনীগী অয়েকপা লাই ওইরো অসিগুন্বা পোৎলম কয়া অমা বিহারগী জিলা-জিলা কয়াদা লৈরি। ঐখোয়না মসিগী লোকেল প্রদকশিংগীদমক্তা হেন্না ভোকেল ওইগদবনি। ঐখোয়না লোকেলগীদমক্তা অদুক্কী মতিক ভোকেল ওইরিবমখৈ বিহার অসি অদুক্কী মতিক আত্মনির্ভর ওইগনি।
মরূপশিং, বিহারগী ইনখৎলক্লিবশিংনা মরুওইনা ঐখোয়গী ইচলশিংনা হান্নদগী হৌনা শিংথানিংঙাই ওইবা থৌদাং লৌবিরিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাই। শ্রীবিধিগী ফৌ থাবা ওইরো, লীজদা লম লৌরগা এঞ্জাং তাবা ওইরো, অজ্জোলা য়াওনা অতোপ্পা বাইও ফর্তিলাইজরশিং শিজিন্নবা ওইরো, লৌউ-শিংউবগী মেছিনরীগা মরি লৈনবা হায়রিং সেন্তর ওইরো, বিহারগী নুপীগী থৌনা অসি আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী পাঙ্গল ওইবদা মাংজিল থারি। পুর্নিয়া জিলাদা চুজাক লল্লোনবগা মরি লৈনবা ‘অরন্যক এফ.পি.ও.’ অমসুং কোসীদা নুপীশিংনা দায়রীগী থবক তৌবা লৌমীশিংগী ‘কৌশিকী মিল্ক প্রদ্যূসর কম্পনি’গুম্বা গ্রুপ কয়ানা শিংথানিংঙাই ওইবা থবক তৌরি।
হৌজিক্কী ঐখোয়গী থৱায় য়াওবা নহা ওইরিবশিং অসিগীদমক্তা, ইচলশিংগীদমক্তা কেন্দ্র সরকারনা অখন্নবা ফন্দ অমসু শেম্লে। লুপা লাক্ষ ২গী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ ফন্দগী অসিগুম্বা এফ.পি.ও.-এগ্রো প্রদক্কী য়ুনিয়নশিংদা নিংথিনা থবক তৌরিবা গ্রুপশিংদা, খুঙ্গংদা গোদাউন, কোল্দ স্তোরেজ অমদি অতোপ্পা খুদোংচাবশিং অসি শান্নবা শেলগী তেংবাং লাইনা ফংগনি। মসিদা নত্তনা ঐখোয়গী ইচলশিংনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা তেংবাং য়াম্না পীরি। ঙসি বিহারদা ফীভম অসি চহি ২০১৩-১৪গা য়েংনবদা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংনা ফংলিবা লোন্দা শরুক ৩২ হেনগৎহনখ্রে। লৈবাক অসিদা, বেঙ্কশিংদা, ঐখোয়গী ইচলশিং অসিগী মপাঙ্গলনা মখোয়না ওন্তর্প্রিন্যুর্শিপ অসিদা কয়া য়াম্না থাজবগে হায়বসি উৎনবনি।
মরূপশিং, বিহারগী খুঙ্গংশিং অসি,লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিং অসি আত্মনির্ভর ভারতকী অথোইবা সেন্তর অমা ওইহন্নবা লেপ্তনা হোৎনরি। হোৎনরিবশিং অসিদা বিহারগী হোৎনবা কল্লবা মরূপশিং অচৌবা থৌদাং লৈ অমসুং অদোমদগী লৈবাক অসিনা পাংথোকহন্নিবা কয়াসু য়াম্না য়াম্মি। বিহারগী মীশিং,লৈবাক অসিদা লৈবা ওইরো নত্রগা মীরমদা মশাগী হোৎনজমন্না, মশাগী হৈথোই-শিংথোইবনা মশানা মতিক চাজবনি হোৎনরি। বিহারগী মীশিংনা হৌজিক আত্মনির্ভর বিহারগী মংলান অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক্তা লেপ্তনা থবক তৌগনি হায়বা ঐহাক্না থাজৈ। চাউখৎনবগী য়োজনাশিং হৌদোকপগী দমক্তা ঐহাক্না ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি অদুগা অমুক্কা হন্না ঐহাক্কী অনিংবশিং অসি ফোংদোকচগনি, ঐহাক্না অদোমদগী থবক কয়া পাংথোরক্কনি হায়বগী থাজবা কয়া থমজরিবশিং অসি হায়জগে অদুগা ঐহাক্কী খঞ্জরিবশিং অসি মাস্ক অমসুং গজ অনি লাপ্না লৈনবগী চৎন-পথাপ অসি শোইদনা ঙাক্না চৎপনি, শোই-ঙামদবা ওইবিয়ু, হকচাং ফনা লৈবিয়ু।
ঐখোয়গী য়ুমদা লৈবা চহি য়াম্লবা ইমুগী মীওইশিংবু নিংথিনা চেকশিন্না থম্বিয়ু, মসি য়াম্না মথৌ তাবনি, কোরোনা অসি লাইনা লৌবিগনু অমদি নাগরিক খুদিংমকপু, ঐখোয়গীদা বৈজ্ঞানিকশিংনা শাবা ভেক্সিন অসি পুথোরক্ত্রিবফাওবা অদুবু মসিগী সোসিএল ভেক্সিন অসিনা কোরোনাদগী কন্নবা অথোইবা পাম্বৈনি, কন্ননবগী লম্বিনি অমসুং মরম অসিনা গজ অনি লাপ্না লৈনবা, মাস্ক, মফম অমদা হেক্তা লোক-তিন শিত্তবা, অহল ওইরবশিংগীদমক্তা খনবিবা হায়রিবা হিরমশিং অসি হন্না ঙসি অদোম ময়াগী মরক্তা লাক্লি, অমুক হন্না নিংশিংজদুনা অমুক হন্না ময়ামগী মরক্তা লাকচনবগী তাঞ্জা ফংলিবা অসিগীদমক্তা রাজ্য সরকারবু, গিরিরাজজীবু হন্না-হন্না থাগৎচরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি !!!