Ministry of Defence
Rafale aircraft formally inducted into Indian Air Force in the presence of Raksha Mantri Shri Rajnath Singh and Ms Florence Parly, Ministere of Armed Forces of France;
Raksha Mantri: The induction is a strong message for those who challenge India’s sovereignty
10 SEP 2020 4:55PM by PIB Delhi
Rafale Fighter Air craft has been formally inducted into the Indian Air Force (IAF) today at a formal function at Air Force Station, Ambala. Raksha Mantri Shri Rajnath Singh and Ms Florence Parly, Minister of the Armed Forces of France graced the occasion.
Speaking on the occasion, Raksha Mantri said the induction of Rafale was historic moment and a very important milestone in the history of the IAF. He said, the Rafale deal was a game changer for India’s national security and its induction is a strong message for the world and especially for those who challenge India’s sovereignty. Shri Rajnath Singh reiterated the resolve of not compromising India's sovereignty and territorial integrity under any circumstances and the country’s determination to make all possible preparations for it. “The intentions of military are as strong as it can be” he said. Raksha Mantri also said “strengthening our defence is aimed at achieving international peace and stability and we do not want to take any step that can endanger international peace. We have the same expectation of our neighbours and other countries of the world.”
Talking about the priorities of Prime Minister Shri Narendra Modi, Shri Singh said national security has been a major priority of the Prime Minister, and it is the result of his vision that we are seeing today despite many obstacles that came in the way.
Terming that the Rafale induction reflected close India-France strategic relations, Raksha Mantri said “we have cooperated closely in a number of areas to enhance our defence cooperation. As part of the transfer of technology agreement, 6 Scorpene submarines are being built at the Mazagaon Docks. On the basis of this partnership, the first submarine, INS Kalvari was commissioned in 2017.” He also highlighted the Indo-French cooperation in dealing with common challenges like maritime security and piracy in the Indo-Pacific region and IOR.
Raksha Mantri also pitched for French investments in the Indian defence manufacturing sector. He said in response to the call for 'Self-reliant initiative' by Prime Minister, Shri Narendra Modi, many policy reforms have been initiated such as manufacturing of defence equipment under the strategic-Partnership model, enhancing FDI up to 74% by automatic route, establishment of two defence corridors in Uttar Pradesh and Tamil Nadu and reforms in Offsets. “I am confident that French defence Industries will take advantage of this and France will continue to be our partner in our journey of indigenization”, he said.
Raksha Mantri congratulated the IAF personnel for the swift and decisive action taken by them near LAC recently. He said the rapid deployment of IAF assets at forward bases created a trust that our Air Force was fully prepared to meet its operational obligations. Shri Singh also lauded the contribution of IAF to the country’s efforts during Covid-19 pandemic.
Ms Florence Parly Minister of the Armed Forces of France in her address said today’s induction of Rafale into the IAF is a symbol of strong ties between the two countries which is rock solid and time tested. She said now, in military terms, India will acquire a world class capability that will give New Delhi an incredible sovereignty and in strategic terms it will give India an edge over the entire region to defend itself. She also assured timely delivery of the 31 remaining aircrafts. Ms Florence Parly also said France is fully committed to the Make in India initiative which has been a reality for French industry for several years particularly in defence sector like in submarines.
Chief of Defence Staff General Bipin Rawat, Chief of the Air Staff Air Chief Marshal RKS Bhadauria, Defence Secretary Dr Ajay Kumar, Secretary (Defence Production) Shri Raj Kumar, Secretary Department of Defence Research & Development and Chairman DRDO, Dr G Satheesh Reddy, along with other senior officers of Ministry of Defence and Armed Forces witnessed the event. The French delegation included Mr Emmanuel Lenain Ambassador of France to India, Air General Eric Autellet, Vice Chief of the Air Staff of the French Air Force and other senior officials. A large delegation of senior functionaries of French Defence Industries which included Mr. Eric Trappier Chairman and Chief Executive of Dassault Aviation and Mr. Eric Beranger, CEO, MBDA were present during the ceremony.
The first five Rafale aircraft which arrived at Air Force Station, Ambala from France on 27th July 2020, would be part of 17 Squadron, the “Golden Arrows”.
Before the ceremonial unveiling of the Rafale, a traditional ‘Sarva Dharma Puja’ was performed. There was an Air Display by Rafale and Tejas aircraft as well as by ‘Sarang Aerobatic Team, followed by a traditional water cannon salute to the Rafale aircraft. After the ceremonial events the Indian and French delegations also had a bilateral meeting.
Earlier this morning, Ms Florence Parly, Minister of the Armed Forces of France was given a ceremonial Guard of Honour on arrival at Delhi.

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ସଶସ୍ତ୍ର ସେନା ବାହିନୀ ବିଭାଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଶ୍ରୀ ଫ୍ଲୋରେନ୍ସ ପାର୍ଲେଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାରେ ସାମିଲ ହେଲା ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଲଢ଼ୁଆ ବିମାନ ରାଫେଲ୍
• ଭାରତର ସାର୍ବମୌମତ୍ୱକୁ ଚାଲେଞ୍ଜ କରୁଥିବା ଶକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଦୃଢ଼ ବାର୍ତ୍ତା : ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ
10 SEP 2020 4:55PM by PIB Bhubaneswar
ଅମ୍ବାଲାସ୍ଥିତ ବାୟୁସେନା ଘାଟି ଠାରେ ଆଜି ଆୟୋଜିତ ଏକ ସମାରୋହରେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଲଢ଼ୁଆ ବିମାନ ରାଫେଲକୁ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ, ଫ୍ରାନ୍ସର ସଶସ୍ତ୍ର ସେନା ବିଭାଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଶ୍ରୀ ଫ୍ଲୋରେନ୍ସ ପାର୍ଲେ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ କହିଲେ ଯେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଲଢ଼ୁଆ ରାଫେଲ ବିମାନ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାରେ ସାମିଲ ହେବା ଏକ ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା (ଆଇଏଏଫ) ଇତିହାସରେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସଦୃଶ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଫ୍ରାନ୍ସ ସହ ରାଫେଲ ବିମାନ କ୍ରୟ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ରାଜିନାମା ଭାରତର ଜାତୀୟ ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ଏକ ପଟ୍ଟ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଘଟଣା ଭାବେ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି । ଏଭଳି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଲଢ଼ୁଆ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାରେ ସାମିଲ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଏହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ଦୃଢ଼ ବାର୍ତ୍ତା ପହଞ୍ଚାଇଛି । ବିଶେଷ କରି ଯେଉଁମାନେ ଭାରତର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ପ୍ରତି ଚାଲେଞ୍ଜ କରୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଚରମ ବାର୍ତ୍ତ ଭଳି । ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସିଂହ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଲେ ଯେ ଭାରତର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ଭୌଗୋଳିକ ଅଖଣ୍ଡତା ରକ୍ଷା ଦିଗରେ କୌଣସି ସାଲିସ କରାଯିବ ନାହିଁ । ଏହା ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଦେଶ ଏଥିପାଇଁ ସକଳ ପ୍ରକାର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ । “ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ସେନା ସଦାବେଳେ ସୁଦୃଢ଼ ରହିଆସିଛି” ବୋଲି ଦୃଢ଼ ମତ ପୋଷଣ କରି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ “ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶକ୍ତିକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ମୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଲା ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସ୍ତରରେ ଶାନ୍ତି ଓ ସ୍ଥିରତା ରକ୍ଷା ଏବଂ ଆମେ ଏଭଳି କୌଣସି ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ଚାହୁଁନା ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶାନ୍ତି ବ୍ୟାହତ ହେବ । ତେବେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଆମର ପ୍ରତିବେଶୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କ ଠାରୁ ସମାନ ମନୋଭାବର ପ୍ରତ୍ୟାଶା ରଖୁ ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଅବତାରଣା କରି ଶ୍ରୀ ସିଂହ କହିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ ନିରାପତ୍ତା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିରେ ସଦାବେଳେ ଅଗ୍ରାଧିକାର ବହନ କରିଆସିଛି । ଏବଂ ତାଙ୍କରି ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ପରିକଳ୍ପନା ସ୍ୱରୂପ ଆଜି ଆମେ ତାହା ସ୍ୱଚକ୍ଷୁରେ ଦେଖିପାରୁଛୁ, ଅବଶ୍ୟ ସେଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଏହି ମାର୍ଗରେ ଅନେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା ବୋଲି ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ।
ରାଫେଲ ଲଢ଼ୁଆ ବିମାନର ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାରେ ସାମିଲ କରାଯିବା ଘଟଣାକୁ ଭାରତ- ଫ୍ରାନ୍ସ ଘନିଷ୍ଠ ରଣନୀତିକ ସଂପର୍କର ପ୍ରତିଫଳତ ରୂବେ ଅଭିହିତ କରି ଶ୍ରୀ ସିଂହ କହିଲେ ଯେ “ଆମେ ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ସଂପ୍ରସାରିତ କରିବା ସକାଶେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରସ୍ପରର ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗୀ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ପ୍ରଯୁକ୍ତି ହସ୍ତାନ୍ତରଣ ରାଜିନାମାର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ, 6ଟି ସ୍କର୍ପିନ୍ ସବ୍ମେରିନ୍ ଏବେ ମାଜାଗନ୍ ଡକ୍ସରେ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ରହିଛି । ଏହି ସହଭାଗୀତାର ଆଧାରରେ, ପ୍ରଥମ ସବ୍ମେରିନ, ଆଇଏନଏସ କଲଭରୀକୁ 2017 ମସିହାରେ କମିଶନ୍ କରାଯାଇଛି” । ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସହଯୋଗୀତା ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଆଇଓଆରରେ ସମାନ ସାମୁଦ୍ରିକ ନିରାପତ୍ତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ଚାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା କରିଆସୁଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସିଂହ କହିଲେ ଯେ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଫ୍ରାନ୍ସ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ନିବେଶ କରିବାର ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ସେ କହିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ “ଆତ୍ମନିର୍ଭର ପ୍ରୟାସ” ପାଇଁ ଦେଇଥିବା ଆହ୍ୱାନର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ, ଦେଶରେ ନୀତିଗତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ସଂସ୍କାର ଘଟାଯାଇଛି । ସେଥି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ ଯାହାକି ରଣନୀତିକ ସହଭାଗୀତା ମଡ଼େଲରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଅଟୋମେଟିକ୍ ରୁଟ ଦ୍ୱାର ପ୍ରତକ୍ଷ୍ୟ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶର ମାତ୍ରାକୁ 74%କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।” ସେହିଭଳି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ ଦୁଇଟି ବିରାଟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡ଼ୋର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସଂସ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି । ଶ୍ରୀ ସିଂହ ଆହୁରି କହିଲେ ଯେ, “ମୋର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଫ୍ରାନ୍ସର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ଉଦ୍ୟୋଗମାନ ଏଭଳି ସଂସ୍କାର ପ୍ରକ୍ରିୟାର ସୁଯୋଗ ନେବ ଫ୍ରାନ୍ସ ଆମର ସ୍ୱଦେଶୀକରଣ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ସହଯୋଗୀ ଭାବେ ହାତ ବଢ଼ାଇବ ।”
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାକୁ ଏଲଏସି ନିକଟରେ ନିକଟରେ ଘଟିଥିବା ଘଟଣାରେ ତକ୍ରାଳ ତଥା ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଆମର ଛାମୁଆ ଘାଟିଗୁଡ଼ିକରେ ତୁରନ୍ତ ଆଇଏଏଫର ଲଢ଼ୁଆ ବିମାନଗୁଡ଼ିକର ମୁତୟନ ବାୟୁସେନା ଉପରେ ଆମର ଦୃଢ଼ ଆସ୍ଥା ସ୍ଥାପନ କରିପାରିଛି ଏବଂ ସେମାନେ ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାର ଉତ୍ପନ୍ନ ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା କରିବା ସକାଶେ ସଦାସର୍ବଦା ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଛନ୍ତି । କୋଭିଡ଼-19 ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ଦେଶ ପାଇଁ କରିଥିବା ପ୍ରୟାସ ଓ ଅବଦାନ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଆଇଏଏଫର ଭୂମିକାକୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ଫ୍ରାନ୍ସର ସଶସ୍ତ୍ର ସେନା ବିଭାଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଶ୍ରୀ ଫ୍ଲୋରେନ୍ସ ପାର୍ଲେ ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ କହିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାରେ ରାଫେଲ ବିମାନକୁ ବିଧିବଦ୍ଧ ଭାବେ ସାମିଲ କରାଯିବା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଘନିଷ୍ଠ ସୁସମ୍ପର୍କର ସଂକେତ ପ୍ରଦାନ କରେ । ଏହି ସଂପର୍କ ବେଶ୍ ନିବିଡ଼ ଓ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ସମୟର କଷଟି ପଥରରେ ପରୀକ୍ଷିତ । ସେ କହିଲେ ଯେ ସାମରିକ ପରିଭାଷାରେ ବ୍ୟକ୍ତ କଲେ, ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କ୍ଷମତାର ଅଧିକାରୀ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା ନୂଆ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ରଣନୀତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଅତୁଲ୍ୟ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଏହା ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ନିଜକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷାର ଅସୀମ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ନିର୍ଭର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପ୍ରଦାନ ପୂର୍ବକ ସୁଶ୍ରୀ ପାର୍ଲେ କହିଲେ ଯେ ଅବଶିଷ୍ଟ 31ଟି ରାଫେଲ ବିମାନ ଧାର୍ଯ୍ୟ ସମୟ ସୀମା ଭିତରେ ହିଁ ଭାରତକୁ ଅର୍ପଣ କରାରିବ । ସୁଶ୍ରୀ ଫ୍ଲୋରେନ୍ସ ପାର୍ଲେ କହିଲେ ଯେ ଭାରତର ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ସକାଶେ ଫ୍ରାନ୍ସ ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଯାହା ଫରାସୀ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ସକାଶେ ଢ଼େର୍ ବର୍ଷ ଧରି ଏକ ବାସ୍ତବତା ହୋଇ ରହିଛି । ବିଶେଷ କରି ସବମେରିନ୍ ନିର୍ମାଣ ଭଳି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ପ୍ରମାଣସିଦ୍ଧ ହୋଇସାରିଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଚିଫ୍ ଅଫ୍ ଡିଫେନ୍ସ ଷ୍ଟାଫ୍ ଜେନେରାଲ ବିପିନ ରାୱତ, ବାୟୁସେନା ମୁଖ୍ୟ ଏୟାର ଚିଫ୍ ମାର୍ଶାଲ ଆର କେ ଏସ ଭଦୌରିଆ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଅଜୟ କୁମାର, ସଚିବ (ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ) ଶ୍ରୀ ରାଜ କୁମାର, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ବିଭାଗ ସଚିବ ତଥା ଡିଆରଡ଼ିଓ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡକ୍ଟର ଜି ସତୀଶ ରେଡ୍ଡୀ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ସଶସ୍ତ୍ର ସେନା ବିଭାଗର ବହୁ ବରିଷ୍ଠ ପଦାଧିକାରୀ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ସେହିଭଳି ଫ୍ରାନ୍ସ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳରେ ଭାରତରେ ଅବସ୍ଥାପିତ ଫରାସୀ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଶ୍ରୀ ଇମାନୁଏଲ ଲେନେନ୍, ଫ୍ରାନ୍ସ ବାୟୁସେନାର ଉପ ମୁଖ୍ୟ ଏୟାର ଷ୍ଟାଫ୍ ଏୟାର ଜେନେରାଲ ଏରିକ୍ ଅଟେଲେଟ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ । ଆୟୋଜିତ ସମାରୋହରେ ଫରାସୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପର ବରିଷ୍ଠ କର୍ମକର୍ତ୍ତମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଡାସଲ୍ଟ ଏଭିଏସନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ମିଷ୍ଟର ଏରିକ୍ ଟ୍ରାପିଏର୍, ଏମବିଡ଼ିଏର ସିଇଓ ମିଷ୍ଟର ଏରିକ୍ ବେରାଙ୍ଗର ପ୍ରମୁଖ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଫ୍ରାନ୍ସରୁ ଆସି 2020 ଜୁଲାଇ 27ରେ ପାଞ୍ଚଟି ରାଫେଲ ବିମାନ ଅମ୍ବାଲାସ୍ଥିତ ବାୟୁସେନା ଘାଟିଠାରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା । ଏହାକୁ ଆଜି ଭାରତୀୟ ବିମାନ ବାହିନୀର 17ଶ ସ୍କ୍ୱାର୍ଡ଼୍ରନ “ଗୋଲ୍ଡନ ଏରୋ”ର ଅଂଶ ବିଶେଷ ଭାବେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି ।
ଋାଫେଲ ଲଢ଼ୁଆ ବିମାନକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯିବା ପୂର୍ବରୁ ପାରମ୍ପରିକ ରୀତିରେ ଏକ “ସର୍ବ ଧର୍ମ ପୂଜନ”ର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । ସେହିଭଳି ଏହି ଅବସରରେ ରାଫେଲ ଏବଂ ତେଜସ ବିମାନର ଏକ ବିମାନ ଉଡାଡ଼ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା ତଥା “ସାରଙ୍ଗ ଏରୋବାଟିକ୍ ଟିମ୍” ଏଥିରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ । ଏହା ପରେ ରାଫେଲ ବିମାନକୁ ପାରମ୍ପରିକ ଜଳ ତୋପ ସଲାମୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଭବ୍ୟ ସମାରୋହ ପରେ ଭାରତୀୟ ଓ ଫ୍ରାନ୍ସର ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନାରେ ମିଳିତ ହୋଇଥିଲେ ।
ପୂର୍ବରୁ ଆଜି ସକାଳେ ଫ୍ରାନ୍ସର ସଶସ୍ତ୍ର ସେନା ବିଭାଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଶ୍ରୀ ଫ୍ଲୋରେନ୍ସ ପାର୍ଲେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ତାଙ୍କ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ଗାର୍ଡ଼ ଅଫ୍ ଅନର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ।