Vice President's Secretariat
Ahead of the Parliament’s monsoon session, Chairman, Rajya Sabha Shri Venkaiah Naidu undergoes COVID-19 test
All MPs to get their COVID test done within 72 hours before the commencement of the Session
COVID negative report is a must for every Member to take part in the proceedings of the House
Testing also mandatory for officials and staff of the Parliament
Various parliamentary papers to be sent to members in electronic mode
DRDO to supply multi-utility kits to all MPs
11 SEP 2020 2:09PM by PIB Delhi
Preparing himself to preside over the upcoming Monsoon Session of the Parliament beginning on September 14, 2020, the Chairman, Rajya Sabha, Shri M. Venkaiah Naidu underwent COVID-19 test today.
It is mandatory for each Member to undergo COVID-19 test (RT-PCR) before attending the upcoming Monsoon Session, according to an advisory issued to all Rajya Sabha Members.
The Members have been asked to get their test done within 72 hours before the commencement of the Session at any hospital/laboratory authorized by the Government or at Parliament House Complex.
For the convenience of the Members, three Test Centres are functioning in Parliament House Annexe from today. The members have also been requested to ensure that their test report is sent in advance to the Rajya Sabha Secretariat via a designated e-mail so as to avoid any inconvenience at the time of their entry into the Parliament House during the Session.
Similarly, RT-PCR test has been made mandatory for the employees of Parliament Secretariats and other agencies deployed in Parliament House Complex who remain in close proximity of the Members during the course of performance of their duties. Also, arrangements have been put in place from today to conduct Rapid Antigen Test for the personal staff and drivers of MPs at the Reception Office, Parliament House.
The Rajya Sabha Chairman has been regularly reviewing the special precautionary/remedial measures taken to contain the spread of COVID-19 infection and to ensure well-being of the Members during the Session. The Chairman has issued strict instructions to senior officials of the Secretariat not to be complacent about the risk of the infection and to strictly adhere to the guidelines specified.
Risk mitigation and protection of the Members’ health have been the uppermost concerns for the Chairman. He has held meetings with the Secretaries of Home, Health & Family Welfare, Chairman/DRDO, DG/ICMR to ensure safety of the members and officials.
In order to ensure social distancing norms, the Rajya Sabha chamber, galleries and the Lok Sabha chamber will be used to seat members--57 of whom will be accommodated in the chamber and 51 in galleries of Rajya Sabha. The remaining 136 will be seated in the chamber of Lok Sabha. In all, there are 244 members and one seat is vacant.
Each seat has been provided with a microphone and a sound console to enable to participate in the discussion. Members are now allowed to speak while sitting when called keeping in view of the safety of Members.
As regards seating of the members at the three locations, respective leaders of the parties/ groups have been intimated the number of seats allocated to them propionate to their strength in all three locations. Respective leaders of the parties/ groups may decide where their party members will sit at the three locations
Four large display screens in the chamber will show the members speaking and there will be seamless live telecast of the proceedings on Rajya Sabha TV. In addition, six smaller display screens and audio consoles have been installed in the four galleries.
As part of ensuring the safety of members and officials, the Chairman, Shri Venkaiah Naidu desires all the members to make full use of the e-Notice facility and serve notices in electronic mode, instead of physically giving them.
It has also been decided to send various Parliamentary papers including List of Business, Bulletins, Bills/ and ordinances to members only through electronic mechanism. Members can access their portal accounts. Accordingly, the circulation of hard copies of these papers is being discontinued. Members may bring their e-Reader devices to the House to refer to the Parliamentary papers or carry print-outs of the same for their use.
The Chairman has sought the cooperation of the Members and urged them to strictly observe all the health protocols relating to COVID-19 as specified by different agencies.
DRDO will also provide multi utility Covid kits to all MPs. Each kit will contain disposable Three ply masks (40), N-95 masks without wall (5), 20 bottles of sanitizers of 50 ml each, Face shields made of polypropelene (5), gloves (40), touch free hook (to open and close doors without touching them) , Sea Buck Thorn tea bags which enhance immunity and herbal sanitation wipes (variant of tissue papers).
Marshals standing on both sides of the Chairman have been advised to wear both masks and face shields while assisting the Chairman.
Meanwhile, Shri Bhupender Yadav, MP and Chairman, Department-related Standing Committee on Personnel, Public Grievances, Law and Justice has submitted an interim report on “Functioning of Virtual Courts/ Court proceedings through video conferencing” to the Chairman at Upa-Rashtrapati Nivas today.

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
সংসদকী নোংজু মীফম মমাংদা, রাজ্য সভাগী চিয়রমেন্ শ্রী বেনকাইয়া নাইদুনা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌখ্রে
মীফম হৌগদবা পুং ৭২গী মমাংদা এম.পি খুদিংমক মখোয়গী কোবিদ তেস্ত তৌগদবনি
হাওসকী থবক থৌরমশিং শরুক য়ানবা তঙাইফদনা মেম্বর খুদিংমক কোবিদ নেগেতিপ ওইগদবনি
সংসদকী ওফিসিএলশিং অমসুং স্তাফশিংসু তঙাইফদনা তেস্ত তৌগদবনি
তোঙান-তোঙানবা সংসদকী চে-চাংশিং মেম্বরশিংদা ইলেকত্রোনিক ওইনা থাগনি
দি.আর.দি.ওনা এম.পি খুদিংদা মল্তি-য়ুতিলিতি কিৎশিং পীগনি
11 SEP 2020 2:09PM by PIB Imphal
২০২০গী সেপ্তেম্বর ১৪গী হৌগদৌরিবা সংসদকী নোংজু মীফমগী মশামক থৌরাং তৌবা ওইনা ঙসি রাজ্য সভাগী চিয়রমেন, শ্রী এম. বেনকাইয়া নাইদু কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌখ্রে। রাজ্য সভাগী মেম্বরশিংদা পীখিবা চেকশিনৱা অমগী মতুংইন্না, লাক্লিবা নোংজুম মীফম শরুক য়ানবা তঙাইফদনা মেম্বর খুদিংমক কোবিদ-১৯ তেস্ত(আর.তি-পি.সি.আর) পাংথোক্কদবনি।
সরকারনা অয়াবা পীরবা হোস্পিতাল অমদা নৎত্রগা পর্লিয়ামেন্ত হাওস কমপ্লেক্সতা মীফম হৌগদবা পুং ৭২গী মমাংদা এম.পি খুদিংমক মখোয়গী কোবিদ তেস্ত তৌগদবনি হায়না মেম্বরশিংদা খঙহনখ্রে।
মেম্বরশিংগী খুদোংচানবা, ঙসিদগী পর্লিয়ামেন্ত হাওস এন্নেক্সতা তেস্ত সেন্তর মফম অহুম হাংদোক্লে। মীফম মনুংদা মখোয়না পর্লিয়ামেন্ত হাওসতা চংলকপা মতমদা খুদোংচাদবা অমতা থোক্তনবা ই-মেলগী খুৎথাংদা রাজ্য সভা সেক্রেতরিয়েৎতা মাংজৌন্না মখোয়গী তেস্ত রিপোর্তশিং থারক্নবা মেম্বরশিংদা খঙহনখ্রে।
মখোয়না মথৌ পাংথোকপা মতমদা মেম্বরশিংগা য়াম্না নকশিন্নবা পর্লিয়ামেন্ত সেক্রেতরিয়েৎশিংগী ইমপ্লোয়িশিং অমসুং পর্লিয়ামেন্ত হাওস কমপ্লেক্সতা শীজিন্নরিবা অতোপ্পা এজেন্সিশিংগী স্তাফশিং তঙাইফদনা আর.তি-পি.সি.আর তেস্ত পাংথোক্কদবনি। পর্লিয়ামেন্ত হাওসকী রিসেপসন ওফিসতা এম.পিশিংগী লনাই স্তাফশিং অমসুং দ্রাইভরশিং রেপিৎ এন্তিজেন তেস্ত তৌনবা ঙসিদগী থৌরাং তৌরে।
মীফম মনুংদা মেম্বরশিংগী য়াইফনবা অমসুং কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা লাকশিন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং রাজ্য সভাগী চিয়রমেন্না চাংনাইনা য়েংশিল্লি। লায়না শন্দোরক্তনবা চেকশিন্নবা অমসুং চৎন-কাংলোনশিং নিংথিনা ঙাক্নবা সেক্রেতরিয়েৎকী সেনিয়র ওফিসিএলশিংদা চিয়রমেন্না অকনবা পাউতাকশিং পীখি।
মেম্বরশিংগী হকশেল অশোই-অঙাম থোকহন্দবা অসি চিয়রমেনগী মরুওইবা থৌদাংনি। মেম্বরশিং অমসুং ওফিসিএলশিং অশোই-অঙাম থোক্তনবা মহাক্না হোমগী,হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী সেক্রেতরিশিং, দি.আর.দি.ওগী চিয়রমেন, আই.সি.এম.আরগী দি.জিগা মীফমশিং পাংথোকখ্রে।
থাপ্না লৈবা য়ানবা, রাজ্য সভা চেম্বর, গেল্লেরিশিং অমসুং লোক সভা চেম্বরদা মেম্বরশিং ফমগনি। চেম্বরদা মেম্বর ৫৭ ফমগনি অমসুং রাজ্য সভা গেল্লরিদা মেম্বর ৫১ ফমগনি। লেমহৌরবা ১৩৬না লোক সভা চেম্বরদা ফমগনি। অপুনবা মেম্বর মশিং ২৪৪নি অমসুং হৌজিক সিত অমা হাংলি।
খন্ন-নৈনবা শরুক য়াবা ঙম্নবা সিত খুদিংগী মাইক্রোফোন অমা অমসুং সাউন্দ কন্সোল অমা পীগনি। মেম্বরশিংগী য়াইফনবা মেম্বরশিংনা ফম্লগা ৱা ঙাংবা য়াগনি।
মফম অহুম খাইদোক্তুনা মেম্বরশিং ফমগনি। দলশিংগী লুচিংবশিংনা মখোয়গী মেম্বরশিংনা ফমগদবা মফম পীরিবা মফম অহুম অদুদগী অপাম্বা খনবা য়াগনি।
মেম্বরশিংনা ৱা ঙাংবা উনবা চেম্বরদা অপাকপা স্ক্রিন মরি থমগনি অমসুং রাজ্য সভা তি.ভিদা লাইভ তেলিকাস্ত শন্দোক্কনি। মসিগী মথক্তা, অপীকপা স্ক্রিন তরুক অমসুং ওদিও কন্সোলশিং গেল্লেরি মরিদা থম্লে।
মেম্বরশিং অমসুং ওফিসিএলশিং য়াইফনবা চিয়রমেন্না মেম্বর খুদিংমক ই-নোতিস মপুংফানা শীজিন্নবা পাম্লি অমসুং মখোয়দা হকথেংন্না পীবগী মহুৎতা ইলেকত্রোনিক ওইনা নোতিসশিং পীগনি।
বু্জিনেসনকী লিস্তশিং, বুল্লেতিনশিং, বিলশিং অমসুং ওর্দিনান্সশিং মেম্বরশিংদা ইলেকত্রোনিক ওইনা থানবা ৱারেপ লৌরে। মেম্বরশিংনা মখোয়গী পোর্তেল একাউন্তশিংদা চঙবা য়াগনি। হায়রিবা চে-চাংশিং অসি হাদ কোপি ওইনা পীবা লেপ্লে। হাওসতা সংসদকী চে-চাংশিং য়েংনবা মেম্বরশিংনা মখোয়গী ই-রিদরশিং পুরকপা য়াগনি নৎত্রগা নমথোকলবা চেশিং পুরকপা য়াগনি।
মেম্বরশিংনা মতেং পাংনবা চিয়রমেন্না হায়রি অমসুং কোবিদ-১৯গী হকশেলগী চৎন-কাংলোনশিং ইন্নবা মখোয়দা তকশিল্লি।
এম.পিশিংদা দি.আর.দি.ওনা মল্তি য়ুতিলিতি কোবিদ কিৎশিং পীগনি। কিৎ অমদা থ্রি প্লাই মাক্স(৪০), এন-৯৫ মাক্স(৫), ৫০ এম.এলগী সেনিতাইজর লিক্লি ২০, পোলিপ্রোপেলিনগী ফেস সিল্ড (৫), গ্লোব(৪০),তচ ফ্রি হুক(থোঙশিং হাংদোক্নবা অমসুং লোন্নবা), হকচাং কনখৎনবা সি বুক থোর্ন তি বেগশিং অমসুং হর্বেল সেনিতেসন তিসু পেপরশিং য়াওরি।
চিয়রমেনগী নাকল অনিদা লেপ্লিবা মার্সেলশিং মাক্স অমসুং ফেস সিল্দ অনিমক উপ্নবা পাউতাক পীখ্রে।
চৈরক অসিদা, এম.পি অমসুং চিয়রমেন, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, লো অমসুং জজতিস্তকী স্তেন্দিং কমিতি, ভুপেন্দ্র য়াদবনা ঙসি উপ-রাস্ত্রপতি নিৱাসতা চিয়রমেনদা “ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ভর্চুএল কোর্তশিং/কোর্তকী থবকশিং পাংথোক্নবা” মরক্কী ওইবা রিপোর্ত অমা পীশিনখ্রে।