Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the launch of multiple development projects in Bihar
15 SEP 2020 2:31PM by PIB Delhi
Governor of Bihar, Shri Phagu Chauhan; Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, my Cabinet colleagues Shri Hardeep Singh Puri, Shri Ravi Shankar Prasad, other members of the Union and State Cabinet, MPs, MLAs and my dear friends!
Friends,
The 4 schemes inaugurated today include Sewage Treatment Plants at Beur and Karmalichak in Patna city as well as water related projects in Siwan and Chhapra under AMRUT scheme. Besides, the foundation stones have also been laid for water supply projects to address the water scarcity problem in Munger and Jamalpur and River Front Development Scheme under the Namami Gange in Muzaffarpur today. Heartiest congratulations for these new facilities that promise to make life easier for the urban poor and the middle class living in the city.
Friends,
This programme today has been organized on a special day. Today we are also celebrating Engineer's Day. This day marks the birth anniversary of the great engineer of the country, M. Visvesvaraya Ji. This day is dedicated to his memory. Our Indian engineers have made an unprecedented contribution in building our country and the world. Whether it is their dedication towards work, or keen vision, a separate identity has been created for the Indian engineers in the world. This is a fact, and we are proud of the fact that our engineers are vigorously carrying forward the development of the country and improving the lives of 130 crore citizens. On this occasion, I salute all the engineers and their constructive power. Bihar also has played a major role in this work of nation building. Bihar produces lakhs of engineers who give new heights to the development of the country. The land of Bihar is synonymous with invention and innovation. Several sons of Bihar reach the elite engineering institutes of the country every year and shine. Today, the engineers of Bihar are playing a major role in completing the projects that has commenced work. I also congratulate all the engineers of Bihar in particular on Engineer's Day.
Friends,
Bihar is a land of historical cities. The cities have had a rich heritage here for thousands of years. Economic, cultural and politically prosperous and thriving cities developed around the Ganges Valley in ancient India. But the long period of slavery had caused severe damage to this legacy. For a few decades after independence, Bihar was led by big and visionary leaders who tried their best to remove the distortions made during the era of colonialism. But then there was a period when, instead of developing basic facilities in Bihar or providing modern facilities to the people of the state, the priorities and commitments had turned out to be somewhat different. As a result, the focus had moved away from governance in the state. As a result, the villages of Bihar degraded further and the infrastructure of cities which were once a symbol of prosperity could not be upgraded in accordance with the increasing population and changing times. Roads, lanes, drinking water, sewage and many such basic issues were either neglected or the work associated with these aspects was entangled into scams.
Friends,
When selfish motives prevail over governance and the vote-bank politics starts suppressing the system, then the oppressed, deprived and exploited sections of the society face the greatest impact of the same. People of Bihar have endured this pain for decades. When the basic needs like water and sewage are not met, then our mothers and sisters have to suffer, the poor suffer, the Dalits suffer, the backward and the extreme backward classes suffer. People who drink polluted water under compulsion fall prey to diseases. In such a scenario, a large part of paid earnings goes into treatment. Sometimes the family is buried under the debt for many years. Under these circumstances, a very large section of people in Bihar had accepted debt, disease, helplessness and illiteracy as their fate. In a way, due to the wrong priorities of governments, the confidence of a large section of the society was deeply hurt. What could have been a worse experience than this for the poor?
Friends,
Nitish ji, Sushil ji and their team have been trying to bring back the confidence of this weakest section of the society for the past one and a half decades. In particular, the priority given to the education of daughters and to the participation of disadvantaged and exploited sections of the society in local bodies including Panchayati Raj, has helped them in growing confidence. Since 2014, almost complete control of infrastructure related schemes has been given to gram panchayats or local bodies. Now, from the planning to implementation, and the maintenance of the schemes, are being done by the local bodies as per the local needs. This is the reason why the infrastructure of basic amenities like drinking water and sewerage is continuously improving in the cities of Bihar due to the joint efforts of the Center and the Government of Bihar. Under Mission AMRUT and State Government schemes, lakhs of families have been connected with facilities like water in the urban areas of ​​Bihar in the last 4-5 years. In the coming years, Bihar will be among those states of the country, where every household will start receiving piped water supply. This will be a huge achievement for Bihar; it will be a matter of great pride for Bihar.
The people of Bihar have worked relentlessly even during the Corona crisis to achieve this mammoth goal. In the last few months, more than 57 lakh families have been given water connections in rural areas of Bihar. Pradhan Mantri Garib Kalyan Rojgar Abhiyan has also played a major role in the same. Thousands of our labour friends, who returned to Bihar from other states due to Corona, have shown this. This speedy implementation of Jal Jeevan Mission is dedicated to these hard working friends of Bihar. In the last 1 year, more than 2 crore water connections have been given all over the country under the Water Life Mission. Today, every day more than 1 lakh houses in the country are being connected with piped water supply. Clean water not only improves the lives of the poor, but also protects them from several serious diseases.
Friends,
The work of connecting lakhs of people of Bihar with pure water supply in urban areas is also going on at a rapid pace. The goal is to connect around 12 lakh families with pure water under the AMRUT scheme across Bihar. Out of this, the facility has already reached 6 lakh families. Other families too will soon have access to clean water. Today, the projects for which the foundation stone has been laid are part of this resolution.
Friends,
Urbanization is the reality of this age. Today the number of urban areas is increasing all over the world. India is also no exception to this global change. But for many decades we had a particular mindset; we had assumed that urbanization was a problem and a hindrance in itself! But I believe, it is not so. Baba Saheb Ambedkar had understood this fact and was a great supporter of urbanization. He did not consider urbanization to be a problem. He had imagined cities where even the poorest of the poor got opportunities, paving the way towards betterment of life. Today it is necessary that our cities have possibilities, prosperity, respect, security, strong society and modern facilities. That is, cities should be such that everyone, especially our youth, gets new and limitless possibilities to move forward. There should be cities where every family can live with prosperity and happiness. Cities should be such that everyone, the poor, the dalits, the backward, and the women gets a respectable life; where there is safety and the rule of law; where every section of the society can live together; and where the cities have modern facilities and modern infrastructure. This is 'ease of living'. This is the dream of the country and the country is moving in this direction.
And friends,
Today we are witnessing a new urbanization in the country. Cities that were not prominent before, are also making their presence felt today. Our youth in these cities, who have not studied in top private schools & colleges, who do not belong to very rich families, are doing amazingly well today by creating new dimensions of success. Till a few years ago, urbanization meant, just making some of the big cities very attractive or developing only a few areas in a few cities. But now this thinking and method is changing. And, the people of Bihar are making their full contribution to this new urbanization of India.
Friends,
To give impetus to the mission of building a self-reliant Bihar, and a self-reliant India, it is very important to prepare the small cities of the country according to the needs of the present and not just the future. With this thinking, under the AMRUT Mission, emphasis is being laid on the development of essential facilities in several cities of Bihar as well as on creation of a better environment for Ease of Living and Ease of Doing Business. Under the AMRUT Mission, arrangements are being made in these cities for water and Sewage as well as creating green zones, parks and installing LED street lights. Under this mission, lakhs of people have also been connected to better Sewage system in the urban areas of ​​Bihar.
Most of the facilities have also been developed in such settlements, where the poorest of the poor families live. In Bihar too, over 4.5 lakh LED street lights have been installed in more than 100 municipal areas. Consequently, not only is the lighting in the streets of our small cities are getting better, but electricity worth hundreds of crores too is being saved and the lives of the people are getting easier.
Friends, the people of Bihar and the towns/cities of Bihar have a very close relationship with Ganges.
20 big and important towns/cities of the state are situated along the banks of Ganga ji.
Cleanliness of Ganga Ji or Ganga water has a direct impact on crores of people living in these cities. Keeping in mind the cleanliness of Ganga ji, more than 50 projects worth over Rs.6000 crores have been approved in Bihar. The government is trying to ensure that in all the cities situated along the banks of the Ganges, the drains carrying effluent water should not be released into the Ganges. Several water treatment plants are being set up for the same. The projects launched in Beur and Karmalichak in Patna today will benefit lakhs of people of this region. Besides, the villages which are situated on the banks of Ganga ji are also being developed as 'Ganga Gram'. After the construction of lakhs of toilets in these villages, incentives are now being given for occupations like waste management and organic farming.
Friends,
The villages and cities along the banks of Ganga ji have been the main centers of tourism related to religion and spirituality. As the campaign to make Ganga ji 'nirmal' and 'aviral' is progressing, the modern dimensions of tourism are also getting added to it. Under the Namami Gange Mission, construction work of more than 180 ghats is underway in the entire country including Bihar. Out of this, 130 ghats have also been completed. Besides, work has also been completed on more than 40 Moksha Dhamas. Work on the riverfront with modern facilities is also going on at several places along the Ganges in the country. The riverfront project in Patna has been completed and the foundation stone for the construction of a similar riverfront has been laid in Muzaffarpur. When the Akhara Ghat, Seedhi Ghat and Chandwara Ghat of Muzaffarpur will be developed, these too will become major centers of tourism. Nobody could ever imagine 1½ decades back that not only the work could be done so fast in Bihar but would also be completed. But the efforts of Nitishji and the Central Government have proved this. I hope that these efforts will help to reduce the problems faced by the people of Bihar, especially the women of Bihar during the auspicious time of Chhath puja. With the blessings of Chhati Maiyya, we will continue to work hard to liberate the urban and rural areas of Bihar from polluted water.
Friends,
You must have heard that the government has recently made an announcement about project Dolphin. The Ganges River Dolphin will also be immensely benefited with this mission. The conservation of the Ganges River dolphin is very important to conserve the Ganges River. The dolphin lives in the entire stretch of Ganga ji from Patna to Bhagalpur. Therefore, "Project Dolphin" will greatly benefit Bihar. Tourism along with Biodiversity will also get a boost here.
Friends,
This campaign of development and good governance in Bihar is going to be a continuous process amidst the challenge of Corona pandemic. We are going to move ahead with complete force and strength. But at the same time, every citizen of Bihar and every countryman should not forget the resolution to prevent infection. Masks, cleanliness, and social distancing are the most effective weapons for our protection. Our scientists have been busy developing vaccines all day. But we have to remember - there should not be any laxity unless there is a medicine.
With this request, once again, heartiest congratulations to all of you for these development projects!
Thank you !!!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বিহারদা মল্তিপল দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং হৌদোকপদা প্রধানমন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
15 SEP 2020 2:31PM by PIB Imphal
বিহারগী রাজ্যপাল শ্রী ফাগুন চৌহানজী, বিহারগী মুখ্যমন্ত্রী শ্রী নীতিশ কুমারজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা লৈবিরিবা ঐহাক্কী খোংবুরোই শ্রী হরদীপ সিংহ পুরী জী, শ্রী রবিশঙ্কর প্রসাদজী, কেন্দ্র অমসুং রাজ্য মন্ত্রীমন্দলগী অতৈ মীহুৎশিং, এম.পি.শিং অমসুং এম.এল.এ.শিং অমদি নুংশিরবা মরূপশিং,
মরূপশিং, ঙসি হৌদোক্কদৌরিবা স্কীমশিং ৪সিদা পতনা শহরগী বেউর অমসুং করম-লীচকমে সিৱেজ ত্রীৎমেন্ত প্লান্ত নত্তনা অমৃত স্কীমগী মখাদা সীৱান অমসুং ছপরাদা ঈশিংগা মরি লৈনবা প্রোজেক্তশিং য়াওরি। মসিদা নত্তনা মুঙ্গলে অমসুং জমালপুর্তি প্রোজেক্তশিং অমসুং নমামী গঙ্গেগী মখাদা রিভর দিবেলপমেন্ত স্কীমগীসু ঙসি উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। শহরগী লায়রবশিং, শহরদা লৈরিবা ময়ায় ওইবা থাক্কী মীশিংগী পুন্সি মহিং অসি লাইথোকহল্লগদবা অনৌবা খুদোংচাবশিং অসিগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরূপশিং, ঙসি ঙসিগী থৌরম অসি অথোইবা নুমিৎ অমদা পাংথোক্লি। ঙসি ঐখোয় ইঞ্জীনিয়রগী নুমিৎ পাংথোকমিন্নরসি। লৈবাক অসিগী অথোইবা ইঞ্জীনিয়র এম.বিশেশ্বরৈয়াগী মপোক নুমিৎনি, মহাক্কী নিংশিংবা ওইনা কত্থোকচবনি। ঐখোয়গী ভারতকী ইঞ্জীনিয়রশিংনা ঐখোয়গী লৈবাকসিগী অমদি মালেমগী শেম-শাবগী থবক্তা হান্না অমুক্তা তৌখিদ্রিবা মওংদা থৌদাং লৌরি। থবক্কীদমক্তা কত্থোকপা ওইরো নত্রগা য়াম্না অকুপ্পা মিৎয়েং থম্বদা ওইরো ভারতকী ইঞ্জীনিয়রশিংসি মালেমসিদা তোঙানবা মওংদা মশক খংনৈ।
ঐখোয়গী ইঞ্জীনিয়র অসি লৈবাক অসিগী চাউখৎপা অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা খুমাং চাউশিলহল্লিবা অসি চাউথোক্নিংঙাইনি। ঐহাক্না মসিগী তাঞ্জা অসিদা ইঞ্জীনিয়রশিং খুদিংমকপু, মখোয়না শেম-শাগৎপগী থৌনা-পাঙ্গল অদুবু নোল্লুকচরি। লৈবাক শেম্বগী থবক অসিদা বিহারগীসু য়াম্না চাউবা থৌদাং য়াওরি। বিহার অসিদি লৈবাকসি অনৌবা মওংদা চাউখৎহল্লিবা ইঞ্জীনিয়র লাক্ষ কয়া অমা পীরি। বিহারসি ইনভেন্সন অমদি ইনোবেসনগা হায়বগা মান্নরক্লি। বিহারগী মচানুপা কয়ানা চহি খুদিংগী লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা ইঞ্জীনিয়রিং ইন্সতিত্যুৎশিংদা য়ৌই, মখোয়গী মঙাল চাইথোক্লি। ঙসি মপুং ফারিবা প্রোজেক্তশিং, থবক তৌবা হৌখ্রবশিং অদুদসু বিহারগী ইঞ্জীনিয়রশিংগী অচৌবা থৌদাং লৌরি। ঐহাক্না বিহারগী মীপুম খুদিংমকপু, মরুওইনা ইঞ্জীনিয়রশিংদা ইঞ্জীনিয়রগী নুমিৎ অসিগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরূপশিং, বিহার অসি পুৱারীগী সিতিশিংগী লম্নি। মফমসিদা চহি কয়া লিরবা সিতিশিংনা পিক-থন্না লৈবা ইপা-ইপুশিংনা থম্বিরম্বা পোৎলম কয়া অমা লৈরি। লিরবা মতমগী ভারত্তা গঙ্গাগী তোর্বান্দা লৈরিবা শেল-খুম, ইনাৎকী ওইবা অমদি রাজনীতিগী ওইবা কয়ানা মরাং কাইরবা অমদি পিক থল্লবা সিতিশিং শেমগৎখি। অদুবু মীনাই নাইথাংগী শাংলবা মতম অদুদা মসিগী ইপা-ইপুগী থম্বিরম্বশিং অসি য়াম্না অমাং-অতা থোকহখি। নিং-খা তম্লবা মতুংদা চরি খরা ফাওবা বিহারগী চাউরবা অমদি মিৎয়েং শানবা মীনাই-নাইথাংগী মতম অদুদা অতেক-অকাইশিং অদু মেনশিন্নবা কন্না হোৎনখিবা লুচিংবশিংনা লমজিং-লমতাকখি। অদুবু মসিগী মতুংদা বিহারদা মরুওইবা খুদোংচাবশিং শেমগৎ-শাগৎপগী মহুত্তা হান্না তৌগদবা অমদি ৱাশকশিংদা ওন্থোকখিবা মতম অমা লৈখি। রাজ্যশিংদা লৈবাক ঙাকপগী পান্দমদগী নাথৈখি। মসিনা বিহারগী খুঙ্গং অসি শোত্থদুনা লৈহৌখি অমদি হান্না চাউখৎপগী খুদম ওইরম্বা শহরদুদা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থাক অসি ফগৎহনবা ঙম্লমখিদে। লম্বিশিং ওইরো, লৈরকশিং ওইরো, থক্নবা ঈশিংগী ওইরো,ইরম-নালা ওইরো, অসিগুম্বা খুদোংচাদবা কয়া অমা য়ৈথোকখিবা নত্রগা মরি লৈনবা থবকশিংদু স্কেম ওইশিনখিরম্মি।
মরূপশিং, করিগুম্বা লৈঙাক অসিদা মশাগী ওইজবা থিবদা লাইচুখ্রবা ভোৎবেঙ্ককী মেকানিজম সিস্তেম অসি নমশিল্লক্লবা,মদুনা খ্বাইদগী হেন্না শোকহল্লিবা মীওই কাংলুপ অসি তুহৎপিরবা, থওইবিদ্রবা, ওৎপী-নৈবিরবশিংনি। হারগী মীশিংনা মসিগী চৈনাসি চহি কয়াফাওবা খাংলক্লি। ঈশিং অমদি সিৱেজগুম্বা মরুওইনা মথৌ তাবশিং অসি লোইশিন্দবনা ৱাহনগদৌরিবা অসি ঐখোয়গী ইমা-ইচেশিংনা, লায়রবশিংনা, দলিৎশিংনা, শোত্থরবা, য়াম্না শোত্থরবশিংননি। অমোৎপা মফমদা লৈবদগী থক্ত য়াদবদগী অমোৎপা ঈশিং থকপনা মীশিংনা লায়না কয়া নারম্মি। অসিগুম্বসিদা মখোয়না তাঞ্জবা শেলশিং অদুদগী অচৌবা শরুক অদু লায়েংবদা চংখিরম্মি। কয়ারক হন্না ইমুং অদুনা চহি কয়াফাওবা শেন্দোন্না নল্লমখি। অসিগুম্বা ফিভম অসিদা, বিহারগী চাউরবা খুন্নাই কাংলুপ অমনা শেন্দোন, লাইনা, মতেং পাংবীনবা লৈতবা অমসুং লাইরিক্কী মঙাল ৱাৎপনা মখোয়গী থাজবা অদুদা য়াম্না হকচিন্না শোকহনখি। লায়রবগী মফমদা অশুক য়াম্না মীওইবগী লিচৎ নত্তবা করি অমা লৈরমখিগদগে?
মরূপশিং, হৌখিবা চহি তরামঙাসিদা নীতীশজী, সুশীলজী অমসুং মহাক্কী কাংবুনা খুন্নাইসিগী খ্বাইদগী শোনবা মীশিংগী থাজবা হঞ্জিলহল্লক্নবা হোৎনবিরি। নুপীমচাশিং মহৈ তম্বদা, পঞ্চায়েৎ য়াওনা মফমদুগী য়ুনিত্তা থওইবিদ্রবা, ওৎপী-নৈবিরবনা খু্ন্নাইদা শরুক য়াহনবদা হেন্না মরুওইনা লৌরি, মসিনা মখোয়গী থাজবা হেনগৎহল্লক্লি। ২০১৪দগী হৌদুনা, ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা স্কিম পুম্নমক গ্রাম পঞ্চায়ৎ অমসুং লোকেল বোদীশিংদা শিন্নখ্রে। হৌজিক্তি থবক ওইনা পায়খৎনবগী প্লান তৌবা, স্কিম অদুবু ঙাকশেনবদগী হৌদুনা লোকে বোদীশিং অসিনা মখোয়দা করি ৱাৎলিবগে হায়বদু য়েংশিঞ্জবা ঙম্লে অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা বিহারগী শহরশিংদা থক্নবা ঈশিং অমসুং সিৱেজগুম্বা তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং লেপ্পা লৈতনা চাউখৎলক্লি। হৌখিবা চহি তরামঙাসিদা নীতীশজী, সুশীলজী অমসুং মহাক্কী কাংবুনা খুন্নাইসিগী খ্বাইদগী শোনবা মীশিংগী থাজবা হঞ্জিলহল্লক্নবা হোৎনবিরি। নুপীমচাশিং মহৈ তম্বদা, পঞ্চায়েৎ য়াওনা মফমদুগী য়ুনিত্তা থওইবিদ্রবা, ওৎপী-নৈবিরবনা খু্ন্নাইদা শরুক য়াহনবদা হেন্না মরুওইনা লৌরি, মসিনা মখোয়গী থাজবা হেনগৎহল্লক্লি। হৌজিক কেন্দ্র অমসুং বিহার সরকারগী হোৎনবশিংদগী বিহারগী শহরশিংদা থবক্নবা ঈশিং অমসুং ইরম-নালানচিংবা মরুওইবা খুদোংচাবশিংসি লেপ্তনা ফগৎহল্লি। মিশন অমৃত অমসুং রাজ্য সরকারগী স্কীমশিংদগী হৌখিবা চহি ৪-৫দা বিহারগী শহরশিংদা ইমুং লাক্ষ কয়াদা থক্নবা ঈশিংগী খুদোংচাবা লৈহনখ্রে। লাক্কদৌরিবা চহিশিং অসিদা বিহার অসি য়ুম খুদিংদা পাইপকী ঈশিং য়ৌবা লৈবাক অসিগী রাজ্যশিং মনুংদা অমা ওইরগনি। মসি বিহারগী ওইনা চাওনা মায় পাকপা অমা ওইগনি, বিহারগী চাইথোকচনিংঙাই ওইবা ৱাফম অমা ওইগনি।
মসিগী অচৌবা পান্দম অসি ফংনবগীদমক্তা কোরোনাগী লুরবা তানফম অসিদসু বিহারগী মীশিংনা লেপ্তনা থবক শুরি। হৌখিবা থা খরসিদা খুঙ্গংগী লমদা লৈবা ইমুং লাক্ষ ৫৭তগী হেনবদী ঈশিংগী পাইপ কনেক্সন ফংহনখ্রে। মসিদা প্রধানমন্ত্রী গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ানগীসু য়াম্না অচৌবা থৌদাং পাংথোকখি। ঐখোয়গী শিন্মী মরূপ লিশিং কয়া কোরোনানা মরম ওইদুনা অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী বিহারদা হল্লকখিবশিংনা মসিগী থবক অসি পাংথোক্তুনা উবা ফংহল্লে। জল জীবন মিশন অসি থুনা-য়াংনা থবক পাংথোক্লিবা অসি বিহারগী শিন্মী মরূপশিং অসিগী মফমদা কত্থোকচরি। হৌখিবা চহি ১দা জল জীবন মিশনগী মখাদা লৈবাকপুম্বদা ঈশিংগী কনেক্সন করোর ২দগী হেন্না শমখ্রে। ঙসি লৈবাকসিদা নুমিৎ খুদিংগী ইমুং লাক্ষ অমদগী হেনবদা পাইপতগী ঈশিংগী অনৌবা কনেক্সন্না শমজিন্নহল্লি। অফবা ঈশিং অসি শুপ্নতগী পুন্সি অসি ফগৎহনবদা নত্তনা শাথিবা লায়না কয়াদগীসু ঙাকথোকই।
মরূপশিং, শহরগী মফমশিংদসু বিহারগী মীওই লাক্ষ কয়াদা অফবা ঈশিংগী কনেক্সন ফংহন্নবা থবক অসি থুনা-য়াংনা পায়খৎলি। হরগী মফমশিংদসু বিহারদা লৈবা ইমুং লাখ ১২ রোমদা অমৃত য়োজনাগী মখাদা খোংজেল য়াংনা অরুবা ঈশিং পীরি অমসুং ইমুংশিং অসিগী মনুংদা লাখ ৬তি মাংজৌননা ঈশিং ফংহনখ্রে। ৱাৎহৌরিবা ইমুংশিং অদুদসু য়াম্না থুনা ঈশিংগী খুদোংচাবা ফংহল্লগনি। ঙসি প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তম্লিবা অসি মসিগী ৱাশক অসিগী শরুক অমনি।
মরূপশিং, অর্বানাইজেসন অসি ঙসিগী মতমসিগী অচুম্বনি। অদুবু চহি কয়াদগী ঐখোয়গী পুক্নিংদা অর্বানাইজেসনসি খুদোংচাদবনি, খুরৌনি হায়না ঐখোয়না খন্নখি। অদুবু ঐহাক্তি অসিগুম্বা নত্তে হায়না খনখি। শুংনৎ নত্তে হায়না খনখি। বাবা সাহেবনদি মতম অদুদা মসিগী অশেংবা অসি খংবিখি অদুগা মহাক্না অর্বানাইজেসনবু চাউনা শৌগৎপা অমসু ওইখিরম্মি। মহাক্না অর্বানাইজেসন অসি অরুবা ৱাফম ওইনা লৌখিরমদে, মহাক্না লায়রবদগী লায়রবা মীশিংনসু খুদোংচাবা ফংবা, পুন্সি মহিং অসি লায়থোকহন্নবগী লম্বি ফাৎপা শহর অমা ওইহন্নিংবগী ৱাখল্লোন অমা শাগৎখি। ঙসি ঐখোয়গী শহরশিংদা পাংথোকপা য়াবশিং লৈবা, খুঞ্জাও-লৈচাউবা ওইবা, ইকাই খুম্নবা ওইবা, মপাঙ্গল লৈবা খুন্নাই ওইবা অমদি খুদোংচাবশিং লৈবা অসিনি মথৌ তারিবা। হায়বদি শহরশিং অসি মীয়াম পুম্বদা মরুওইনা ঐখোয়গী নহাশিংদা মমাং থানা চৎপা য়ানবগী অনৌবা অমদি মপাল নাইদবা থবক কয়া লৈগদবনি। ইমুং খুদিংমক্না চাউখৎনা, নুংঙাই য়াইফনা হিংবা ঙম্বা শহর লৈহনগদবনি। শহর অমা হায়বসি লাইরবা, তোল্লবা, শোত্থরবা, নুপীশিংনা ইকাই খুম্নবিবা পুন্সি ফংবা মফম ওইগদবনি। শোই-ঙাম্লোইদবা, ৱায়েল-পথাপ লৈবা ওইগদবনি। কাংলুপ খুদিংমক পুন্না অমত্তা ওইনা লৈমিন্নবা ঙম্বা খুন্নাই অমা ওইহনগদবনি। অনৌবা খুদোংচাবশিং, অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং লৈবা শহর ওইগদবনি। মসিনি ইজ ওফ লিভিং হায়বসে। মসি লৈবাক অসিগী মংলান্নি, মায়কৈ অসিদা লৈবাক অসি মমাং থানা চংশিল্লি।
মরূপশিং,
লৈবাক অসিদা ঙসিদি অনৌবা অর্বানাইজেসন অমা উবা ফংলে। হান্নদি লৈবাক অসিগী মেপ্তা অমত্তা ওইনা উনরম্বা অদু ঙসিদি লৈরি হায়বদুসু খংহল্লে অদুগা পুক্নিংদসু ফাওহল্লি। শহরশিং অসিদা ঐখোয়গী নহা ওইরিবশিংনা অচৌ-অচৌবা প্রাইভেৎ স্কুলশিংদা, কোলেজশিংদা তম্বা ফংনরমদবা, য়াম্না ইনাক খুনবা ইমুংদগী লাকপা নত্তবশিং ঙসিদি য়াম্না নিংথিনা থবক পাংথোক্লি, মায় পাকপগী অনৌবা দাইমেন্সন অমা শেম্লি। চহী খরগী মমাংদদি অর্বানাইজেসন হায়রগা অখন্নবা শহর খরগী মফম খরখক্তা চাউখৎপদুবু খঙনরম্মি। অদুবু হৌজিক্তি ৱাখল্লোন্দু হোংলে। অমসুং বিহারগী মীয়াম্না মখোয়গী পুন্সিবু ভারতকী অনৌবা অর্বানাইজেসন্দা মতেং চাউনা পাংলি।
মরূপশিং, আত্মনির্ভর বিহারগীদমক, আত্মনির্ভর ভারত ওইহন্নবগীদমক্তা মিশন অসি খোংজেল য়াংহন্নবগীদমক্তা মরুওইনা লৈবাক অসিগী মপিকপা শহরশিংগী হৌজিক্কী ওইবা নত্তবা তুংদা মথৌ তারক্কদবশিং অসিগী মতুং ইন্না শেমগৎপা য়াম্না মথৌ তাই। য়েংগদবনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা, অমৃত মিশনগী মখাদা, বিহারগী শহর কয়া শেমগৎনবগীদমক মরুওইবা খুদোংচাবশিং শেমগৎপগা লোয়ননা ইজ ওফ লিভিং অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকীদমক্তা হেন্না ফবা ফীভম অমা ওইহন্নবা অকনবা মিৎয়েং থম্লি। অমৃত মিশনগী মখাদা হায়রিবা শহরশিংদা ঈশিং অমদি সিৱেজগা লোয়ননা গ্রীন জোন, পার্ক, এল.ই.দি. স্ত্রীৎ লাইৎনচিংবা থৌরাংশিং শেমগৎনবা তৌরি। মসিগী মিশন অসিগী মখাদা বিহারগী শহরশিংদা , মীওই লাক্ষ কয়াগী পুন্সি অসিদা অফবা সিৱেজ সিস্তেমদগীসু শমজিন্নখ্রে। মসিদসু লায়রবদগী লায়রবা ইমুং কয়া লৈবা মফম কয়াশিংদসু খুদোংচাবা কয়া অমা লৈহনখ্রে। বিহারগীসু এল.ই.দি. স্ত্রীৎ লাইৎ লাখ ৪.৫ হেন্না ম্যুনিসিপাল বোদী ১০০ হেনবদা হাপখ্রে। মসিগী মরম্না, লম্বী শোরোক অমসুং অপীকপা শহরশিং ফগৎলক্লি, করোর কয়াগী মৈ তুংশিনবা ঙম্লে অমসুং মীয়ামগী পুন্সি ফগৎপা হেল্লক্লি।
মরূপশিং,
বিহারগী মীশিংগা গঙ্গাগা য়াম্না হকচিন্না মরি লৈনৈ। গঙ্গা ঈশিংগী অফবসিনা মীওই কয়াগা হকথেংননা শাফু পীরি। গঙ্গাজীগী লু-নানবসিমক্তদা খল্লগা বিহারদা মীওই করোর লিশিং ৬তগী হেন্না প্রোজেক্ত ৫০দগী হেন্না অয়াবা পীখ্রে। গঙ্গাজীগী অসি ইং-তপ্লবা অমসুং অতৎ-অখম লৈতবা ওইহন্নবা কেম্পেন অসি অসুম খুমাং চাউশিল্লক্লিবগী মতিক তুরিজমগী অনৌবা দাইমেন্সনশিংগসু শম্নরক্লি। নমামী গঙ্গে মিশনগী মখাদা বিহার য়াওনা লৈবাকসিগী তোর্বান ১৮০দগী হেনবদা ঘাৎশিং শাবগী থবক চত্থরি। মসিদা ঘাৎ ১৩০দি শাবা লোইখ্রে। মসিগীদমক্তা ৱাতর ত্রিৎমেন্ত প্লান কয়া অমা থম্লক্লি। ঙসিগী বেউর অমসুং করম-লীচক্কী স্কীম অসি হৌদোক্লে, মসিদগী মফমসিদা লৈরিবা মীও লাক্ষ কয়াদা কান্নহল্লগনি। মসিগা লোয়ননা গঙ্গাজীগী তোর্বান্দা তারিবা খুঙ্গংশিংদা ‘গঙ্গা গ্রাম’গী মওংদসু শেমগৎলি। খুঙ্গংশিংদা অমাংশঙ লাক্ষ কয়া অসি শারবা মতুংদা ৱেস্ত মেনেজমেন্ত অমসুং বাইও-ফার্মাগুম্বা থবক অসি পুক্নিং থৌগৎলি।
মরূপশিং, গঙ্গাজীগী তোর্বান্দা তারিবা খুঙ্গং অমসুং শহর, থাজবা অমসুং স্পিরিচুএলগা মরি লৈনবা তুরিজমগী মরুওইবা সেন্তর ওইরি। গঙ্গাজীগী অসি ইং-তপ্লবা অমসুং অতৎ-অখম লৈতবা ওইহন্নবা কেম্পেন অসি অসুম খুমাং চাউশিল্লক্লিবগী মতিক তুরিজমগী অনৌবা দাইমেন্সনশিংগসু শম্নরক্লি। নমামী গঙ্গে মিশনগী মখাদা বিহার য়াওনা লৈবাকসিগী তোর্বান ১৮০দগী হেনবদা ঘাৎশিং শাবগী থবক চত্থরি। মসিদা ঘাৎ ১৩০দি শাবা লোইখ্রে। মসিদা নত্তনা মোক্ষ ধামশিংদসু থবক মপুং ফানা লোইশিনখ্রে। লৈবাক অসিদা গঙ্গা তোর্বানশিংগী মফম কয়াদা অনৌবা খুদোংচাবশিং য়াওবা রিভরফ্রন্তকী থবকসুং য়াংনা চত্থরি। পতনাদদি রিভরফ্রন্তকী প্রোজেক্ত অসি লোইখ্রে অমসুং মুজফ্ফরপুরদসু অসিগুম্বা রিভরফ্রন্তসিমক সান্নবগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মুজফ্ফরপুরগী আখাড়া তোর্বান, সীঢ়ী তোর্বন অমসুং চন্দৱারা তোর্বান অসি শেমগৎলবদি মফম অসি তুরিজমগী অচৌবা সেন্তর অমা ওইগনি। বিহারদা অসুক য়াংনা থবক পাংথোক্কনি, থবক হৌরবা মতুংদা মপুংসু ফাহনগনি, মসিগী ৱাফম অসি চহি করামঙাগী মমাংদা শাগৎখিবা য়ারম্বনি। অদুবু নীতীশজীনা কন্না হোৎনবশিং অসিনা কেন্দ্র সরকারগী হোৎনবশিং অসিনা মসি অচুম্বা ওইনা পুথোক্তুনা উহল্লে। মসিগী হোৎনবশিং অসিনা লাক্কদৌরিবা শথী ইমাগী ইরাৎ-থৌনি মতমদা বিহারগী মীশিংদা, মরুওইনা বিহারগী মীশিংগী খুদোংচাদবশিং অদু হন্থহল্লগনি, মখোয়গী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লগনি। ইমা শথকী য়াইফ-থৌজালনা ঐখোয় বিহারগী শহর অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংগী অমোৎপা ঈশিং, অনাবা হেনগৎহনবা ঈশিংদগী নান্থোকহনবদা থৱায় হকচাং য়াওনা থবক তৌখিগনি।
মরূপশিং, হন্দক্তা সরকারনা দোলফিন প্রোজেক্ত অমসু লাউথোকখিবা অদু অদোম্না তাবিরম্লগনি। মিশন অসিদগী গঙ্গা দোলফিন্নসু কান্নবা ফংলগনি। গঙ্গা তুরেল ঙাক-শেন্নবগীদমক্তা গঙ্গা দোলফিন অসি ঙাক শেনবা অসিসু য়াম্না মথৌ তাই। পতনাদগী হৌরগা ভাগলপুরফাওবা গঙ্গাজী অসি শিন-থুংনা দোলফিনগী ময়ুম্নি। মরম অসিনা "প্রোজেক্ত দোলফিন "দগী বিহারনা য়াম্না হেন্না কান্নবা ফংলগনি। , মফমসিদা গঙ্গাজীদা বাইওদাইভর্সিতীগা লোয়ননা তুরিজমদসু মপাঙ্গল ফংগনি।
মরূপশিং, কোরোনা লায়চৎ অসিগী শিংনবা অসিগী মরক্তা বিহারগী চাউখৎনবা, বিহারদা নিংথিনা লৈঙাক ঙাক্নবা অভিয়ান অসি লেপ্তনা চত্থগনি। ঐখোয়না য়াম্না থৌনা লৈনা, য়াম্না পাঙ্গল কন্না মমাং থানা চংশিল্লগনি। অদুগা মসিগা লোয়ন-লোয়ননা বিহারদা লৈবিরিবশিং, ইরৈচা খুদিংমক লায়চৎ অসিদগী ঙাকথোক্নবগী ৱাশক অদু কাউবিগনু। মাস্ক, লু-নান্না লৈবা অমদি গজ অনি লাপ্না লৈননবা অসি পুম্নমক অসি ঙাকথোক্নবগী খ্বাইদগী অফবা খুৎলায়নি। ঐখোয়গী বৈজ্ঞানিক্না ভেক্সিন অসি শান্নবা অহিং-নুংথিল খংদনা হোৎনরি। অদুবু ঐখোয়না নিংশিংগদবদি- হিদাক থোরক্ত্রিবফাওবা কোমথোক্লোইদবনি হায়বসিনি।
মসিগী হায়জবসিগা লোয়ননা, অমুক্কা হন্না অদোম পুম্নমকপু দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
থাগৎচরি!!!