Vice President's Secretariat
Utilise Ayurveda’s extensive knowledge base on preventive care to combat COVID-19 pandemic – Vice President
Ayurveda not just a system of medicine, but also a philosophy of life – Vice President
Calls for taking the benefits of Ayurveda to people across India and the world
Ayurveda must evolve constantly to remain relevant as an effective health care system – Vice President
Calls for interdisciplinary interaction between traditional and modern systems of medicine
Ensure the quality of medicines & treatment protocols in Ayurveda
Need to design skilling programs in traditional medicine systems – Vice President
15 SEP 2020 5:38PM by PIB Delhi
The Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu today called for utilising Ayurveda’s extensive knowledge base on preventive care to combat the COVID-19 pandemic. He said that natural remedies prescribed in Ayurveda can help us fight the virus by building our immunity.
Inaugurating online Global Ayurveda Summit with the theme ‘Ayurveda for immunity’ organised by the Confederation of Indian Industry (CII), Shri Naidu said that Ayurveda was not just a system of medicine but also a philosophy of life.
The Vice President said Ayurveda perceives humans as an integral part of nature and entails a holistic way of life where individuals are in harmony with themselves and with the world that surrounds them.
Elaborating on the therapeutic principles of Ayurveda, he said, it believes in maintaining a perfect balance between the nature’s elements and the Tridoshas of the human body for a healthy state of living. “Ayurveda propounds that every individual has his unique constitution and responds differently to treatment and medication” he added.
Citing the examples of ancient texts such as Atharva Veda, Charaka Samhita and Sushrutha Samhita, Shri Naidu said that since ancient times, India had a very systematic, scientific and rational approach to the treatment of diseases.
The Vice President praised Ayurveda for providing primary and even tertiary health care services to vast populations of India since ancient times.
Observing that Ayurveda must evolve constantly to remain relevant as an effective health care system, the Vice President urged private companies and the government to come together and set up state of the art R&D facilities to develop and test new medicines.
Expressing the need to further explore the properties of Ayurvedic medicines through well-documented scientific evidence, Shri Naidu called for taking the benefits of Ayurveda to people across India and the world. Traditional medicines are cheaper and common people can afford them easily, he observed.
“India is already the source of affordable and quality drugs to the world. It can also become the healer to the world and the most preferred destination of wellness and medical tourism globally”, he added.
He also called for interdisciplinary interaction between traditional and modern systems of medicine so that they learn from one another and support each other in the quest for overall wellness.
Stressing the need to leverage modern technology for the growth of Ayurveda, the Vice President advised the players in Ayurveda to collaborate with bodies like the National Innovation Foundation and work toward popularizing Ayurveda globally.
Shri Naidu also called for investing more resources in our traditional systems of medicine, especially by encouraging and promoting more health start-ups.
Expressing concern over the rising incidence of non-communicable and lifestyle diseases in India, Shri Naidu said that Ayurveda becomes especially relevant in such a scenario. He advised everyone to maintain a healthy lifestyle and eat healthy food. The food prescribed by our forefathers is best suited to our bodily needs and climatic conditions, he added.
The Vice President said that anxiety and fear of disease can be more fatal than the disease itself and advised to practice meditation and spirituality to overcome such anxiety.
He called for leveraging schemes such as Ayushman Bharat to take the benefits of Ayurveda to one and all. We must also ensure that our insurance sector supports Ayurveda, he said.
Recognising the employment generation potential of Ayurveda industry, the Vice President called for designing skilling programs in this filed. This will also help boost services export, he said.
Shri V. Muraleedharan, Union Minister of State for External Affairs and Parliamentary Affairs, Shri Thomas John Muthoot, Chairman, CII, Shri Baby Mathew, Co-Convenor, CII Ayurveda Panel, Ayurveda Industry heads, Ayurveda Association members, Ayurveda doctors and students were among those who participated in the online event.
The following is the full text of the speech:
I am delighted to be with all of you today to inaugurate the International Conference and Exposition on emerging opportunities for Ayurveda during pandemic with the theme ‘Ayurveda for immunity’.
I am happy to note that such a global event is happening in Kerala through the web.
I congratulate the Confederation of Indian Industry (CII) for conceptualizing and organizing this much-needed event, in spite of the exigencies caused by the pandemic. This is not just an event but a showcase of a critical health mission that will empower us greatly to tide over the crippling effects of this pandemic.
My dear sisters and brothers,
From ancient times, India had a very systematic, scientific and rationale approach to the treatment of diseases.
The Atharva Veda is a treasure trove of knowledge and wisdom in the field of medicine. It is lauded as the earliest source of medical information in India.
Ayurveda has been regarded as an upaveda or a subtext of the Atharva Veda. Its history can be traced back to the 6th Century BC. It has the distinction of being the “oldest medical
system known to man and the oldest and most comprehensive
spiritual teachings in the world”.
The foundations of Ayurveda were laid by the ancient schools of Hindu philosophical teachings-- Vaisheshika and the school of logic named as Nyaya.
The Charaka Samhita, the Sushrutha Samhita and the Ashtanaga Hridaya are the other texts that contain a wealth of knowledge about Ayurveda.
The mantras in the Atharva Veda are a treasure trove of information regarding herbs, metals, medicines, diseases and treatments. They speak of the astounding properties and powers that plants possess to cure diseases.
The therapeutic principles of Ayurveda focus on prakriti and Tridoshas. These principles propound that every individual has his unique constitution and responds differently to treatment and medication.
In Ayurveda, it is believed, that a perfect balance between the nature’s elements and the Tridoshas of the human body should be maintained for a healthy state of living.
The practice of Ayurveda has been documented in hundreds of classical treatises written in Sanskrit as well as in several other Indian languages.
Ayurveda has an uninterrupted history of providing primary and even tertiary health care services to vast populations of India during the past several centuries.
It enjoyed the patronage of a number of rulers in ancient India. The Mauryan State is said to have given Ayurveda an institutional base, initiated by the exigencies of trade, commerce and agriculture.
Today, Ayurveda is recognised globally as a benign health care science with healing and wellness capabilities. It is not just a system of medicine; it is also a philosophy of life.
It perceives humans as an integral part of nature. It entails a holistic way of life where individuals are in harmony with themselves and with the world that surrounds them.
Its approach to health and wellness is firmly rooted in the unique Indian philosophy of life.
My dear sisters and brothers,
Today, the whole world is in the throes of an unprecedented pandemic. A global shut down of the scale and proportion that we are witnessing today is, perhaps, a first in our history. Its socio-economic impacts are unimaginable. It has changed every facet of our life, including the way we eat, work, travel and interact with people. It has severely impacted the economies and various businesses.
At this critical inflection point, we must introspect as to how India can emerge as a winner, post this formidable crisis. A lot will depend upon successfully arresting the spread of this infection. Boosting the ability of the body to resist diseases and building immunity through natural remedies prescribed in Ayurveda will go a long way in combating the virus.
Ayurveda’s extensive knowledge base on preventive care, is based on the concepts of “Dinacharya” - daily regimes and “Ritucharya” - seasonal regimes to maintain healthy life.
Through remedies as simple as the enhanced use of spices like turmeric, cumin, coriander and garlic in cooking to drinking herbal tea made from tulsi, cinnamon, black pepper, dry ginger, raisins and jaggery can strengthen the immune system.
Daily practice of Yoga, especially Pranayama and meditation for at least 30 minutes as advised by Ministry of AYUSH will also help boost general health and wellness.
I am happy to note that in recognition of the disease prevention capabilities of Ayurveda, initiatives like ‘Ayurshield’ are being launched by the government of Kerala in cooperation with CII, as an extension of Ayur Raksha clinics.
Ayurveda can provide answers to recurrent epidemics hitting India and the world.
There is a need to further explore the properties of Ayurvedic medicines through well-documented scientific evidence and take the many benefits of Ayurveda to people across India and the world.
India is already the source of affordable and quality drugs to the world. It can also become the healer to the world and the most preferred destination of wellness and medical tourism globally.
For this to happen, we must further consolidate and benchmark our traditional systems of medicine through empirical evidence. At the same time, Ayurveda must evolve constantly to remain relevant as an effective health care system based on observations and empiricism.
I urge private companies and the government to come together and set up state of the art R&D facilities to develop and test new medicines. These institutions must also act as centres for consolidation and rigorous documentation of developments in different streams of indigenous medicines happening across India and world over.
Nations must volunteer to share information and knowledge about their traditional systems of medicine so that they benefit entire humanity, especially during times of global crises like the Coronavirus. However, any protocol or practice must be evidence-based.
There must also be interdisciplinary interaction between traditional and modern systems of medicine so that they learn from one another and support each other in the quest for overall wellness.
Ayurveda is also increasingly being recognised for its capabilities in dealing with non-communicable diseases, musculo-skeletal disorders, degenerative and life-style ailments and pre-and-post natal care. This strength of Ayurveda becomes especially relevant in the wake of the rising incidence of non-communicable and life styles diseases in India.
The government of India’s Ayushman Bharat is the largest health insurance scheme in the world. The immense reach of such schemes can be used to take the benefits of Ayurveda to one and all.
Ayurveda industry is also a massive employment provider. Hence we must design skilling programs focussed upon Ayurveda and allied sectors. This will also help boost services export.
We must also invest more resources on our traditional systems of medicine, especially by encouraging and promoting more health start-ups.
Ayurveda must make use of the immense possibilities of modern technology. Players in Ayurveda must collaborate with bodies like the National Innovation Foundation. It can connect Ayurveda to hitherto undiscovered technology spheres and find solutions to popularizing Ayurveda globally.
We must also ensure that our insurance sector supports Ayurveda. We must also undertake constant monitoring to ensure the that the quality of our medicines, treatment protocols and overall management processes are of impeccable quality.
Indian civilization has always prayed for the wellbeing of the entire world. The Shantimantra from the Brihadaranyakopanishad exhorts:
“Sarve bhavantu sukhinah
Sarve santu niraamayaah”
Meaning “May all be happy! May all be free from diseases!”
I am hopeful that this Global Ayurveda Summit will be a step in the right direction towards meeting this goal of wellbeing of the entire humanity.
On this note, I am happy to declare the 4th edition of the Global Ayurveda Summit open. I am hopeful that this summit will witness informed discussions, spirited debates and meaningful deliberations and will lead to the strengthening of the science and practice of Ayurveda both in India and the world.
Thank You!
Jai Hind!

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
কোবিদ-১৯ লাইচৎ মাংজৌন্না ঙাকথোক্নবা আয়ুর্বেদাগী লৌশিং শীজিন্নগদবনি-উপ-রাস্ত্রপতি
আয়ুর্বেদা শুপ্নগী অনা-লায়েংগী কাংলোন অমা নত্তে, পুন্সিগী ফিলোসোফি অমসুনি-উপ-রাস্ত্রপতি
ভারত অমসুং মালেমগী মীয়াম শীনবা থুংনা আয়ুর্বেদাগী কান্নবা ফংহনগদবনি হায়রি
অনা-লায়েংগী অফবা থবক ওইনা লৈনবা আয়ুর্বেদা য়োকখৎকদবনি-উপ-রাস্ত্রপতি
মমাংঙৈগী অমসুং অনৌবা মতমগী লায়েং-কাংলোনশিংগী মরক্তা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি হায়রি
আয়ুর্বেদাগী হিদাক-লাংথকশিং অমসুং লায়েং-কাংলোনশিং মগুন লৈহনগদবনি
মমাংঙৈগী লায়েং মখলশিংগী লৌশিং হেনগৎহন্নবা থৌরমশিং পুথোকপা দরকার ওই-উপ-রাস্ত্রপতি
15 SEP 2020 5:38PM by PIB Imphal
ঙসি ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম. বেনকাইয়া নাইদুনা হায়খি কোবিদ-১৯ লাইচৎ মাংজৌন্না ঙাকথোক্নবা আয়ুর্বেদাগী লৌশিং শীজিন্নগদবনি। আয়ুর্বেদানা পীরিবা মহৌশাগী লায়েংশিং অসিনা ঐখোয়গী লায়না ঙাকথোকপা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহনদুনা ভাইরস থেংনবদা মতেং পাংগনি।
‘লায়না ঙাকথোকপা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহন্নবা আয়ুর্বেদা’ হায়বা হিরমদা কনফিদেরেসন ওফ ইন্দিয়ান ইন্দস্ত্রিনা শীনবা ওনলাইন্দা পাংথোকপা মালেমগী আয়ুর্বেদাগী মীফম হৌদোকপা থৌরমদা শ্রী নাইদুনা হায়খি আয়ুর্বেদা শুপ্নগী অনা-লায়েংগী কাংলোন অমা নত্তে, পুন্সিগী ফিলোসোফি অমসুনি। আয়ুর্বেদানা মীওইবা অসি মহৌশাগী শরুক অমনি হায়না লৌরি অমসুং লনাই মীওইশিংনা মখোয়গী অকোয়বদা লৈরিবশিংগা নুংশিন্না লৈমিন্ননবগী অচুম্বা লম্বী অমা তাক্লি।
মহাক্না হায়খি হকচাং ফনা লৈনবা আয়ুর্বেদানা মহৌশাগী পোৎলমশিং অমসুং মীওইবগী হকচাংগী ত্রিদোসাসকী মরক্তা খল চানা থম্লি। লায়েংনবদা অমসুং হিদাক থাবদা মীওই খুদিংমক্কী তোঙানবা মওংশিং অমসুং ফবগী মওং আয়ুর্বেদাদা য়াওজরি। অরিবা মতমগী ভারত্তা লায়নাশিং লায়েংনবা মতিক চাবা, সাইন্তিফিক ওইবা থবকশিং লৈরমখি। ভারত্তা ঙল্লিঙৈ মতমদগী হৌনা মশিং য়াম্লবা মীওইশিং আয়ুর্বেদানা অরুবা অনাবশিং লায়েংখি।
মহাক্না হায়খি অনা-লায়েংগী অফবা থবক ওইনা লৈনবা আয়ুর্বেদা য়োকখৎকদবনি। অনৌবা হিদাকশিং চাংয়েং তৌনবা আর অমসুং দিগী খুদোংচাবশিং শেমগৎনবা লনাই কম্পেনিশিং অমসুং সরকার পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। ভারত অমসুং মালেমগী মীয়াম শীনবা থুংনা আয়ুর্বেদাগী কান্নবা ফঙহনগদবনি।মহৌশাগী লায়েং মখলশিং মমল হোংই অমসুং মীয়াম্না য়াম্না লাইনা ফংবা য়াই।
মহাক্না হায়খি ভারত মালেমদা মমল হোংবা অমসুং মগুন লৈবা হিদাকশিং ফংফম্নি। লৈবাক অসি মালেমগী লায়েংফম অমসুং মেদিকেল তুরিজমগী মফম অমা ওইবা য়াগনি। মমাংঙৈগী অমসুং অনৌবা মতমগী লায়েং-কাংলোনশিংগী মরক্তা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি অমসুং অমনা অমদগী তম্নগদবনি অমসুং শৌগৎনগদবনি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি আয়ুর্বেদা চাউখৎহন্নবা অনৌবা তেক্নোলোজি শীজিন্নগদবনি। আয়ুর্বেদাগী লমদা থবক তৌরিবশিংনা নেসনেল ইন্নোবেসন ফাউন্দেসন অমসুং মালেমদা আয়ুর্বেদা চাউখৎনবা থবক তৌরিবা লুপশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। হকশেলগী লমদা স্তার্দঅপশিং য়োকখৎনবা ঐখোয়গী মমাংঙৈগী লায়েং মখলশিংদা শেন থাদগদবনি।
ভারত্তা লৌনগন্দবা অমসুং পুন্সি মহিংগা মরী লৈনবা লায়নাশিং হেনগৎলকপদা নুংনাংবা ফোঙদোক্লদুনা শ্রী নাইদুনা হায়খি অসিগুম্বা ফিবম অসিদা আয়ুর্বেদা য়াম্না কান্নগনি। মী খুদিংমক হকচাং ফবা পুন্সি মহিং লৈগদবনি অমসুং অফবা চীঞ্জাক চাগদবনি। ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা তাক্লম্বা চীঞ্জাকশিং অসি ঐখোয়গী হকচাং অমসুং নোং-চিংগী ফিবমগা চুনবা ঙাক্তনি।
লায়নাগী মতাংদা কিবা অসিনা লায়না মশাগী হেন্না শাথি অমসুং অসিগুম্বা লাংতক্নবশিং কোক্নবা ধ্যান তৌগদবনি। মী খুদিংমক্তা আয়ুর্বেদাগী কান্নবা ফংহন্নবা অয়ুসমান ভারতগুম্বা স্কিমশিং শীজিন্নগদবনি। ঐখোয়গী ইন্সুরেন্স সেক্তরনা আয়ুর্বেদা য়োকখৎকদবনি। আয়ুর্বেদাগী লমদা লৌশিং হেনগৎহন্নবা থবকশিং পায়খৎকদবনি অমসুং মসিনা আয়ুর্বেদাগী থবকশিং মপান্দা থাদোকপদা মতেং পাংগনি।
ওনলাইনদা পাংথোকখিবা থৌরম অদুদা এক্সতর্নেল এফেয়ার্স অমসুং পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্সকী রাজ্য মন্ত্রী ভি.মুরালিধারন, সি.আই.আইগী চিয়রমেন থোমাস জোন মুথুৎ, সি.আই.আই আয়ুর্বেদা পেনেলগী কো-কনভেনর বেবি মেথিউ, আয়ুর্বেদা ইন্দস্ত্রিগী লুচিংবশিং, আয়ুর্বেদা এসোসিএসনগী মেম্বরশিং, আয়ুর্বেদা দোক্তরশিং অমসুং মহৈরোইশিং শরুক য়াখি।
মখাগী অসি মপুংফাবা ৱারোলনি:
‘লায়না ঙাকথোকপা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহন্নবা আয়ুর্বেদা’ হায়বা হিরমদা মালেমগী মীফম হৌদোকপদা ময়ামগী মরক্তা ঐ শরুক য়াবদা ঐ হরাওই। ৱেবকী খুৎথাংদা অসিগুম্বা মালেমগী থৌরম অমা কেরলাদা পাংথোকপদা ঐ হরাওই।
লাইচৎকী অৱাবা মরক্তা মসিগী থৌরম অসি শীনবগীদমক ঐনা কনফেদেরেসন ওফ ইন্দিয়ান ইন্দস্ত্রি থাগৎলি। মসি শুপ্নগী থৌরম অমা খক নত্তে, লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা শক্তি পীরিবা হকশেলগী মরুওইবা মিসন অমা উৎপনি।
ঐগী নুংশিরবা ইচলশিং অমসুং ইনাওশিং,
মমাংঙৈদা ভারত্তা লায়নাশিং সাইন্তিফিক ওইনা লায়েংবগী থবক পাংথোক্লমখি। অথার্বা বেদা অসি হিদাক-লাংথকশিংগী লৌশিংগী পুক্কৈ অমনি। মসি ভারত্তা অঙনবা মতমগী মেদিকেলগী লৌশিং কয়াগী হৌরকফম্নি।
আয়ুর্বেদা অসি অথার্বা বেদাগী উপ-বেদা অমনি। মসি খৃস্তগী মমাংগী ৬সুবা চহিচাগী মতমগীনি। মসিনা মীওইবা খুন্নাইদা খ্বাইদগী লিরবা অনা-লায়েংগী লমদা মমিং লৈরবা লাইরিক অমনি। মমাংঙৈগী হিন্দু ফিলোসোফিগী পাউতাকশিং- বাইসেসিকা অমসুং ন্যায়া হায়না খঙনবা লোজিক অসি আয়ুর্বেদাগী য়ুম্ফমনি।
চাকারা সামহিতা, সুস্রুথা সামহিতা অমসুং অসতানাগা হরিদয়া হায়রিবা লাইরিকশিং অসিদা আয়ুর্বেদাগী লৌশিংগী লন কয়া য়াওরি।অথার্বা বেদাগী লাইৱাশিংদা হিদাক শেম্বা য়াবা পাম্বীশিং, ধাতুশিং, হিদাক-লাংথকশিং, লায়নাশিং অমসুং লায়েংবগী মতাংদা য়াওরি। লায়না কয়া লায়েংবা ঙম্বা পাম্বীশিংগী মগুনশিং মখোয়না পল্লি।
অনাবশিং ফহন্নবা আয়ুর্বেদানা প্রাকৃতি অমসুং ত্রিদোসহাসতা য়ুম্ফম ওইরি। হায়রিবা ৱাখল্লোলশিং অসিদা আয়ুর্বেদানা লায়েংবদা অমসুং হিদাক থাবদা মীওই খুদিংমক তোঙান-তোঙানবা মওংদা কান্নবা ফংই হায়বা উৎলে। থৱায় পানবা অমা হকচাং ফনা লৈনবা আয়ুর্বেদানা মহৌশাগী পোৎলমশিং অমসুং মীওইবগী হকচাংগী ত্রিদোসাসকী মরক্তা খল চানা থম্মি।
সংস্কৃত অমসুং ভারতকী অতৈ লোলশিংদা ইবা অরিবা লাইরিক চা কয়াদা আয়ুর্বেদাগী মরমদা ইরমখি। হৌখিবা চহি সেঞ্চুরি কয়াদা আয়ুর্বেদানা ভারতকী য়াম্লা মীয়াম অফবা মখলগী লায়েংবগী থবকশিং পাংথোক্লম্বগী পুৱারি অমা লৈরি।
অরিবা মতমগী ভারত্তা লৈঙাকপশিংনা আয়ুর্বেদাগী কান্না লৌখি। মৌর্য লৈবাক্তা আয়ুর্বেদা অসি ইন্সতিতুৎ অমা ওইনা শেমখৎখিবগী ৱারি লৈরি। মসিনা ললোন-ইতিক অমসুং লৌউ-শিংউগা লোয়ন্না পাংথোকমিন্নখি হায়রি। ঙসিদি আয়ুর্বেদা অসি হকশেলগী সাইন্স অমা ওইনা মালেম্না খঙনরে। আয়ুর্বেদা শুপ্নগী অনা-লায়েংগী কাংলোন অমা নত্তে, পুন্সিগী ফিলোসোফি অমসু ওইরি।
আয়ুর্বেদানা মীওইবা অসি মহৌশাগী শরুক অমনি হায়না লৌরি অমসুং লনাই মীওইশিংনা মখোয়গী অকোয়বদা লৈরিবশিংগা নুংশিন্না লৈমিন্ননবগী অচুম্বা লম্বী অমা তাক্লি। মসি ভারতকী পুন্সিগী ফিলোসোফিদা চেৎনা মরা তারবা হকচাং ফনা লৈনবা থৌরাং অমনি।
ঐগী নুংশিরবা ইচলশিং অমসুং ইনাওশিং,
মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা লাইচৎ অমনা ঙসিদি মালেম অসি অৱাবা নংলে। ঙসি ঐখোয়না থেংনরিবা মালেমগী লোকদাউন অসি ঐখোয়গী পুৱারিদা অহানবনি। মসিনা ওইহল্লিবা শেন-থুম অমসুং খুন্নাইগী চৈথেং ৱাখলনা লাম্বা ফংদে। ঐখোয়না চাবা, থবক শুবা, চৎপা অমসুং মী উনবা য়াওনা ঐখোয়গী পুন্সিগী মশক কয়া লাইচৎ অসিনা হোংহল্লে।
মসিগী অরুনবা তানফম অসিদা , কমদৌনা ভারতনা মাইপাক্লবা লৈবাক অমা ওইনা লিৎখৎলকপা ঙমগনি হায়বা ঐখোয়না খনগদবনি। পুম্নমক অসি মসিগী লাইচৎ অসি লাকশিনবগী মখা পোল্লি। আয়ুর্বেদানা তাকলিবা লায়না ঙাকথোক্নবা মহৌশাগী লায়েংশিং শীজিন্নদুনা ভাইরস অসি মতম শাংনা থেংনগদবনি।
“দিনাচার্য়া”(নোংমগী থবকশিং) অমসুং “রিতুচার্য়া”(হকচাং ফনা লৈনবা মতম মতমগী থবকশিং)দা য়ুম্ফম ওইদুনা আয়ুর্বেদানা লায়না ঙাকথোক্নবা লৌশিং কয়া পীরি।
য়াইঙং, কুমিন, ফদিগোম, চনম, তুলসি, সিন্নামোন, ব্লেক পেপ্পর, শিং, রাইসিন অমসুং জেগগরি চাবনা হকচাংগী লায়না ঙাকথোকপা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহল্লি।
নুমিৎ খুদিংগী য়োগা শান্নবা, মরুওইনা য়ামদ্রবদা মিনিত ৩০ প্রানায়াম অমসুং ধ্যান শান্নবনা হকচাং ফগৎহল্লি হায়না অয়ুস মিনিস্ত্রিনা পাউতাক পীরি।
অয়ুর রক্ষ ক্লিনিকশিংগী শরুক অমা ওইনা, সি.আই.আইগী মতেংগা লোয়ন্না কেরলা সরকারনা হৌদোকপা আয়ুর্বেদাগী লায়না ঙাকথোক্নবা “অয়ুরসিল্দ” হায়রিবা থবক অসি শকখঙবদা ঐ হরাওই।
ভারত অমসুং মালেমদা চৈথেং পীরবা লাইচৎ লাকশিনবদা আয়ুর্বেদানা পাউখুম পীবা ঙমগনি।
সাইন্তিফিক ওইবা খুদমশিংগা লোয়ন্না আয়ুর্বেদাগী হিদাকশিংগী মগুনশিং মখা তানা থিদোকপা দরকার ওই। আয়ুর্বেদাগী কান্নবশিং ভারত অমসুং মালেমগী মীয়ামদা ফংহনগদবনি। ভারত মালেমদা মমল হোংবা অমসুং মগুন লৈবা হিদাকশিং ফংফম্নি। লৈবাক অসি মালেমগী লায়েংফম অমসুং মেদিকেল তুরিজমগী মফম অমা ওইবা য়াগনি।
মসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা, ঐখোয়গী মমাংঙৈগী লায়েংবগী থবকশিং অসি ঐখোয়না মখা তানা ফগৎহনগদবনি। থিজিনবা অমসুং লৌশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা অফবা হকশেলগী থবক ওইনা লৈনবা আয়ুর্বেদা য়োকখৎকদবনি।
অনৌবা হিদাকশিং পুথোক্নবা অমসুং চাংয়েং তৌনবা আর অমসুং দিগী খুদোংচাবশিং শেমগৎনবা লনাই কম্পেনিশিং অমসুং সরকার পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। ভারত অমসুং মালেমগী মীয়াম শীনবা থুংনা আয়ুর্বেদাগী কান্নবা ফঙহনগদবনি।মহৌশাগী লায়েং মখলশিং মমল হোংই অমসুং মীয়াম্না য়াম্না লাইনা ফংবা য়াই।
কোরোনাভাইরসগুম্বা মালেমগী লাইচৎ মনুংদা মীওইবা খুন্নাই পুম্বা কান্নবা ফংনবা মালেমগী লৈবাকশিংনা মখোয়গী অরিবা লায়েং-কাংলোনশিংগী লৌশিং শরুক য়ামিন্নগদবনি। অদুবু, লায়েং-কাংলোনশিং অদুবু খুদম-চাংদমদা য়ুম্ফম ওইগদবনি।
অরিবা লায়েং-কাংলোনশিং অমসুং অনৌবা লায়েং মখলশিংগী মরক্তা তাথোক-তাশিন তৌনগদবনি অমসুং অমনা অমদগী তম্নবা অমসুং অমগা অমগা মতেং পাংন্নবা অসিনা খুদিংমক হকচাং ফহনবা ঙমগনি।
লৌনগন্দবা লায়নাশিং, শাদোং অমসুং শরুগী অনাবশিং, পুন্সি মহিংগা মরী লৈনবা অনাবশিং, অঙাং উনদ্রিঙৈ অমসুং উনরবা মতুংগী চেকশিন-থৌরাংশিংদা মসিনা ফজনা লায়েংবা ঙম্বগীদমক আয়ুর্বেদা মশক খঙবা হেনগৎলকলি। ভারত্তা লৌনগন্দবা লায়নাশিং অমসুং পুন্সি মহিংগা মরী লৈনবা লায়নাশিং হেনগৎলকপদগী আয়ুর্বেদাগী দরকার ওইবা হেনগৎলকলে।
ভারত সরকারগী অয়ুসমান ভারত অসি মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা হেল্থ ইন্সুরেন্স স্কিমনি। মী খুদিংমক আয়ুর্বেদাগী কান্নবা ফংহন্নবা অসিগুম্বা স্কিম অসি শীজিন্নগদবনি। আয়ুর্বেদা ইন্দস্ত্রিনা মীওই কয়া থবক পীরি। মরম অদুনা আয়ুর্বেদা অমসুং মসিগা মরী লৈনবা হিরমশিংদা মিৎয়েং থমদুনা স্কিল ত্রেনিং কয়া পাংথোক্নবা থবক পায়খৎকদবনি। মসিনা মপান্দা আয়ুর্বেদাগী খুদোংচাবশিং থাদোকপদা মতেং পাংগনি।
হকশেলগী লমদা স্তার্দঅপশিং য়োকখৎনবা ঐখোয়গী মমাংঙৈগী লায়েং মখলশিংদা শেন থাদগদবনি। আয়ুর্বেদা চাউখৎহন্নবা অনৌবা তেক্নোলোজি শীজিন্নগদবনি। আয়ুর্বেদাগী লমদা থবক তৌরিবশিংনা নেসনেল ইন্নোবেসন ফাউন্দেসন অমসুং মালেমদা আয়ুর্বেদা চাউখৎনবা থবক তৌরিবা লুপশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি।
ঐখোয়গী ইন্সুরেন্স সেক্তরনা আয়ুর্বেদা শৌগৎকদবনি। ঐখোয়গী হিদাক-লাংথকশিং, লায়ংবগী থবকশিং অমসুং অশীন-অরাংগী থবকশিং মগুন লৈহন্নবা ঐখোয়না লেপ্তনা য়েংশিনগদবনি।
ভারতকী সভেত্যনা মতম পুম্নমক্তা মালেম পুম্বা য়াইফনবা লাই খুরুমখি। বৃহদারণ্যক উপনিষদতগী লৌথোরকপা শক্তিমন্ত্রনা হায়রি :
“সর্ভে বাবন্তু সুখিনা
সর্ভে সান্তু নিরামায়াহ”
হায়বদি “খুদিংমক নুংঙাইরসনু! খুদিংমক লায়নাশিংদগী কোক্লসনু!”
মসিগী মালেমগী আয়ুর্বেদাগী মীফম অসিনা মীওইবা খুন্নাই হকচাং ফনা লৈনবা পান্দম অদু ফংনবা অচুম্বা খোঙথাং অমা ওইগনি হায়বা ঐনা থাজবা থম্লি।
৪সুবা মালেমগী আয়ুর্বেদাগী মীফম হৌদোকপদা ঐ হরাওই। মসিগী মীফম অসিদা মরুওইবা ৱাফম কয়া খন্নগনি অমসুং মরৈ য়েৎগনি হায়বগী থাজবা থম্লি অমসুং মসিনা ভারত অমসুং মালেম অনিমক্তা সাইন্স অমসুং আয়ুর্বেদাগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহনগনি হায়বগী থাজবা ঐনা থম্লি।
অদোমবু থাগৎচরি!
জয় হিন্দ !