Ministry of Social Justice & Empowerment
Steps taken to ensure safety of healthcare and other health workers of hospitals
16 SEP 2020 1:11PM by PIB Delhi
Hospitals and dispensaries being a State subject, no data is maintained in the Union Government about Safai Karmacharis, who have died due to health and safety hazards related cleaning hospitals and medical waste during Covid-19 pandemic.
States were asked to constitute Infection Prevention and Control Committees. Hospitals were also to identify a nodal officer who will monitor the healthcare workers and review their exposure status. High risk exposures are placed under quarantine for 7 days. Based on their exposure/clinical profile such doctors, nursing officers and other health workers, to take a decision by the Nodal Officer/Head of the Department (or his appointed Sub-committee) for further period on one week. An advisory for managing health working in COVID and Non-COVID areas of the hospital was issued by Ministry of Health and Family Welfare on 18th June, 2020.
Ministry of Health & Family Welfare has issued guidelines on Rational use of PPEs for healthcare workers including other field level workers. The guidelines prescribe the type of PPEs to be used in Commensurate with their risk to contract the disease in work-place settings. It has also provided guideline on Infection Prevention and Control practices to the State Governments. States were requested to train the hospital functionaries on infection prevention and control practices. Training on Infection Prevention and Control was also made available for all categories of healthcare workers on the iGoT platform.
This information was given by Minister of State for Social Justice and Empowerment Shri Ramdas Athawale in a written reply in Rajya Sabha today.

সামাজিক ন্যায় আৰু সবলীকৰণ মন্ত্ৰালয়
স্বাস্থ্য সেৱা আৰু হস্পিতালৰ অন্যান্য স্বাস্থ্যকৰ্মীসকলৰ নিৰাপত্তা সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে পদক্ষেপ গ্ৰহণ
16 SEP 2020 1:11PM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত স্বাস্থ্য আৰু সুৰক্ষা সংক্ৰান্তীয় বিভিন্ন কাৰণৰ বাবেই মৃত চাফাই কৰ্মচাৰীসকলৰ বিষয়ে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কোনো তথ্য সংৰক্ষণ কৰি ৰখা নাই। কাৰণ হস্পিতাল আৰু ডিস্পেনছাৰীবোৰ ৰাজ্যৰ নিজস্ব বিষয়।
ৰাজ্যসমূহক সংক্ৰমণ প্ৰতিৰোধ আৰু নিয়ন্ত্ৰণ কমিটি গঠন কৰিবলৈ ইতিমধ্যেই নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে। হস্পিতালসমূহত এনে এগৰাকী নোডেল অফিচাৰ ৰাখিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে, যিয়ে স্বাস্থ্যসেৱা কৰ্মীসকলৰ পৰ্যবেক্ষণ কৰিব আৰু তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্য সংক্ৰান্তীয় অৱস্থাৰ বিষয়সমূহ পৰ্যালোচনা কৰিব। উচ্চ বিপদপূৰ্ণ ৰোগীসকলৰ ক্ষেত্ৰত ৭ দিনৰ বাবে পৃথকভাৱে থকাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। নোডেল অফিচাৰ বা বিভাগীয় প্ৰধানে (ছাব-কমিটিৰ দ্বাৰা নিয়োজিত ব্যক্তি) যদিহে মন কৰে যে ক্লিনিকেল প্ৰ’ফাইলৰ ভিত্তিত যেনে চিকিৎসক, নাৰ্ছিং বিষয়া আৰু অন্যান্য স্বাস্থ্য কৰ্মীসকলৰ প্ৰয়োজনসাপেক্ষে আৰু এক সপ্তাহ কোৱাৰেন্টাইনত থকাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে, তেন্তে তেনেদৰে থকাৰ বাবে নিৰ্দেশ দিব পাৰে। স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে হস্পিতালসমূহত ক’ভিড আৰু নন-ক’ভিড ক্ষেত্ৰত চিকিৎসা সেৱা পৰিচালনাৰ বাবে বিগত ১৮ জুন তাৰিখে এক নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিছে।
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে তৃণমূল স্তৰত কৰ্মীসহ অন্যান্য স্বাস্থ্যকৰ্মীসকলৰ বাবে পিপিই ব্যৱহাৰৰ বিষয়ে এক গাইডলাইনো জাৰি কৰিছে। এই গাইডলাইনত কৰ্মক্ষেত্ৰত ৰোগৰ সংক্ৰমণ সৈতে সামঞ্জস্য ৰাখি পিপিইসমূহৰ ব্যৱহাৰ কৰা উচিত বুলি জনোৱা হৈছে। সংক্ৰমণ প্ৰতিৰোধ আৰু নিয়ন্ত্ৰণ পদ্ধতিসমূহৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক গাউডলাইন দিয়া হৈছে। আনকি সংক্ৰমণ প্ৰতিৰোধ আৰু নিয়ন্ত্ৰণৰ বিষয়ে হস্পিতালত কৰ্মীসকলক প্ৰশিক্ষণৰ বাবেও কোৱা হৈছে। iGoT প্লেটফৰ্মত সকলো বিভাগৰ স্বাস্থ্য সেৱা কৰ্মীসকলৰ সংক্ৰমণ প্ৰতিৰোধ আৰু নিয়ন্ত্ৰণৰ বিষয়ে প্ৰশিক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
ৰাজ্যসভাত আজি লিখিত উত্তৰত এই তথ্য দাখিল কৰিছে সামাজিক ন্যায় বিচাৰ আৰু সবলীকৰণ দপ্তৰৰ ৰাজ্যিকমন্ত্ৰী শ্ৰী ৰামদাস আঠাৱালে।