Ministry of Health and Family Welfare
Primary Health Centres (PHCs)
18 SEP 2020 4:22PM by PIB Delhi
Under the National Health Mission (NHM), Primary Health Centre (PHC) are established to cover a population of 30,000 in rural areas and 20,000 in hilly, tribal and desert areas.
PHCs are established to cover defined population. As per the Rural Health Statistics-2019, as on 31.03.2019, a total of 24,855 rural PHCs and 5,190 urban PHCs have been functional in the country. State-wise details including for Rajasthan are given below:
NUMBER OF PRIMARY HEALTH CENTRES (PHCs) FUNCTIONING IN RURAL AND URBAN AREAS
(As on 31.03.2019)
Sr. No.
State / UT
PRIMARY HEALTH CENTRES (PHCs)
Rural
Urban
Total
1
Andhra Pradesh
1,145
364
1,509
2
Arunachal Pradesh
143
4
147
3
Assam
946
55
1,001
4
Bihar
1,899
95
1,994
5
Chhattisgarh
792
45
837
6
Goa
24
0
24
7
Gujarat
1,476
318
1,794
8
Haryana
379
97
476
9
Himachal Pradesh
586
20
606
10
Jammu & Kashmir
622
49
671
11
Jharkhand
298
57
355
12
Karnataka
2,127
435
2,562
13
Kerala
848
83
931
14
Madhya Pradesh
1,199
136
1,335
15
Maharashtra
1,828
538
2,366
16
Manipur
90
9
99
17
Meghalaya
118
0
118
18
Mizoram
59
10
69
19
Nagaland
126
5
131
20
Odisha
1,288
87
1,375
21
Punjab
416
16
432
22
Rajasthan
2,082
377
2,459
23
Sikkim
29
1
30
24
Tamil Nadu
1,422
463
1,885
25
Telangana
636
249
885
26
Tripura
108
5
113
27
Uttarakhand
257
0
257
28
Uttar Pradesh
2,936
624
3,560
29
West Bengal
908
448
1,356
30
Andaman & Nicobar Islands
22
2
24
31
Chandigarh
0
46
46
32
Dadra & Nagar Haveli
9
2
11
33
Daman & Diu
4
0
4
34
Delhi
5
535
540
35
Lakshadweep
4
0
4
36
Puducherry
24
15
39
TOTAL – ALL INDIA
24,855
5,190
30,045
State-wise details of State Program Implementation Plan approvals for the Primary Health Centers under NHM for the years 2017-18 to 2020-21 are given below:
Details of SPIP Approvals for the PHCs under NHM for the FY 2017-18 to 2020-21
(Rs. in Lakhs)
Sl. No.
Name of the State/UT
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21
1. High Focus States
1
Bihar
500.00
10,508.85
5,766.94
3,225.00
2
Chhattisgarh
976.86
3,317.94
1,996.62
1,260.38
3
Himachal Pradesh
727.01
738.80
2,024.48
---
4
Jammu & Kashmir
949.01
745.00
597.68
---
5
Jharkhand
1,242.00
1,245.00
1,739.96
1,381.96
6
Madhya Pradesh
2,658.00
---
610.00
8,509.59
7
Orissa
2,678.91
740.00
1,433.57
5,160.69
8
Rajasthan
14,331.00
7,524.12
23,329.83
---
9
Uttar Pradesh
832.83
37.50
412.89
120.00
10
Uttarakhand
16.00
5.56
19,657.62
Sub Total
24,895.62
24,873.21
37,917.53
39,315.24
B. NE States
11
Arunachal Pradesh
584.57
356.06
544.80
1,464.54
12
Assam
1,794.48
1,024.33
1,777.06
540.00
13
Manipur
---
126.70
770.50
---
14
Meghalaya
---
9.00
70.50
---
15
Mizoram
100.00
84.00
114.38
286.44
16
Nagaland
107.37
102.30
33.97
---
17
Sikkim
262.32
307.63
358.19
1,840.00
18
Tripura
3,537.26
2,140.50
1,272.00
4,235.98
Sub Total
6,386.00
4,150.52
4,941.40
8,366.96
C. Non-High Focus States
19
Andhra Pradesh
---
---
130.00
21.00
20
Goa
10.50
1.50
---
---
21
Gujarat
874.00
383.50
1,049.29
---
22
Haryana
---
7.00
75.00
200.00
23
Karnataka
5,337.50
6,368.50
4,154.63
1,202.49
24
Kerala
428.00
581.00
821.31
17,243.82
25
Maharashtra
1,1602.02
9,955.00
18,181.77
---
26
Punjab
300.00
---
---
3,005.00
27
Tamil Nadu
2,927.50
976.25
3,465.90
---
28
Telangana
200.00
630.00
---
---
29
West Bengal
417.75
2,295.75
3,205.81
22,392.31
Sub Total
22,097.27
21,198.50
31,083.71
44,064.62
D. Small States/UTs
30
Andaman & Nicobar Islands
16.00
8.00
---
---
31
Chandigarh
---
---
---
---
32
Dadra & Nagar Haveli
---
---
---
---
33
Daman & Diu
---
---
---
---
34
Delhi
---
---
---
---
35
Lakshadweep
---
---
---
1,399.11
36
Puducherry
20.00
---
---
---
Sub Total
36.00
8.00
1,399.11
Grand Total
53,414.89
50,230.23
73,942.63
93,145.93
Note: -
1. SPIP stands for State Program Implementation Plan.
2. The above figures are as reported by the States /UTs.
3. The above figures are inclusive of activity Additional Building/Major Upgradation of existing Structure, Upgradation, Spill over of Ongoing Works, new constructions, Staff Quarters, carry forward of new construction initiated last year, or the year before and major civil works for operationalization of 24 hour services at Primary Health Centres (PHCs).
The Minister of State (Health and Family Welfare), Sh Ashwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the Lok Sabha here today.

|
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
প্রাইমরী হেল্থ সেন্তর (পি.ঐচ.সি.)শিং
18 SEP 2020 4:22PM by PIB Imphal
নেস্নেল হেল্থ মিসন (এন.ঐচ.এম.)গী মখাদা মীশিং ৩০,০০০ খুঙ্গংগী লম অমসুং ২০,০০০ লৈবা চীংগী লম, ত্রাইবেল অমসুং লৈকঙলাগী লমদা প্রাইমরী হেল্থ সেন্তর (পি.ঐচ.সি.)শিং কোনশিন্নবা লিংখৎখি।
পি.ঐচ.সি.শিং অসি অকক্নবা মীশিং লৈবা লমদা কোনশিন্নবা লিংখৎলি। রুরেল হেল্থ স্তেতিস্তিক্স-২০১৯গী কাংলোনগী মতুং ইন্না, ৩১.০৩.২০১৯ ফাওবদা অপুনবা খুঙ্গংগী পি.ঐচ.সি. ২৪,৮৫৫ অমসুং শহরগী পি.ঐচ.সি. ৫,১৯০ লৈবাক অসিদা লিংখৎখি। রাজ্য-রাজ্যগী ওইনা পীবা অকুপ্পা মরোলশিং রাজস্থান য়াওনা মখাদা পীরিঃ
খুঙ্গং অমসুং শহরদা চলাইরিবা প্রাইমরী হেল্থ সেন্তরশিং
(৩১.০৩.২০১৯ ফাওবদা)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.
প্রাইমরী হেল্থ সেন্তরশিং (পি.ঐচ.সি.)
খুঙ্গং
শহর
অপুনবা
১
অন্ধ্র প্রদেশ
১,১৪৫
৩৬৪
১,৫০৯
২
অরুনাচল প্রদেশ
১৪৩
৪
১৪৭
৩
অসম
৯৪৬
৫৫
১,০০১
৪
বিহার
১,৮৯৯
৯৫
১,৯৯৪
৫
ছতিশগর
৭৯২
৪৫
৮৩৭
৬
গোৱা
২৪
০
২৪
৭
গুজরাৎ
১,৪৭৬
৩১৮
১,৭৯৪
৮
হরিয়ানা
৩৭৯
৯৭
৪৭৬
৯
হিমাচল প্রদেশ
৫৮৬
২০
৬০৬
১০
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৬২২
৪৯
৬৭১
১১
ঝার্খন্দ
২৯৮
৫৭
৩৫৫
১২
কর্নাতাকা
২,১২৭
৪৩৫
২,৫৬২
১৩
কেরলা
৮৪৮
৮৩
৯৩১
১৪
মধ্য প্রদেশ
১,১৯৯
১৩৬
১,৩৩৫
১৫
মহারাস্ত্রা
১,৮২৮
৫৩৮
২,৩৬৬
১৬
মনিপুর
৯০
৯
৯৯
১৭
মেঘালয়
১১৮
০
১১৮
১৮
মিজোরম
৫৯
১০
৬৯
১৯
নাগালেন্দ
১২৬
৫
১৩১
২০
ওরিশা
১,২৮৮
৮৭
১,৩৭৫
২১
পঞ্জাব
৪১৬
১৬
৪৩২
২২
রাজস্থান
২,০৮২
৩৭৭
২,৪৫৯
২৩
সিক্কিম
২৯
১
৩০
২৪
তমিল নাদু
১,৪২২
৪৬৩
১,৮৮৫
২৫
তেলঙ্গানা
৬৩৬
২৪৯
৮৮৫
২৬
ত্রিপুরা
১০৮
৫
১১৩
২৭
উত্তরাখন্দ
২৫৭
০
২৫৭
২৮
উত্তর প্রদেশ
২,৯৩৬
৬২৪
৩,৫৬০
২৯
নোংচুপ বেঙ্গাল
৯০৮
৪৪৮
১,৩৫৬
৩০
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎ
২২
২
২৪
৩১
চন্দিগর
০
৪৬
৪৬
৩২
দদ্রা অমসুং নাগর হাবেলি
৯
২
১১
৩৩
দামন অমসুং দিউ
৪
০
৪
৩৪
দিল্লী
৫
৫৩৫
৫৪০
৩৫
লকশদ্বীপ
৪
০
৪
৩৬
পুদুচেরী
২৪
১৫
৩৯
অপুনবা – ভারত পুম্বগী
২৪,৮৫৫
৫,১৯০
৩০,০৪৫
এন.ঐচ.এম.গী মখাদা ২০১৭-১৮দগীনা ২০২০-২১ ফাওবগী প্রাইমরী হেল্থ সেন্তরগী স্তেৎ প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসন প্লানগী রাজ্যগী ওইনা অয়াবা পীবগী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরিঃ
এন.ঐচ.এম.গী মখাদা ২০১৭-১৮দগীনা ২০২০-২১ ফাওবগী পি.ওইচ.সি.গী এস.পি.আই.পি.গী ওইনা অয়াবা পীবগী অকুপ্পা মরোল
(লাখতা পীবা লুপা)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.গী মমিং
২০১৭-১৮
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
ক) হাই ফোকস স্তেৎ
১
বিহার
৫০০.০০
১০,৫০৮.৮৫
৫,৭৬৬.৯৪
৩,২২৫.০০
২
ছতিশগর
৯৭৬.৮৬
৩,৩১৭.৯৪
১,৯৯৬.৬২
১,২৬০.৩৮
৩
হিমাচল প্রদেশ
৭২৭.০১
৭৩৮.৮০
২,০২৪.৪৮
---
৪
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৯৪৯.০১
৭৪৫.০০
৫৯৭.৬৮
---
৫
ঝার্খন্দ
১,২৪২.০০
১,২৪৫.০০
১,৭৩৯.৯৬
১,৩৮১.৯৬
৬
মধ্য প্রদেশ
২,৬৫৮.০০
---
৬১০.০০
৮,৫০৯.৫৯
৭
ওরিশা
২,৬৭৮.৯১
৭৪০.০০
১,৪৩৩.৫৭
৫,১৬০.৬৯
৮
রাজস্থান
১৪,৩৩১.০০
৭,৫২৪.১২
২৩,৩২৯.৮৩
---
৯
উত্তর প্রদেশ
৮৩২.৮৩
৩৭.৫০
৪১২.৮৯
১২০.০০
১০
উত্তারখন্দ
১৬.০০
৫.৫৬
১৯,৬৫৭.৬২
অপুনবা
২৪,৮৯৫.৬২
২৪,৮৭৩.২১
৩৭,৯১৭.৫৩
৩৯,৩১৫.২৪
খ) অৱাং নোংপোক রাজ্য
১১
অরুনাচল প্রদেশ
৫৮৪.৫৭
৩৫৬.০৬
৫৪৪.৮০
১,৪৬৪.৫৪
১২
অসম
১,৭৯৪.৪৮
১,০২৪.৩৩
১,৭৭৭.০৬
৫৪০.০০
১৩
মনিপুর
---
১২৬.৭০
৭৭০.৫০
---
১৪
মেঘালয়
---
৯.০০
৭০.৫০
---
১৫
মিজোরম
১০০.০০
৮৪.০০
১১৪.৩৮
২৮৬.৪৪
১৬
নাগালেন্দ
১০৭.৩৭
১০২.৩০
৩৩.৯৭
---
১৭
সিক্কিম
২৬২.৩২
৩০৭.৬৩
৩৫৮.১৯
১,৮৪০.০০
১৮
ত্রিপুরা
৩,৫৩৭.২৬
২,১৪০.৫০
১,২৭২.০০
৪,২৩৫.৯৮
অপুনবা
৬,৩৮৬.০০
৪,১৫০.৫২
৪,৯৪১.৪০
৮,৩৬৬.৯৬
গ) নোন হাই ফোকস স্তেৎ
১৯
অন্ধ্র প্রদেশ
---
---
১৩০.০০
২১.০০
২০
গোৱা
১০.৫০
১.৫০
---
---
২১
গুজরাৎ
৮৭৪.০০
৩৮৩.৫০
১,০৪৯.২৯
---
২২
হরিয়ানা
---
৭.০০
৭৫.০০
২০০.০০
২৩
কর্নাতাকা
৫,৩৩৭.৫০
৬,৩৬৮.৫০
৪,১৫৪.৬৩
১,২০২.৪৯
২৪
কেরলা
৪২৮.০০
৫৮১.০০
৮২১.৩১
১৭,২৪৩.৮২
২৫
মহারাস্ত্রা
১,১৬০২.০২
৯,৯৫৫.০০
১৮,১৮১.৭৭
---
২৬
পঞ্জাব
৩০০.০০
---
---
৩,০০৫.০০
২৭
তমিল নাদু
২,৯২৭.৫০
৯৭৬.২৫
৩,৪৬৫.৯০
---
২৮
তেলঙ্গানা
২০০.০০
৬৩০.০০
---
---
২৯
নোংচুপ বেঙ্গাল
৪১৭.৭৫
২,২৯৫.৭৫
৩,২০৫.৮১
২২,৩৯২.৩১
অপুনবা
২২,০৯৭.২৭
২১,১৯৮.৫০
৩১,০৮৩.৭১
৪৪,০৬৪.৬২
ঘ) অপীকা রাজ্য/য়ু.তি.
৩০
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎ
১৬.০০
৮.০০
---
---
৩১
চন্দিগর
---
---
---
---
৩২
দাদ্রা অমসুং নাগর হাবেলি
---
---
---
---
৩৩
দামন অমসুং দিউ
---
---
---
---
৩৪
দিল্লী
---
---
---
---
৩৫
লকশদ্বীপ
---
---
---
১,৩৯৯.১১
৩৬
পুদুচেরী
২০.০০
---
---
---
অপুনবা
৩৬.০০
৮.০০
১,৩৯৯.১১
গ্রান্দ তোতেল
৫৩,৪১৪.৮৯
৫০,২৩০.২৩
৭৩,৯৪২.৬৩
৯৩,১৪৫.৯৩
খঙজিনগদবাঃ-
১. এস.পি.আই.পি.না স্তেৎ প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসন প্লান হায়বনি।
২. মথক্তা পীরিবা ফিগর অসি রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা থাগৎলকপনি।
৩. মথক্কী ফিগর অসি অহেনবা বিল্দিং/ হৌজিক লৈরিবা স্ত্রকচরদা মরুওইবা অপগ্রেদ, অপগ্রদেসন, হৌজিক পায়খৎলিবা থবক্তা অহেনবা থাদবা, অনৌবা শাগৎপা, স্তাফ ক্বার্তর, মমাং চহীদা হৌখিবা শাগৎপগী থবক মখা চত্থবা, নত্ত্রগা মমাংগী মমাং চহী অমসুং মরুওইবা প্রাইমরী হেল্থ সেন্তর পুং ২৪ চলাইবা য়ানবা সিবিল ৱার্ক য়াওননি।
রাজ্যগী মন্ত্রী (হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়), শ্রী অস্বিনি কুমার চৌবেনা লোক সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।