Prime Minister's Office
Prime Minister to lay foundation Stone of nine highway projects worth over Rs 14,000 crore in Bihar
Prime Minister to inaugurate Optical Fibre internet services in the state
All 45,945 villages of Bihar will be connected through Optical Fibre Internet Services
Projects to pave way for faster development with better connectivity
19 SEP 2020 5:37PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will lay the foundation stone of nine highway projects in Bihar through video conference on Monday, 21st September 2020.
Shri Narendra Modi, shall also inaugurate the Optical Fibre internet services where all the 45,945 villages of Bihar will be connected through Optical Fibre Internet Service.
Highway Projects
These nine highwayprojects involve a road length of about 350 kilometers at a cost of Rs 14,258 Crore.
Paving the way for development of Bihar, these roads will enhance better connectivity, convenience and economic growth in and around the State. Movement of people and goods will also improve substantially, especially with the neighbouring States of Uttar Pradesh and Jharkhand.
The Prime Minister had declared a special package for significant infrastructure development of Bihar in the year 2015. This included 75 projects worth Rs 54,700 crore, of which 13 projects have been completed, work is undergoing at 38 and others are in DPR/Bidding/Sanction stage.
With the completion of these projects, all rivers in Bihar will have bridges conforming to 21st century specifications, and all major NHs will stand widened and strengthened.
Under the PM’s package, total number of bridges over river Ganga are going to be 17, with a lane capacity of 62. This way, on an average, there will be a bridge over rivers in the State at every 25 KMs.
The projects include four-laning of 47.23 km Bakhtiyarpur-Rajauli section of NH-31 at a cost of Rs 1149.55 crore, four-laning of 50.89 km Bakhtiyarpur-Rajauli section of NH-31 at a cost of Rs 2650.76 crore, four-laning of 54.53 km Ara-Mohania section of NH-30 on EPC Mode at a cost of Rs 885.41 crore, four-laning of 60.80 km Ara-Mohania section of NH-30 on EPC Mode at a cost of Rs 855.93 crore, four-laning of 49 km Narenpur-Purnea Section of NH-131A on HAM Mode at a cost of Rs 2288 crore, six-laning of 39 km Patna-Ring Road (Kanhauli-Ramnagar) of NH 131G on EPC Mode at a cost of Rs 913.15 crore, construction of a new 14.5 km four-lane bridge (Parallel to existing MG Setu) with its approaches across river Ganga on NH-19 at Patna at a cost of Rs 2926.42 crore, construction of a new 28.93 km 4-lane bridge across river Kosi on NH-106 with 2-Lane paved shoulder on EPC mode at a cost of Rs 1478.40 crore, and construction of new 4.445 km 4-Lane bridge (parallel to existing Vikramashila Setu) across river Ganga on NH-131B at a cost of Rs 1110.23 crore.
Optical Fibre internet services
It is a prestigious project covering all 45,945 villages of Bihar which will enable a digital revolution to reach the farthest corner of the State.
This project will be executed by combined efforts of Department of Telecom, Ministry of Electronics & Information Technology and Common Service Centres (CSC).
CSC has 34,821 Centres throughout the length and breadth of Bihar State. They will utilise this workforce to not only implement this project but also make it professionally run to provide Optical Fibre Internet Services for common citizens at every village of Bihar. The Project would also entail implementation of 1 wi-fi and 5 free of cost connections to Government Institutions like Primary Schools, Anganwadi Centres, Aasha Workers, Jeevika Didi etc.
This project will lead digital services like e-Education, e-Agriculture, Tele-Medicine, Tele-law and other social security schemes to be easily available to all citizens of Bihar at the click of the button.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିହାରରେ 14,000 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ 9ଟି ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଆଧାରଶିଳା ରଖିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ରାଜ୍ୟରେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ଇଣ୍ଟରନେଟ ସେବାର ଉଦଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିହାରର ସମସ୍ତ 45,945 ଗାଁ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ଇଣ୍ଟରନେଟ ସେବା ସହ ଯୋଡ଼ିହେବ
ଉନ୍ନତ କନେକ୍ଟିଭିଟି ସହିତ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ ଏସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ
19 SEP 2020 5:37PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସୋମବାର, 21 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2020ରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ବିହାରରେ ନଅଟି ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆଧାରଶିଳା ରଖିବେ।
ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ଇଣ୍ଟରନେଟ ସେବାର ଉଦଘାଟନ କରିବେ ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ବିହାରର 45,945ଟି ଗ୍ରାମ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ଇଣ୍ଟରନେଟ ସେବା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବ।
ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ
ନଅଟି ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ମୋଟ 14,258 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟାୟରେ 350 କିମି ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ।
ଏସବୁ ରାଜପଥ ରାଜ୍ୟ ଓ ରାଜ୍ୟ ଚାରିପାଖରେ ଉନ୍ନତ, ସୁବିଧାଜନକ ଯାତାୟାତ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ସହିତ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ, ଯାହାଫଳରେ ବିହାର ରାଜ୍ୟର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ଲାଗି ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ ହେବ। ପଡ଼ୋଶୀ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ସହିତ ଜନସାଧାରଣ ଓ ମାଲ ପରିବହନରେ ବ୍ୟାପକ ସୁଧାର ଆସିବ।
2015ରେ ବିହାରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ୟାକେଜ୍ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଏଥିମଧ୍ୟରେ ରହିଥିଲା 54,700 କୋଟି ଟଙ୍କାର 75ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ । ଏସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରୁ 13ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇସାରିଥିବା ବେଳେ 38ଟିର କାମ ଜାରି ରହିଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଡିପିଆର/ନିଲାମୀ/ମଞ୍ଜୁରି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛି।
ଏସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଶେଷ ହେବା ପରେ, ବିହାରର ସମସ୍ତ ନଦୀ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସହିତ ଉନ୍ନତ ମାନର ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ। ସମସ୍ତ ରାଜପଥ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ତଥା ସୁଦୃଢ଼ ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ୟାକେଜ ଅଧୀନରେ, ଗଙ୍ଗା ନଦୀରେ ମୋଟ 17ଟି ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ହେବ ଯାହାର ଲେନ କ୍ଷମତା 62କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏହି ମାର୍ଗରେ, ପ୍ରତି 25 କିମି ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ନଦୀ ସେତୁ ରହିବ।
1149.55 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏନଏଚ 31ର ବଖତିୟାରପୁର-ରାଜୌଲି ସେକ୍ସନରେ 47.23 କିମି ଜାତୀୟ ରାଜପଥକୁ 4 ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ କରିବା, 2650.76 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏନଏଚ-31 50.89 କିଲୋମିଟର ବଖତିଆରପୁର- ରାଜୌଲି ସେକ୍ସନକୁ ଚାରି ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ କରିବା, 885.41 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଇପିସି ମୋଡରେ 30 ନମ୍ବର ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଆରା-ମୋହନିଆ ସେକ୍ସନର 54.53 କିମି ସଡ଼କକୁ ଚାରି ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ କରିବା, 855.93 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଇପିସି ମୋଡରେ 30 ନମ୍ବର ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଆରା-ମୋହନିଆ ସେକ୍ସନର 60.80 କିମି ସଡ଼କକୁ ଚାରି ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ କରିବା, 2288 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏଚଏଏମ ମୋଡରେ ଏନଏଚ-131 ଏ ନରେଣପୁର-ପୁର୍ଣ୍ଣିଆ ସେକ୍ସନର 49 କିମି ରାସ୍ତାକୁ ଚାରି ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ କରିବା, 913.15 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଇପିସି ମୋଡରେ ଏନଏଚ 131 ଜିର ପାଟନା-ରିଙ୍ଗ ରୋଡ (କାହ୍ନୌଲି-ରାମନଗର) 39 କିମି ରାସ୍ତାକୁ 6 ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ କରିବା, 2926.42 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏନଏଚ-19 ଅନ୍ତର୍ଗତ ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ଉପରେ ନୂଆ 14.5 କିମି ଲମ୍ବ ଚାରି ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ (ବର୍ତ୍ତମାନର ମହାତ୍ମାଗାନ୍ଧୀ ସେତୁ ସମାନ୍ତରାଳ ଭାବେ), 1478.40 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଇପିସି ମୋଡରେ ଦୁଇ ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ପେଭଡ ସୋଲଜର ସହିତ ଏନଏଚ-106ରେ କୋଶୀ ନଦୀ ଉପରେ ଚାରି ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ନୂଆ 28.93 କିମି ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ 1110.23 କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଏନଏଚ-131ବିରେ ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ଉପରେ ଚାରି ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟର 4.445 କିମି ନୂଆ ସେତୁ (ବର୍ତ୍ତମାନର ବିକ୍ରମଶୀଳ ସେତୁ ସହ ସମାନ୍ତରାଳ ଭାବେ) ନିର୍ମାଣ ଆଦି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ରହିଛି।
ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ଇଣ୍ଟରନେଟ ସେବା
ଏହା ଏକ ସମ୍ମାନଜନକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହାକି ବିହାରର 45,945ଟି ଗ୍ରାମରେ ଡିଜିଟାଲ ବିପ୍ଳବ ଆଣିବା ସହିତ ରାଜ୍ୟର ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ କୋଣରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ ସେବା ପହଞ୍ଚାଇବ।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ଟେଲିକମ ବିଭାଗ ଏବଂ ଜନ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର (ସିଏସସି)ର ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମକ୍ରମେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ।
ବିହାରର କୋଣଅନୁକୋଣରେ 34,821ଟି ସିଏସସି କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି। ସେମାନେ ଏହି ଶ୍ରମଶକ୍ତିକୁ କେବଳ ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ବିନିଯୋଗ କରିବେ ନାହିଁ ବରଂ ବିବହାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାବର ଇଣ୍ଟରନେଟ ସେବା ପହଞ୍ଚାଇବା ନିମନ୍ତେ ଏହାକୁ ପେସଦାର ଢଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ 1 ୱାଇ-ଫାଇ ଏବଂ 5ଟି ମାଗଣା ସଂଯୋଗ ପ୍ରାଥମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି, ଆଶାକର୍ମୀ, ଜୀବିକା ଦିଦି ଆଦି ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୋଟିଏ ବଟନ କ୍ଲିକରେ ଇ-ଶିକ୍ଷାଦାନ, -କୃଷି, ଟେଲି ମେଡ଼ିସିନ, ଟେଲି-ଆଇନ ସେବା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ବିହାରର ସମସ୍ତ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇପାରିବ।