Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Parliament passes The Farmers' Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Bill, 2020 and The Farmers (Empowerment and Protection) Agreement of Price Assurance and Farm Services Bill, 2020
Full protection has been ensured to farmers in these legislations; Hon’ble PM has himself assured that procurement at MSP will continue - Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Narendra Singh Tomar
20 SEP 2020 2:13PM by PIB Delhi
Parliament today passed two bills aimed at transforming agriculture in the country and raising farmers’ incomes. The Farmers' Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Bill, 2020 and The Farmers (Empowerment and Protection) Agreement of Price Assurance and Farm Services Bill, 2020 which were passed by Lok Sabha on 17th September 2020, were passed by the Rajya Sabha also today. The Bills were introduced in Lok Sabha on 14th September 2020 by Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare, Rural Development & Panchayati Raj, Shri Narendra Singh Tomar, to replace ordinances promulgated on 5th June 2020.
Speaking about the Bills, Shri Narendra Singh Tomar said that the Government under Prime Minister Shri Narendra Modi has taken several landmark decisions in last six years to ensure that farmers get remunerative prices for their produce, and for raising farmers’ incomes and livelihood status. He again clarified that the procurement at Minimum Support Price will continue, assurance for this has been given by Hon’ble Prime Minister himself, rate of MSP has been increased considerably during 2014-2020 and MSP for coming Rabi season will be announced in coming week. The Union Agriculture Minister said that full protection has been ensured to farmers in these legislations.
The Farmers' Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Bill, 2020
Main provisions –
• The new legislation will create an ecosystem where the farmers and traders will enjoy freedom of choice of sale and purchase of agri-produce.
• It will also promote barrier-free inter-state and intra-state trade and commerce outside the physical premises of markets notified under State Agricultural Produce Marketing legislations.
• The farmers will not be charged any cess or levy for sale of their produce and will not have to bear transport costs.
• The Bill also proposes an electronic trading in transaction platform for ensuring a seamless trade electronically.
• In addition to mandis, freedom to do trading at farmgate, cold storage, warehouse, processing units etc.
• Farmers will be able to engage in direct marketing thereby eliminating intermediaries resulting in full realization of price.
Doubts –
• Procurement at Minimum Support Price will stop
• If farm produce is sold outside APMC mandis, these will stop functioning
• What will be the future of government electronic trading portal like e-NAM
Clarification –
• Procurement at Minimum Support Price will continue, farmers can sell their produce at MSP rates, the MSP for Rabi season will be announced next week
• Mandis will not stop functioning, trading will continue here as before. Under the new system, farmers will have the option to sell their produce at other places in addition to the mandis
• The e-NAM trading system will also continue in the mandis
• Trading in farm produce will increase on electronic platforms. It will result in greater transparency and time saving
The Farmers (Empowerment and Protection) Agreement of Price Assurance and Farm Services Bill, 2020
Main provisions –
• The new legislation will empower farmers for engaging with processors, wholesalers, aggregators, wholesalers, large retailers, exporters etc., on a level playing field. Price assurance to farmers even before sowing of crops. In case of higher market price, farmers will be entitled to this price over and above the minimum price.
• It will transfer the risk of market unpredictability from the farmer to the sponsor. Due to prior price determination, farmers will be shielded from the rise and fall of market prices.
• It will also enable the farmer to access modern technology, better seed and other inputs.
• It will reduce cost of marketing and improve income of farmers.
• Effective dispute resolution mechanism has been provided for with clear time lines for redressal.
• Impetus to research and new technology in agriculture sector.
Doubts –
• Under contract farming, farmers will be under pressure and they will not be able to determine prices
• How will small farmers be able to practice contract farming, sponsors will shy away from them
• The new system will be a problem for farmers
• In case of dispute, big companies will be at an advantage
Clarification –
• The farmer will have full power in the contract to fix a sale price of his choice for the produce. They will receive payment within maximum 3 days.
• 10000 Farmer Producer organizations are being formed throughout the country. These FPOs will bring together small farmers and work to ensure remunerative pricing for farm produce
• After signing contract, farmer will not have seek out traders. The purchasing consumer will pick up the produce directly from the farm
• In case of dispute, there will be no need to go to court repeatedly. There will be local dispute redressal mechanism.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
পার্লিয়ামেন্তনা দি ফার্মর্স প্রদ্যুস ত্রেদ এন্দ কম্মর্স (প্রমোসন এন্দ ফেসিলতিসেসন) বিল, ২০২০ অমসুং দি ফার্মর্স (এম্পৱারমেন্ত এন্দ প্রোতেক্সন) এগ্রীমেন্ত ওফ প্রাইস এস্যুরেন্স এন্দ ফার্ম সর্ভিসেস বিল, ২০২০ পাস তৌখ্রে
লেজিসলেসন অসিদা লৌমীশিংদা মপুং ফাবা প্রোতেক্সন পীরি; ইকায়খুম্নরবা পি.এম. মশামক্না এ.এস.পি.দা পোৎ লৌশিনবা মখা তানা লৈখিগনি হায়না থাজবা পীখ্রে – এগ্রিকলচর এন্দ ফার্মর্স ৱেলফ্যারগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার
20 SEP 2020 2:13PM by PIB Imphal
ঙসি পার্লিয়ামেন্তনা লৈবাকসিদা লৌউ-শিংউগী লমদা অহোংবা পুরক্নবা অমদি লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা পান্দমদা বিল অনি পাস তৌখ্রে‍। লোক সভানা সেপ্তেম্বর ১৭, ২০২০দা পাস তৌখিবা দি ফার্মর্স প্রদ্যুস ত্রেদ এন্দ কম্মর্স (প্রমোসন এন্দ ফেসিলতিসেসন) বিল, ২০২০ অমসুং দি ফার্মর্স (এম্পৱারমেন্ত এন্দ প্রোতেক্সন) এগ্রীমেন্ত ওফ প্রাইস এস্যুরেন্স এন্দ ফার্ম সর্ভিসেস বিল, ২০২০ ঙসি রাজ্য সভানসু পাস তৌখ্রে‍। বিলশিং অদু লোক সভাদা সেপ্তেম্বর ১৪, ২০২০দা এগ্রিকলচর এন্দ ফার্মর্স ৱেলফ্যার, রুরেল দেভেলপমেন্ত এন্দ পঞ্জায়তি রাজকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা জুন ৫, ২০২০দা চৎনহনখিবা ওর্দিনান্সকী মহুৎ শিন্দোক্নবা পুথোরকখিবনি‍।
বিলশিং অদুগী মতাঙদা ৱা ঙাঙলদুনা, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা হায়খিবদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা লৈঙাক অসিনা লৌমীশিংদা মখোয়গী পোত্থোক্কী মতিক চাবা মমল ফংহন্নবা, অমদি লৌমীশিংগী শেন্থোক অমসুং পুন্সি মহিং হেনগৎহন্ননবা হৌখিবা চহী তরুকসিদা মরুওইবা ফিরেপ কয়া লৌখ্রে‍। মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইসতা পোৎ লৌশিনবগী থৌওং মখা চত্থখিগনি, মসিগীদমক ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী মশামক্না থাজবা পীখ্রে, এম.এস.পি.গী মমলসু ২০১৪-২০২০গী মনুংদা নীংথিনা হেনগৎখ্রে অমদি লাক্লিবা রবি লৌরোক্কী এম.এস.পি. লাক্লিবা চয়োলসিদা লাউথোক্লগনি হায়না মহাক্না অমুক হন্না শেংদোকখি‍। লেজিসলেসনশিং অসিদা লৌমীশিংবু মপুং ফানা ঙাকথোক্নবা ৱাফম য়াওরি হায়না কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রীনা হায়খি‍।
দি ফার্মর্স প্রদ্যুস ত্রেদ এন্দ কম্মর্স (প্রমোসন এন্দ ফেসিলিতেসন) বিল, ২০২০
মরুওইবা ৱাফমশিং –
অনৌবা লেজিসলেসন অসিনা লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং লৈবা য়োনবগী মতাঙদা লৌমীশিং অমসুং লল্লোন ইতিক তৌবশিংগী মনীং তমবা ইকোসিস্তেম অমা শেম্লগনি‍।
মসিনা স্তেত এগ্রিকলচরেল প্রদ্যুস মার্কেতিং লেজিসলেসনগী মখাদা লাউথোকখ্রবা কৈথেলগী মফমশিংগী মপান্দা স্তেতশিংগী মরক্তা অমদি স্তেত মনুংদা লল্লোন ইতিক তৌনবদা খোঙলৌ পল্লৌদনা ফীভম অমা শেমগৎকনি‍।
লৌমীশিংদগী মখোয়গী পোত্থোক য়োনবগী সেস নৎত্রগা লেভী অমত্তা লৌরোই অমসুং মখোয়না পোৎ পুথোক পুশিন তৌবগী শেন তিংলোই‍।
বিল অসিনা অপনবা লৈতবা ইলেক্ত্রোনিক্কী লল্লোন ইতিক্কী ফীভম থম্ননবা ইলেক্ত্রোনিক ত্রেদিং ইন ত্রাঞ্জেক্সনগী ফম্পাক অমগী ৱাফমসু পল্লি‍।
কৈথেলশিংগী মথক্তা ফার্মগেত, কোল্দ স্তোরেজ, ৱেয়রহাউস অমসুং প্রোসেসিং য়ুনিৎনচিংবশিংদা লল্লোন ইতিক তৌবগী মনীং তম্বসু পীরি‍।
লৌমীশিংনা হকথেংননা পোৎ য়োনবা ঙমহন্দুনা মরক্তা লৈবশিং লৌথোকখিদুনা মখোয়গী মমল মপুং ফানা ফংহনগনি‍।
চিংনবশিং –
মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইসতা লৌশিনবা লেপ্লগনি
ফার্মগী পোত্থোকশিং এ.পি.এম.সি. কৈথেলশিংগী ৱাংমদা য়োল্লবদি মখোয় মথৌ তৌবা লেপখ্রগনি
ই-নাম গুম্বা লৈঙাক্কী ইলেক্ত্রোনিক ত্রেদিং পোর্তেলগী তুংগী মরাইবক করি ওইগনি
শেংদোকপা-
মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইসতা লৌশিনবা মখা তানা চত্থখিগনি, লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিং এম.এস.পি. মমলদা য়োনবা ঙম্লগনি, রবি লৌরোক্কী এম.এস.পি. মথঙ চয়োলদা লাউথোক্লগনি
মন্দিশিং মথৌ তৌবা লেপ্লোই, মথমশিং অসিদা লল্লোন ইতিক হান্নগুম্না মথা চত্থখিগনি‍। অনৌবা থৌওং অসিগী মখাদা লৌমীশিংনা মন্দিশিংগী মথক্তা অতৈ মফমশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিং য়োনবগী খুদোংচাবা ফংলগনি‍।
মন্দিশিংদা ই-নাম ত্রেদিং সিস্তেম মখা তানা লৈখিগনি
ফার্মল প্রদ্যুসশিংগী ত্রেদিং ইলেক্ত্রোনিক ফম্পাক্তা হেনগৎলক্কনি‍। মসিনা হেন্না মনুং মপান ফাওনা উবা হেনগৎহনগনি অমদি মতম চঙবা হন্থহনগনি‍।
দি ফার্মর্স (এম্পৱারমেন্ত এন্দ প্রোতেক্সন) এগ্রীমেন্ত ওফ প্রাইস এস্যুরেন্স এন্দ ফার্ম সর্ভিসেস বিল, ২০২০
মরুওইবা ৱাফমশিং –
অনৌবা লেজিসলেসন অসিনা লৌমীশিংবু মান্নবা থাক্তা প্রোসেসাশিং, হোলসেল্লরশিং, এগ্রিগেতরশিং, অচৌবা রিতেলরশিং, এক্সপোর্তরনচিংবশিংগা চৎমিন্ননবগী পাঙ্গল হাপকনি‍। লৌমীশিংদা লৌ হুন্দ্রিঙৈ মমাঙদা মমলগী থাজবা পীগনি‍। কৈথেলগী মমল হেনগৎলকপগী মতাঙদা, লৌমীশিংদা মমল অদু মিনিমম মমলগী মথক্তা ফংবা য়াহনগনি‍।
মসিনা কৈথেলগী তম্বা ঙমদবগী খুদোংথিবা ফীভম লৌমীদগী স্পোন্সরশিংদা থৈদোকখিগনি‍। হান্না মমল লেপথোকপনা মরম ওইরগা লৌমীশিংবু কৈথেলগী মমল হেনগৎলকপা অমসুং হন্থরকপদগী ঙাকথোক্কনি‍।
মসিনা লৌমীশিংদা অনৌবা তেক্নোলোজী, হেন্না ফবা মরূ অমসুং অতৈ মচাকশিং ফংবা ঙমহনগনি‍।
মসিনা মার্কেতিংগী মমল হন্থহনগনি অমদি লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনগনি‍।
মতিং লৈবা য়েৎনবা ৱাফম লোইশিন্নবগী মেকানিজম চপ চাবা মতমগা লোয়ননা পীরে‍।
মসিনা লৌউ-শিংউগী লমদা থিজিন-হুমজিনবগী অমদি অনৌবা তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী চাং হেনগৎহনগনি‍।
চিংনবশিং –
কন্ত্রেক্ত ফার্মিংগী মখাদা, লৌমীশিংদা প্রেসর লৈহনগনি অমদি মখোয়না মমল লেপচবা ঙমহল্লোই
অপীকপা লৌমীশিংনা কন্ত্রেক্ত ফার্মিং কমদৌনা তৌবা ঙমগনি, স্পোন্সরশিংনা মখোয়বু তান্থোকপিরক্কনি
অনৌবা থৌওং অসিনা লৌমীশিংদা খুদোংচাদবা মায়োক্নহনগনি
য়েৎনবা ৱাফম লাকপদা, অচৌবা কম্পেনীশিংনা খুদোংচাবা ফীভমদা লৈগনি
শেংদোকপা –
লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিংগী মশানা পামজবা মমল লেপচনবগী মপুং ফানা পাঙ্গল লৈগনি‍। মখোয়না য়াম্লবদা নুমিৎ হুম্নিগী মনুংদা শেল ফংগনি‍।
লৈবাক শীনবা থুংনা ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন ১০,০০০ শেমগৎলি‍। হায়রিবা এফ.পি.ও.শিং অসিনা অপীকপা লৌমীশিং পুনশিন্দুনা লৌফমগী পোত্থোকশিংগী মতিক চাবা মমল ফংননবা থবক পায়খৎকনি‍।
কন্ত্রেক্ত খুৎয়েক পীনরবা মতুংদা, লৌমীশিংনা লল্লোনবা মীওইশিং থিরুবগী মথৌ তাররোই‍। লৈগদৌরিবা কঞ্জুমরশিংনা মখোয়গী পোত্থোক লৌফমদগী হকথেংননা লৌরগদবনি‍।
য়েৎনবা ৱাফম লাকপদা, হঞ্জিন হঞ্জিন ৱায়েলশঙদা চৎপগী মথৌ তারোই‍। লোকেল রিদ্রেসেল মেকানিজম লৈগনি‍।