Ministry of Health and Family Welfare
India registers a Record of Highest Single day recoveries
More than 1 lakh patients recovered in the last 24 hours
22 SEP 2020 11:29AM by PIB Delhi
In an unprecedented surge, India has recorded the highest number of single day recoveries.
More than 1 lakh (1,01,468) new recoveries have been registered in the last 24 hours in the country.
In another landmark achievement, the trend of very high number of single day recoveries has sustained for the past four consecutive days.
With this, the total number of recoveries are nearly 45 lakh (44,97,867). This has resulted in the Recovery Rate touching 80.86%.
79% of the new recovered cases are being reported from ten States/UTs, viz. Maharashtra, Karnataka , Andhra Pradesh, Uttar Pradesh and Tamil Nadu, Odisha, Delhi, Kerala, West Bengal and Punjab.
Maharashtra continues to lead with more than 32,000 (31.5%) new recovered patients. Andhra Pradesh contributed more than 10,000 to the single day recoveries.
India’s landmark achievement of recording the maximum number of recoveries has positioned it as the top country globally.
The continuous streak of very high level of recoveries in the country is a testimony of the Centre-lad proactive and graded strategy of TEST TRACK TREAT. The effective clinical management and treatment protocols issued by the Union Government have been updated from time to time with the emergence of new medical and scientific evidence.
The Union Government has also allowed for rational use of ‘Investigational Therapies’ like Remdesevir, convalescent plasma and Tocilizumab. Adoption of measures such as proning, use of high flow oxygen, non-invasive ventilation, and use of steroids and anti-coagulants have resulted in a high recovery rate in COVID patients. Other measures have supplemented the effective COVID management through supervised home/facility isolation for mild/moderate cases, improved ambulance services of for ferrying patients for prompt and timely treatment.
Ministry of Health in active collaboration with AIIMS, New Delhi has been conducting the 'National e-ICU on COVID-19 Management' exercise which handholds ICU doctors of State/UT hospitals through the Centers of Excellence. Held twice a week, on Tuesday and Friday, these tele-consultation sessions have played a crucial role in India's high recoveries and steadily declining case fertility rate. So far, 20 such National e-ICUs have been held covering 278 hospitals of 28 States/UTs across the country.
The Centre has been deputing multi-disciplinary teams to support and assist efforts of the State/UT Governments. Regular high level review has ensured adequate availability of medical oxygen in hospitals and health facilities across the country. These have together have played a critical intervention role in India’s high recoveries and maintained low Case Fatality Rate (CFR), which currently stands at 1.59%.

স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
এদিনতে সৰ্বাধিক আৰোগ্য লাভেৰে ভাৰতৰ অভিলেখ সৃষ্টি
যোৱা ২৪ ঘন্টাত ১ লাখৰো অধিক ৰোগীৰ আৰোগ্য লাভ
22 SEP 2020 11:29AM by PIB Guwahati
এদিনতে সৰ্বাধিক আৰোগ্য লাভেৰে ভাৰতে অভিলেখ সৃষ্টি কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
দেশখনত যোৱা ২৪ ঘন্টাত ১ লাখৰো অধিক (১,০১,৪৬৪) ৰোগীয়ে আৰোগ্য লাভ কৰিছে।
ইয়াৰোপৰি উল্লেখযোগ্য সফলতা এয়ে যে ক্ৰমাগত চাৰিটা দিনত এদিনতে আৰোগ্য লাভ কৰা ৰোগীৰ সংখ্যা অধিক হৈ আহিছে।
ইয়াৰ জৰিয়তে, আৰোগ্য লাভৰ মুঠ সংখ্যা হৈছেগৈ ৪৫ লাখ (৪৪,৯৭,৮৬৭)। একেদৰে, আৰোগ্য লাভৰ হাৰ হয় ৮০.৮৬%।
নতুন আৰোগ্য লাভৰ ঘটনাৰ ৭৯% দহখন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ, যথাঃ মহাৰাষ্ট্ৰ, কৰ্ণাটক, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু তামিল নাডু, উৰিষ্যা, দিল্লী, কেৰেলা, পশ্চিম বংগ আৰু পঞ্জাৱ।
মহাৰাষ্ট্ৰত নতুনকৈ আৰোগ্য লাভ কৰা ৰোগীৰ সংখ্যা ৩২,০০০ ৰোধিক (৩১.৫%)। এদিনতে আৰোগ্য লাভৰ সংখ্যাত ১০,০০০ ৰোধিকৰে অৰিহণা যোগাইছে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশে।
সৰ্বাধিক সংখ্যক আৰোগ্য লাভৰ উল্লেখযোগ্য সফলতাৰে বিশ্বৰ প্ৰেক্ষাপটত ভাৰত শীৰ্ষস্থানীয় দেশ হৈ পৰিছে।
কেন্দ্ৰৰ নেতৃত্বাধীন অতিশয় সক্ৰিয় আৰু টেষ্ট, ট্ৰেক, ট্ৰিটৰ উৎকৃষ্ট ব্যৱস্থাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিততেই অধিক ৰোগীয়ে আৰোগ্য লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। নতুন মেডিকেল আৰু বৈজ্ঞানিক এভিডেন্সৰ প্ৰয়োজনীতা অনুসৰি, ফলপ্ৰসূ ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ট আৰু ট্ৰিটমেন্ট প্ৰট’কল কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখনে জাৰি কৰি আহিছে।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখনে তদুপৰি ৰেমডেচেভিৰ, কনভালেছচেন্ট প্লাজমা আৰু টচিলিজুমাদৰদৰে ‘ইনভেষ্টিগেশ্যনেল থেৰাপী’ৰ যুক্তিযুক্ত ব্যৱহাৰত অনুমোদন জনাইছে। প্ৰণিঙৰ দৰে এডপশ্যন ব্যৱস্থা, হাই ফ্ল’ অক্সিজেনৰ ব্যৱহাৰ, নন-ইনভেচিভ ভেন্টিলেশ্যন আৰু ষ্টেৰইড আৰু এন্টি-ক’গুলেন্টৰ ব্যৱহাৰৰ ফলশ্ৰুতিত ক’ভিড ৰোগীৰ আৰোগ্য লাভৰ হাৰ বৃদ্ধি হৈছে। ফলপ্ৰসূ ক’ভিড ব্যৱস্থাপনাত অৰিহণা যোগোৱা আন ব্যৱস্থাসমূহৰ ভিতৰত আছেঃ নৰম/মজলীয়া ঘটনাসমূহৰ বাবে চুপাৰভাইজড হ’ম/ফেচেলিটি আইছ’লেশ্যন, সময়োচিত চিকিৎসা প্ৰদান নিশ্চিত কৰিবলৈ এম্বুলেন্স সেৱাৰ উন্নয়ন সাধন।
এইমছ, নতুন দিল্লীৰ প্ৰত্যক্ষ সহযোগিতাত স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ে ‘ক’ভিড-১৯ৰ ব্যৱস্থাপনাত নেশ্যনেল ই-আইচিইউ’ৰ ব্যৱস্থা কৰি আহিছে। ইয়াত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ চিকিৎসালয়সমূহৰ আইচিইউ চিকিৎসকসকলে সহযোগিতা কৰিছে। মঙলবাৰ আৰু শুকুৰবাৰ অৰ্থাৎ সপ্তাহত দুদিনকৈ অনুষ্ঠিত এই টেলি-কনচালটেশ্যন সত্ৰই ভাৰতৰ আৰোগ্য লাভৰ ঘটনা অধিক হোৱা আৰু আক্ৰান্ত লোকৰ মৃত্যুৰ হাৰ অৱনমিত হৈ পৰাত এটা বিশেষ ভূমিকা পালন কৰিছে। অদ্যপি, দেশখনৰ ২৮ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ২৭৮খন চিকিৎসালয়ক সামৰি এনে ২০ নেশ্যনেল ই-আইচিইউ অনুষ্ঠিত হৈছে।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ চৰকাৰসমূহৰ প্ৰচেষ্টাত সহায়-সহযোগিতা কৰিবলৈ কেন্দ্ৰই বহু-স্তৰীয় টীম গঠন কৰিছে। দৈনিক উচ্চ পৰ্যায়ৰ পৰ্যালোচনাৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশৰ চিকিৎসালয় আৰু স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাসমূহত মেডিকেল অক্সিজেনৰ পৰ্যাপ্ত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰি তুলিছে। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিতেই ভাৰতৰ আৰোগ্য লাভৰ অধিক হৈ পৰাৰ বিপৰীতে আক্ৰান্ত লোকৰ মৃত্যুৰ হাৰ নিম্ন হৈয়ে ৰৈছে, যাৰ হাৰ বৰ্তমানে ১.৫৯%।