Prime Minister's Office
PM addresses United Nations General Assembly
22 SEP 2020 12:18PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the United Nations General Assembly today through video conferencing.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said seventy-five years ago an institution was created for the entire world for the first time in human history and a new hope arose from the horrors of war. He added being a founding signatory of the UN Charter, India was part of that noble vision which reflected India’s own philosophy of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ - which sees all creation as a family.
Paying tributes to those who advanced the cause of peace and development including the UN peacekeeping Missions, the Prime Minister said our world today is a better place because of the United Nations. About the UN declaration adopted today, the Prime Minister said while much has been achieved, the original Mission remains unfulfilled. And the far-reaching declaration that we are adopting today acknowledges that work still needs to be done: in preventing conflict, in ensuring development, in addressing climate change, in reducing inequalities, and in leveraging digital technologies. The declaration also acknowledges the need for reform of the United Nations itself.
The Prime Minister said without comprehensive reforms, the UN faces a crisis of confidence and today’s challenges cannot be fought with outdated structures. He added that for today’s interconnected world, we need a reformed multilateralism: that reflects today’s realities; gives voice to all stakeholders; addresses contemporary challenges; and focuses on human welfare. India looks forward to working with all other nations towards this end.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ପରିଷଦକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
22 SEP 2020 12:18PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ପରିଷଦକୁ ଆଜି ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ, ଆଜକୁ 75 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏଭଳି ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା ଯୁଦ୍ଧ ବିଭୀଷିକାରୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ସକାଶେ ମାନବ ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ଆଶାର ସଞ୍ଚାର କରିପାରିଥିଲା । ସେ କହିଲେ ଯେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଘୋଷଣାନାମାର ମୂଳ ସ୍ୱାକ୍ଷରକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଭାରତ ଏହି ଆଦର୍ଶ ପରିକଳ୍ପନାର ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲା ଯାହା ଭାରତର ନିଜସ୍ୱ ଦର୍ଶନ ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ପ୍ରତିଫଳିତ । ଭାରତ ସଦାସର୍ବଦା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ବୋଲି ହେତୁ କରିଆସିଛି ।
ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ଶାନ୍ତି ସ୍ଥାପନା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଶ୍ୱରେ ଶାନ୍ତି ଓ ବିକାଶ ପାଇଁ ଯେଉଁମାନେ ନିଜର ପ୍ରାଣବଳି ଦେଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଆଜି କେବଳ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଯୋଗୁ ହିଁ ଆମର ବିଶ୍ୱରେ ଏତେ ଶାନ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇପାରିଛି । ଆଜି ଜାତିସଂଘରେ ଯେଉଁ ଘୋଷଣାନାମା ଗୃହୀତ ହୋଇଛି, ସେ ସଂପର୍କରେ ନିଜର ମତ ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଯଦିଚ ଏ ଦିଗରେ ବେଶ୍ କିଛି ହାସଲ କରାଯାଇପାରିଛି, ତଥାପି ଜାତିସଂଘର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଅପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି । ଆଜି ଆମେ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଯେଉଁ ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ଘୋଷଣାନାମା ଗ୍ରହଣ କରୁଛୁ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ବିଶ୍ୱରୁ ସାମରିକ ବିବାଦକୁ ରୋକିବା, ବିକାଶକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଜନିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ଅସମାନତା ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ ସେଥି ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ । ସେହିଭଳି ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବ୍ୟାପକ ସଂସ୍କାର ଆବଶ୍ୟକ ସଂପର୍କୀତ ଘୋଷଣାନାମାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ ବ୍ୟାପକ ସଂସ୍କାର ବିନା, ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଏବେ ଯେଉଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସଂକଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି ଏବଂ ଆଜିର ବିଶ୍ୱରେ ଯେଉଁସବୁ ଆହ୍ଵାନମାନ ମୁଣ୍ଡ ଟେକୁଛି ଅପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହୋଇପଡ଼ିଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ସେସବୁର ସମାଧାନ କଦାପି କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ସେ କହିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ବିଶ୍ୱ ପରସ୍ପର ସହ ବିଭିନ୍ନ ଭାବେ ସଂଯୁକ୍ତ । ତେଣୁ ଆମକୁ ଏକ ସଂସ୍କାରିତ ବହୁପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ତାହା ଆଜିର ବାସ୍ତବତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ । ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନର ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରେ । ବର୍ତ୍ତମାନର ଆହ୍ଵାନଗୁଡ଼ିକୁ ସାମ୍ନା କରିବାର ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ମାନବ କଲ୍ୟାଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରେ । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କ ସହ ମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଭାରତ ପ୍ରୟାସୀ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।