Ministry of Women and Child Development
Social Security for AWWs, Women and Children during Pandemic
22 SEP 2020 2:06PM by PIB Delhi
Under the Social Security benefits, Anganwadi Workers (AWWs)/ Anganwadi Helpers (AWHs) are covered under the following Insurance Schemes:
Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY): AWWs and AWHs in the age group of 18 to 50 years are covered under PMJJBY for life cover of Rs.2.00 lakh (covers life risk, death due to any reason).
Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY): AWWs and AWHs in the age group of 18-59 years are covered under PMSBY for accident cover of Rs. 2.00 Lakh (for accidental death and permanent full disability) /Rs.1.00 Lakh (for partial but permanent disability).
Anganwadi Karyakartri Bima Yojana (AKBY) (modified): AWWs/AWHs in the age group of 51 to 59 years are covered under the AKBY (modified) as long as they are engaged for life cover of Rs.30,000/- (covers life risk, death due to any reason).
AWWs/AWHs in the age group of 18-59 years are also provided Female Critical Illness benefits of Rs.20,000/- on diagnosis of identified illness {invasive cancers (malignant tumour) manifest in the organs viz. Breast, Cervix Uteri, Corpus Uteri, Ovaries, Fallopian Tubes and Vaginal/vulva} and scholarships to their children studying in 9th to 12th Standard (including ITI courses). Scholarship of Rs.300/- per quarter per child is available for two children per family.
In view of the special circumstances prevailing in the country due to the COVID-19 pandemic, the life cover for AWWs/AWHs in the age group of 51-59 years (closed group as on 01.06.2017) has been increased from Rs.30,000/- to Rs.2,00,000/-.
Although, above Social Security Insurance Schemes for Anganwadi Workers/ Helpers have now been transitioned to full premium payment regime with effect from 1st April, 2020. Ministry has requested DFS, Ministry of Finance to reinstate the previous convergence of Insurance Schemes of PMJJBY/PMSBY/AKBY/FCI, etc upto 31st May, 2021.
Measures taken by the Ministry to ensure availability of food to the children who benefitted from Mid Day Meal Scheme : During COVID-19, State Governments and UT Administrations were advised to provide Food Security Allowance (FSA) comprising of foodgrains, pulses, oil etc. (equivalent to cooking cost) to all eligible children till such time their schools are closed due to aforesaid pandemic. The modalities for this purpose may be decided by the respective States and UTs, suitable to the prevailing circumstances. States and UTs were further advised that all the precautionary measures to face the situation arising out of COVID-19 should be followed.
Data pertaining to the use of Jan Aushadhi Kendras by women during the pandemic : Data pertaining to the use of Pradhan mantri Bhartiya Janaushadi Kendras (PMBJKs) by women during the pandemic is not quantifiable, as the PMBJK doesn’t keep records based on caste, creed, gender, economic status, etc. To make these Kendras easily accessible the Government has decided to open 10500 PMBJKs across the country covering all the districts by March 2025. Under the Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP) about 6611 PMBJKs are functional across the country as on 18.09.2020 covering 732 districts. The Department has also launched a mobile application “Janaushadhi Sugam” for facilitating the general public by providing a digital platform for availing host of user-friendly options like – locate nearby PMBJK (direction guided through Google Maps), search janaushadhi medicines, analyse product comparison of Generic vs Branded medicine in the form of MRP & overall Savings, etc.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani in Rajya Sabha today.

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
লায়চৎ মনুংদা এ.দবল্যু.দবল্যু.শিং, নুপী অমসুং অঙাংশিংগী সোসিএল সেক্যুরিতী
22 SEP 2020 2:06PM by PIB Imphal
সোসিএল সেক্যুরিতীগী কান্নবশিংগী মখাদা, অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিং (এ.দবল্যু.দবল্যু.শিং)/অঙ্গনৱাদ হেল্পরশিং (এ.দবল্যু.ঐচ.শিং) অসি পীরিবা ইন্সুরেন্স স্কিমশিং অসিনা কোনশিল্লি:
প্রধান মন্ত্রী জীবন জ্যোতি বিমা য়োজনা (পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই.): চহি ১৮দগী ৫০ ফাওবগী মনুংদা লৈবা এ.দবল্যু.দবল্যু.শিং অমসুং এ.দবল্যু.ঐচ.শিংদা পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই.গী মখাদা লুপা লাখ ২গী লাইফ কভর ফংহল্লি (মরম অমা হেক্তদগী খুদোংথিবা নংবা, লৈখিদবদা কোনশিল্লি)।
প্রধান মন্ত্রী সুরক্ষা বিমা য়োজনা (পি.এম.এস.বি.ৱাই.): চহি ১৮দগী ৫৯ ফাওবগী মনুংদা লৈবা এ.দবল্যু.দবল্যু.শিং অমসুং এ.দবল্যু.ঐচ.শিংদা পি.এম.এস.বি.ৱাই.গী মখাদা লুপা লাখ ২গী (শোইবদগী লৈখিদবা অমসুং মতম চুপ্পগী শোইনাইহৌবা)/লুপা লাখ ১ (শরুক খরা মতম চুপ্পগী শোইনাইবা) এক্সিদেন্ত কভর ফংহল্লি।
অঙ্গনৱাদি কার‍্যাকার্ত্রি বিমা য়োজনা (এ.কে.বি.ৱাই.) (শেমদোক্লবা): চহি ৫১দগী ৫৯ ফাওবগী মনুংদা লৈবা এ.দবল্যু.দবল্যু.শিং/এ.দবল্যু.ঐচ.শিং অসি এ.কে.ব.ৱাই.গী (শেমদোক্লবা) মখাদা মখোয়না থবক তৌরিবা ফাওবা লুপা ৩০,০০০/-গী লাইফ কভর পীরি (মরম অমা হেক্তদগী খুদোংথিবা নংবা, লৈখিদবদা কোনশিল্লি)
চহি ১৮দগী ৫৯ ফাওবগী মনুংদা লৈবা এ.দবল্যু.দবল্যু.শিং/এ.দবল্যু.ঐচ.শিংদা পীরিবা অনাবশিং অসি দাইগনোসিস তৌবদা {শন্দোক্কনবা কেন্সরশিং (মেলিংনেন্ত ত্যুমর) না হকচাংগী কয়াৎ মদুদি ব্রেস্ত, সর্বিক্স য়ুতেরি, কোর্পস য়উতেরি, ওবেরীশিং, ফেলোপিয়ন ত্যুবশিং অমসুং ভজাইনা/ভল্বা হায়রিবশিং অসিদা নাবা} ফিমেল ক্রিতিকেল ইলনেসকী কান্নবশিংগী লুপা ২০,০০০/- পীরি অমসুং ক্লাস ৯দগী ১২ ফাওবা (আই.তি.আই. কোর্সশিং য়াওরগা) তম্লিবা মখোয়গী অঙাংশিংদা স্কোলরশিপশিং ফংহল্লি। ইমুং অমগী অঙাং অনিগী থা অহুমগী ওইনা অঙাং অমদা লুপা ৩০০/-গী স্কোলরশিপ ফংহল্লি।
কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিনা মরম ওইরগা লৈবাক অসিদা ওইরিবা ফীভম অসি য়েংলগা চহি ৫১দগী ৫৯ ফাওবগী (০১.০৬.২০১৭ ফাওবগী ক্লোস গ্রুপ) মনুংদা লৈবা এ.দবল্যু.দবল্যু.শিং/ এ.দবল্যু.ঐচ.শিংদা পীবা লাইফ কভর অসি লুপা ৩০,০০০/-দগী লুপা ২,০০,০০০/-দা হেনগৎখ্রে
অসুম্নদী ওইরগা মথক্তা পীরিবা অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিং/হেল্পরশিংগী সোসিএল সেক্যূরিতী স্কিমশিং অসি এপ্রিল ১, ২০২০দগী হৌনা ফুল প্রিমিয়ম পেমেন্ত রেজিমদা ওন্থোকখ্রে। মন্ত্রালয়না দি.এফ.এস, শেন-থুমগী মন্ত্রালয়দা মে ৩১, ২০২১ ফাওবা পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই./ পি.এম.এস.বি.ৱাই/ এ.কে.বি.ৱাই./ এফ.সি.আই. অসিনচিংবা ইন্সুরেন্স স্কিমশিং অসি মমাংদা পুনশিনখিবগী মওং অদু অমুক হন্না ওইহন্নবা খঙহনখ্রে।
মিদ দে মীলগী স্কিমদগী কান্নবা ফংলিবা অঙাংশিংদা চান্না থক্নবা ফংহন্নবা মন্ত্রালয়না লৌখৎপা খোঙথাংশিং: কোবিদ-১৯ মনুংদা রাজ্য সরকারশিং অমসুং য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসনশিংদা থোক্লিবা লায়চৎ অসিনা মরম ওইরগা মখোয়গী স্কুলশিং থোং লোল্লিবা ফাওবা ইলিজিবল ওইবা অঙাংশিংদা চেং, হৱাই, থাও অসিনচিংবা (থৌংবদা চংবা মমলগা মান্ননা) য়াওরিবা ফুদ সেক্যুরিতী এলাৱেন্স (এফ.এস.এ.) ফংহন্নবা খঙহনখি।হায়রিবা অসি পাঙথোক্নবগী মওংশিং অদু মশা-মশাগী রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংআ লৈরিবা ফীভম অদুগা চান্নবা মওংদা ৱারেপ লৌগনি। মখা রানা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা কোবিদ-১৯না ওইহল্লিবা ফীভম অসি মায়োক্নবা ঙম্নবা চেকশিল থৌরাংশিং ঙাক্না চৎনবা খঙহনখি।
লায়চৎ অসিগী মনুংদা নুপীশিংনা জনওশধি কেন্দ্রশিংদা শিজিন্নবা মরী লৈনবা দেতা: লায়চৎ অসিগী মনুংদা নুপীশিংনা প্রধান মন্ত্রী ভার্তীয়া জনওশধি কেন্দ্রশিং (পি.এম.বি.জে.কে.এস)দা শিজিন্নবা মরী লৈনবা দেতা পুথোকপা ঙমদে মরমদি পি.এম.বি.জে.কে.না জাৎ-বীজাৎ, নুপা নুপী, শেন-থুমগী ফীভমনচিংবদা য়ুম্ফম ওইরগা রেকোর্দশিং থমদে। মসিগী কেন্দ্রশিং অসি লায়না ফংহন্নবা সরকারনা ২০২৫গী মার্চ ফাওবগী মনুংদা দিস্ত্রিক্ত পুম্নমক য়াওহন্দুনা লৈবাক শিনবা থুংবদা পি.এম.বি.জে.কে.এস. ১০৫০০ হাংদোক্লগনি। প্রধান মন্ত্রী ভার্তীয়া জনওশধি পরিয়োজনা (পি.এম.বি.জে.পি.)গী মখাদা ১৮.০৯.২০২০ ফাওবদা দিস্ত্রিক্ত ৭৩২তা লৈবাক শিনবা থুংনা চাঊরাক্না .এম.বি.জে.কে. ৬৬১১ মথৌ তৌরি। বিভাগ অসিনা মনাক নকপা পি.এম.বি.জে.কে.(গুগল মেপশিংগী খুত্থাংদা তাকপা, জনৌশাধিগী হীদাক লাংথকশিং থিনবা, এম.আর.পি. অমসুং অপুনবগী সেভিংশিংগী মওংদা জেনরিক অমদি ব্রান্দেদ ওইবা হিদাক লাংথকশিংগী প্রদক্সশিংগী এনালাইসিস চাংদম্নবা – অসিগুম্বা য়ুজর ফ্রেন্দলি ওপ্সনশিং অসি হোস্ততা ফংহন্নবা দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমা ফংহন্দুনা প্রজা মীয়ামদা “জনৌশাধি সুগম” কৌবা মোবাইল এপ্লিকেসন অমা লোঞ্চ তৌখ্রে।
মসিগী ৱারোল অসি নুপী অমসুং অঙাংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতী স্মৃতী জুবিন ইরানিনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।