Ministry of Textiles
Impact of Covid-19 Pandemic on Textile Industry
22 SEP 2020 2:30PM by PIB Delhi
Textile sector is highly unorganized sector. The government has initiated special measures to help ameliorate the conditions in textile sector due to Covid pandemic and to boost production, marketing and job opportunities in the sector. The government has conducted a study viz. ‘Impact of Covid-19 pandemic on Indian silk industry’ to ascertain the crisis caused to the sector. The industry has faced various problems of production, cocoon and raw silk prices, transportation problem, non-availability of skilled workers, sale of raw silk and silk products, working capital and cash flow , reduced export/import orders, besides restrictions. The last three month orders and supply as given below shows declining trend in jute production during the peak Covid-19 period which is substantially improving now.
Month
Order
Supply by Mills
June 2020
2.75 bales
1.78 bales
July 2020
3.59 bales
2.48 bales
August 2020
3.52 bales
2.32 bales
Government has conducted a Symposium with textile Export Promotion Councils and other industry stakeholders for finalizing a list of potential export products against which exports of textile and apparel can be enhanced. The list of potential export products were shared with the Indian Mission abroad for identification of potential buyers in the respective countries. In order to make the textile sector competitive by rebating all taxes/levies in international market, the Government has decided to continue the RoSCTL (Rebate of State and Central Taxes and Levies) scheme until such time the RoSCTL scheme is merged with Remission of Duties and Taxes on Exported Products (RoDTEP) scheme. For this purpose, the Government has approved adhoc allocation of funds of Rs. 7398 crore for FY 2020-21 for issuance of duty credit scrips under RoSCTL scheme. Further, in order to boost exports in MMF sector, Government has removed anti-dumping duty on PTA (Purified Terephtallic Acid), a key raw material for the manufacture of MMF fibre and yarn. To mitigate the effect of the COVID-19 pandemic on trade, this Ministry has taken up the various trade facilitation related issues raised by the industry stakeholders from time to time with the concerned Ministries for early redressal.
A special measure to alleviate the difficulties of beneficiaries under Amended Technology Upgradation Funds (ATUFS) was initiated in the Ministry of Textiles during the COVID pandemic. Under this measure, an option has been extended to the applicants, where the physical examination of the machineries by Joint Inspection Team (JIT) has been completed, to avail their subsidies released on submission of Bank Guarantee. The advance release of subsidy against bank guarantee is met from the regular budget allocation under ATUFS.
The Government of India has also announced a special economic package viz. Aatma Nirbhar Bharat Abhiyaan for boosting economy of the country and making India self-reliant. Relief and credit support measures have been announced for various sectors. The weavers & artisans can avail benefits of these relief and credit support measures to revive their businesses which have suffered due to lock down necessitated by Covid-19 pandemic.
Apart from the above special economic package, the Ministry of Textiles has taken following initiatives for the benefits of handloom weavers and artisans across the country: -
1. To support the handloom and handicraft sectors and to enable wider market for handloom weavers/artisans/producers, steps have been taken to on-board weavers/artisans on Government e-Market place (GeM) to enable them to sell their products directly to various Government Departments and organizations.
2. To promote e-marketing of handloom products, a policy frame work was designed and under which any willing e-commerce platform with good track record can participate in online marketing of handloom products. Accordingly, 23 e-commerce entities have been engaged for on-line marketing of handloom products.
3. A social media campaign #Vocal4handmade was launched on the 6th National Handloom Day by the Government, in partnership with all stakeholders, to promote the handloom legacy of India and to ensure people’s support for the weaving community. It has been reported that the social media campaign has resulted in renewed interest of the Indian public in handlooms and several e-commerce players have reported increase in sale of Indian handloom products.
4. The Ministry of Textiles has requested the Chief Ministers of all States and UTs to instruct their State Handloom Corporations/Co-operatives/Agencies to make purchases of the finished inventory available with the handloom weavers/artisans so as to put some ready cash in the hands of the weavers to enable them meet their household needs.
5. In the face of the unprecedented Covid-19 pandemic, it is not feasible to hold conventional marketing events such as exhibitions, melas, etc. To deal with this crisis, the Government endeavors to provide online marketing opportunities to our weavers and handloom producers.
Taking a step towards realizing “Aatma Nirbhar Bharat”, the vision of our Hon’ble Prime Minister, Handloom Export Promotion Council has endeavored to virtually connect the Handloom Weavers and exportersfrom different corners of the country with the International Market.
With more than 200 participants from different regions of the country showcasing their products with unique designs and skills, THE INDIAN TEXTILE SOURCING FAIR was organized on 7, 10 and 11th August 2020. The show has attracted considerable attention of the International Buyers.
1. Design Resource Centres are being set up in Weavers Service Centres (WSCs) through NIFT with the objective to build and create design-oriented excellence in the Handloom Sector and to facilitate weavers, exporters, manufacturers and designers for creating new designs.
2. Apart from the above initiatives, Ministry of Textiles is implementing various schemes through the Offices of Development Commissioner (Handlooms) for overall development of handlooms and welfare of handloom weavers across the country. The Scheme details are as under: -
• National Handloom Development Programme (NHDP)
• Comprehensive Handloom Cluster Development Scheme (CHCDS)
• Handloom Weavers’ Comprehensive Welfare Scheme (HWCWS)
• Yarn Supply Scheme (YSS)
Under the above schemes, financial assistance is provided for raw materials, purchase of looms and accessories, design innovation, product diversification, infrastructure development, skill upgradation, lighting units, marketing of handloom products and loan at concessional rates.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Textiles, Smt. Smriti Zubin Irani in Rajya Sabha today.

তেক্সতাইল মন্ত্রালয়
কোভিদ-১৯ লায়চৎনা তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীদা পীবা চৈথেং
22 SEP 2020 2:30PM by PIB Imphal
তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রী অসি য়াম্না পুনশিনদবা সেক্তরনি। সরকারনা মখল কয়াগী খোঙথাং লৌখৎতুনা কোভিদ-১৯ লায়চৎনা মনুং অসিদা তেক্সতাইল সেক্তর অসিদা মতেং পাংদুনা পোত্থোক হেনগৎহনবা, পোৎ য়োমবা অমসুং সেক্তর অসিদা থবক পীনবা হোৎনরি। সরকার অসিনা চাংয়েং অমা চৎথরি মদুদি “ইম্পেক্ত ওফ কোভিদ-১৯ পেন্দেমিক ওন ইন্দিয়ন সিল্ক ইন্দস্ত্রী” হায়রিবা অসিনা সেক্তর অসিদা থোক্নিবা অকায়বশিং অসি খংদোক্কনি। ইন্দস্ত্রী অসি মখল কয়াগী অৱাবা মায়োক্নরি মদুদি পোৎ পুত্থোকপা, কুকুন অমসুং শুংদোক্ত্রীবা সিল্কী মমল, পুথোক পুশিন তৌবা, থবক হৌনবা খুৎপায় শেল, পোৎ পুথোকখিবা অমসুং পুশিল্লকপা হন্থরকপা অদুদা নত্তনা অথিংবা কয়া অমা অসিনি। হৌখিবা থা অহুম অসিদা জুত প্রদকসন্দা পীরকপা ওর্দর অমসুং সপ্লাই অসি কোভিদ-১৯গী মরম্না হাইথরকপা অমসুং হৌজিক্না ফগৎলকপগী উৎপা মখাদা পীরি।
থা
ওর্দর
মিলনা সপ্লাই পীবা
জুন ২০২০
২.৭৫ বেলস
১.৭৫ বেলস
জুলাই ২০২০
৩.৫৯ বেলস
২.৪৮ বেলস
ওগস্ত ২০২০
৩.৫২ বেলস
৩.৩২ বেলস
সরকার অসিনা তেক্সতাইল এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিলগা অসুং অতৈ অতোপ্পা ইন্দস্ত্রীগী মীহুৎশিংগা উনদুনা মরুওইনা পোত্থোক কয়া অমা লিস্ত শেম্নবা শিল্লি। হায়রিবা লিস্ত অসি ইন্দিয়ন মিসনগা পুনদুনা করম্বা লৈবাক্তা থাখিবা য়াবা হায়বদু য়েংশিল্লি। তেক্সতাইল সেক্তর অসিবু মালেমগী থাক্তা থেংনবা ঙম্নবা সরকারনা আর.ও.এস.সি.তি.এল. (রিবেত ওফ স্তেত এন্দ সেনত্ত্রেল তেক্সেস এন্দ লেবিজ) স্কীম অমা আর.ও.এস.সি.তি.এল.না রিমিসন ওফ দ্যুতিস এন্দ তেক্সেস এক্সপোর্তেৎ প্রোদক্তস (আর.ও.দি.তি.ই.পি.)। মসিগী মরম অসিদগী সরকারনা লুপা করোর ৭৩৯৮ অমা চহি ২০২০-২১গীদমক অয়াবা পীখ্রে। মখা তানা এম.এম.এফ. সেক্তরদা পোৎ পুথোকখিবা হেনগৎনবা সরকারনা পি.তি.এ.(পুরিফাইদ তেরেফতালিক এসিদ)গী এন্তি-দম্পিং দ্যুতি লৌথোকখ্রে। কোভিদ-১৯ লায়চৎ অসিবু মায়োক্নবা ঙমনবা, মিনিস্ত্রী অসিনা ললোন ইতিক অসিবু হেন্না লায়থোকহন্নবা মখল কয়াগী খোঙথাং কয়া অমা মরী লৈনবা ইন্দস্ত্রী অসিদা হোৎনরি।
য়াম্না তোপ-তোপ্পা খোঙথাং কয়া অমসু এমেন্দেৎ তোক্নোলোজি অপগ্রেদেসন ফন্দগী (এ.তি,য়ু.এফ.এস.)গী মখাদা অৱাবা কয়া কোক্নবা কোভিদ-১৯ লায়চৎ মনুং অসিদা তেক্সতাইল মিনিস্ত্রীনা হৌদোকখ্রে। মসিগী খোঙথাং অসিদী মখাদা এপ্লিকান্তশিংদা অখন্নবা লৌজবা য়াবা অমা পীরি মদুদি জোইন্ত ইন্সপেকসন তীম (জে.আই.তি.) অসি লোয়রবা মেচিনরিশংনা মখোয়গী বেঙ্কা গুরানতিদা সবসিদি ফংহনবা হায়না। মাংজৌননা সবসিদি থাদোরক্কদৌরিবা অসি এ.তি,য়ু.এফ.এস. মখাদা ফংগনি।
ভারত সরকারনা য়াম্না তোঙানবা ইকোনোমিক পেক্কেজ অমা লাওথোকখ্রে মদুদি আত্মানির্ভর ভারত আভিয়ান হায়রিবা অসিনা ইন্দিয়া অসি মশা মথন্তা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা শেম্বনি। কোমথোকপা অমসুং পুবা য়ানবগী খোঙথাং কয়া অমা সেক্তর অসিদা লাওথোক্লি। ফীশাবী অমদি খুৎশা হৈরবশিংনা মসিগী কোমথোকপা অমসুং পুবা য়ানবগী খোঙথাং কয়া অসিগী কান্নবা লৌবা য়াই অমসুং মসিনা কোভিদ-১৯গী লায়চৎতা মাংতাকখ্রবা কয়া অমা মেনখৎপা ঙম্লগনি।
মথক্তা পীরিবা য়াম্না তোঙানবা ইকোনোমিক পেক্কেজ অসিগী মথক্তা, মিনিস্ত্রী ওফ তেক্সতাইলনা মখাগী খোঙথাংশিং অসি লৈবাক অসিগী ফীশাবী অমদি খুৎশা হৈরবশিংনদা কান্নবা পীরিবশিং মখাদা পীরি:-
1. হেন্দলুম অমসুং হেন্দীক্রাফ সেক্তরদা মতেং ওইনবা অমসুং হেন্দলুম ফীশাবী/খুৎশা হৈরবশিং/পুথোকপশিংগী মার্কেত চাওথোক্নবা খোঙথাং কয়া অমা ফীশাবী অমদি খুৎশা হৈরবশিংনদা গবর্নমেম্ত ই-মার্কেত প্লেস (জি.ই.এম.) লৌখৎতুনা মখল কয়াগী সরকারগী দিপার্তমেন্তশিং অমসুং ওর্গানাইজেসনশিংদা য়োনবা ঙমহল্লি।
2. হেন্দলুমগী পোত্থোক ই-মার্কেতিংদা পুখৎপা ঙম্নবা, পোলিসি অমা দিজাইন তৌরে অমসুং কনাগুম্বা ই-কম্মর্স পাম্বা লৈরগসু অফবা মফম অমা কনবা য়াই। লোয়ননা ই-কম্মর্স ২৩ এন্তিতি ওন-লাইন মার্কেতিংদা হেন্দলুমগী পোত্থোক লৈরি।
3. সোসিএল মেদিয়া কেম্পেন #Vocal4handmade অমা ৬শুবা নেস্নেল হেন্দলুম নুমিৎতা সরকারনা থৌবু পুম্বগা খুৎশম্নদুনা ফীশাবী কাঙলুপ্পু য়োকখৎনবা হৌদোকখ্রে। মসিনা হায়রি মদুদি সোসিএল মেদিয়া কেম্পেন অসিনা ইন্দিয়াগী মীয়াম্বু পুক্নিং থৌগৎলি।
4. মিনিস্ত্রী ওফ তেক্সতাইনা স্তেত অমসুং য়ু.তি. খুদিংগী চীফ মিনিস্তর খুদিংদা হায়জখ্রে মদুদি স্তেত হেন্দলুম কোরপোরেসন/কো-ওপরেতিবশিং/এজেন্সিশিংদা হেন্দলুমগী পোত্থোকশিং লৈননবা হায়রি।
5. কোভিদ-১৯ লায়চৎ অসি অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা মায়োক্ননবা, একজিবিসন অমসুং মেলাগুম্বা অসি অয়াবা পীদ্রি।
প্রধান মন্ত্রীগী মিয়েং “আত্মানির্ভর ভারত” অসি ওইহন্নবা হেন্দলুম এক্সপোর্ত কাউন্সিলনা ভর্চুএলি ওইনা লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়াগী মফম কয়াগা হেন্দলুমশিংগা উনহল্লি।
২০২০গী ওগস্তকী ৭, ১০ অমসুং ১১দা পাংথোকখিবা “দ ইন্দিয়ন তেক্সতাইল সুর্চিং ফেয়র” লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী শরুক য়াবা ২০০ রোম্না মখোয়গী পোত্থোক অমসুং হৈ-শিংবা উৎখি। সো অসিনা মালেমগী পোৎ লৈবশিংবু পুক্নিং চিংশিনখি।
1. দিজাইন রিসোর্স সেন্তর অমা ৱিভর সর্বিস সেন্তরস (দবল্যু.এস.সি.শিং) অসি এন.আই.এফ.তি. হেন্দলুম সেক্তরদা দিজাইন তৌদুনা থম্লি।
2. হায়রিবা অসিগী মথক্তা মিনিস্ত্রী ওফ তেক্সতাইননা স্কীম কয়া অমা দিবলপমেন্ত কম্মিসনর (হেন্দলুমস)না মখোয়গী চাওখৎননবা পীরি। স্কীমশিং অদুগী মরিক চুম্বা মখাদা পীরি:-
• নেস্নেল হেন্দলুম দিবলপমেন্ত প্রোগ্রাম (এন.ঐচ.দি.পি.)
• কমপ্রেহেনসিব হেন্দলুম ক্লস্তর দিবলপমেন্ত স্কীম (সি.ঐচ.সি.দি.এস.)
• হেন্দলুম ৱিভর কমপ্রেহেনসিব ৱেলফিয়র স্কীম (ঐচ.দবল্যু. সি. দবল্যু.এস.)
• য়ার্ন সপ্লাই স্কীম (ৱাই.এস.এস.)
স্কীম অসিগী মখাদা শেলগী ওইবা মতেং অসি শুংদোক্ত্রীবা পোৎচাক, লং অমসুং মচাক লৈবা, অনৌবা পুথোকপা, পোৎ থাদোকপা, হৈ-শিংবা হেনগৎহনবা, মৈ, পোত্থোকশিং য়োনবা অমসুং লোন পীবনি।
মসিগী ৱারোল অসি তেক্সতাইলগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানিনা রাজ্য সভাদা ঙসি অইবা ওইনা পীখিবনি।