Ministry of Science & Technology
Lucknow lab records shortest average time to process Covid-19 samples among institutions in India
23 SEP 2020 2:11PM by PIB Delhi
As the COVID 19 patient numbers are recorded, a testing hub in Lucknow for the disease has recorded the shortest average time to process samples among institutions in the country.
With 1000 to 1200 samples being tested per day, the story of the rise of Birbal Sahni Institute of Palaeosciences (BSIP), an autonomous institute of the Department of Science and Technology, to the top institution not only in the state but throughout the country in terms of average processing time of samples is one of sheer grit and dedication.
With a small team of 8 members, the lab is running 24x7 to test samples from various districts of Uttar Pradesh. The number of samples tested by BSIP has crossed 50,000, of which approximately 1600 samples were reported positive for SARS-CoV-2 with zero pendency. Keeping in light the present scenario and to aid the authorities to contain this pandemic, BSIP has provided testing reports (on daily basis) to the concerned districts in record time of 24 hours.
BSIP joined hands with the Government of Uttar Pradesh to combat COVID-19 in the state, becoming one of the five Central Government research institutes in Lucknow, which took initial steps to start laboratory testing of COVID-19. Availability of a BSL-2A laboratory, primarily for ancient DNA work in the Institute, became the advantage needed to immediately prepare for testing.
The BSIP approached the GOI and the UP Government in early April for the necessary approvals for COVID-19 testing. Subsequent to inspection and approval of the laboratory by the ICMR and the UP Government, BSIP became the first of the five Central Govt. Institute in Lucknow to start with RT-PCR based testing, from 2nd May 2020.
The institution started with testing 100-150 samples per day that has now scaled up to 1000-1200 samples per day in from the month of July 2020. With proper lab management and dedication of the lab staff, BSIP decreased its average time to process the samples. The BSIP is currently processing and reporting the samples in an average time of 18 hours. Furthermore, the pendency of the samples is almost zero within 18 hours after receiving the samples.
Apart from diagnostic service, the BSIP is also actively involved in research activities related to COVID-19 pandemic. Thus, a real-time tracking of COVID-19 spread in India, using SARS-CoV-2 genotype-based analysis, is being developed.
“RT-PCR is a perfect example of repurposing the existing human resources and infrastructure built for research to effectively address the needs in the time of crisis with speed, scale and resolve,” said Prof Ashutosh Sharma, Secretary, DST.
The 8 members of the team work with determination and commitment under the supervision of Dr. Vandana Prasad, Director, BSIP, and Dr. Anupam Sharma, Nodal-in-charge of the COVID-19 lab. Dr. Niraj Rai, in-charge of the ancient DNA laboratory, is also in-charge of COVID-19 facility. Nagarjuna P., as the COVID-19 lab manager, takes care of all the requirements for continuous testing in the laboratory. Dr. Indu Sharma, Dr. Varun Sharma, with Nagarjuna P. work in the BSIP BSL-2A laboratory. Mr. Satya Prakash, who is a science teacher, working voluntarily, takes care of the timely reporting of the results to the respective authorized portals.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ভারতকী ইন্সতিতুসনশিংগী মরক্তা লখনৌগী লেবনা খ্বাইদগী তেনবা মতমদা কোবিদ-১৯ সেম্পলশিং তেস্ত তৌবগী রেকোর্দ থম্লে
23 SEP 2020 2:11PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯ অনাবা মীওইশিং হেনগৎলকপা লোয়ন্না, ভারতকী ইন্সতিতুসনশিংগী মরক্তা লখনৌগী লেবনা খ্বাইদগী তেনবা মতমদা কোবিদ-১৯ সেম্পলশিং তেস্ত তৌবগী রেকোর্দ থম্লে।
নোংমদা সেম্পল ১০০০দগী ১২০০ ফাওবা তেস্ত তৌদুনা, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তগী ওতোনোমস ইন্সতিতুৎ অমা ওইরিবা বিরবল সাহনি ইন্সতিতুৎ ওফ পেলিওসাইন্সনা, চাংচৎ অমা ওইনা মতম অমদা সেম্পলশিং তেস্ত তৌবদা রাজ্য অসি খক্তগী নত্তনা লৈবাক শীনবা থুংনা মকোক্তা লৈরে।
মীওই ৮গী কাংবু অমনা উত্তর প্রদেসকী তোঙান তোঙানবা জিলাশিংদগী সেম্পলশিং তেস্ত তৌনবা লেব অদু ২৪x৭ থবক তৌরি। বিরবল সাহনি ইন্সতিতুৎ ওফ পেলিওসাইন্সনা তেস্ত তৌখিবা সেম্পল মশিং ৫০,০০০ হেল্লে, মসিদা সেম্পল ১৬০০ সার্স-কোভ-২ পোজিতিপ ওইখি। হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসি য়েংলগা অমসুং লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা সরকারগী মতেং পাংনবা বিরবল সাহনি ইন্সতিতুৎ ওফ পেলিওসাইন্সনা মরী লৈনবা জিলাশিংদা রেকোর্দ ওইনা পুং ২৪গী মনুংদা তেস্ত রিপোর্তশিং পীরে।
রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা উত্তর প্রদেস সরকারগা থবক তৌমিন্নরিবা লখনৌদা লৈবা কেন্দ্র সরকারগী রিছর্স ইন্সতিতুৎ মঙাগী মনুংদা বিরবল সাহনি ইন্সতিতুৎ ওফ পেলিওসাইন্স অমা ওইরি। ইন্সতিতুৎ অসিনা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌনবা অহানবা ওইনা থবক পায়খৎলকপনি। ইন্সতিতুৎ অসিদা অরিবা মতমগী দি.এন.এ তেস্ত তৌনবা লৈরিবা বি.এস.এল-২এ লেবোরেতোরি অসিনা তেস্ত তৌনবা হৌবা য়ানবগী খুদক্তা থৌরাং তৌনবগী খুদোংচাবা অমা পীখি।
কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌনবগী অয়াবা পীনবা এপ্রিলগী অঙানবা মতমদগী বিরবল সাহনি ইন্সতিতুৎ ওফ পেলিওসাইন্সনা ভারত সরকার অমসুং য়ু.পি সরকারদা হায়জখি। য়েংশিল্লবা অমসুং আই.সি.এম.আর অমসুং য়ু.পি সরকারনা অয়াবা পীরবা মতুংদা, বিরবল সাহনি ইন্সতিতুৎ ওফ পেলিওসাইন্সনা ২০২০গী মে ২দগী আর.তি-পি.সি.আর তেস্ত তৌবা লখনৌদা লৈবা কেন্দ্র সরকারগী ইন্সতিতুৎ মঙাগী মনুংদা অহানবা ওইখি।
নোংমদা সেম্পল ১০০-১৫০ তেস্ত তৌদুনা হৌরকখিবা ইন্সতিতুৎ অসিনা ২০২০গী জুলাইদগী নোংমদা সেম্পল ১০০০-১২০০ তেস্ত তৌবা ঙম্লে। লেব ফজনা শিন-লাংবা অমসুং লেবকী স্তাফশিংগী কৎথোকপনা মরম ওইদুনা, বিরবল সাহনি ইন্সতিতুৎ ওফ পেলিওসাইন্সনা সেম্পলশিং প্রোসেস তৌবদা চঙবা মতম হন্থহনখি। বিরবল সাহনি ইন্সতিতুৎ ওফ পেলিওসাইন্সনা হৌজিক চাংচৎ অমদা পুং ১৮গী মনুংদা সেম্পলশিং তেস্ত তৌরি অমসুং রিপোর্ত পীরি। সেম্পলশিং ফংলবা মতুংদা পুং ১৮গী মনুংদা সেম্পল অমতা পন্দুনা লৈহন্দে।
তেস্ত তৌবগী থবক অসিগী মথক্তা, বিরবল সাহনি ইন্সতিতুৎ ওফ পেলিওসাইন্সনা কোবিদ-১৯ লাইচৎকা মরী লৈনবা থবকশিংদা থিজিনবগী থবকশিং পায়খৎলে। সার্স-কোভ-২ জিনোতাইপতা য়ুম্ফম ওইদুনা থিজিন্দুনা ভারত্তা কোবিদ-১৯ শন্দোকপগী খোঙ্গুল লিরি।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি, প্রোফেসার অসুতোস শর্মনা হায়খি য়াম্না পাকচাউনা অৱাবা তারকপা মতমদা দরকার ওইবশিং ফজনা মায়োক্নবা ঙম্নবা থিজিন্নবগীদমক হৌজিক লৈরিবা মীওইবগী মচাক-মথুম অমসুং লনশিং অমুক হন্না শীজিন্নবগী ময়েক লারবা খুদম অমা আর.তি-পি.সি.আরনা ওইরে।
বিরবল সাহনি ইন্সতিতুৎ ওফ পেলিওসাইন্সগী দিরেক্তর, দোক্তর বন্দনা প্রসাদ অমসুং কোবিদ-১৯ লেবকী নোদেল-ইন-চার্জ দোক্তর অনুপম শর্মাগী লমজিং মখাদা মীওই ৮গী কাংবু অমনা কৎথোকপগা লোয়ন্না থবক পায়খৎলি। অরিবা মতমগী দি.এন.এ লেবোরেতোরিগী ইন-চার্জ দোক্তর নিরাজ রাইনা কোবিদ-১৯গী লেব ইন-চার্জসু ওইরে। কোবিদ-১৯ লেব মেনেজর ওইনা নগরজুনা পিনা লেবোরেতোরি অসিগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা চেকশিন্না শেন্নরি। বিরবল সাহনি ইন্সতিতুৎ ওফ পেলিওসাইন্স বি.এস.এল-২এদা লেবোরেতোরিদা থবক তৌরিবা দোক্তর ইন্দু শর্মা, দোক্তর বরুন শর্মা অমসুং সাইন্সকী ওজা সত্য প্রকাসনা অয়াবা পীরবা পোর্তেলশিংদা মতম চানা ফলশিং পীনবগী থৌদাং লৌরি।