Ministry of Labour & Employment
Parliament passes three Labour Codes to pave way for enactment of historic “Game changer” Labour Laws
Labour Codes harmonize needs of workers and industry and will prove an important milestone for welfare of the workers: Shri Gangwar
Labour Codes to give big boost to Sabka Sath, Sabka Vikas with Sabka Vishwas: Shri Gangwar
New Labour Codes envisage covering over 50 crore workers from organized, unorganized and self employed for minimum wages, social security
Setting up of “Social Security Fund” for 40 crore unorganized workers along with GIG and platform workers and will help in widening Universal Social Security coverage.
Pay parity to women workers as compared to their male counterparts
Working journalists definition to include Digital and Electronic Media
Helpline to redress grievances of Migrant Workers
Labour Codes will establish transparent, answerable and simple mechanism reducing to one registration, one license and one return for all codes
23 SEP 2020 4:28PM by PIB Delhi
The Rajya Sabha in its sitting today passed three labour codes namely, Industrial Relations Code, 2020 (ii) Code on Occupational Safety, Health & Working Conditions Code, 2020 & (iii) Social Security Code, 2020. With this, the decks for enactment of these codes have been cleared as Lok Sabha had passed these Bills yesterday.
Speaking during the discussions on the bills, Shri Gangwar described the Bills as historic game changer which will harmonize the needs of workers, industries and other related parties. He said that these Labour Codes will prove to be an important milestone for the welfare of the workers in the country. Shri Gangwar informed that from 2014 till now our Government has taken many steps for welfare of the workers and through these Labour Codes the dream of an overall labour reform is being realized. He emphasized that the OSH Code envisages safe working environment for workers especially women. The Minister added that an effective dispute resolution mechanism is being ensured through Industrial Relations Code providing for time-bound dispute resolution system in every institution. The Minister further said that the Social Security Code provides a framework to include organized and unorganized sector workers under the ambit of comprehensive social security. The Social Security Code contains provisions relating to EPFO, ESIC, building construction workers, maternity benefits, gratuity and social security fund for unorganized sector workers. “Through this Code, we are moving towards fulfilling the Prime Minister’s vision of Universal Social Security”, Shri Gangwar added.
Shri Gangwar further said that under the dynamic leadership of visionary Prime Minister Shri Narender Modi, this Government has taken number of steps to fulfill the dreams of Baba Saheb Ambedkar from 2014 onwards and gave equal importance to ‘Shramev Jayate’ and ‘Satyamev Jayate’. My Ministry has been working tirelessly to provide social security and other welfare measures to both organized and unorganized workers including during this COVID-19 pandemic. He added that unprecedented steps were taken by Government and launched many welfare measures such as increasing the maternity leave for our sisters from 12 weeks to 26 weeks; women were allowed to work in mines under Pradhan Mantri Rozgar Protsahan Yojana. Formal employment was increased with portability in EPFO and welfare schemes and expansion of ESIC facilities to our fellow citizens.
Dwelling upon amalgamation 29 labour laws into four Labour Codes, Shri Gangwar said that extensive consultation was undertaken by the Government before finalizing the Labour Codes. These include discussions in nine Tripartite Meetings, 4 sub-committees, 10 inter-ministerial consultations, Trade Unions, Employers’ Associations, State Governments, Experts, International Bodies and also invited public suggestions/comments from people by placing them in public domain for 2-3 months.
The Minister stressed that the objective of labour reforms is to have their labour laws in line with the changing world of workplace and provide an effective and transparent system, balancing the needs of workers and industries. He further said that in this journey of 73 years of independence, the atmosphere, technological phase, mode of working and the nature of work has changed drastically in today's new India. With this change, if India does not make the required changes in its labour laws, then we will be left behind in both the welfare of the workers and the development of industries”, Shri Gangwar said.
He emphasized that the structure of welfare and rights of Atmanirbhar Shramik is based on four pillars. Regarding First Pillar which is salary protection, the Minister said that even after 73 years of independence, and despite having 44 labour laws, only about 30 percent of India's 50 crore workers had the legal right to minimum wages and all the workers were not paid on time. “For the first time, our government has worked to correct this discrepancy and has given the legal right to all the 50 crore organized and unorganized sector workers to get minimum wages and timely wages”, Shri Gangwar added.
The second important pillar of labour safety, Shri Gangwr said is to give him a safe working environment to protect his health and lead a happy life. For this, he said, for the first time in the OSH Code, annual health check-up has been provided for workers above a certain age. Additionally, to keep the standards related to safety effective and dynamic, they can be replaced with changing technology by the National Occupational Safety & Health Board. In order to provide a safe environment, workers and employers should decide together, for this, a safety committee has been provided for in all institutions.
He also informed the House that the OSH Code reduced the minimum qualification from 240 days to 180 days for leave. The Bill also provides for the payment of at least 50 percent of the penalty imposed on an employer for injury or death at the work place, to the aggrieved worker, in addition to other benefits. With all these provisions, an effort has been made to give workers a safe working environment.
Stating that women should have the freedom to do the same work as men, he said that for the first time, a provision has been made that women can work in any type of institution at night as per their choice. “However, the employer will have to make all necessary security arrangements, as determined by the appropriate government”, he added
He informed that the third important pillar for workers is Comprehensive Social Security. In line with this resolution, he said the scope of ESIC and EPFO ​​is being extended in the Social Security Code. To increase the scope of ESIC, a provision has been made that now its coverage will be in all 740 districts of the country. In addition to this, the option of ESIC will also be for plantation workers, unorganized sector workers, gigs and platform workers, and institutions with less than 10 workers. If there is a risky work in an institute, that institute will inevitably be brought under the purview of ESIC even if it is a sole labourer. Similarly, to increase the scope of EPFO, the schedule of the institutions has been removed in the current law and now all those institutions which have 20 or more workers will come under the ambit of the EPF. Apart from this, the option of EPFO ​​for institutions with less than 20 workers and self-employed workers is also being given in the Social Security Code.
To provide social security to 40 crore unorganized sector workers, he informed, provision for “Social Security Fund” has been made. Through this fund, social security schemes will be made for workers and gigs and platform workers working in the unorganized sector and plans will be formulated to provide all kinds of social security benefits such as death insurance, accident insurance, maternity benefit and pension etc. to these 40 crore workers. “Through these efforts we have taken an important step towards fulfilling our pledge of Universal Social Security coverage”, he said.
Talking about Fourth Pillar, Shri Gangwar said that we have simplified and made effective IR Code so that peace and harmony prevail in the industrial units. On bringing Fixed Term Employment to the IR Code, engaged for a short period of their time and do not get service conditions, leave, salary, social security, gratuity etc. like regular employees, he said we have also ensured that Fixed Term Employees' service conditions, salary, leave and social security will also be the same as a Regular Employee. In addition, Fixed Term Employee has also been given the right to pro-rata Gratuity.
Shri Gangwar also emphasized that the provisions of Strike in IR Code do not take back the right of any workers to go on strike. Prior to going on the strike, the 14-day notice period obligation has been imposed on every institution to attempt to end the dispute through amicable negotiations during this period. Neither the workers nor the industry have any benefit from the workers going on the strike”, he added.
As far as raising the threshold in Retrenchment, Closure or Lay-off in the IR Code from 100 workers to 300 workers, he pointed out that labour is the subject of concurrent list, and the concerned state governments have right to change the laws. He informed that as many as 16 states, using this right, have already increased this limit. Parliamentary Standing Committee also recommended that this limit be increased to 300. Moreover, most of the institutes do not want to keep more than 100 workers in their institution, which promotes informal employment”, Shri Gangwar stressed.
The Minister also informed that according to the Economic Survey 2019, after increasing this Threshold from 100 to 300 in the state of Rajasthan, along with the number of large factories, there has also been an increase in employment generation of workers and an unprecedented reduction in layoffs. “This makes it clear that changing this one provision will motivate investors to set up large factories in the country, and by setting up more factories, more employment opportunities, more workers in our country will be generated for”, he opined.
Shri Gangwar also said that the Trade Unions play an important role in getting workers their rights in institutions. Recognizing the contribution, for the first time in law, Trade Unions are being recognized at the institution level, state level and center level. For the first time in the IR Code, he informed, a provision of Re-skilling Fund has been made with the objective of increasing the chances of employment again if any worker is missed. These workers will be given 15 days salary for this.
Mentioning special provisions made to strengthen the rights of migrant workers in the scenario of COVID-19, he said, the definition of migrant workers has been broadened. Now all the workers who come from one state to another state, and their salary is less than 18 thousand rupees, they will come under the definition of migrant labour and will get the benefit of welfare schemes of the government. Apart from this, there is a provision to create a data base for migrant workers, portability of their welfare schemes, a separate help line arrangement and travel allowance to be given by the employer once a year for them to go to their place of origin.
Shri Gangwar also informed that under various labour laws, there will be no need to have multiple registrations or multiple licenses to set up industries. “As far as possible, now we are going to arrange to provide registration, license etc. in a time bound manner and under online process”, he added.
Shri Gangwar concluded saying that through these 4 Labour Codes we are ensuring the welfare of workers on the one hand, on the other hand it is an effort to develop new industries through a simple compliance system, which will create employment for our workforce. New opportunities should be created. “With enactment of new Labour Codes, the vision of our Prime Minister to have Sabka Sath, Sabka Vikas and Sabka Vishwas will get a big boost and India will march to the front league of developed nations”, Shri Gangwar emphasized.

লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
পার্লিয়ামেন্তনা লেবর কোদ অহুম পাস তৌদুনা “অওনবা পুরক্কদবা” ইতিহাসিক ওইরবা লেবর লোশিং চৎনহন্নবা লম্বী য়াৎখ্রে
লেবর কোদশিং অসিনা শিন্মীশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী অপাম্বশিং ফংহনগনি অমদি মসিনা শিন্মীশিংগী য়াইফ থৌরাং পুরকপদা মরু ওইবা তাঙ্কক অমা ওইহৌরগনি: শ্রী গঙ্গৱার
লেবর কোদশিংনা সবকা সাথ, সবকা বিকাস লোয়ননা সবকা বিশ্বাস চাউনা হেনগৎহল্লগনি: শ্রী গঙ্গৱার
অনৌবা লেবর কোদশিং অসিনা ওর্গনাইজ, অনওর্গনাইজ অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজরিবা শিন্মী করোর ৫০গী মথক্তা কোনশিন্নদুনা পীফম থোকপা খুশুমলশিং, সোসিএল সেক্যুরিতী ফংহনগনি
অনওর্গনাইজ শিন্মী করোর ৪০ লোয়ননা জি.আই.জি. অমসুং প্লেৎফোর্ম ৱার্করশিংগী “সোসিএল সেক্যুরিতী ফন্দ” শেমগৎপা অমসুং য়ুনিবর্সেল সোসিএল সেক্যুরিতী কোভরেজ ফংহনবা হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি
নুপা শিন্মীশিংগী য়েংনবদা নুপী শিন্মীশিংদসু চপ মান্নবা খুশুমল পীবা
ৱার্কিং জর্নেলিস্তকী দেফিনিসন্দা দিজিতেল অমসুং ইলেক্ত্রোনিক মীদিয়া য়াওহনবা
মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংগী ৱাকৎ তানবা হেল্পলাইন
লেবর কোদশিংনা ত্রান্সপরেন্ত ওইবা, পাউখুম পীবা ঙম্বা অমসুং অরাইবা মেকানিজম ওইহন্দুনা কোদ পুম্নমক্কী ৱান রেজিস্ত্রেসন, ৱান লাইসেন্স অমসুং ৱান রিতর্ন ওইহনগনি
23 SEP 2020 4:28PM by PIB Imphal
রাজ্য সভাদাগী মীফমদা ঙসি বিল ৩ পাস তৌখি মমিং ওইনা পল্লবদা, (i) ইন্দস্ত্রীএল রিলেসন্স কোদ, ২০২০ (ii) কোদ ওন ওক্যুপেসনেল সেফতী, হেল্থ এন্দ ৱার্কিং কন্দিসন্স কোদ, ২০২০ অমসুং (iii) সোসিএল সেক্যুরিতী কোদ, ২০২০ অসিনি। মসিগা লোয়ননা ঙরাং বিলশিং অসি লোক সভাদা পাস তৌখিবগুম্না কোদশিং অসি চৎন্নবা লম্বেল হাংদোকখ্রে।
বিলশিং অসিগী মতাংদা খন্ন-নৈনবদা শ্রী গঙ্গৱারনা হায়খি বিলশিং অসিনা শিন্মীশিং, ইন্দস্ত্রীশিংগী অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা পার্তীশিংগী অপাম্বশিং ফংহন্দুনা ইতিহাসিক ওইদুনা অওনবা পুরক্লগনি। মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিদা লেবর কোদশিং অসিনা শিন্মীশিংগী য়াইফ থৌরাং পুরকপদা মরু ওইবা তাঙ্কক অমা ওইহৌরগনি। শ্রী গঙ্গৱারনা ২০১৪দগী হৌজিক ফাওবদা ঐখোয়গী সরকার অসিনা শিন্মীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী খোঙথাং কয়া লৌখৎখ্রে অমদি লেবর কোদশিং অসিগী খুত্থাংদা অপুনবা শিন্মীগী অওনবা মঙলান অদু মঙ ফাওনরগনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি ও.এস.ঐচ. কোদ অসিনা শিন্মীশিং মরু ওইনা নুপীশিংগী ওইনা খুদোংথিরোইদবা থবক মফম ওইহন্নবা হোৎনরি। লোয়শঙ খুদিংমক্তা অকক্নবা মতমগী মনুংদা য়েৎনবশিংগী ৱারোইশিন পুরক্নবা ইন্দস্ত্রীএল রেলেসন্স কোদকী খুত্থাংদা মহৈ য়ানগদবা য়েৎনবগী ৱারোইশিন পুরক্নবা মেকানিজম অমা লৈহল্লগনি হায়না মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি সোসিএল সেক্যুরিতী কোদ অসিনা পুম্নমক য়াওরবা সোসিএল সেক্যুরিতীগী মখাদা ওর্গনাইজ অমসুং অনওর্গনাইজ সেক্তরদা লৈরিবা শিন্মীশিং কোনশিন্নবা ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্লি। সোসিএক সেক্যুরিতী কোদ অসিদা ই.পি.এফ.ও., ই.এস.আই.সি., বিল্দিং কন্সত্রক্সনগী শিন্মী, মেতর্নিতীগী কান্নবশিং, গ্রেজ্যুতী অমসুং অনওর্গনাইজ সেক্তর শিন্মীশিংগীদমক সোসিএল সেক্যুরিতী ফন্দগা মরী লৈনবা প্রোবিজনশিং য়াওরি। “কোদ অসিগী খুত্থাংদা, ঐখোয়না প্রধান মন্ত্রীগী য়ুনিবর্সেল সোসিএল সেক্যুরিতীগী মঙলান অদু ফংহন্নবা হোৎনরি”, হায়না শ্রী গঙ্গৱারনা মখা তাখি।
শ্রী গঙ্গৱারনা হায়খি থৌনা লৈবা ৱাখল শানা উবা ঙম্বা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রমোদীগী লুচিং মখাদা সরকার অসিনা ২০১৪দগী হৌদুনা বাবা সহেব অম্বেদকরগী মঙলানশিং মঙ ফাওননবা অমসুং ‘শ্রমেৱ জয়তে’ অমসুং ‘সত্যমেৱ জয়তে’বু চপ মান্ননা লুন্না লৌনবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখ্রে। ঐহাক্কী মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯ লায়চৎ মনুং অসি য়াওনা ওর্গনাইজ অমসুং অনওর্গনাইজ শিন্মীশিংদা সোসিএল সেক্যুরিতী অমসুং অতোপ্পা য়াইফ থৌরাংগী খোঙথাংশিংদা ফংহন্নবা চোকথবা লৈতনা হোৎনরি। থৌনা লৈবা ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকার অসিগী মখাদা সরকারনা অমুক্তা লৌখৎখিদ্রিবা খোঙথাংশিং লৌখৎখি অমসুং প্রধা মন্ত্রী প্রোৎ সহন রোজগার য়োজনাগী মখাদা ইচে-ইচলশিংগী মেতর্নিতী লীফ চয়োল ১২গী চয়োল ২৬ ফাওবা হেনগৎহনখি, নুপীশিংবু মাইনশিংদা থবক তৌবা য়াহনবা হায়রিবা য়াইফ থৌরাংগী খোঙথাংশিং হৌদোকখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। ঐখোয়গী প্রজাশিংনা ই.পি.এফ.ও. অমসুং য়াইফ থৌরাংগী স্কিমশিংদা ফোর্মেল ইমপ্লোইমেন্তগী পোর্তেবিলিতী হেনগৎহনবা অমসুং ই.এস.আই.গী ফেসিলিতীশিং চাউথোকপা।
লেবর লো ২৯ অসি লেবর কোদ মরিদা পুনশিন্নবগী মতাংদা শ্রী গঙ্গৱারনা হায়খি লেবর কোদশিং অসি শেমদ্রিঙৈগী মমাংদা সরকারনা পুম্নমক্কা ৱা তান্নখি। মসিদা ত্রিপার্তাইদ মীফম মাপল, সব কম্মিতীগী মীফম মরি, ইন্তর-মিনিস্ত্রিএল কন্সল্তেসন ১০, ত্রেদ য়ুনিয়নশিং, ইমপ্লোইয়র্স এসোসিএসনশিং, রাজ্য সরকারশিং, এক্সপর্তশিং, ইন্তর্নেস্নেল বোদীশিং অমসুং মখোয়বু থা ২-৩ পব্লিক দোমেন্দা থমদুনা প্রজাশিংগী ৱাখল্লোনশিং লৌবা য়াওখি।
মন্ত্রীনা হায়খি লেবর রিফোর্ম অসিগী পান্দমদি থবক মফমদা হোংলক্লিবা মওং অসিগা চান্নবা অমদি কান্নগদবা অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইবা সিস্তেম অমা পুরক্তুনা শিন্মীশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংগী অপাম্বা অদু ফংহনবা ঙম্বা লেবর লোশিং পুরকপনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি নীংখা তম্বগী চহি ৭৩ শুরকপা অসিদা ঙসিগী অনৌবা ভারত অসিদা লৈরিবা ফীভম, তেক্নোলোজীগী ওইবা তাঙ্কক, থবক শুবগী মওং অমসুং শুরিবা থবক মখল অসি চাউনা অহোংবা লাকখ্রে। অহোংবা অসিগী লোয়ননা, করিগুম্বা ভারতনা মখোয়গী লেবর লোশুং অসিদা মথৌ তাবা অহোংবশিং অদু পুরক্তবা তারবদি ঐখোয়না শিন্মীগী য়াইফ থৌরাংদা অমদি ইন্দস্ত্রীশিংগী চাউখৎ থৌরাংদা শোত্থহৌরগনি, হায়না শ্রী গঙ্গৱারনা ফোঙদোকখি।
মহাক্না হায়খি আত্মনির্ভর শ্রমিক অসিগী য়াইফ থৌরাংগী স্ত্রকচর অমসুং হকশিং অসি ৱাখল্লোন মরিদা য়ুম্ফম ওইবনি। অহানবা ৱাখল্লোন অসি সেলেরী প্রোতেক্সননি, মন্ত্রীনা হায়খি নীংখা তম্বা ফংবা চহি ৭৩ শুরবা মতুং ফাওবদা, লেবর লো ৪৪ লৈরবসু ভারতকী শিন্মী ৫০গী মনুংদা চাদা ৩০ খক্তনা ফংফম থোকপা খুশুমল ফংনবগী আইনগী ওইবা হকশিং ফংলি অমসুং শিন্মী পুম্নমক মতম চানা শেল পীবিদ্রি। “অহানবা ওইনা, ঐখোয়গী সরকারনা খেৎনবা অসি লৈহন্দনবা অমসুং ওর্গনাইজ অমসুং অনওর্গনাইজ সেক্তরগী শিন্মী করোর ৫০না ফংফম থোকপা খুশুমলশিং অমসুং খুশুমল মতমচানা ফংনবা আইনগী ওইবা হকশিং পীনবা হোৎনরি”, হায়না শ্রী গঙ্গৱারনা ফোঙদোকখি।
অনিশুবা মরু ওইবা ৱাখল্লোন অসিনে লেবর সেফতীনা, শ্রী গঙ্গৱারনা হায়খি মসিনা শিন্মীশিংনা খুদোংথিরোইদবা শাফবা থবক মফম অমা ওইহন্দুনা মখোয়গী হকচাং শোকহন্দনা অমসুং নুংঙাইবা পুন্সি মহিং অমা হিংহনবা ঙমগনি। মহাক্না হায়, মসিগীদমক অহানবা ওইনা ও.এস.ঐচ. কোদতা অকক্নবা চহিগী মথক্তা লৈরিবা শিন্মীশিংদা এন্যুল হেল্থ চেক-অপ ফংহনগনি। মসিগী মথক্তা, খুদোংথিরোইদবগা মরী লৈনবা স্তেন্দর্দশিং ঙাক্না চৎনবা মখোয়বু নেস্নেল ওক্যুপেস্নেল সেফতী এন্দ হেল্থ বোর্দনা হোংলক্লিবা তেক্নোলোজীনা মহুৎ শিনবা য়াগনি।
মহাক্না হাউস্তা হায়খি ও.এস.ঐচ. কোদ অসিনা ছুতিগী মিনিমম ক্বালিফিকেসন অসি নুমিৎ ২৪০দগী ১৮০দা হন্থখি। বিল অসিগী মখাদা থবক মফমদা শোকপা লৈখিদবা থোকপা অতোপ্পা কান্নবশিংগী মথক্তা শিন্মীদা ইমপ্লোইয়রনা পেনাল্তীগী চাদা ৫০ শিন্মীদা পীগদবনি প্রোবিজন পুম্নমক অসিগা লোয়ননা শিন্মীদা খুদোংথিবা নংলোইদবা থবক মফম অমা পীনবা হোৎনরি।
নুপীশিংনা নুপাগুম্না থবক তৌবা য়ানবা অহানবা ওইনা নুপীনা লোয়শঙ অমা হেক্তদা করিগুম্বা মখোয়না য়ারবদি নুমিদাংদা থবক শুনবা প্রোবিজন অমা শেমখ্রে। “অদুম ওইনমক সরকারনা পীরিবা মথৌ তাবা সেক্যুরিতীগী চেকশিল থৌরাং পুম্নমক ইমপ্লোইয়রনা লৌখৎকদবনি হায়না”, মহাক্না মখা তাখি।
মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি অহুম শুবা ৱাখল্লোন অসি কম্প্রিহেনসিব সোসিএল সেক্যুরতীনি।ৱারেপশিংগা লোয়ননা মহাক্না হায়খি ই.এস.আই.সি. অমসুং ই.পি.এফ.ও.গী স্কোপ অসি সোসিএল সেক্যুরিতী কোদতা য়াওহল্লগনি।ই.এস.আই.সি.গী স্কোপ অসি হেনগৎনবা লৈবাক অসিগী জিলা ৭৪০ কোনশিন্নবা প্রোবিজন অমা শেমখ্রে। মসিগী মথক্তা, ই.এস.আই.সি.গী খুদোংচাবা অসি শিন্মী ১০দগী তানা লৈবা প্লান্তেসন ৱার্করশিং, অনওর্গনাইজ সেক্তরগী শিন্মীশিং, জি.আই.জি.শিং অমসুং প্লেৎফোর্ম ৱার্করশিং অমসুং লোয়শঙশিংদা লৈহনগনি। করিগুম্বা লোয়শঙ অমদা খুদোংথিবা য়াবা থবক লৈরবদি লোয়শঙ অদু শিন্মী অমা খক্তা লৈজরবসু ই.এস.আই.সি.না মখাদা লৈহনগনি।মসিগা মান্ননা ই.পি.এফ.ও. হেনগৎহন্নবা হৌজিক লৈরিবা আইন অসিনা লোয়শঙশিংগী সেদ্যুল অদু লৌথোক্কনি অমসুং হায়রিবা শিন্মী ২০ নত্রগা হেন্না লৈবা হলোয়শঙশিং অসি ই.পি.এফ.কী মখাদা লৈহনগনি।মসিগী মথক্তা সোসিএল সেক্যুরিতী কোদকী মখাদা শিন্মী ২০দগী তাবা অমসি মশানা মশা থবক পীজবা লোয়শঙশিংদা ই.পি.এফ.ও.গী খুদোংচাবা ফংহনগনি।
অনওর্গনাইজ সেক্তরগী শিন্মী করোর ৪০দা সোসিএল সেক্যুরিতী ফংহন্নবা “সোসিএল সেক্যুরিতী ফন্দ”গী প্রোবিজন শেমখ্রে।ফন্দ অসিগী খুত্থাংদা লৈখিদবগী ইন্সুরেন্স, খোদোং থিবা থোকপগী ইন্সুরেন্স, মেতর্নিতীগী কান্নবা অমসুং পেন্সন অসিনচিংবা মখল কয়াগী সোসিএল সেক্যুরিতীগী কান্নবা অসি শিন্মীশিং, জি.আই.জি.শিং অমসুং প্লেৎফোর্ম ৱার্করশিংদা ফংহনগনি। “খোঙথাংশিং অসি ঐখোয়গী য়ুনিবর্সেল সোসিএল সেক্যুরিতী ফংহন্নবা ৱাশক অদুগী মরু ওইবা খোঙথাং অমনি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
মরিশুবা ৱাখল্লোন অদুগী মতাংদা শ্রী গঙ্গৱারনা হায়খি ইন্দস্ত্রীগী য়ুনিৎশিংনা অরাইবা আই.আর. কোদশিং ফংহন্দুনা শন্তি অমসি ইংচিকপা পুরকপা ঙম্লগনি। ফিক্স তর্ম ইমপ্লোইমেন্ত অসি আই.আর. কোদ লাকপনা রিগুলর ইমপ্লোইয়ীগুম্না সর্ভিসকী ফীচম, ছুতি, তোলোপ, সোসিএল সেক্যুরিতী, গ্রেজ্যুতী ফংহল্লগনি। মসিগী মথক্তা মখোয়দা প্রো-তরা গ্রেজ্যুতীগী হকশিং ফংহল্লগনি।
শ্রী গঙ্গৱারনা হায়খি আই.আর. কোদনা স্ত্রাইক তৌবগী শিন্মীগী হকশিং অদু লৌথোক্তে।স্ত্রাইক তৌদ্রিঙৈ মমাংদা নুমিৎ ১৪গী মমাংদা নোতিস পীদুনা য়েৎনবা অদু য়াশন্ননবা হোৎনহনগনি। স্ত্রাইক তৌবনা ইন্দস্ত্রী অমসুং শিন্মীশিংদা কান্নবা পুরকলোই হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শিন্মী ১০০দগী ৩০০ ফাওবগী আই.আর. কোদকী রিত্রেঞ্চমেন্ত, ক্লোজর নত্রগা লে-ওফকী থ্রেশহোল্দগী ওইনা মহাক্না হায়খি লেবর অসি কোন্কুরেন্ত লিস্ত কী মখাদা লৈ অমদি মরী লৈনবা রাজ্য সরকারশিংনা লোশিং শেমদোকচবা য়াই।মহাক্না হায়খি হক অসি শীজিন্নরিবা রাজ্য ১৬ অসিনা লিমিৎ হেনগৎহনখ্রে। পার্লিয়ামেন্তনসু ৩০০দা হেনগৎনবা হায়খি অদুবু অয়াম্বা লোয়শঙশিংনা শিন্মী ১০০দগী হেন্না থম্বা পামদে মরমদি মসিনা ইফোর্মেল ইমপ্লোইমেন্ত ওইহল্লকনি, হায়না শ্রী গঙ্গৱারনা থমখি।
ইকোনোমিক সর্ভে ২০১৯গী মতুং ইন্না রাজস্থানদা থ্রেসহোল্দদা ১০০দগী ৩০০গদা হেনগৎহনবগা লোয়ননা অচৌবা ফেক্তরীশিং হেনগৎহনবনা থবক পীবগী মশিং য়াম্না হেনগৎহনখ্রে অমসুং লেওফশিংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা হন্থহনখ্রে হায়না মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।“মসিনা তাক্লি মদুদি প্রোবিজন অমা শেমদোকপনা লৈবাক অসিদা অচৌবা ফেক্তরীশিং লিংখৎপা অমদি ফেক্তরী চল্লাইবা হেনগৎহন্দুনা থবক্কী খুদোংচাবশিং অমসুং শিন্মী কয়াদা কান্নবা পীরি” হায়না মহাক্কী ৱাখল্লোন ফোঙদোকখি।
শিন্মীশিংনা ইন্সতিত্যুসনশিংদা মখোয়গী হক ফংহনবদা ত্রেদ য়ুনিয়ন অচৌবা থৌদাং লৌই হায়না শ্রী গঙ্গৱারনা হায়খি। মতেং অসি মশক খংলদুনা ত্রেদ য়ুনিয়ন অসি অহানবা ওইনা ইন্সতিত্যুস্নেলগী থাক্তা , রাজ্য থাক্তা অমসুং কেন্দ্রগী থাক্তা শক খংলে। অআনবা ওইনা আই.আর. কোদতা রি-স্কিল্লিং ফন্দগী হায়বদি কনাগুম্বা শিন্মী অমা তোকখিবা মতমদা অমুক হন্না কনাগুম্বদা থবক পীনবা প্রোবিজন পীখ্রে। মসিগী শিন্মীশিং অসি মসিগীদমক নুমিৎ ১৫গী খুৎশুমলশিং পীগনি।
কোবিদ-১৯গী মতমদা মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংগী হকশিং ফংহন্নবা অখন্নবা প্রোবিজনশিংগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায় মাইগ্রেম্ত ৱার্করশিংগী দিফিনিসন অসি চাউথোকহল্লে। হৌজিক রাজ্য অমদগী রাজ্য অমদা লাকপা শিন্মী খুদিংমক অমসুং মখোয়গী খুশুমল অদু লুপা লিশিং ১৮দগী তারবদি মখোয়গী মাইগ্রেন্ত লেবরগী দিফিনিসন্দা চল্লে অমসুং সরকারগী ৱেলফিয়র স্কিমগী কান্নবা ফংবা য়ারগনি। মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংগী দেতা বেজ শেম্লগনি, তোঙানবা হেল্প লাইন শেম্লগনি অমসুং চহি অমদা অমুরক ময়ুমদা চৎপা য়ানবা এলাৱেন্স পীরগনি।
শ্রী গঙ্গৱারনা লেবর লো কয়ামরুমগী মখাদা ইন্দস্ত্রী লিংখৎনবা রেজিস্ত্রেসন হনজিন হনজিন তৌবগী মথৌ তাদ্রে হায়না থমখি। হৌজিক ঐখোয়না অকক্নবা মতমদা অমসুং ওনলাইন্দা রেজিস্ত্রেসন, লাইসেন্সনচিংবা পীনবা শেম শারি।
শ্রী গঙ্গৱারনা ঐখোয়না পীরিবা মসিগী লেবর কোদ ৪ অসিনা নাকল অমদা শিন্মীশিংগী য়াইফবা অমসুং নাকল অমদনা অচম্বা কম্প্লাইন্স সিস্তেমগী খুত্থাংদা থবক পীগদবা অনৌবা ইন্দস্ত্রীশিং চাঊখৎনবা হোৎনবনি হায়না ফোঙদোকখি। অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমলগনি। “অনৌবা লেবর কোদ অসি চৎনবনা ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীগী মিৎয়েং সবকা সাথ, সাবকা বিকাশ অমসুং সবকা বিশ্বাস অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্লগনি অমসুং চাউখৎপা লৈবাকশিং মাংজিল থাদুনা ভারতনা চৎলগনি হায়না মহাক্না হায়খি”।