AYUSH
Ayush Ministry to take up clinical study on the potential of Vasa (AdhatodaVasica) and Guduchi for the management of Covid-19
25 SEP 2020 1:16PM by PIB Delhi
In view of the need for accelerated solutions for Covid-19, the Ministry of AYUSH has taken up systematic studies on different possible solutions through multiple channels. As part of this effort, a proposal for a clinical study to assess the role of Vasa Ghana, Guduchi Ghana and Vasa-Guduchi Ghana in therapeutic management of symptoms in Covid-19 positive cases has recently been approved. This will be a “randomized, open label three armed” study, and will be conducted at the All India Institute of Ayurveda (AIIA), New Delhi, in collaboration with the IGIB unit of CSIR.
The detailed proposal with methodology including outcome measures, clinical and laboratory parameters, the logistics of the research has been prepared. The study will use a unique Case Report Forum (CRF), suitable for Ayush mode research. The CRF and study protocol has also been peer reviewed by experts from different domains including modern medicine and their suggestions have been incorporated. The study will be undertaken subject to the required approvals like that of the Institutional Ethics Committee (IEC).
The project would look into the following specific considerations:
1. The efficacy/action of mono-herbal formulations of whole extracts of Vasa and Guduchi respectively, and polyherbal formulation of Vasa-Guduchi whole extract on therapeutic management of SARS-CoV2 positive asymptomatic and/ or mild Covid-19 symptomatic cases. The impact of the said formulations on the speed of viral replication.
2. Whether the said mono-herbal and polyherbal formulations can alter the expression profiles of key bio markers associated with Covid-19 disease.
Vasa and Guduchi are time tested herbs in Indian healthcare traditions, used in a variety of disease conditions. The outcome of this study would therefore be of considerable interest to the entire Ayush Sector.

আয়ুশ
কোবিদ-১৯ লায়েংবদা বাসা(আধাতোদা বাসিকা) অমসুং গুরুচিগী কান্নবশিংগী মতাংদা অয়ুস মিনিস্ত্রিনা ক্লিনিকেল স্তদি পাংথোক্লগনি
25 SEP 2020 1:16PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯ লায়েংনবা পাম্বৈশিং অথুবদা পুথোকপগী দরকার ওইবা অদু য়েংদুনা, তোঙান তোঙানবা লম্বীশিংগী খুৎথাংদা তোঙান তোঙানবা পাম্বৈশিং পুথোক্নবা অয়ুস মিনিস্ত্রিনা মওং চুম্না থিজিনবা হৌরে। থবক অসিগী শরুক অমা ওইনা, কোবিদ-১৯ পোজিতিপ ওইরবশিংগী লাইওংশিং লায়েংনবা বাসা(আধাতোদা বাসিকা) অমসুং গুরুচিগী কান্নবশিংগী মতাংদা ক্লিনিকেল স্তদি পাংথোক্নবা পুখৎলকপা ৱাফম অমা হন্দক অয়াবা পীখ্রে। মসিনা “রেন্দমদা, ওপন লেবেল থ্রী আমর্দ” ওইনা থিজিনগনি অমসুং সি.এস.আই.আরগী য়ুনিৎ অমা ওইরিবা আই.জি.আই.বিগা লোয়ন্না ওল ইন্দিয়া ইন্সতিতুৎ ওফ অয়ুর্বেদা, নিউ দিল্লিদা পাংথোক্কনি।
ফংলকপা ফলশিং য়েংশিনবা, ক্লিনিকেল অমসুং লেবোরেতোরিগী পেরামিতরশিং অমসুং থিজিনবগী লোজিস্তিকশিংগী মতাংদা মেথোদোলোজি য়াওবা অকুপ্পা ৱাফমশিং থৌরাং তৌরে। থিজিনবা অসিদা অয়ুসকী থিজিনবা মওংগা চুনবা অখন্নবা কেস রিপোর্ত ফোরম(সি আর এফ) অমা শীজিন্নগনি। অনৌবা মতম অসিগী মেদিসিনগী অখঙ-অহৈশিং য়াওবা তোঙান তোঙানবা হিরমশিংগী অখঙ-অহৈশিংগী কাংবু অমনা সি.আর.এফ অমসুং স্তদি প্রোতোগোলশিং হন্না য়েংশিনখ্রে অমসুং মখোয়গী পাউতাকশিং লৌখ্রে। ইন্সতিতুসনেল ইথিক্স কম্মিতি (আই ই সি)গী দরকার ওইবা অয়াবশিং ফংলবা মতুংদা থিজিনবা অসি পাংথোক্কনি।
মখাগী অখন্নবা ৱাফমশিং অসি প্রোজেক অসিনা খন্নগনি:
১. বাসা অমসুং গুরুচিগী মোনো-হার্বেল মচলশিংগী কান্নবশিং অমসুং লাইওং উৎতবা সার্স-কোভ-২ পোজিতিপ অমসুং ময়াই ওইবা কোবিদ-১৯ লাইওং উৎপা কেসশিং লায়েংনবদা বাসা-গুরুচিগী পোলিহর্বেল মচলশিংগী কান্নবশিং। হায়রিবা মচলশিং অসিনা ভাইরস মশিং হেনগৎপদা পীবা চৈথেং।
২. কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা মরুওইবা বাইও মার্করশিংগী মশকশিং হায়রিবা মোনো-হর্বেল অমসুং পোলিহর্বেল মচলশিং অসিনা হোংহনবা ঙম্বরা।
বাসা অমসুং গুরুচি অসি ভারতকী মমাংঙৈগী অনা-লায়েংগী থবকশিংদা লায়না মখল কয়া লায়েংবদা শীজিন্নরক্লবা মশক খঙলবা পাম্বীশিংনি। মসিগী থিজিনবা অসিদগী ফংলবা অদু অয়ুস সেক্তরগী অফবা ওইগনি।