Prime Minister's Office
PM lauds farmers of India
27 SEP 2020 1:37PM by PIB Delhi
In his Mann ki Baat address, Prime Minister Shri Narendra Modi said that during the COVID crisis, the farmers of the country have shown tremendous resilience.
Prime Minister said that if the agriculture sector is strong, then the foundation of Atmanirbhar Bharat will remain strong. He noted that in the recent past, the sector has liberated from many restrictions and has tried to break free from many myths. He shared the example of Shri Kanwar Chauhan, a farmer from Haryana, who used to face great difficulties in marketing his fruits and vegetables outside the mandi, but in 2014, fruits and vegetables were excluded from the APMC Act, which greatly benefited him. He formed a Farmer Producer’s Organization and farmers in his village now cultivate sweet corn and baby corn and supply produce directly to Azadpur Mandi in Delhi, to big retail chains and Five Star Hotels, which has substantially boosted their income. Prime Minister underlined that these farmers have the power to sell their fruits and vegetables, anywhere and to anyone, which is the foundation of their progress, and now the same has been imparted to farmers all over the country, for the entire spectrum of their produce.
Prime Minister also cited the benefits accruing to farmers due to exclusion of fruits and vegetables from APMC purview by sharing the example of Sri Swami Samarth Farm Producer Company Limited - a Farmer Producer’s Organization in Maharashtra. He noted that farmers in Pune and Mumbai are running weekly markets themselves and selling directly without middlemen. He also talked about Tamil Nadu Banana farmer produce company, a collective of farmers, which purchased hundreds of metric tons of vegetables, fruits and bananas from nearby villages during the lockdown, and supplied a vegetable combo kit to Chennai. He mentioned the ‘Irada Farmer Producer’ group from Lucknow who, during the lockdown, procured fruits and vegetables directly from the cultivators' fields, and sold directly in the markets of Lucknow, free from the middlemen.
Prime Minister noted that through innovations and application of new techniques, agriculture will progress further. He cited the example of Ismail Bhai, a farmer from Gujarat, who took up farming despite being discouraged by his family. He cultivated potatoes using drip irrigation technology - the high quality potatoes are now his hallmark, which he sells directly to large companies without middlemen, and earns huge profits. Prime Minister also shared the story of Ms. Bijay Shanti from Manipur who launched a start-up to develop thread from the Lotus stem, and noted that her efforts and innovations have opened new avenues in the fields of lotus farming and textile.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଶଂସା
27 SEP 2020 1:37PM by PIB Bhubaneswar
ନିଜର ମନ୍ କୀ ବାତ୍ ଉଦବୋଧନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କୋଭିଡ-19 ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଦେଶର କୃଷକମାନେ ଅସାଧାରଣ ସହନଶୀଳତାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ସୁଦୃଢ଼ ରହିବ ତା’ହେଲେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ସୁଦୃଢ଼ ହେବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ନିକଟ ଅତୀତରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ବହୁ କଟକଣାରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଅନେକ ଭ୍ରାନ୍ତ ଧାରଣାରୁ ବାହାରିବା ଲାଗି ଚେଷ୍ଟା କରିଛି। ସେ ହରିୟାଣାର ଜଣେ କୃଷକ ଶ୍ରୀ କନୱର ଚୌହାନଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ଯିଏକି ନିଜର ଉତ୍ପାଦିତ ଫଳ ଓ ପରିବାକୁ ମଣ୍ଡି ବାହାରେ ବିକ୍ରି କରିବା ଲାଗି ନାନା ଅସୁବିଧା ଭୋଗୁଥିଲେ। ମାତ୍ର 2014ରେ ଫଳ ଓ ପନପରିବାକୁ ଏପିଏମସି ଆଇନରୁ ବାଦ ଦିଆଯିବା ପରେ ସେ ବିଶେଷ ଲାଭବାନ ହୋଇଥିଲେ। ସେ ଏକ କୃଷି ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି। ଏବେ ସେ ଓ ତାଙ୍କ ଗ୍ରାମର କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ମକା ଓ ମିଠାମକା ସିଧାସଳଖ ଦିଲ୍ଲୀର ଆଜାଦପୁର ମଣ୍ଡିକୁ ଯୋଗାଣ କରୁଛନ୍ତି। ସେଠାରକୁ ବଡ଼ ରିଟେଲ ବ୍ୟବସାୟୀ ଓ ପଞ୍ଚତାରକା ହୋଟେଲ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ କ୍ରୟ କରିବା ଫଳରେ ସେମାନେ ବହୁ ପରିମାଣରେ ଲାଭ ପାଇପାରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କୃଷକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଏବଂ ଯାହାକୁ ଚାହିଁବେ ସେମାନଙ୍କର ପରିବା ଓ ଫଳ ବିକ୍ରି କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି। ଏହା ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଗତୀର ଅଧାର ସାଜିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି କ୍ଷମତା ସାରା ଦେଶର ସମସ୍ତ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ସମସ୍ତ କୃଷି ଉତ୍ପାଦର ବିକ୍ରି ଲାଗି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କୃଷି ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ ଶ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀ ସମର୍ଥ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ କମ୍ପାନୀ ଲିଃର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏପିଏମସିର ପରିଧିରୁ ଫଳ ଓ ପନିପରିବାଗୁଡ଼ିକୁ ବାଦ ଦିଆଯିବ କାରଣରୁ କୃଷକମାନେ ପାଉଥିବା ଲାଭ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୁଣେ ଓ ମୁମ୍ବାଇରେ କୃଷକ ନିଜେ ସାପ୍ତାହିକ ବଜାର ଚଳାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଦଲାଲଙ୍କ ବିନା ନିଜ ଉତ୍ପାଦ ସିଧାସଳଖ ବିକ୍ରି କରିପାରୁଛନ୍ତି। ସେ କୃଷକମାନଙ୍କର ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ-ତାମିଲନାଡ଼ୁ ବନାନା ଫାର୍ମର ପ୍ରଡ୍ୟୁସ କମ୍ପାନୀ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହି କମ୍ପାନୀ ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ନିକଟସ୍ଥ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରୁ ଶତାଧିକ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ପରିବା, ଫଳ ଏବଂ କଦଳୀ କିଣିଥିଲା ଏବଂ ଚେନ୍ନାଇରେ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ପରିବା କମ୍ବୋ କିଟ ଆକାରରେ ବିକ୍ରି କରିଥିଲା। ସେ ଲକ୍ଷ୍ନୌର ‘ଇରାଦା ଫାର୍ମର ପ୍ରଡ୍ୟୁସର’ ଗ୍ରୁପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହି ସଂଗଠନ ଲକଡାଉନ ସମୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କ କ୍ଷେତରୁ ସିଧାସଳଖ ଫଳ ଓ ପନିପରିବା କିଣିଥିଲା ଓ ଦଲାଲଙ୍କ ଠାରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇ ସିଧାସଳଖ ଲକ୍ଷ୍ନୌର ବଜାରରେ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ବିକ୍ରି କରିଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନବୋନ୍ମେଷ ଓ ନୂଆ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଅନୁପ୍ରୟୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ହେବ। ସେ ଗୁଜରାଟର ଜଣେ କୃଷକ ଇସମାଇଲ ଭାଇଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ଯିଏକି ନିଜ ପରିବାର ଠାରୁ ସମର୍ଥନ ନମିଳିଲେ ମଧ୍ୟ ଚାଷ କରିଥିଲେ। ସେ ଡ୍ରିପ ଜଳସେଚନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଉପଯୋଗ କରି ଆଳୁ ଚାଷ କରିଥିଲେ। ଉଚ୍ଚଗୁଣବତ୍ତା ବିଶିଷ୍ଟ ଆଳୁ ତାଙ୍କର ପରିଚୟ ପାଲଟିଗଲା। ଯାହାକୁ ସେ ଦଲାଲାଙ୍କ ବିନା ବଡ଼ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ସିଧାସଳଖ ବିକ୍ରି କରି ଲାଭ ପାଇପାରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଣିପୁରରର ସୁଶ୍ରୀ ବିଜୟ ଶାନ୍ତିଙ୍କ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ପଦ୍ମ ନାଡ଼ରୁ ସୂତା ବିକଶିତ କରିବା ଲାଗି ଏକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଓ ନବୋନ୍ମେଷ କାରଣରୁ ପଦ୍ମ ଚାଷ ଏବଂ କପଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ଅବସର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି।