Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh Vardhan and Shri Santosh Kumar Gangwar release booklet on ‘COVID-19- Safe Workplace Guidelines for Industry’
29 SEP 2020 5:37PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare, Science & Technology and Earth Sciences and Shri Santosh Kumar Gangwar, Union Minister of State (Independent Charge), Labour & Employment released a booklet on ‘COVID-19- Safe Workplace Guidelines for Industry’ through virtual platform today, in the presence of Dr. V. K. Paul, Member (Health), NITI Ayog.
Expressing his happiness at the release of COVID-19- Safe Workplace Guidelines for Industry, Dr. Harsh Vardhan said, “These guidelines are commendable and timely. This will help in welfare of the industrial workers. The guidelines act as a comprehensive planning guidance for employers and workers to use it to help identify risk levels of Covid-19 at individual workplace settings in their premises and to determine appropriate control measures”. These guidelines consolidate all important measures into a ready reckoner of action points to make the workplace safe based on the bulwark of infection control measures like respiratory hygiene, frequent hand washing, social distancing and frequent sanitization of the workplace.
The Health Minister further said, “Government of India under the leadership of Honourable Prime Minister is committed to the welfare of the workers. As the country is moving towards the unlocking of economic activities, it is important that the guidelines are followed within the industry premises. Scientific prevention, precaution and positive attitude will help us in our fight against COVID. These guideline will provide the guidance for the assessment, categorization and mitigation of risk related to varied work related exposures to Covid-19 and contingency plan.”
On India’s fight against COVID-19, Dr. Harsh Vardhan said, “In all the parameters of COVID, India is faring better than many developed countries. The continuously rising Recovery Rate and progressively falling Case Fatality Rate have proven the success of the COVID-19 containment strategy followed by all States and UTs. This is a result of combined efforts of all the organisations and citizens of country.” He also lauded ESIC hospitals which are playing an important role in providing services to the COVID patients.
Dr Harsh Vardhan also urged people to follow COVID appropriate behaviour. He reiterated that till the time, a vaccine is available to fight the infectious disease, our social vaccine in the form of mask/face cover, hand washing and maintaining physical distancing need to be adhered to.
Shri Santosh Kumar Gangwar said, “These guidelines for safety of industrial workers will encourage people. It is important to prepare ourselves mentally for the present situation and spread awareness about the COVID appropriate behaviour.”
Dr Paul added that the guidelines will act as a beacon of light for the safety of industrial workers. There should be wider dissemination of the guidelines to the target group for COVID safe behaviour.
Shri Heeralal Samariya, Secretary, Labour & Employment, Smt. Anuradha Prasad, Director General, ESIC, Dr. Sunil Kumar, Director General of Health Services, Ms Arti Ahuja, Additional Secretary, MoHFW and other senior officials were also present.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দাঃ হর্শ বর্ধন অমসুং শ্রী সান্তোশ কুমার গাংৱারনা “ইন্দস্ত্রীশিংগী থবক তৌফমদা কোবিদ-১৯দগী তেক্ত কায়দনা লৈনবা কাঙলোন” কৌবা চেফোঙ অমা পুথোকখ্রে
29 SEP 2020 5:37PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী অমসুং আর্থ সাইন্সেসকী কেন্দ্র মন্ত্রী দাঃ হর্শ বর্ধন অমসুং রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), লেবর অমসুং ইমপ্লোয়মেন্তকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী সান্তোশ কুমার গাংৱারনা নিতি আয়োগকী মেম্বর (হেল্থ) দাঃ ভি.কে. পাউলগী মমাংদা বর্চুএলগী খুত্থাংদা “ইন্দস্ত্রীশিংগী থবক তৌফমদা কোবিদ-১৯দগী তেক্ত কায়দনা লৈনবা কাঙলোন” কৌবা চেফোঙ অমা ফোঙখ্রে।
চেফোঙ অসিবু ফোঙবদা হরাওবা ফোঙদোক্লদুনা দাঃ হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “মসিগী কাঙলোনশিং অসি য়াম্না থাগৎনিংঙাইনি অমসুং মতম য়াম্না চাবা ওই। মসিনা ইন্দস্ত্রীগী থৌমীশিংগী য়াইফবদা তেংবাংগনি। মসিগী কাঙলোনশিং অসিনা থৌমীশিং অমসুং থবক পীবা মীওইশিংদা মশাগী থবক তৌফমশিংদা কোবিদ-১৯গী খুদোংথীবগী চাং খঙদোকপা অমসুং মসিগী মতুং ইন্না চেকশিন থৌরাং লৌখৎপদা তেংবাংগনি”। মসিগী কাঙলোনশিং অসিনা নিংশা হোনবগী হাইজিন, খুৎ তোয়না হাম্বা, সোসিএল দিস্তেন্সিং তৌবা অমসুং থবক তৌফমশিংবু তোয়না সেনিতাইজেসন তৌদুনা লায়না অসিবু থেংনবগী থৌওংদা য়ুম্ফম ওইদুনা থবক তৌফমশিং অসিবু তেক্ত কায়দনা লৈহন্নবা পাঙথোকপা য়াবা মরু ওইবা থবকশিংগী মরমদা পল্লি।
হকশেল মন্ত্রীনা মখা তানা অসুম্না হায়খি, “ভারত সরকারনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা থৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা থবক তৌনবা খোঙফম চেৎনা লৈরি। লৈবাক অসিনা শেন্মিৎলোনগী থবকশিং অমুক্কা হন্না হৌদোক্নবা হোৎনরিবা অসিদা মসিগী কাঙলোনশিং অসিগী ইন্দস্ত্রীগী মনুংদা ইনবা অসি য়াম্না তঙাই ফদবনি। সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা ঙাকথোকপা, চেকশিনবা অমসুং ৱাখল চুম্না লৈবা অসিনা ঐখোয়না কোবিদকা লান্থেংনবদা তেংবাংগনি। মসিগী কাঙলোনশিং অসিনা কোবিদ-১৯ নারকপা য়াবা তোঙান তোঙানবা থবকশিংগা মরী লৈনবা খুদোংথিবা কয়া অমগী ফিভম য়েংশিনবা, থাক-খায়বা অমসুং হন্থহনবদা তেংবাংদুনা মসিদগী ঙাকথোক্নবা থৌরাং য়াৎপা ঙমহনগনি”।
ভারতনা কোবিদ-১৯গা লেন্থেংনরিবা অসিদা দাঃ হর্শ বর্ধন্না অসুম্না হায়খি, “কোবিদকা মরী লৈনবা হীরম খুদিংদা ভারতনা অতোপ্পা চাউখৎপা লৈবাকশিংদগী হেন্না নীংথিজনা থেংনরি। নাবা ফবগী চাং লেপ্তনা হেনগৎলকপা অমসুং মী শিবগী চাং লেপ্তনা হন্থরক্লিবা অসিনা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংনা ইন্দনা চৎলিবা কোবিদ-১৯ লাকশিনবগী থৌওংশিং অসি মাই পাক্লে হায়বা তাক্লি। মসিগী মহৈ অসি লৈবাক অসিগী মীয়াম অমসুং লুপশিংনা পুন্না হোৎনমিন্নরিবা অসিনা ফংহনবনি”। মহাক্না কোবিদকী অনাবশিংদা তেংবাংবগী মরু ওইবা থৌদাং লৌরিবা ই.এস.আই.সি.গী হোস্পিতালশিংসু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
দাঃ হর্শ বর্ধন্না মীয়ামদা কোবিদকা চান্নবা থৌওংশিং ইনবীয়ু হায়খি। লায়চৎ অসি থেংনবা ঙম্নবা বেক্সিন অমস পুথোরক্ত্রিবা ফাওবদি মাস্ক/ফেস কবর উপ্পা, খুত-হাম্বা অমসুং ফিজিকেল দিস্তেন্সিংগী কাঙলুনবা ইনবগী মওং ওইরিবা ঐখোয়গী খুন্নাইগী বেক্সিন অসিবু ইন্দুনা চৎনবা অমুক্কা হন্না ৱাফম কয়া ফোঙদোকখি।
শ্রী সান্তোশ কুমার গাংৱারনা হায়খি, “মসিগী ইন্দস্ত্রীগী থৌমীশিংবু তেক্ত কায়দনা থম্নবা কাঙলোনশিং অসিনা মীয়ামগী পুক্নিং থৌগৎকনি। হৌজিক থেংনরিবা ইরাং অসিগী মতাংদা ৱাখলবু নীংথিনা শেম-শাদুনা লৈবা অমসুং কোবিদকা চান্নবা থৌওংশিং ইন্দুনা চৎপা হায়বসি য়াম্না মরু ওইবনি”।
দাঃ পাউলনা হায়খিবদা মসিগী কাঙলোন অসিনা ইন্দস্ত্রীগী থৌমীশিংগী তেক্ত কায়দবগী মতাংদা লমজিং মৈরা ওইগনি হায়খি। কোবিদকা চান্নবা থৌওং ইলহন্নবা পান্দম থম্লিবা মীওইশিংদা মসিগী কাঙলোনশিং অসি পাক-শন্না য়ৌহনগদবনি হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
লেবর অমসুং ইমপ্লোয়মেন্তকী সেক্রেতরী শ্রী হীরালাল সমারিয়া; ই.এস.আই.সি.গী দাইরেক্তর জেনেরেল শ্রীমতি অনুরধা প্রসাদ; হেল্থ সর্বিসকী দাইরেক্তর জেনেরেল দাঃ সুনিল কুমার অমসুং এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.গী এদিস্নেল সেক্রেতরী মিস আর্তি অহুজাসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।