Vice President's Secretariat
Vice President advises to follow the concept of “Dincharya” and “Ritucharya to maintain a healthy lifestyle
Calls upon people to adapt to the new normal amid pandemic and take maximum precautions
We have to make good quality healthcare accessible and affordable, says Vice President
Urges the private sector to set up modern healthcare facilities in rural areas through PPP model
Vice President condemns the instances of stigma and discrimination against frontline warriors and COVID-19 patients
Inaugurates the 14th edition of FICCI HEAL
29 SEP 2020 6:31PM by PIB Delhi
The Vice President, Shri M Venkaiah Naidu today emphasised the importance of a healthy body and healthy mind saying “we have to follow the concepts of “Dinacharya” - daily regimes and “Ritucharya” - seasonal regimes to maintain a healthy life.
Inaugurating through a video conference the 14th Edition of FICCI HEAL on the theme “Post COVID Healthcare World--The New Beginning”, the Vice President said the pandemic has taught us the overriding importance of staying healthy, both physically and mentally, the Vice President said and added that fitness coupled with balanced diet was essential to stave off illnesses.
Pointing out that sedentary lifestyle was one of the main culprits behind the growing incidence of non-communicable diseases in the country, he urged people to make any form of physical activity like spot jogging/running/brisk walking/ aerobics and stretching part of their daily routine to remain fit.
He also called upon the doctors and media to create awareness and educate people to stay healthy and fit.
Shri Naidu said Yoga and meditation should become part of daily timetable along with sports in schools and colleges once normalcy returns.
Referring to the event’s theme which talked of new beginning in post-COVID Healthcare World, the Vice President said the new beginning should also be about going back to old habits. “Our ancestors have prescribed us nutrition rich food. We should avoid fast-food and mindless eating”, he added.
Calling upon people to adapt to the culture of the new normal and take all the prescribed precautions seriously to fight COVID-19 pandemic, he said that it was highly critical for the people to act responsibly and support the multifarious efforts of the government and health professionals to break the transmission of the dreaded virus. “We simply cannot allow complacency to set in and lower our guard,” he added.
Maintaining that the nation can not remain in lockdown forever, he referred to the Prime Minister’s statement that life is important but livelihood is also equally important.
Expressing the hope that there would be good news on the vaccine front in the near future, Shri Naidu urged people to wear masks, maintain social distancing and frequently wash hands.
Condemning the instances of stigma and discrimination against frontline warriors and COVID-19 patients, the Vice President said such behaviour was unacceptable and must be nipped in the bud. “It is important that we do not discriminate against anyone who is COVID positive or anyone who has come in contact with a COVID patient. We have to promote empathetic attitude and positive messaging around COVID-19,” he added.
Speaking on the universal psychosocial impact caused by the pandemic, he said, “The psychosocial aspects of older people, their caregivers, psychiatric patients and marginalised communities need special attention.”
Stressing the need to collectively move ahead with renewed determination to defeat the virus, Shri Naidu said “Not only do we need to find ways to eliminate the virus, but we must also have to be prepared to meet post-COVID challenges and be well-equipped to face any future pandemics”.
Stating that in future people would invariably compare the life before, during and after the corona, he stressed the need to prepare the public to face any such challenge in future.
The Vice President called for making good quality healthcare accessible and affordable for all. He urged the private sector to come forward and expand its footprint through Public-Private Partnership and set up modern healthcare facilities in the rural areas, particularly in the remote and inaccessible places.
He said there was a need to capitalize on the core competence of each stakeholder in our country. “We must draw on the best from the world to strengthen our healthcare delivery system”, he added.
He urged the private sector to take full advantage of Atmanirbhar Abhiyan in order to give a fillip to the manufacturing of various medical devices, including hi-tech and advanced equipment.
The Vice President acknowledged the role of FICCI members in supporting the government in the fight against pandemic and for sharing best practices and solutions to combat it. He also expressed happiness on the development telemedicine platform ‘SWASTH’ for consulting doctors on COVID treatment.
The Vice President also released FICCI BCG report titled, “Leapfrogging to a Digital healthcare System: Reimagining Healthcare for every Indian”.
Dr Sangita Reddy, President, FICCI, Dr Alok Roy, Chairman, FICCI Health Services Committee, Dr Harsh Mahajan, Co-Chair, FICCI Health Services Committee and others were present.
Following is the full text of the speech –
“Dear sisters and brothers,
At the outset, let me compliment the FICCI for holding this timely event on the theme—‘Post Covid Healthcare-- The New Beginning’.
Today, the world is in the grip of an unprecedented pandemic with the healthcare infrastructure stretched to its limits in most countries. At this juncture, the immediate concern of all governments and health authorities is to contain the spread of the contagious virus, save lives and support efforts for vaccine development. Let us hope that there will be good news on the vaccine front in the near future.
The pandemic has caused massive adverse impact on the healthcare systems and the economies of the nations. With the disease being highly contagious and no cure till now, social distancing, wearing masks, frequent washing of hands and lockdowns have become inevitable to prevent its spread. Undoubtedly, all sections of the society had to face significant hardship in view of the disruption to their normal routine.
But, we all need to collectively move ahead with renewed determination to defeat the virus. Not only do we need to find ways to eliminate the virus, but we also have to be prepared to meet post-Covid challenges and be well-equipped to face any future pandemics.
Dear sisters and Brothers
It is highly critical for the people to act responsibly and support the multifarious efforts of the government and health professionals to break the transmission of the dreaded virus. They must adapt to the culture of new normal and take all the prescribed precautions seriously.
From the initial lockdown to gradual easing of various restrictions, the government took several measures to prevent the spread of infection and mitigate the hardship caused to the people. The gradual and phased reopening is helping the individuals, communities and systems to cope with the pandemic and simultaneously help revive the economy.
However, we all must continue to be vigilant till normalcy returns. We simply cannot allow complacency to set in and lower our guard.
Steps were taken by the government to create additional health infrastructure, enhance human resource and indigenous production of critical medical consumables and devices such as PPEs, N-95 masks and ventilators. I am glad that DRDO and some of the private industries rose to the occasion in meeting the requirement.
For appropriate management of COVID-19 cases, Government of India has advised State governments to setup a three-tier arrangement of health facilities exclusively for COVID.
Dear sisters and brothers,
We have to bear in mind that COVID-19, unfortunately, has also caused universal psychosocial impact and led to depression and psychiatric conditions among some people. The psychosocial aspects of older people, their caregivers, psychiatric patients and marginalized communities need special attention.
There have been deplorable instances of stigma and discrimination against frontline warriors and COVID-19 patients. Such behaviour is totally unacceptable and must be nipped in the bud.
It is important that we do not discriminate against anyone who is COVID positive or anyone who has come in contact with a COVID patient. We have to promote empathetic attitude and positive messaging around COVID-19.
I would like to specially compliment healthcare workers across the continuum- from practitioners, doctors under training, nurses to senior health experts and support staff- for their selfless service and devotion in combating the spread of the virus and saving lives.
I am happy to know that FICCI members have not only been sharing best practices and solutions to combat the pandemic but have been supporting the government in a number of ways including augmenting healthcare facilities.
I would also like to acknowledge the role of many private hospitals for offering their facilities, manpower and equipment in the treatment of COVID and non-COVID patients at this crucial hour.
Dear sisters and brothers,
The current pandemic while creating new challenges has also created opportunities to transform our healthcare delivery system. These include newer care delivery models with greater focus on preventive and primary care, use of advanced technologies, rise of point of care and home-based care, structural changes in healthcare facilities for preparedness of infectious diseases, boost to indigenous manufacturing as well as R&D in products and treatment for better health outcomes.
We have to make good quality healthcare accessible and affordable. We must capitalize on the core competence of each stakeholder in our country. We must draw on the best from the world to strengthen our healthcare delivery system.
I would like the private sector to come forward and expand its footprint through Public-Private Partnership and set up modern healthcare facilities in the rural areas, particularly in the remote and inaccessible places.
Private players have added to the capacity and capability of the health care sector in the country. I am sure they would continue to play a vital role in augmenting the infrastructure and skills.
There have to be collaborative efforts from the industry as well as the civil society organizations in supporting the government’s initiatives.
The world’s largest Universal Health Coverage program- the Ayushman Bharat- Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY), is now being expanded to the ‘missing middle’ population of the country. This would ensure that a much larger section of the uncovered population- comprising informal sector workers, self-employed, professionals, employees in MSMEs and others-- are provided health coverage.
The COVID pandemic has highlighted the need for India to become self-reliant in this sector. With the expansion of healthcare infrastructure through public and private hospitals, the demand for pharmaceutical products, medical devices and equipment, including instruments, consumables and disposables, will increase in the coming years.
I urge the private sector to take full advantage of Atmanirbhar Abhiyan and give a fillip to manufacturing of various medical devices, including hi-tech and advanced equipment.
Dear Sisters and brothers,
At the risk of repetition, I would like to stress upon the most important lesson which pandemic taught. This pandemic has taught us the overriding importance of staying healthy, both physically and mentally. Fitness coupled with balanced diet is essential to stave off illnesses. Remaining healthy is the need of the hour. This would enable us to keep diseases at bay while discharging our duties effectively.
We all are very well aware that sedentary lifestyle is one of the main culprits behind the growing incidence of non-communicable diseases in the country. Any form of physical activity like spot jogging/running/brisk walking/ aerobics and stretching can become part of our daily routine to remain fit.
In fact, I suggest Yoga and meditation should become part of daily timetable along with sports in schools and colleges once normalcy returns.
Apart from having a fitness routine, it is essential to have a healthy and balanced diet. Rapid urbanization and modern lifestyle have drastically altered the eating habits of the people. It is high time to take control and mend our dietary habits. We should not eat for palate alone. Let’s remember that we are what we eat and food is for nourishment. Let us replace mindless eating with having nutritious and protein-rich food. A silver lining of this pandemic is the fact that more and more people are resorting to freshly cooked home-made organic food.
We have to follow the concepts of “Dinacharya” - daily regimes and “Ritucharya” - seasonal regimes to maintain healthy life.
We all know Health is Wealth. Investing time and energy on a daily basis for fitness will surely enable us to reap its benefits. This helps us to enjoy and savor finer aspects of life for a long, long time. Therefore, I once again urge everyone to give priority to health and adopt a fitness routine.
Dear sisters and brothers,
I commend the efforts made by our industry members in the wake of the pandemic. I once again urge all of you to join hands with the government to come up with successful and viable PPP models in the health sector.
I am also glad that various stakeholders in the private sector, including FICCI, have converged to develop a telemedicine platform called SWASTH for consulting doctors on COVID treatment.
We need to scale up and propagate such projects and expand healthcare facilities across the country to reach the unreached and achieve our vision of ‘Healthcare for All’.
I am happy that FICCI, through the HEAL platform, is extending the right stimulus to the industry through exchange of innovative ideas for best practices. I am sure that these interactions would help us to deal with the current crisis more effectively and lead to new solutions for providing affordable, accessible, quality healthcare in the country.
Jai Hind!

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
হকচাং ফবা পুন্সি মহিং অমা লৈনবা “দিনচার্য়া” অমসুং “রিতুচার্য়া”গী ৱাখল্লোল ইন্নবা উপ-রাস্ত্রপতিনা পাউতাক পীখ্রে
লাইচৎ মনুংদা অনৌবা চৎনবীশিং ইন্নবা অমসুং চেকশিন-থৌরাংশিং লৌখৎনবা মীয়ামদা খঙহনখি
উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি ঐখোয়না মগুন লৈবা লাইনা ফংবা অমসুং মমল হোংবা অনা-লায়েংগী খুদোংচাবা ফংহনগদবনি
পি.পি.পি মোদেলগী মখাদা খুঙ্গংশিংদা অনৌবা মতমগী অনা-লায়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা লনাই কাংবুদা তকশিনখি
কোবিদ-১৯ অনাবশিং অমসুং মাংজিল থাদুনা থবক তৌরিবা লান্মীশিংদা হন্থনা য়েংবগী থৌদোকশিং উপ-রাস্ত্রপতিনা য়ানিংদবা ফোঙদোকখি
এফ.আই.সি.সি.আই হিলগী ১৪সুবা ইদিসন হাংদোকখি
29 SEP 2020 6:31PM by PIB Imphal
অফবা হকচাং অমসুং অফবা পুক্নিং-ৱাখলগী মরুওইবগী মতাংদা ঙসি উপ-রাস্ত্রপতি এম.বেনিকাইয়া নাইদুনা হায়খি ঐখোয়না হকচাং ফবা পুন্সি মহিং অমা লৈনবা “দিনচার্য়া” অমসুং “রিতুচার্য়া”গী ৱাখল্লোল ইনগদবনি।
“কোবিদ মতুংদা মালেমগী অনা-লায়েং-নৌনা হৌদোকপা” হায়বা পান্দম অসিদা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা এফ.আই.সি.সি.আই হিলগী ১৪সুবা ইদিসন হৌদোকপা থৌরমদা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি লাইচৎ অসিনা ঐখোয়দা হকচাং ফনা অমসুং পুক্নিং-ৱাখল ফনা লৈবগী মরুওইবা অদু তম্বীরে অমসুং লায়নাদগী ঙাকথোক্নবা মচি ওইবা চীঞ্জাক চাদুনা হকচাং ফনা থমগদবনি।
মহাক্না হায়খি থবক-ইনখাং নোমদবা পুন্সি মহিং অসিনা লৈবাক অসিদা লৌনগন্দবা লায়নাশিং হেনগৎলকপগী মরুওইবা মরমনি। মীয়াম্না নুমিৎ খুদিংগী শাজেল শান্নদুনা হকচাং ফনা থমগদবনি। হকচাং ফনা লৈনবা দোক্তরশিং অমসুং মেদিয়ানা মীয়াম ৱাখল তাহনগদবনি।
শ্রী নাইদুনা হায়খি স্কুলশিং অমসুং কোলেজশিং হান্নগী ফিবমদা হল্লকপা মতমদা শান্নবশিংগা লোয়ন্না য়োগা অমসুং ধ্যান তৌবা নোংমগী পাংথোক্কদবা থবকশিংগী শরুক অমা ওইহনগদবনি। অনৌবা থবকশিং পায়খৎপা হৌবা অসিনা অরিবা চৎনবীশিং থাদোকপা ওইগদবনি। ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা ঐখোয়দা মচি ওইবা চীঞ্জাকশিং তাক্লমখি। ঐখোয়না ফাস্ত-ফুদ অমসুং পংচা-চাবা চাবা থাদোক্কদবনি।
মহাক্না হায়খি মীয়াম্না দাইত্ব লৈনা থবক তৌগদবনি অমসুং লাইচৎ শন্দোরকপা থিংনবা সরকার অমসুং হকশেলগী মীওইশিংনা পায়খৎলিবা থবকশিং শৌগৎকদবনি। ঐখোয়না কোমথোকপা তৌরোইদবনি। লৈবাক অসিনা মতম চুপ্পা লোকদাউনদা লৈবা য়ারোই। পুন্সি অসি য়াম্না মরুওই অদুবু মসিগা চপ মান্ননা হিংনবা লম্বী অসিসু মরুওই হায়না ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোক্লি।
শ্রী নাইদুনা হায়খি অথুবা মতমদা তিকাগী নুংঙাইবা পাউ তারগনি। মীয়াম্না মাক্স উপকদবনি,থাপ্না লৈগদবনি অমসুং তোইনা খুৎ হামগদবনি।
কোবিদ-১৯ অনাবশিং অমসুং মাংজিল থাদুনা থবক তৌরিবা লান্মীশিংদা হন্থনা য়েংবগী থৌদোকশিং য়ানিংদবা ফোঙদোক্লদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি অসিগুম্বা থৌওংশিং য়ারোইদবনি অমসুং ফগৎলক্লিবশিং মাঙহনবনি। কোবিদ পোজিতিপ ওইবা নৎত্রগা কোবিদ অনাবা অমগা শম্নরুবশিং ঐখোয়না মীরাইরোইদবনি। ঐখোয়না মীনুংশি উৎকদবনি অমসুং কোবিদ-১৯গী মতাংদা অফবা পাউজেল শন্দোক্কদবনি।
লাইচৎ অসিনা মালেমগী ওইনা পুক্নিং-ৱাখলদা পীরিবা চৈথেংগী মতাংদা মহাক্না হায়খি অহলশিং, মখোয়গী সেবা তৌরিবশিং, ৱাখলগী লায়না লৈবা অনাবশিং অমসুং তোল্লবা মীওইশিংগী পুক্নিং-ৱাখল ফনা লৈনবা অখন্নবা মিৎয়েং চঙগদবনি। ঐখোয়না ভাইরস অসি মুৎথৎনবা লম্বীশিং থিবা খক নত্তনা, ঐখোয়না কোবিদ মতুংগী অৱাবশিং অমসুং তুংদা লাক্কদবা লাইচৎশিং থেংন্নবা থৌরাং তৌগদবনি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি তুংদা অসিগুম্বা শিংনবা অমা লাকপা মতমদা থেংন্নবা মীয়াম্না থৌরাং তৌবা দরকার ওই। মী খুদিংমক্তা অফবা মগুন লৈবা অমসুং মমল হোংবা অনা-লায়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহনগদবনি। পি.পি.পি মোদেলগী মখাদা খুঙ্গংশিংদা অনৌবা মতমগী অনা-লায়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা লনাই কাংবুনা মাংজিল থানা থবক তৌগদবনি।
মহাক্না হায়খি ঐখোয়গী অনা-লায়েংগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী ফবশিং লৌশিনগদবনি। অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজি অমসুং অফবা খুৎলায়শিং য়াওনা মেদিকেলগী খুৎলায়শিং শাবগী লমদা লৈরিবা অৱাৎশিং অসি মেনশিন্নবা লনাই কম্পেনিশিংনা অত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী খুদোংচাবশিং লৌগদবনি।
লাইচৎ লাকশিন্নবা সরকারগী থবকশিং মতেং পাংবদা এফ.আই.সি.সি মেম্বরশিংনা লৌরিবা থৌদাংশিং উপ-রাস্ত্রপতিনা থাগৎখি। কোবিদ লায়েংবগী মতাংদা দোক্তর ৱারি শান্নবা ‘শ্বাস্থ’ তেলিমেদিসন প্লেতফোর্ম পুথোকপদা মহাক্না হরাওবা ফোঙদোকখি।
থৌরম অদুদা উপ-রাস্ত্রপতিনা এফ.আই.সি.সি বি.সি.জি রিপোর্ত “লিপফ্রোগগিং তু এ দিজিতেল হেল্থকিয়ার সিস্তেম: রিইমেজিনিং হেল্থকিয়ার ফোর ইভরি ইন্দিয়ান” ফোঙখি।
থৌরম অদুদা এফ.আই.সি.সি.আইগী প্রসিদেন্ত, দোক্তর সঙ্গিতা রেদ্দি, এফ.আই.সি.সি.আই হেল্থ সর্বিসেস কমিতিগী চিয়রমেন, দোক্তর অলোক রোই, এফ.আই.সি.সি.আই হেল্থ সর্বিসেস কমিতিগী কো-চিয়র দোক্তর হর্স মহাজন অমসুং অতোপ্পশিং শরুক য়াখি।
মখাগী অসি মপুংফাবা ৱারোলনি-
নুংশিরবা ইচলশিং অমসুং ইনাওশিং,
‘কোবিদ মতুংগী অনা-লায়েং-অনৌবা তাঙ্ক অমা হৌবা’ হায়বা পান্দম অসিদা মতাং চারবা থৌরম অসি পাংথোকপগীদমক ঐনা এফ.আই.সি.আই থাগৎলি।
মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা লাইচৎ অসিনা লৈবাক অয়াম্বদা অনা-লায়েংগী থবকশিংদা খুদোংচাদবশিং মায়োক্নরে। মসিগী তানফম অসিদা, সরকারশিং অমসুং হকশেলগী মরী লৈনবশিংনা ভাইরস শন্দোকপা লাকশিন্নবা, পুন্সি কয়া কন্নবা অমসুং তিকা পুথোক্নবা হোৎনরি। ইকুই কুইদনা তিকা পুথোরকপগী নুংঙাইবা পাউ তাগনি হায়বগী থাজবা ঐখোয় থমসি।
লাইচৎ অসিদা লৈবাক কয়াগী অনা-লায়েংগী থবকশিং অমসুং শেন-থুমদা অচৌবা চৈথেং পীরে। লায়না অসি য়াম্না লৌনগনবা অমসুং হৌজিক লায়েংবা ঙমদ্রিবা মরম্না মসি শন্দোকপা থিংনবা মীয়াম থাপ্না লৈবা, মাক্স উপ্পা, তোইনা খুৎহাম্বা অমসুং লোকদাউনশিং অসি তঙাইফদবা ওইরে। মখোয়গী মহৌশাগী পুন্সিদা অকাইবা পীরকপদগী খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক অৱাবা মায়োক্নরে।
অদুবু ভাইরস অসি মাইথিবা পীনবা ঐখোয় পুন্নবা ওইনা মাংলোমদা চঙশিনবা দরকার ওইরে। ঐখোয়না ভাইরস অসি মুৎথৎনবা লম্বীশিং থিবা খক নত্তনা, ঐখোয়না কোবিদ মতুংগী অৱাবশিং অমসুং তুংদা লাক্কদবা লাইচৎশিং থেংন্নবা থৌরাং তৌগদবনি।
নুংশিরবা ইচলশিং অমসুং ইনাওশিং,
মীয়াম্না দাইত্ব লৈনা থবক তৌগদবনি অমসুং লাইচৎ শন্দোরকপা থিংনবা সরকার অমসুং হকশেলগী মীওইশিংনা পায়খৎলিবা থবকশিং শৌগৎকদবনি। ঐখোয়না কোমথোকপা তৌরোইদবনি। লৈবাক অসিনা মতম চুপ্পা লোকদাউনদা লৈবা য়ারোই।
অহানবা লোকদাউনদগী তপ্না তপ্না কোমথোরক্লে, লাইচৎ শন্দোরকপা থিংনবা অমসুং মীয়ামগী অৱাবশিং কোকহন্নবা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে। তাঙ্কক নাইনা অমসুং তপ্না তপ্না অমুক হন্না হাংদোকপা অসিনা লনাই মীওইশিং অমসুং মীয়াম অমসুং সিস্তেমশিংনা লাইচৎ অসি লোইনবদা মতেং পাংলে অমসুং মসিগা ইরোইননা শেন-থুমগী ফিবম অমুক ফগৎহনবদা মতেং পাংলে।
হকশেলগী অহেনবা মচাক-মথুমশিং শেমগৎনবা, মীওই কয়া ত্রেনিং পীনবা অমসুং লৈবাক অসিদা অরুবা মেদিকেলগী পোৎলমশিং হায়বদি পি.পি.ইশিং, এন-৯৫ মাক্সশিং অমসুং ভেন্তিলেতরশিং পুথোক্নবা সরকারনা থবকশিং পায়খৎলে। দরকার ওইবশিং কোন্ননবা দি.আর.দি.ও অমসুং লনাই ইন্দস্ত্রিশিংনা থবক পায়খৎপদা ঐ হরাওই।
কোবিদ-১৯ কেসশিং লায়েংনবা মরোল অহুম লৈবা কোবিদ খক্তগী ওইবা হকশেলগী খুদোংচাবশিং লিংখৎনবা ভারত সরকারনা রাজ্য সরকারশিংদা পাউতাক পীখ্রে।
নুংশিরবা ইচলশিং অমসুং ইনাওশিং,
কোবিদ-১৯না মালেমগী ওইনা পুক্নিং-ৱাখল লাংতক্নবা থোকহল্লে অমসুং মীওই খরদা ৱাখলগী লায়না নাহল্লে। অহলশিং, মখোয়গী সেবা তৌরিবশিং, ৱাখলগী লায়না লৈবা অনাবশিং অমসুং তোল্লবা মীওইশিংগী পুক্নিং-ৱাখল ফনা লৈনবা অখন্নবা মিৎয়েং চঙগদবনি। কোবিদ-১৯ অনাবশিং অমসুং মাংজিল থাদুনা থবক তৌরিবা লান্মীশিংদা হন্থনা য়েংবগী থৌদোকশিং থোক্লে। অসিগুম্বা থৌওংশিং য়ারোইদবনি অমসুং ফগৎলক্লিবশিং মাঙহনবনি।
কোবিদ পোজিতিপ ওইবা নৎত্রগা কোবিদ অনাবা অমগা শম্নরুবশিং ঐখোয়না মীরাইরোইদবনি। ঐখোয়না মীনুংশি উৎকদবনি অমসুং কোবিদ-১৯গী মতাংদা অফবা পাউজেল শন্দোক্কদবনি।
ভাইরস শন্দোকপা থিংনবা অমসুং থৱায় কয়া কন্নবা থবক তৌরিবা দোক্তরশিং, ত্রেনিং তৌরিবা দোক্তরশিং, নর্সশিং অমসুং অহল ওইরবা হকশেলগী অখঙ-অহৈশিং অমসুং অতৈ স্তাফশিং ঐনা থাগৎলি।
লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা এফ.আই.সি.সি.আই মেম্বরশিংনা পাম্বৈশিং পুথোকপা খক নত্তনা অনা-লায়েংগী খুদোংচাবশিং ফগৎহন্নবা হিরম কয়াদা সরকারগী মতেং পাংলি হায়বা খঙবদা ঐ হরাওই। মসিগী লুরবা তঞ্জা অসিদা কোবিদ অমসুং কোবিদ নত্তবা অনাবশিং লায়েংনবা লনাই হোস্পিতাল কয়ানা লৌরিবা থৌদাং শকখঙবা ঐনা পাম্মি।
নুংশিরবা ইচলশিং অমসুং ইনাওশিং,
লাইচৎ অসিনা অনৌবা শিংনবশিং মায়োক্নরবসু ঐখোয়গী অনা-লায়েংগী থবকশিংদা অওনবা পুরক্নবা খুদোংচাবশিংসু পীরে। খুদোংচাবশিং অসিগী মনুংদা মাংজৌন্না চেকশিনবা, মরুওইবা চেকশিনবা, চাউখৎলবা তেক্নোলোজিশিং, য়ুমদা লৈরগা লায়েংবা, লৌনগনবা লায়নাশিংদগী ঙাকথোক্নবা হকশেলগী খুদোংচাবশিংদা অহোংবা পুরকপা, লৈবাক মনুংদা পোৎথোক পুথোকপা অমসুং রিছর্স অমসুং দিবলপমেন্তগী থবকশিং হেনগৎহনবা য়াওরি।
ঐখোয়না মগুন লৈবা অমসুং মমল হোংবা অনা-লায়েংগী খুদোংচাবা পীগদবনি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী মরী লৈনবা খুদিংমক মপুংফানা শীজিন্নগদবনি। ঐখোয়গী অনা-লায়েংগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মালেমগী খ্বাইদগী ফবশিং ঐখোয়না শীজিন্নগদবনি।
খুঙ্গংশিংদা মতমগী অনৌবা হকশেলগী খুদোংচাবশিং লিংখৎপা অমসুং পি.পি.পিগী মখাদা লনাই কাংবু মাংজিল থাদুনা থবক তৌবা ঐনা পাম্মি। লৈবাক অসিগী হকশেলগী থবকশিংদা লনাই কাংবুশিংনা অচৌবা মতেং পাংলি। মচাক-মথুমশিং অমসুং লৌশিং হেনগৎহনবদা মখোয়না মরুওইবা থৌদাং লৌগনি হায়নআ ঐনা থাজবা থম্লি।
মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা হকশেলগী খুদোংচাবা পীবা থৌরম-অয়ুসমান ভারত-প্রধান মন্ত্রী জন অরোগ্যা য়োজনা(এ বি-পি এম জে এ ৱাই)হৌজিক লৈবাক অসিগী লায়রবশিং য়ৌরে। স্কিম অসিনা শিন্মীশিং, মশানা মশাবু থবক পীজবশিং, শীনফম কয়াগী মীওইশিং, এম.এস.এম.ইশিংদা থবক তৌরিবশিং অমসুং অতোপ্পশিংদা হকশেলগী কভরেজ পীরে।
কোবিদ লাইচৎনা হিরম অসিদা ভারত মশাগী ওক্নবা পুথোকপা লৈবাক অমা ওইনবগী দরকার ওইবা অদু ফাওহল্লে। সরকার অমসুং লনাই হোস্পিতালশিংগী খুৎথাংদা অনা-লায়েংগী মচাক-মথুমশিং হেনগৎলকপদগী লাক্লিবা চহিশিংদা হিদাক-লাংথকশিং, মেদিকেলগী খুৎলায়শিং দরকার ওইবা হেনগৎলক্লগনি।
অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজি অমসুং অফবা খুৎলায়শিং য়াওনা মেদিকেলগী খুৎলায়শিং শাবগী লমদা লৈরিবা অৱাৎশিং অসি মেনশিন্নবা লনাই কম্পেনিশিংনা অত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী খুদোংচাবশিং লৌনবা ঐনা তকশিল্লি।
নুংশিরবা ইচলশিং অমসুং ইনাওশিং,
লাইচৎ অসিনা তম্বীবা মরুওইবা পারা অমা ফোঙদোকপা ঐনা পাম্মি। হকচাং ফনা , পুক্নিং-ৱাখল ফনা লৈবগী মরুওইবা অদু লাইচৎ অসিনা ঐখোয়দা তম্বীরে। অনাবদগী কন্নবা হকচাং ফনা লৈবা অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক চাবা অসি তঙাইফদে। হকচাং ফনা লৈবা অসি হৌজিক তঙাইফদ্রবনি। মসিনা ঐখোয়গী থৌদাংশিং ফজনা পাংথোকপা মতমদা ঐখোয় লায়নাশিংদগী ঙাকথোকপা ঙমহনগনি।
থবক-ইনখাং নোমদবা পুন্সি মহিং অসিনা লৈবাক অসিদা লৌনগন্দবা লায়নাশিং হেনগৎলকপগী মরুওইবা মরমনি হায়বা ঐখোয়না খঙলে। মীয়াম্না নুমিৎ খুদিংগী শাজেল শান্নদুনা হকচাং ফনা থমগদবনি। হকচাং ফনা লৈনবা দোক্তরশিং অমসুং মেদিয়ানা মীয়াম ৱাখল তাহনগদবনি।
স্কুলশিং অমসুং কোলেজশিং হান্নগী ফিবমদা হল্লকপা মতমদা শান্নবশিংগী লোয়ন্না য়োগা অমসুং ধ্যান তৌবা নোংমগী পাংথোক্কদবা থবকশিংগী শরুক অমা ওইহনগদবনি। অনৌবা থবকশিং পায়খৎপা হৌবা অসি অরিবা চৎনবীশিং থাদোকপা ওইগদবনি। ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা ঐখোয়দা মচি ওইবা চীঞ্জাকশিং তাক্লমখি। ঐখোয়না ফাস্ত-ফুদ অমসুং পংচা-চাবা চাবা থাদোক্কদবনি।
চাংনাইনা শাজেল তৌবগী মথক্তা, মচি ওইবা চীঞ্জাক চাবা অসিসু তঙাইফদবা অমনি। অনৌবা পুন্সি মহিং অমসুং সহরগী পুন্সি মহিং অসিনা মীয়ামগী চাবা থকপগী হৈনবীশিং চাউনা হোংহল্লে। ঐখোয়গী চাবা-থকপগী হৈনবীশিং লাকশিনবা অসি তঙাইফদবা মতম অমা ওইরে। ঐখোয়না করি করম্বা অফবা চীঞ্জাক চাগদগে হায়বা নিংশিংগদবনি। ঐখোয়না পংচা চাবগী মহুৎতা মচি ওইবা অমসুং প্রোতিন য়াওবা চীঞ্জাক চাগদবনি। মসিগী লাইচৎ অসিগী অফবা অমনা মীওই কয়া য়ুমদা থোংবা ওর্গনিক চীঞ্জাক চাবা ফংলে।
ঐখোয়না হকচাং ফবা পুন্সি মহিং অমা লৈনবা “দিনচার্য়া” অমসুং “রিতুচার্য়া”গী ৱাখল্লোল ইনগদবনি।
হকচাং ফবনা লন্নি হায়বা ঐখোয়না খঙলে। হকচাং ফনা লৈনবা নুমিৎ খুদিংগী মতম অমসুং ইনর্জি শীজিন্নবগী কান্নবা ঐখোয়না ফংগনি। মসিনা পুন্সি শাংনা নুংঙাইনা হিংবদা মতেং পাংগনি। মরম অদুনা, হকশেলদা মরুওইনা লৌনবা অমসুং চাংনাইনা শাজেল তৌনবা ঐনা মীওই খুদিংমক্তা অমুক হন্না হায়জরি।
নুংশিরবা ইচলশিং অমসুং ইনাওশিং,
লাইচৎ অসি লাকপদা ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রিগী মেম্বরশিংনা পায়খৎলিবা থবকশিং ঐনা থাগৎলি। হকশেলগী লমদা চৎনবা য়ারবা অমসুং মাইপাকপা পি.পি.পি মোদেলশিং সরকারগা লোয়ননা পায়খৎনবা ঐনা অমুক হন্না নখোয় ময়ামদা তকশিল্লি। কোবিদ লায়েংবগী মতাংদা দোক্তরশিং ৱারি শান্নবা ‘শ্বাস্থ’ তেলিমেদিসন প্লেতফোর্ম পুথোকপদা ঐ হরাওই। ‘খুদিংমক অনা-লায়েংগী খুদোংচাবা ফংহনবা’ হায়বা ঐখোয়গী পান্দম অসি ফংনবা অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা কান্নবা ফংদ্রিবশিং ফংহন্নবা অনা—ায়েংগী খুদোংচাবশিং পাকথোক-চাউথোকহনবা ঐখোয়না দরকার ওইরে।
হিল প্লেতফোর্মগী খুৎথাংদা এফ.আই.সি.সি.আইনা খ্বাইদগী ফবা থবকশিং পাংথোক্নবা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং পীথোক-পীশিন তৌনবা অসিদা ঐ হরাওই। খন্ন-নৈনবশিং অসিনা হৌজিক থেংনরিবা অৱাবশিং থেংনবদা ঐখোয়গী মতেং পাংগনি অমসুং লৈবাক অসিদা মমল হোংবা, য়াম্না লাইনা অমসুং মগুন লৈবা অনা-লায়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহনগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
জয় হিন্দ !