AYUSH
Covid-19 crisis inspires a “Research Culture” in Ayush disciplines
30 SEP 2020 12:23PM by PIB Delhi
The Covid-19 pandemic has brought the spotlight on the health-promotive and disease-preventive solutions of Ayush disciplines. What has not come into the limelight is the emerging nation-wide trend in the Ayush disciplines, of taking up evidence-based studies.
A study made a thorough search of the Clinical Trial Registry of India for the registered trials of COVID-19 involving Ayurveda Intervention from March 01, 2020 to June 25, 2020, without language restrictions. The number of new trials registered in Ayurveda during this period was seen to be 58.
News reports in August 2020 had revealed that out of the 203 trials registered in Clinical Trial Registry of India (CTRI), 61.5% were from Ayush disciplines. A recent study published in the ‘Journal of Research in Ayurvedic Sciences’ titled “Ayurveda Research Studies on COVID-19 Registered in CTRI: A critical appraisal” throws more light on this growing “research-culture” in Ayush disciplines.
Here is some additional insight into these CTRI registered trials involving Ayurveda and COVID-19. Of the total trial registered, approximately 70% of the trials were sponsored by the Government and various stakeholders of Ayurveda associated with the Ministry of AYUSH. These trials will provide useful information to the researchers which will help them to strategize the next course of action and also help the general public for understanding the contribution of Ayurveda in COVID-19. Once completed, the results of these promising studies will expectedly be published at the earliest so that it will be useful for the policymakers from the Ayush systems of medicines to strategize effective solutions to benefit public health initiatives. Further, in these challenging times, they will provide information for the global scientific community to know about the outcomes of Ayurveda clinical trials being conducted on COVID-19 in India. They will form potential source of information for further collaborative studies at the national and global levels.
Out of the said 58 registered trials, 52 (89.66%) are interventional trials and 6 (10.34%) are observational trials. The majority of the trials included adult participants of both the gender as the target population. A total of 53 (91.38%) trials intend to recruit participants aged 18 years or more, and only 05 (8.62%) trials intended to recruit participants younger than 18 years.
The instant paper which is authored by researchers of the Central Council for Research in Ayurvedic Sciences, provides detailed information about Ayurveda based COVID-19 clinical trials with respect to administrative information on trial registry number and sponsorship, descriptive information on study type and length of study and study design. Further, it tracks information related to the registration date and actual study start date and information related to recruitment, and all these have been collated, presented, and analysed based on the trails’ information registered from March 01, 2020 to June 25, 2020, in the CTRI.
With an increasing number of registered trials in this field, the body of knowledge in Ayush disciplines will increasingly reflect more contemporary information. This trend of evidence-based studies in the Ayush sector holds considerable promise for the public health activities in the country-out of the studies may emerge cost-effective solutions that could be deployed on a nation-wide scale.

আয়ুশ
কোবিদ-১৯গী অৱাবা অসিনা আয়ুশকী লমদা “রিসর্স কলচর” অমগী থৌনা পোকহনখ্রে
30 SEP 2020 12:23PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিনা হকশেল ফহন্নবা অমসুং লায়না ঙাকথোক্নবা আয়ুশকী লমদা লৈরিবা পাম্বৈশিংদা মীৎয়েং চিংশিল্লক্লি। মীয়াম্না শক খঙবিদ্রিবা অদুদি আয়ুশকী লম অসিদা খুদম-চাংদমদা য়ুম্ফম ওইবা স্তদীশিং লৌখৎপগী লৈবাক পুম্বদা ওইরক্লিবা চৎনবীগী মওং অসিনি।
লোলগী খেৎনবা থমদনা মার্চ ০১, ২০২০দগী জুন ২৫, ২০২০ ফাওবা আয়ুর্বেদাগী খোঙথাংশিং লৌখৎপা য়াওনা কোবিদ-১৯গী রেজিস্তর ত্রাইএলশিংগীদমক ক্লিনিকেল ত্রাইএল রেজিস্ত্রীগী মপুং ফবা সর্চ অমা তৌনবা স্তদী অমা পাঙথোকখি। হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা আয়ুর্বেদা রেজিস্তর তৌখিবা অনৌবা ত্রাইএলশিংগী মশিং অসি ৫৮ ওইখি।
ওগস্ত ২০২০গী অনৌবা রিপোর্তশিংনা ক্লিনিকেল ত্রাইএল রেজিস্ত্রী ওফ ইন্দিয়া (আই.তি.আর.আই.)দা রেজিস্তর তৌরকখিবা ত্রাইএল ২০৩গী মনুংদা ৬১.৫%দি আয়ুশকী লমশিংদগী ওইরি হায়না উৎখি। ‘জর্নেল ওফ রিসর্স ইন আয়ুর্বেদা সাইন্সেস’তা ফোঙখিবা “আয়ুর্বেদা রিসর্স স্তদীস ওন কোবিদ-১৯ রেজিস্তর্দ ইন সি.তি.আর.আই.: এ ক্রিতিকেল এপ্রাইসল” হায়না মিংথোনবা অনৌবা স্তদী অসিনা আয়ুশকী লমদা হৌগৎলক্লিবা “রিসর্স-কলচর”গী মতাংদা অসিদা মীৎয়েং চিংশিনহনখি।
আয়ুর্বেদা অমসুং কোবিদ-১৯ য়াওবা সি.তি.আর.আই.দা রেজিস্তর তৌবা ত্রাইএলশিংগী মতাংদা অহেন্না ৱারোলশিং মসিদা পীরি। পুন্না রেজিস্তর তৌখিবা ত্রাইএলশিংগী মনুংদা চাউরাক্না ত্রাইএলগী ৭০%দি সরকার অমদি আয়ুশ মন্ত্রালয়গা মরী লৈননবা তোঙান তোঙানবা আয়ুর্বেদাগী ওইবা স্তেকহোল্দরশিংনা শেল থাদখি। ত্রাইএলশিং অসিনা রিসর্সচরশিংদা মখোয়গী মথংগী খোঙথাং লৌখৎপদা থৌনা হাপ্পদা মতেং পাংগদবা কান্নবা ই-পাউশিং ফংহন্নবা অমসুং কোবিদ-১৯দা আয়ুর্বেদানা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অসি মীয়াম প্রজানা খঙনবা মতেংসু পাংলি। মসি লোয়রবা মতুংদা, কান্নবা পীগদবা স্তদীশিং অসিগী ফলশিং অদু অথুবদা ফোঙনবা হোৎন্দুনা পব্লিক হেল্থকী থৌরাংশিংদা কান্নবা পীনবা অফবা পাম্বৈশিং পীনবা হিদাক-লাংথক্কী হীরমদা লৈরিবা আয়ুশকী সিস্তেমগী পোলিসী শেম্লিবশিংদা কান্নহল্লগনি। মখা তানা, অৱাবা তারিবা মতম অসিদা মখোয়না ভারত্তা তৌরিবা কোবিদ-১৯গী আয়ুর্বেদা ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিং অসিগী ফলশিং অদুগী মতাংদা মালেমগী সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীদা ই-পাউ পীগনি। মখোয়না জাতি অমদি মালেমগী থাক্তা মখা তানা খুৎশম্নদুনা স্তদীশিং পাঙথোক্নবা অফবা মখলগী ই-পাউশিং শেমগৎকনি।
রেজিস্তর তৌখিবা ত্রাইএল ৫৯গী মনুংদা, ৫২ (৮৯.৬৬%)দি ইন্তর্বেনস্নেল ত্রাইএলশিংনি অমসুং ৬(১০.৩৪%)না ওবজর্বেস্নেল ত্রাইএলশিংনি। অয়াম্বা ত্রাইএলশিং অসিদা তার্গেৎ পোপুলেসন ওইনা নুপা-নুপী অনিমক্তগী মীয়াই চল্লবা মীওইশিংনা শরুক য়ারি।পুন্না ত্রাইএল ৫৩ (৯১.৩৮%)না চহি ১৮ নত্রগা মথক্কী মীওইশিং শরুক য়াহল্লি অমসুং ত্রাইএল ৫ (৮.৬২%)না চহি ১৮গী মখাদা লৈবা মীওইশিং শরুক য়াহল্লি।
সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্স ইন অয়ুর্বেদিক সাইন্সেসকী রিসর্সররশিংনা ইবা অনৌবা পেপরনা ত্রাইএল রেজিস্ত্রীগী মশিং অমসুং স্পোন্সরশিপ, স্তদীগী মখলগী অকুপ্পা মরোল অমসুং স্তদীগী মতম অমসুং দিজাইনগী ৱারোল য়াওনা আয়ুর্বেদাদা য়ুম্ফম ওইবা কোবিদ-১৯ ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিংগী মরমদা অকুপ্পা মারোল ফংহল্লি। মখা তানা, মসিনা রেজিস্ত্রেসনগী তাং অমসুং স্তদী অসি তশেংনা হৌখিবা তাং অমসুং শরুক য়াহল্লিবা মীওইশিংগা মরী লৈনবা ইপাউ অসি ত্রেক তৌরি অমসুং হায়রিবশিং অসি মার্চ ০১. ২০২০দগী জুন ২৫.২০২০ ফাওবদা সি.তি.আর.আই.দা রেজিস্তর তৌরকপা ত্রাইএলশিংগী ই-পাউদা য়ুম্ফম ওইরগা পুনশিন্দুনা, উৎতুনা অমদি এনালাইসেস তৌরি।
লম আসিদা রেজিস্তর তৌরকপা ত্রাইএলশিংগী মশিং অসি হেনগৎলকপগা লোয়ননা, আয়ুশকী লম অসিদা লৈরিবা লৌশিং অসিনা মতম অসিগা চান্নবা ই-পাউশিং ফংহনবা হেনগৎলক্লি। আয়ুশকী সেক্তরদা চত্থরিবা খুদম-চাংদমদা য়ুম্ফম ওইবা স্তদীশিং অসিনা লৈবাক অসিগী পব্লিক হেল্থকী থবক থৌরমশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি-স্তদীশিং অসিদগী ফংলকপা শেল চংদবা পাম্বৈশিংনা লৈবাক শিনবা থুংনা শীজিন্নবা য়াগনি।