NITI Aayog
NITI Aayog and Embassy of the Netherlands sign Statement of Intent on ‘Decarbonization and Energy Transition Agenda’
30 SEP 2020 1:27PM by PIB Delhi
NITI Aayog and Embassy of the Netherlands, New Delhi, signed a Statement of Intent (SoI) on 28 September 2020 to support the decarbonization and energy transition agenda for accommodating cleaner and more energy.
The SoI was signed by NITI Aayog CEO Amitabh Kant and Ambassador of the Netherlands to India Marten van den Berg. Through this collaboration, NITI Aayog and the Dutch Embassy seek a strategic partnership to create a platform that enables a comprehensive collaboration among stakeholders and influencers, including policymakers, industry bodies, OEMs, private enterprises, and sector experts.
The focus of the partnership is on co-creating innovative technological solutions by leveraging the expertise of the two entities. This will be achieved through an exchange of knowledge and collaborative activities. Key elements include i) lowering the net carbon footprint in industrial and transport sectors ii) realise the target potential of natural gas and promote bio-energy technologies iii) adopt clean air technologies from monitoring to reducing actual particulates iv) adopt next-generation technologies, such as hydrogen, carbon capture utilization, and storage for sectoral energy efficiency v) financial frameworks to deliver and adopt climate change finance.
Speaking during the event, Dr Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog, said, ‘Both India and the Netherlands have ambitious sustainable energy targets and face similar issues in realizing cleaner energy transition goals. I am sure India’s expertise in deploying high-tech solutions in a cost-effective manner, combined with Dutch expertise in low carbon technologies, will further solidify Indo-Dutch collaboration, and we will successfully work towards achieving the decarbonization and energy transition agenda.
Marten van den Berg, Ambassador of the Netherlands to India, said, ‘As both India and the Netherlands continue to transform their energy sector, we are committed that initiatives under this SoI will help both the countries to move towards becoming climate-resilient economies. Working with India is also important to meet its twin objectives—generating economic growth and ensuring it safeguards the environment for future generations. In the field of energy, there is a huge room for cooperation between the two countries, as we both have ambitious sustainable targets. This SoI will encourage more collaboration. It will not only boost the economies of the two nations but also achieve the UN Sustainable Development Goals.’
Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog, said, ‘We are committed to reduce emissions’ intensity by 33%–35% by 2030. With the focus on carbon intensity of products sold across the world, low carbon industrialization is the next huge opportunity for India. Apart from the ongoing emphasis on renewable energy, India stands committed on the rapid adoption of electric vehicles. Given the enormous potential the partnership holds, the thematic areas within the broad topic of energy transition and climate change, the partnership with the Netherlands in the spirit and action, will help both the countries derive natural synergies to achieve sustainable development goals.
Dr Rakesh Sarwal, Additional Secretary, NITI Aayog, said, Clean energy is critical for achieving sustainable development and is at the forefront of the global agenda. The co-operation between the two countries can solve a range of challenges in obtaining, adapting and effectively using technologies for sustainable development, not to mention in building productive capacity.’
The Netherlands and India share a long history of trade and investment. It is India’s sixth largest EU trading partner—as much as 20% of India’s exports to the European continent goes through the Netherlands, making it India’s ‘gateway to Europe’—and one of the top five investors in the country. It is also the third largest source of Foreign Direct Investment for India.
The Netherlands is keen to intensify its business relations with India to emerge as the country’s hub for doing business with Europe. Both the countries complement each other and by working together can combine forces to find new solutions to shape the future and tackle societal challenges, especially in the energy and climate sectors.

নীতি আয়োগ
নীতি আয়োগ অমসুং নেদরলেন্দগী ইম্বেসীনা “দিকার্বোনাইজেসন অমসুং ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন এজেন্দা”গী মতাংদা স্তেৎমেন্ত ওফ ইন্তেন্ত অমগী খুৎয়েক পীনখ্রে
30 SEP 2020 1:27PM by PIB Imphal
নীতি আয়োগ অমসুং নই-দিল্লীদা লৈবা নেদরলেন্দসকী ইম্বেসীনা সেপ্তেম্বর ২৮, ২০২০দা অশেংবা অমসুং অহেনবা ইনর্জী লৈহন্নবা দিকার্বোনাইজেসন অমসুং ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন এজেন্দাবু শৌগৎপগী মতাংদা স্তেৎমেন্ত ওফ ইন্তেন্ত (এস.ও.আই.) অমগী খুৎয়েক পীনখ্রে।
এস.ও.আই. অসি নীতি আয়োগকী সি.ই.ও. শ্রী অমিতাব কান্ত অমসুং ভারত্তা লৈবা নেদরলেন্দসকী এম্বেসেদর মারতিন ভান দেন বর্গকগী মরক্তা খুৎয়েক পীনখি। মসিগী খুৎশম্নবগী থৌওং অসিগী খুত্থাংদা নীতি আয়োগ অমসুং দৎচ এম্বেসীনা স্তেকহোলদরশিং অমসুং পোলিসী শেম্বশিং, ইন্দস্ত্রীগী বোদীশিং, ও.ই.এম.শিং, লন্নাইগী ইন্তর্প্রাসিশিং অমসুং সেক্তরগী অখঙ-অহৈশিং য়াওনা ইথিল পীবা মীওইশিংগগী মরক্তা পাক-শন্না খুৎশম্ননা থবক তৌমিন্ননবা প্লেৎফোর্ম অমা শেম্বদা তেংবাংদুনা স্ত্রেতজিক ওইবা পার্ত্নরশিপ অমা লৈহনবগী পান্দম থম্লি।
খুৎশম্নরিবা অসিনা এন্তিতী অনি অসিগী অখঙ-অহৈশিং শিজিন্নদুনা তেক্নোলোজীগী ওইবা অনৌবা ৱারোইশিন পীবগী থৌওং কয়া শেম্মিন্ননবা মিৎয়েং চঙগনি। মসিগী পান্দম অসি লৌশিং লান্নবগী পাক-চাউবা থবক পাঙথোকপগী খুত্থাংদা ফংগনি। মসিগী মরু ওইবা হীরমশিংগী মনুংদা য়াওরিবশিংদি- ১) ইন্দস্ত্রী অমসুং ত্রান্সপোর্তকী সেক্তরশিংদা কার্বোনগী ফুৎপ্রিন্ত হন্থহনবা, ২) মহৌশাগী গ্যাস শিজিন্নবগী পান্দম থম্লিবা মতিক অদু য়ৌহনবা অমসুং বাইও-ইনর্জীগী তেক্নোলীজীশিংবু খুমাং চাউশিলহনবা, ৩) একচুএল পারতিক্যুলেৎশিং য়েংশিন্নবা অমসুং হন্থহন্নবা অশেংবা নুংশিৎকী তেক্নোলোজী শিজিন্নবা, ৪) হাইদ্রোজেন, কার্বোন কেপচর য়ুতিলাইজেসন অমসুং সেক্তোরেল ইনর্জী ইফিসিএন্সী থমজিনবনচিংবা মথংগী জেনেরেসনগী তেক্নোলীজীশিং শিজিন্নবা, ৫) ক্লাইমেৎ চেঞ্জ ফাইনান্স পীনবা অমসুং শিজিন্ননবা শেল থুমগী ওইবা ফ্রেমৱর্ক শেম্বা।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা নীতি আয়োগকী ভাইস চেয়রমেন দাঃ রজিব কুমারনা হায়খিবদা, “ভারত অমসুং নেদরলেন্দসনা তুং কোইনা চৎকদবা ইনর্জীগী মতাংদা আশা চাউবা পান্দম লৈ অমসুং অশেংবা ইনর্জীদা ওন্থোক্নবা পান্দম ফংনবা হোৎনবদা মান্নবা খুদোংচাদবা কয়া থেংনমিন্নরি। ভারতনা শেল য়াম্না চংদনা হাই-তেক সোল্যুসন পীবা ঙম্বগী মতিক অসিগা লো-কার্বোন তেক্নোলোজীগী মতাংদা দৎচকী খঙ-হৈবগী লৌশিং অসিগা পুন্সিন্নন্দুনা ভারত অমসুং দৎচকী খুৎশম্নবা অসিবু হেন্না চেৎহনগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি অমসুং দিকার্বোনাইজেসন অমসুং ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনগী থৌওংশিংগী মতাংদা মাই-পাক্না চৎমিন্নগনি”।
ভারতকী ওইনা লৈরিবা নেদরলেন্দসকী এম্বেসেদর মারতিন ভেন দেন বর্গনা হায়খি, “ভারত অমসুং নেদরলেন্দস অনিমক্না মখোয়গী ইনর্জী সেক্তর শেমদোকপগী থৌওং লেপ্তনা চত্থরিবা অসিদা ঐখোয়না মসিগী এস.ও.আই.গী মখাদা পাঙথোক্কদবা থবকশিং অসিনা লৈবাক অনিমক্না ক্লাইমেৎ রেজিলিএন্ত শেন্মিৎলোন ওইহন্নবা চঙশিল্লিবা খোঙথাং অসিদা য়াম্না তেংবাংগনি। ভারতকা খুৎশম্নবা অসিনা মসিগী পান্দম অনি, শেন্মিৎলোনগী শাহৌ লৌহনবা অমসুং তুংগী চারোন-শুরোনগীদমক্তা অকোয়ববু তেক্ত কায়দনা লৈহনবা, অসি ফংবগীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবনি। ইনর্জীগী হীরমদসু লৈবাক অনি অসিনা তুং কোইনা চৎপা য়াবা ইনর্জীগী মতাংদা অচৌবা পান্দম থম্নরিবা অসিনা মতুংদসু খুৎশম্নবগী মফম য়াম্না লৈ। মসিগী এস.ও.আই. অসিনা অতোপ্পা খুৎশম্নবগী থৌওং কয়া লৈহন্নবা পুক্নিং থৌগৎকনি। মসিনা লৈবাক অনি অসিগী শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবতা নত্তনা য়ু.এন.গী সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিংসু ফংবদা তেংবাংগনি”।
নীতি আয়োগকী সি.ই.ও. অমিতাব কান্তনা হায়খি, “ঐখোয়না মৈখু থাদোকপগী চাং অসি ইং ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা ৩৩%-৩৫% ফাওবদা হন্থহন্নবা খোঙফম চেৎলি। মালেম শিনবা থুংনা য়োন্নরিবা পোত্থোকশিংদা কার্বোনগী চাং য়াওবা অসিদা মিৎয়েং চঙবা মতমদা কার্বোন হন্থনা ইন্দস্ত্রী চাউখৎহনবা অসিনা ভারতকী ওইনা মথংদা লৈগদবা খ্বাইদগী চাউবা খুদোংচাবনি। নৌনা অমুক শিজিন্নবা য়াবা ইনর্জীদা হৌজিক মিৎয়েং চঙবগী থবক চত্থরিবা অসিগী মথক্তা ভারতনা ইলেক্ত্রিক্কী গারিশিং অথুবা মতমদা শিজিন্নবা হৌনবা খোঙফম চেৎলি। মসিগী পার্ত্নরশিপ অসিনা লৈরিবা থবক তৌবা ঙম্বগী মতিকশিং অসি য়েংলুরগদি ইনর্জী হোংদোকপা অমসুং অইং-অশা হোংবগী পাক চাউবা হীরমগী মনুংদা লৈরিবা মশক থোকপা মফমশিং, নেদরলেন্দসকা ৱাখল-ফবা অমসুং থবক ওইনা পাঙথোকপগী খুৎশম্নরিবা অসিনা লৈবাক অনিমক্তা তেংবাংনীনবগী ইথিল লৈহন্দুনা তুং কোইনা চাউখৎপগী পান্দম অসি ফংবদা তেংবাংগনি”।
নীতি আয়োগকী এদিস্নেল সেক্রেতরী দাঃ রাকেশ সরৱালনা হায়খি, “ তুং-কোইনা চাউখৎপা ফংবদা অশেংবা ইনর্জী অসি য়াম্না মরু ওই অমসুং মসিনা মালেমগী খন্নবগী হীরমশিংদা খ্বাইদগী মকোক্তা লৈরি। লৈবাক অনি অসিনা খুৎশম্নবা অসিনা প্রদক্তিব কেপাসিতী শেম্বগী থৌওংদগী হেন্দোক্তুনা তুং কোইনা চাউখৎনবা তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী মতাংদা থেংনরিবা খুদোংচাদবা কয়াগী ৱারোইশিন পুরকপা ঙমগনি”।
নেদরলেন্দস অমসুং ভারতনা পুৱারী ওইরবা লল্লোন-ইতিক অমসুং শেল-থাদবগী মরী লৈনদুনা লাক্লি। মসিনা ভারতকী ওইনা খ্বাইদগী তরুকশুবা চায়বা ই.য়ু.গী ত্রেদিং পার্ত্নরনি অমসুং ভারতনা য়ুরোপ্তা থাদোক্লিবা পোত্থোকশিং অসিগী ২০%দি লৈবাক অসি ফাউদুনা চৎলি অমসুং মসিনা ভারতকী ‘য়ুরোপ য়ৌনবা থোঙ্গাল’ ওইরিবনি অমসুং লৈবাক অসিনা ভারত্তা শেল খ্বাইদগী য়াম্না থাদরকপা লৈবাক মঙাগী মনুংদা অমনি। মসিনা ভারতকী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ফোরেন দাইরেক্ত ইনবেস্তমেন্তকী সোর্স অমনি।
নেদরলেন্দসনা ভারতকা কারবারগী মরী হেন্না চেৎনা লৈনবা পাম্মি অমসুং য়ূরোপকা ভারতকা কার্বার তৌবগী হব অমা ওইবসু পাম্মি। লৈবাক অনি অসিনা অমনা অমবু থাজনবা লৈরি অমসুং ইনর্জী অমসুং ক্লাইমেৎ সেক্তরগী মতাংদা থেংনরিবা খুন্নাইগী ওইবা শিংনবশিংবু থেংনমিন্নবা অমসুং তুংগী ফিভমবু শেমদোক্নবা চুংশিনমিন্নদুনা থবক তৌমিন্নবা পাম্মি।