Ministry of Finance
Aatma Nirbhar Bharat Package – Progress So Far
Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman reviews implementation of Aatma Nirbhar Bharat Package pertaining to Ministries of Finance & Corporate Affairs
01 OCT 2020 5:28PM by PIB Delhi
Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi on May 12th, 2020, announced the Special economic and comprehensive package of Rs. 20 lakh crore - equivalent to 10% of India’s GDP – to fight COVID-19 pandemic in India. He gave a clarion call for Aatma Nirbhar Bharat or Self-Reliant India Movement. He also outlined five pillars of Aatma Nirbhar Bharat – Economy, Infrastructure, System, Vibrant Demography and Demand.
Following the call of the Hon'ble Prime Minister, Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman laid down the details of the Aatma Nirbhar Bharat Package in a string of press conferences from 13th May to 17th May 2020.
The Ministries of Finance & Corporate Affairs have immediately started implementation of the announcements related to the Economic Package under Aatma Nirbhar Bharat Package (ANBP). Regular reviews and monitoring of the implementation of economic package is being overseen by the Finance Minister personally.
In the latest review pertaining to Ministries of Finance & Corporate Affairs taken by Smt.Nirmala Sitharaman here today, the following progress has been reported so far:
1. Rs 3 lakh crore Collateral-free Automatic Loans for Businesses, including MSMEs
To provide relief to the business, additional working capital finance of 20% of the outstanding credit as on 29th February 2020, in the form of a Term Loan at a concessional rate of interest will be provided. This will be available to units with upto Rs 25 crore outstanding and turnover of up to Rs 100 crore whose accounts are standard. The units will not have to provide any guarantee or collateral of their own. The amount will be 100% guaranteed by the Government of India providing a total liquidity of Rs. 3 lakh crore to more than 45 lakh MSMEs.
After taking Cabinet approval on 20.05.2020, Department of Financial Services issued Operational Guidelines for the Scheme on 23.05.2020 and Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) Fund was registered on 26.05.2020. Guidelines amended on 4.8.2020 to include Individual loans for business, enhance loan outstanding ceiling to Rs 50 crore and annual turnover ceiling to Rs 250 crore.
As reported on 29.09.2020, by 12 Public Sector Banks , top 24 Private Sector Banks & 31 NBFCs , the total amount sanctioned to Non -Individual & individuals, under the 100% Emergency Credit Line Guarantee Scheme stands at Rs 1,86,469 crore, of which Rs 1,32,246 crore has already been disbursed to 2,709,027 borrowers.
1. Rs 45,000 crore Partial Credit Guarantee Scheme 2.0 for NBFCs, HFCs and MFIs to do fresh lending to MSMEs & individuals
Under Revised Guidelines issued on 17.08.2020, additional 3 months have been allowed, till 19.11.2020, for building portfolio and to increase ceiling for AA/AA- rated bonds from 25% to 50% of total portfolio.
As on 25th September 2020, Banks have approved purchase of portfolio of Rs 25,505 crore and are currently in process of approval/ negotiations for Rs. 3,171 crore. As reported by PSBs on 25th September 2020, portfolio of Rs 16,401 crore has been purchased.
1. Rs 30,000 crore Additional Emergency Working Capital Funding for farmers through NABARD
As on 25th September,2020 , Rs. 25,000 crore has been disbursed out of this special facility. Balance amount of Rs. 5,000 crore under Special Liquidity Facility (SLF) allocated to NABARD by RBI for smaller NBFCs and NBFC-MFIs.
NABARD is finalising the operational guidelines to roll out disbursement out of this facility.
1. Rs 30,000 crore Special Liquidity Scheme for NBFCs/HFCs/MFIs
SBICAP was assigned to set up a SPV to implement the Scheme. The Scheme was launched through a Press Release dated July 1, 2020. On the same day the regulator RBI also issued a circular to NBFCs and HFCs on the Scheme.
As on 30th September 2020, thirty nine (39) proposals involving an amount of Rs.11,120 crore have been approved. Out of this sanctioned amount, Rs 7,227 crore has been disbursed whereas Rs 182 crore will not be availed. The remaining sanctions of Rs 3,707 crore have lapsed. This Scheme has been closed on 30th September,2020.
1. Rs. 1,500 crore Interest Subvention for MUDRA-Shishu Loans
The current portfolio of MUDRA-Shishu loans is Rs 1.62 lakh crore (Maximum loan amount of Rs. 50,000). The Cabinet approved the Scheme on 24.6.2020 and guidelines of the Scheme were issued on 26.6.2020. However, 86% of eligible accounts were on moratorium till 31. 8.2020. Budget allocation of Rs. 1,232 crore made for FY 2020-21 and Rs. 120 crore released to SIDBI on 7th September 2020.
1. Rs 2 lakh crore Concessional credit boost to 2.5 crore farmers through Kisan Credit Cards in a Special Drive
In Phase I, 58.12 lakh KCC cards with KCC limit of Rs. 46,330 crore had been sanctioned.
Under Phase II, as on 25th September 2020, a total number of 83.03 lakh KCC with KCC limit of Rs. 78,999.80 crore has been sanctioned. Following is the break-up of this 80.46 lakh KCC sanctioned in Phase II:
Area in which KCC sanctioned Number of KCC sanctioned
1. Crop Loan - 70.31 lakh
2. Crop loan with AH or fisheries activities - 1.92 lakh
3. Dairy - 2.97 lakh
4. Poultry, cattle & sheep rearing, etc - 21,961
5. Fisheries -10,622
1. Rs 50,000 crore liquidity through TDS/TCS rate reduction
Legislative amendments to give effect to this announcement was incorporated in The Taxation and Other Laws (Relaxation and Amendment of Certain provisions) Bill, 2020 which was introduced in the Lok Sabha on 18th September 2020. After, the assent of Hon’ble President ,The Taxation and Other Laws (Relaxation and Amendment of certain provisions) Act, 2020 has been notified on 29th September,2020.
1. Other Direct Tax Measures:
During the Current Financial Year, a number of 33, 53,898 refunds amounting to Rs.1,18,324 crore have been issued. Remaining refunds are under process.
Under the ANBP, the following was announced:
1. Due date of all income-tax return for FY 2019-20 will be extended from 31st July, 2020 & 31st October, 2020 to 30th November, 2020 and Tax audit from 30th September, 2020 to 31st October, 2020
2. Date of assessments getting barred on 30th September, 2020 will be extended to 31st December, 2020 and those getting barred on 31st March, 2021 will be extended to 30th September, 2021.
3. Period of Vivad se Vishwas Scheme for making payment without additional amount will be extended to 31st December, 2020.
Legislative amendments to give effect to these announcements were incorporated in The Taxation and Other Laws (Relaxation and Amendment of Certain provisions) Bill, 2020 which was introduced in the Lok Sabha on 18th September 2020. After, the assent of Hon’ble President , The Taxation and Other Laws (Relaxation and Amendment of certain provisions) Act, 2020 has been notified on 29th September,2020.
1. Further enhancement of Ease of Doing business through IBC related measure :
The Government has raised the threshold of default under section 4of the IBC, 2016 to 1 crore (from the existing threshold of Rs 1 lakh) vide Notification dated 24.6.2020.
A special resolution under section 240A of the Code, to provide relief to the MSMEs is being finalized and the same would be notified soon.
Insolvency and Bankruptcy Code (Second Amendment) Act, 2020 has been notified on 23rd September, 2020 with effect from 5th June, 2020 thereby providing insertion of Section 10A in the Insolvency and Bankruptcy Code 2016 (Code) to temporarily suspend initiation of Corporate Insolvency Resolution Process (CIRP) under Sections 7, 9 and 10 of the Code for a period of six months or such further period, not exceeding one year, from 25th March, 2020. The benefit of the proposed suspension will be available to all those defaults of the corporate debtor that occur from 25th March 2020 and till the end of the period of suspension. Further, such defaults arising between the 25th March, 2020 and till the completion of the suspension period will remain as non-est for the purpose of initiation of CIRP under the Code as a permanent carve-out. Section 66 of the Code is also amended to disallow the resolution professional from filing application of action against the directors or partners of the corporate debtor with respect of such default.
10. Decriminalization of Companies Act defaults
The Companies (Amendment) Bill, 2020, has been passed by Lok Sabha on 19th September, 2020 and by Rajya Sabha on 22nd September, 2020. After, the assent of Hon’ble President , The Companies ( Amendment) Act,2020 has been notified on 28th September, 2020.
1. Ease of Doing Business for Corporates :
The Companies (Amendment) Bill, 2020, has been passed by Lok Sabha on 19th September, 2020 and by Rajya Sabha on 22nd September, 2020. After, the assent of Hon’ble President , The Companies ( Amendment) Act,2020 has been notified on 28th September, 2020.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
আত্মা নির্ভার ভারত পেকেজ – হৌজিক ফাওবদা খুমাং চাউশিনবা
শেন-থুমগী মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সীতারমন্না ফাইনান্স অমসুং কোর্পরেৎ এফিয়র্সকা মরী লৈনবা আত্মা নির্ভার ভারত পেকেজ ইমপ্লিমেন্ত তৌবা য়েংশিনখ্রে
01 OCT 2020 5:28PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মে ১২, ২০২০দা ভারত্তা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসি লান্থেংন্নবা – লুপা করোর লাখ ২০গী পুম্নমক য়াওরবা অখন্নবা ইকনোমিক পেকেজ – ভারতকী জি.দি.পি.গী ১০%গা চপ মান্নবা – লাউথোকখি।মহাক্না আত্ম নির্ভর ভারত নত্রগা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমা ওইহন্নবগী ইহৌ অমগী অপাম্বা ফোঙদোকখি। মহাক্না আত্মা নির্ভার ভারতকী য়ুম্বী মঙা – শেন্মীৎলোন, ইনফ্রাস্ত্রকচর, সিস্তেম, মখল কয়াগী দেমোগ্রাফী অমসুং দিমান্দ অদুসু থমখি।
ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী অপাম্বা অদু তুং ইন্দুনা ফাইনান্স অমসুং কোর্পরেৎ এফিয়র্সকী মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সীতারমন্না মে ১৩দগী মে ১৭, ২০২০ ফাওবদা মথং-মথং প্রেস কনফরেন্সশিং পাঙথোক্তুনা আত্মা নির্ভর ভারত পেকেজকী অকুপ্পা মরোলশিং ফোঙদোকখি।
ফাইনান্স অমসুং কোর্পরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রালয়শিংনা আত্মা নির্ভার ভারত পেকেজ (এ.এন.বি.পি.)কী মখাদা পেকেজ লাউথোকখিবা ইকনোমিক পেকেজকা মরী লৈনবশিং খুদক্তা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা হৌখ্রে। শেন-থুমগী মন্ত্রীনা মশানা হকথেংননা ইকনোমিক পেকেজ অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী থবক থৌরমশিং চাং নাইনা য়েংশিল্লি।
শ্রীমতি নির্মলা সীতারমন্না ঙসি ফাইনান্স অমসুং কোর্পরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রালয়শিংগা মরী লৈননা নৌনা য়েংশিনখিবা অদুদা মখাদা পীরিবা থবক থৌরমশিং অসিদা হৌজিক ফাওবদা খুমাং চাউশিনবগী রিপোর্ত তৌরকখি:
১. এম.এস.এম.ই.শিং য়াওনা লালোন-ইতিকশিংগী লুপা করোর লাক ৩গী কোল্লাতরেল য়াওদবা ওতোমেতিক লোনশিং
লালোন-ইতিক তৌরিবশিংদা তেংবাং ওইনা, ফেব্রুৱারী ২৯, ২০২০ ফাওবদা আউৎস্তেন্দিং ক্রেদিৎকী ২০% অহেনবা ৱার্কিং কেপিতেল ফাইনান্স ওইনা, অতাবা শেন্দোইগী চাংদা তর্ম লোন অমগী মওংদা ফংহনগনি।মসি লুপা করোর ২৫ ফাওবগী আউৎস্তেন্দিং লৈবা অমসুং তর্নওভর লুপা করোর ১০০ ফাওবা লৈবা স্তেন্দর্দ একাউন্তশিং ওইবা য়ুনিৎশিংদা ফংহনগনি। য়ুনিৎশিং অসিনা মখোয় মশাগী গরেন্তী নত্রগা কোল্লতরেল অমত্তা পীরোই। এম.এস.এম.ই. লাখ ৪৫গী মথক্তা লুপা করোর লাখ ৩কী অপুনবা লিক্বিদিতী ফংহন্দুনা শেমফম অসি ভারত সরকারনা ১০০% গরেন্তী তৌগনি।
২০.০৫.২০২০দা মন্ত্রী-মন্দলগী অয়াবা লৌরবা মতুংদা, ফাইনান্সিএল সর্ভিসেসকী বিভাগনা ২৩.৯৫.২০২০দা স্কিম অসিগী ওপরেস্নেল গাইদলাইনশিং থোকখি অমসুং ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লাইন গরেন্তী স্কিম (ই.সি.এল.জি.এস.) ফন্দ অসি ২৬.০৫.২০২০দা রেজিস্তর তৌখি। লালোন-ইতিক তৌনবগী ইন্দিবিজ্যুএল লোনশিং,. লোনগী আউৎস্তেন্দিং সিলিং লুপা করোর ৫০দা অমসুং চহিগী তর্নওভরগী সিলিং লুপা করোর ২৫০ হেনগৎহনবা অসি য়াওনবা গাইদলাইনশিং ৪.৮.২০২০দা অমেন্দ তৌখি।
পব্লিক সেক্তর বেঙ্ক ১২, মাংজিল থারিবা প্রাইবেৎ সেক্তর বেঙ্ক ২৪ অমসুং এন.বি.এফ.সি. ৩১না ২৯.০৯.২০২০দা রিপোর্ত তৌরকপগী মতুং ইন্না, ১০০% ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লাইন গরেন্তী স্কিমগী মখাদা নন-ইন্দিবিজ্যুএল অমসুং ইন্দিবিজ্যুএলশিংদা কায়থখিবা অপুনবা শেনফম অদি লুপা করোর ১,৮৬,৪৬৯ ওইখি, মসিগী মনুংদা বোরোৱর ২,৭০৯,০২৭দা হান্ননা লুপা করোর ১,৩২,২৪৬ পীথখ্রে।
২. এম.এস.এম.ই.শিং অমসুং ইন্দিবিজ্যুএলশিংদা নৌনা তেংবাং পীনবগীদমক লুপা করোর ৪৫,০০০কী পার্সিএল ক্রেদিৎ গরেন্তী স্কিম ২.০
১৭.০৮.২০২০দা থোকখিবা শেমদোক্লবা গাইদলাইনশিংগী মখাদা বিল্দিং পোর্তফোলিওগীদমক অমসুং এ.এ./এ.এ.- রেৎ পীবা বোন্দশিংগী সিলিং অসি অপুনবা পোর্তফোলিওগী ২৫%দগী ৫০% ফাওবা হেনগৎনবা অহেনবা থা ৩ অমগা অয়াবা পীখ্রে, ১৯.১১.২০২০ ফাওবা।
সেপ্তেম্বর ২৫, ২০২০ ফাওবদা, বেঙ্কশিংনা লুপা করোর ২৫,৫০৫কী পোর্তফোলিও লৈবগী অয়াবা পীখ্রে অমসুং হৌজিক-হৌজিক লুপা করোর ৩,১৭১গী অয়াবা লৌবা/য়াশন্নবা পুরক্নবা থবক চত্থরি।সেপ্তেম্বর ২৫ ২০২০দা রিপোর্ত তৌরকপগী মতুং ইন্না, লুপা করোর ১৬,৪০১গী পোর্তফোলিও লৈখ্রে।
৩. নাবার্দকী খুত্থাংদা লৌমীশিংগীদমক লুপা করোর ৩০,০০০গী অহেনবা ইমর্জেন্সী ৱার্কিং কেপিতেল ফন্দিং
সেপ্তেম্বর ২৫, ২০২০ ফাওবদা, অখন্নবা ফেসিলিতী অসিদগী লুপা করোর ২৫,০০০ কায়থখ্রে।অপিকপা এন.বি.এফ.সি.শিং অমসুং এন.বি.এফ.সি.-এম.এফ.আই.শিংগী আর.বি.আই.না নাবার্দতা স্পেসিএল লিক্বিদিতী ফেসিলিতী (এস.এল.এফ.)কী মখাদা লুপা করোর ৫,০০০গী শেনফম থাদখি।
ফেসিলিতী অসিদগী শেল কায়থবগী থবক চত্থনবা নাবার্দনা ওপরেস্নেল গাইদলাইনশিং লেপথোকপগী থবক তৌরি।
৪. এন.বি.এফ.সি.শিং/ঐচ.এফ.সি.শিং/এম.এফ.আই.শিংগীদমক লুপা করোর ৩০,০০০গী স্পেসিএল লিক্বিদিতী স্কিম
স্কিম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা এস.বি.আই.সি.এ.পি.দা এস.পি.ভি. অমা লিংখৎনবগী থৌদাং শীন্নখি।স্কিম অসি জুলাই ১, ২০২০গী প্রেস রিলিজ অমগী খুত্থাংদা লোঞ্চ তৌখিবনি। নুমিৎ অসিমক্তদা রিগুলেতর ওইরিবা আর.বি.আই.না স্কিম অসিগী মতাংদা এন.বি.এফ.সি.শিং অমসুং ঐচ.এফ.সি.শিংদা চেরোল অমা থোকখি।
সেপ্তেম্বর ৩০ ফাওবদা লুপা করোর ১১,১২০গী শেনফম ওইবা প্রপোজেল কুন থ্রা মপান (৩৯) গী অয়াবা পীখি।কায়থখ্রিবা শেনফম অসিগী মনুংদা লুপা করোর ৭,২২৭ অসি কায়থখ্রে অমরোমদা লুপা করোর ১৮২দি ফংলরোই।লেমহৌরিবা লুপা করোর ৩,৭০৭গী শেল কায়থবা অসি পন্দুনা লৈখ্রে। স্কিম অসি সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২০দা লেপখ্রে।
৫. মুদ্রা-শিসু লোনশিংগী লুপা করোর ১,৫০০গী শেন্দোইগী সববেন্সন
মুদ্রা-শিসু লোনশিংগী হৌজিক লৈরিবা ফোর্তফোলিও অসি লুপা করোর লাক ১.৬২নি (খ্বাইদগী য়াম্বা লোনগী শেনফম অসি লুপা ৫০,০০০)। মন্ত্রী-মন্দলনা স্কিম অসি ২৪.৬.২০২০দা অয়াবা পীকি অমসুং স্কিম অসিগী গাইদলাইনশিং ২৬.৬.২০২০দা থোকখি।অদুম ওইনমক ইলিজিবল একাউন্তশিংগী ৮৬% অসি ৩১.৮.২০২০ ফাওবা মোরাতোরিয়মদা লৈখি। এফ.ৱাই ২০২০-২১গী ওইনা বজেৎ এল্লোকেসন অসি লুপা করোর ১,২৩২ ওইহনখ্রে অমসুং সেপ্তেম্বর ৭, ২০২০দা এস.আই.দি.বি.আই.দা লুপা করোর ১২০ থাদোকখ্রে।
৬. অখন্নবা খোঙথাং অমদা কিসান ক্রেদিৎ কার্দশিংগী খুত্থাংদা লৌমী করোর ২.৫তা লুপা করোর লাখ ২গী কনসেস্নেল ক্রেদিৎকী মতেং
ফেজ Iদা, কে.সি.সি. লিমিৎ লুপা করোর ৪৬,৩৩০গা লোয়ননা কে.সি.সি. কার্দ লাখ ৫৮.১২ পীথখ্রে।
ফেজ IIগী মখাদা, সেপ্তেম্বর ২৫, ২০২০ ফাওবদা, কে.সি.সি. লিমিৎ লুপা করোর ৭৮,৯৯৯,৮০গা লোয়ননা কে.সি.সি. কার্দ লাখ ৮৩.০৩ পীথখ্রে। মখাদা পীরিবা অসি ফেজ IIদা কে.সি.সি. লাক ৮০.৪৬কী তাঙ্কক নাইনা কায়থখিবা অদুদি:
কে.সি.সি. কাইথখিবা লম কায়থখিবা কে.সি.সি.গী মশিং
i. মহৈ মরোংগী লোন - লাখ ৭০.৩১
ii. এ.ঐচ.কা লোয়ননা মহৈ মরোংগী লোন নত্রগা ঙা য়োকপগা মরী লৈনবা থবক থৌরমশিং - লাখ ১.৯২
iii. শঙ্গোমগী পোত্থোক -লাখ ২.৯৭
iv. পোলত্রী, শা-শন অমসুং য়াও য়োকপা অসিনচিংবা - ২১,৯৬১
v. ঙা য়োকপগী থবক -১০,৬২২
৭. তি.দি.এস/তি.সি.এস.কী চাং ককপগী খুত্থাংদা লুপা করোর ৫০,০০০গী লিক্বিদিতী
লাউথোকখিবা অসি চৎনহন্নবা লেজিসলেতিব অমেন্দমেন্তশিং অসি সেপ্তেম্বর ১৮, ২০২০দা লোক সভাদা পুথোকখিবা দি তেক্সেসন এন্দ ওদর লোস (রিলেক্সেন এন্দ অমেন্দমেন্ত ওফ সর্তেন প্রোবোজন্স) বিল, ২০২০দা হাপচল্লগনি। ইকাই খুম্নরবা রাজত্রপতিগী অয়াবা লৌরবা মতুংদা, দি তেক্সেসন এন্দ ওদর লোস (রিলেক্সেন এন্দ অমেন্দমেন্ত ওফ সর্তেন প্রোবোজন্স) বিল, ২০২০ অসি সেপ্তেম্বর ২৯, ২০২০দা নোতিফাই তৌখি।
৮. অতোপ্পা দাইরেক্ত তেক্সকী খোঙথাংশিং:
চৎলিবা শেনবা চহি অসিগী মনুংদা, লুপা করোর ১,১৮,৩২৪গী শেনফমগী রিফন্দ মশিং ৩৩,৫,৮৯৮ হন্দোকখি। লেমহৌরিবা রিফন্দশিংগী থবক চত্থরি।
এ.এন.বি.পি.গী মখাদা, মখাদা পীরিবা অসি লাউথোকখি:
1. এফ.ৱাই. ২০১৯-২০গী ইনকম-তেক্স রিতর্ন পুম্নমক্কী দ্যু দেৎ অসি জুলাই ৩১, ২০২০ অমসুং ওক্তোবর ৩১, ২০২০দগী নবেম্বর ৩০, ২০২০ ফাওবা অমসুং তেক্স ওদিৎনা সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২০দগী ওক্তোবর ৩১, ২০২০ শাংদোকখ্রে।
2. সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২০দা বার তৌগদবশিংগী এসেসমেন্তশিংগী তাং অসি দিসেম্বর ৩১, ২০২০ ফাওবা২০২০ গ্কী দয়্য তেন প্রোবিজন্স শাংদোক্লগনি অমসুং মার্চ ৩১, ২০২১দা বার তৌগদবশিংগীনা সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২১ ফাওবা শাংদোকখ্রে।
3. বিবাদ সে বিস্বাস স্কিমগী অহেনবা শেল য়াওদনা শেল থীবগী মতম অসি দিসেম্বর ৩১, ২০২০ ফাওবা শাংদোক্লগনি।
মসিগী লাউথোকপশিং অসিগী চৎননবা লেজিসলেচর এমেন্দমন্তশিং অসি সেপ্তেম্বর ১৮, ২০২০দা লোক সভাদা পুথোকখিবা তেক্সেসন এন্দ অদর লোজ (রিলেক্সেসন এন্দ এমেন্দমেন্ত ওফ সর্তেন প্রোবিজন্স) বিল, ২০২০দা ইন কোর্পোরেৎ তৌখ্রে। ইকাই খুম্নরা প্রসিদেন্তনা অয়াবা পীরবা মতুংদা তেক্সেসন এন্দ অদর লোজ (রিলেক্সেসন এন্দ এমেন্দমেন্ত ওফ সর্তেন প্রোবিজন্স) বিল, ২০২০ অসি সেপ্তেম্বর ২৯, ২০২০দা নোতিফাই তৌখ্রে।
৯. আই.বি.সি.গা মরী লৈনবা খোঙথাংগী খুত্থাংদা ইজ ওফ দুইং ব্যুজিনেস মখাতানা ফগৎহনবা:
সরকারনা আই.বি.সি., ২০১৬গী সেক্সন ৪গী মখাদা দিফোল্তকী থ্রেসহোল্দ অসি ২.৬.২০২০দা থোকখিবা নোতিসকী মতুং ইন্না করোরো ১দা (হান্নগী লুপা লাখ ১গী থ্রেসহোল্দগী) হেনগৎখ্রে।
এম.এস.এম.ই.শিংদা তেংৱাং পীনবা কোদকী সেক্সন ২৪০এ.গী মখাদা অখন্নবা ৱারেপ অমা ৱারেপ লৌখ্রে অমসুং হায়রিবা অসি অথুবদা নোতিফাই তৌরগনি।
ইন্সোলবেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রপসী কোদ (অনিশুবা এমেন্দমেন্দ) এক্ত, ২০২০ জুন ৫, ২০২০দগী চৎনবা হৌরগা সেপ্তেম্বর ২৩, ২০২০দা নোতিফাই তৌখ্রে অমসুং কোদকী সেক্সন ৭,৯ অমসুং ১০গী মখাদা মার্চ ২৫, ২০২০দগী চহি অমা হেন্দনা থা তরুক নত্রগা মখাতাবা মতম ফাওবা কোর্পোরেৎ ইন্সোলবেন্সী রিজোলুসন প্রোসেস (সি.আই.আর.পি.)কী ইনিসিএসন মতম খরগী ওইনা সস্পেন্দ তৌনবা ইন্সোলবেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রপসী কোদ ২০২০ (কোদ)তা সেক্সন ১০এ. হাপচিনখ্রে। হায়রিবা সস্পেন্সন অসিগী কান্নবা অসি মার্চ ২৫, ২০২০দগী সস্পেন্সনগী লোইবা মতম ফাওবদা লৈবা কোর্পোরেৎ দেপ্তরগী দিফোল্ত খুদিংমক্তা ফংহনগনি। মখাতানা অসিগুম্বা মার্চ ২৫, ২০২০দগী সস্পেন্সনগী লোইবা মতম ফাওবদা লৈবা দিফোল্তশিং অসি সি.আই.আর.পি. ইনিসিএৎ তৌনবা নন-এস্ত ওইনা মতম পুম্বগী ওইনা লোইশিন্দ্রিবা অমা ওইনা কোদকী মখাদা লৈগনি। কোদ অসিগী সেক্সন ৬৬ অসি দিফোল্ত অসিগা মরী লৈননা কোর্পোরেৎ দেপ্তরগী দিরেক্তরশিং নত্রগা পার্তনরশিংগী মায়োক্তা এক্সন লৌখৎনবা এপ্লিকেসন থাবগী ৱারেপ য়াহন্দনবা এমেন্দ তৌখ্রে।
১০. কম্পনীজ এক্ত দিফোল্তস দিসক্রিমিনেলাইজেসন
কম্পনীজ (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২০ অসি সেপ্তেম্বর ১৯দা লোক সভানা অমসুং সেপ্তেম্বর ২২দা রাজ্য সভানা পাস তৌখি। ইকাই খুম্নরবা প্রসিদেন্তগী অয়াবা অয়াবা ফংলবা মতুংদা কম্পনীজ (এমেন্দমেন্ত) এক্ত, ২০২০ অসি সেপ্তেম্বর ২৮, ২০২০দা নোতিফাই তৌখি।
১১. কোর্পোরেৎশিংগী ইজ ওদ দুইং ব্যুজিনেস:
কম্পনীজ (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২০ অসি সেপ্তেম্বর ১৯দা লোক সভানা অমসুং সেপ্তেম্বর ২২দা রাজ্য সভানা পাস তৌখি। ইকাই খুম্নরবা প্রসিদেন্তগী অয়াবা অয়াবা ফংলবা মতুংদা কম্পনীজ (এমেন্দমেন্ত) এক্ত, ২০২০ অসি সেপ্তেম্বর ২৮, ২০২০দা নোতিফাই তৌখি।