Prime Minister's Office
Prime Minister dedicates to the Nation the Atal Tunnel
Congratulates BRO and Indian Engineers for achieving the marvel feat of building the tunnel in the most difficult terrain of Pir Panjal ranges in Himachal
Tunnel would empower Himachal Pradesh, J&K Leh and Ladakh :PM
Farmers, Horticulturists, Youth, Tourists, Security Forces to benefit from the project: PM
Political Will needed to develop border area connectivity and implement infrastructure projects: PM
Speedier Economic Progress is directly dependent on fast track execution of various infrastructure works: PM
03 OCT 2020 1:05PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi dedicated to the nation the World’s longest Highway tunnel – Atal Tunnel at its south portal in Manali, today.
The 9.02 Km long tunnel connects Manali to Lahaul-Spiti valley throughout the year. Earlier the valley was cut off for about 6 months each year owing to heavy snowfall.
The Tunnel is built with ultra-modern specifications in the Pir Panjal range of Himalayas at an altitude of 3000 Mtrs (10,000 Feet) from the Mean Sea Level (MSL).
The tunnel reduces the road distance by 46 Kms between Manali and Leh and the time by about 4 to 5 hours.
It has state of the art electromechanical systems including semi transverse ventilation, SCADA controlled fire fighting, illumination and monitoring systems. The Tunnel has ample safety features built into it.
Prime Minister Shri Modi travelled in the tunnel from the South Portal to the North Portal and also visited the emergency egress tunnel that was built into the main tunnel itself. He also witnessed a pictorial exhibition on “The Making of Atal Tunnel” on the occasion.
In his address, the Prime Minister termed the day as historic as it only fructifies the vision of the former Prime Minister Atal Behari Vajpayee but also the decades old wish and dream of crores of people from the region.
He said Atal Tunnel is going to be a lifeline for a large part of Himachal Pradesh as well as the new Union Territory of Leh-Ladakh and would reduce the distance between Manali and Keylong by 3-4 hours.
He added that now parts of ​​Himachal Pradesh and Leh-Ladakh will always be connected with the rest of the country and would witness speedier economic progress.
He said farmers, horticulturalists and youth will now also have easy access to the capital of Delhi and other markets.
The Prime Minister said that such border connectivity projects will also aid the security forces in ensuring regular supplies to them and also in their patrolling.
The Prime Minister lauded the efforts of the engineers, technicians and workers who risked their lives in making this dream come true.
He said Atal Tunnel is also going to give new strength to India's border infrastructure and would be a living proof of world-class border connectivity. He said despite the longstanding demand to improve the infrastructure and overall development of the border areas, plans were made only to languish for decades without any progress.
The Prime Minister said Atal ji laid the foundation of the approach road for this tunnel in 2002. He said after Atal ji's government, the work was so neglected that only 1300 metres i.e less than 1.5 Kms of tunnel could be built till 2013-14 i.e only about 300 metres each year.
Experts then explained that if it continued at that pace then the tunnel would be completed only in 2040.
The Prime Minister said that the Government then fast tracked the project and the construction went on at a speed of 1400 metres each year. He said the project could be completed in 6 years where the estimate was 26 years.
He said infrastructure should be developed at a fast pace when the country needs to progress economically and socially. Shri Modi said this needs unflinching political will and commitment for the progress of the nation.
He said the delay in the completion of such important and major infrastructure projects causes financial losses and deprives people of economic and social benefits,
He said in 2005, the estimated cost for the construction of the tunnel was about Rs. 900 crores. But due to continuous delays, today it has been completed after spending more than 3 times i.e. 3200 crore rupees.
The Prime Minister said many important projects were meted out the same treatment as the Atal Tunnel.
The strategically very important air strip in Ladakh as Daulat Beg Oldi remained uncompleted for 40–45 years though the Air Force wanted an air strip.
He said work on the Bogibeel Bridge also started during Atal ji's government but work on it languished later. The Bridge provides key connectivity between Arunachal and the North East region. He said the work gained unprecedented momentum after 2014 and was inaugurated about two years ago on the occasion of Atal ji's birthday.
He said Atal ji also laid the foundation stone of Kosi Mahasetu to connect two major regions of Mithilanchal in Bihar. After 2014, the Government expedited the work of Kosi Mahasetu and the bridge was inaugurated a few weeks ago.
The Prime Minister said the situation now changed and in the last six years the border infrastructure - be it roads, bridges or tunnels- is being developed with full impetus and great speed.
The Prime Minister said taking care of the needs of the security forces of the country is one of the highest priorities of the government. But this was also compromised earlier and the interests of the country's defence forces were compromised.
He listed many initiatives of the Government to take care of the needs of the defence forces like implementation of One rank One pension scheme, procurement of a modern fighter plane, procurement of ammunition, modern rifles, bulletproof jackets, harsh winter equipment which were laid on hold by the previous Government. He said governments earlier did not have the political will to do so and said this situation is changing in the country today.
The Prime Minister said major reforms such as relaxation of FDI in Defence manufacture have been made so as to produce modern weapons and ammunition in the country itself.
The Prime Minister said reforms were initiated in the form of creation of the post of Chief of Defence Staff and establishing a better coordination in both procurement and production as per the requirements of the Defence forces.
He added that to match the rising global stature of India, the country has to improve its infrastructure, its economic and strategic potential at the same speed.
The Prime Minister said the Atal Tunnel is a shining example of the country’s resolve to become AatmaNirbhar (Self Reliant).

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা অতল তনেল জাতিদা কত্থোকখ্রে
হিমাচলগী পির পঞ্জালগী চীংশাং পরেংগী খ্বাইদগী খুদোংচাদবা ফমফ অসিদা অচৌবা মাই পাকপা ওইনা তনেল শাবা ঙমখিবা অসিদা বি.আর.ও. অমসুং ভারতকী ইঞ্জিনীয়রশিংবু থাগৎখি
তনেল অসিনা হিমাচল প্রদেশ, জে অমসুং কে, লেহ অমদি লদাখ খুমাং চাউশিন হল্লগনি: পি.এম.
লৌমীশিং, হৈকোল-লৈকোল শেম্লিবশিং, নহাশিং, লমকোয়বশিং, সেক্যুরিতী ফোর্সশিং প্রোজেক্ত অসিদগী কান্নবা ফংলগনি: পি.এম.
ঙমখৈগী মফমদা লম্বী-থোং ফংগৎহন্নবা অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা পোলিতিকেল ৱিল মথৌ তাই: পি.এম.
শেন্মীৎলোন্দা ৱাংনা খুমাং চাউশিনবা অসি তোঙান তোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবকশিং থুনা-য়াংনা পাঙথোকপগী মখা পোল্লি: পি.এম.
03 OCT 2020 1:05PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মনালিগী সাউথ পোর্তেলদা লৈবা মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী শাংবা হায়ৱে তনেল – অতল তনেল অসি জাতিগীদমক কত্থোকখ্রে।
কি.মি. ৯.০২ শাংবা তনেল অসিনা চহী চুপ্পা মনালিদগী লহাউল-স্পিতি তম্পাক ফাওবা শম্নহল্লি‍। মমাংদা তম্পাক অসি চহী খুদিংগী থা ৬ উন কন্না তাবনা মরম ওইরগা শম্নদনা লৈরমখি‍।
তনেল অসি হিমালয়াগী পির পঞ্জাল চীংশাংদা মীন সী লৈভেল (এম.এস.এল.)দগী মিতর ৩০০০ (ফুৎ ১০,০০০) ৱাংবা মফমদা অল্ত্রা-মোদর্ন স্পেসিফিকেসন শীজিন্নদুনা শাবনি‍।
তনেল অসিনা মনালি অমসুং লেহগী মরক্কী লম্বীগী অশাংবা কি.মি. ৪৬ অমদি চৎপগী মতমনা পুং ৪ দগী ৫ ফাওবগী চাংদা হন্থহল্লে‍।
মসিদা সেমি ত্রান্সভর্স ভেন্তিলেসন, এস.সি.এ.দি.এ.না কন্ত্রোল তৌবা মৈহৌ লাংপোক থেংননবা, মৈ ঙালহন্নবা অমদি শেন্ননবা সিস্তেম য়াওনা খ্বাইদগী নৌয়া মখলগী ইলেক্ত্রোমেকানিকেল সিস্তেম য়াওরি‍। তনেল অসিদা মতিক চারবা শাফগদবা মচাকশিং য়াওরি‍।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী মোদীনা তনেল অসিগী সাউথ পোর্তেলদগী নোর্থ পোর্তেল ফাওবা চৎখি অমসুং মেন তনেল অসিমক্তদা য়াওরিআ ইমর্জেন্সী ইগ্রেস তনেল অদুসু য়েংশিনখি। মহাক্না থৌরম অসিদা “দি মেকিং ওফ অতল তনেল”গী পোক্তোরিএল একজিবিসন অমসু মীৎয়েং তাবা ফংখি।
মহাক্কী ৱারোলদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নুমিৎ অসি ইতিহাসিক ওই মরমদি মসিনা হান্নগী প্রধান মন্ত্রী অতল বিহারী বাচপেয়ীগী মঙলান অদু মহৈ য়ানহনবতা নত্তনা লম অসিগী মীওই করোর কয়ানা চহি কয়া মঙজরকপা মঙলানসু ওইথোকহনবা ঙম্লে।
মহাক্না হায়খি অতল তনেলনা হিমাচল প্রদেশ লোয়ননা অনৌবা য়ুনিয়ন তেরিতরী ওইরিবা লেহ-লদাক্কী চাউরবা শরুক্কী লাইফলাইন ওইরগনি অমসুং মসিনা মনালি অমসুং কীলোংগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা অদু পুং ৩-৪ হন্থহনবা ঙম্লগনি।
মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি হিমাচল প্রদেশ অমসুং লেহ-লদাক্কী শরুকশিং অসি লৈবাক্কী লেমহৌরিবা শরুকশিংগা হৌজিক শম্নরগনি অমসুং মসিনা শেন্মীলোন খুমাং চাউশিনহনবা ঙম্লগনি।
মহাক্না হায়খি, লৌমীশিং, হৈকোল-লৈকোল শেম্লিবশিং অমদি নহাশিংনা কেপিতেল ওইরিবা দেল্লীদা অমদি অতোপ্পা কৈথেলশিংদা হৌজিক্তি লায়না চৎপা য়ারগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অসিগুম্বা ঙমখৈদা লম্বী থোং শেমগৎপগী প্রোজেক্তশিং অসিনা সেক্যুরিতী ফোর্সশিংদা চাং নাইনা মখোয়গী সপ্লাইশিং ফংহন্নসুনা অমসুং মখোয়গী পেত্রোলিং চৎপদা মতেং পাংলগনি।
মঙলান অসি মঙ ফাওনবা ঙমহন্নবা মখোয়গী থৱায় খুপাক্তা হাপতুনা হোৎনখিবা ইঞ্জিনীয়রশিং, তেক্নিসিয়নশিং অমসুং শিন্মীশিংবু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
মহাক্না হায়খি অতল তনেল অসিনা ভারতকী ঙমখৈগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অনৌবা পাঙ্গল হাপলগনি অমসুং মালেমগী থাক্কী ঙমখৈগী লম্বী-থোং অমগী খুদম অমা ওইরগনি। মহাক্না হায়খি ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি ফগৎহন্নবা অমসুং ঙমখৈগী মফমশিংদা চাউখৎ থৌরাং পুরক্নবা মতম শাংনা পন্দুনা লৈরক্লবা দিমান্দ লৈরবসু থৌরাংশিং খক্তদা তৌদুনা খুমাং চাউশিনবা ঙমদনা চহি কয়া লৈরকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অতলজিনা তনেল অসিগী উরেপ উয়ুং ২০০২দা তমখি। মহাক্না হায়খি অতলজীগী সরকারগী মতুংদা থবক অসি থৌশাদনা লাকপনা ২০১৩-১৩ ফাওবদা মীতর ১৩০০ খক্তা হায়বদি তনেল অসিগী কি.মি. ১.৫ ফাওবা য়ৌদনা শাখি, চহি অমদা শুপ্নতগী মীতর ৩০০ খক শাখি।
মতম অদুদা এক্সপর্তশিংনা ফোঙদোকখি করিগুম্বা তনেল অসি হায়রিবা খোঙজেল অসিদা শারবদি ২০৪০দা খক্তা লোয়শিনবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকার অসিনা প্রোজেক্ত অসিগী খোঙজেল য়াংখৎহন্দুনা চহি খুদিংগী মীতর ১৪০০ শাবগী খোঙজেলদা থবক শুখি। মহাক্না হায়খি প্রোজেক্ত অসি চহি ২৬ চংনি হায়রম্বা অদু চহি ৬তা লোয়শিনবা ঙমখি।
মহাক্না হায়খি লৈবাক অমনা শেন্মীৎলোন অমদি খুন্নাইগী মরী লৈনবা চাউখৎ থৌরাং পুক্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি খোঙজেল য়াংনা শেমগৎপা তাই। শ্রী মোদীনা হায়খি মসিগীদমক রাজনিতীগী ওইবা অখং কনবা অমসুং জাতিগীদমক কত্থোকপা মথৌ তাই।
মহাক্না হায়খি অসিগুম্বা মরু ওইবা অমদি অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রজেক্তশিং লোয়শিনবদা থেংথবনা মরম ওইরগা শেল মাংবা অমসুং মীওই কয়াদা শেন্মীৎলোনগী কান্নবশিং ফংহন্দবা য়াই।
মহাক্না হায়খি ২০০৫তা, তনেল অসি শাবদা চংগদবা চাউরাকপা শেল অসি লুপা করোর ৯০০ ওইখি। অদুবু লেপ্তনা থেংথরকপা ঙসিদি মসি লোয়শিনবদা শরুক অহুম হেন্না চংলে হায়বদি লুপা করোর ৩২০০।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অয়াম্বা মরু ওইবা প্রোজেক্তশিং অসি অতল তনেলদা তোরিবা মওং অসিগা চপ মান্নবা মীৎয়েং চংলি।
এয়র ফোর্সনা এয়র স্ত্রিপ অমা মথৌ তারবসু থৌরাংদা তেংবাংগদবা য়াম্না মরু ওইবা এয়র স্ত্রিপ ওইরিবা লদাখকী দৌলাৎ বেগ ওল্দি অসি চহি ৪—৪৫ লোয়শিনবা ঙমদনা লৈরি। মহাক্না হায়খি বোগিবীল ব্রিজকী থবক অসি অতলজিগী সরকারগী মতমদগী থবক হৌখি অদুবু মতুংদা মসিগী থবক অসি লেপখি। মসি অরুনাচল প্রদেশ অমসুং অৱাং নোংপোক্কী লমদম ফাওনহনগদবা মরু ওইবা থোং অমানি মহাক্না হায়খি মসিগী থবক অসি ২০১৪গী মতুংদা থবক কনখৎপা হৌরকখি অমদি অতলজীগী মপোক কুমওনদা চহি অনিগী মমাংদা শঙ্গাখি।
মহাক্না হায়খি অতলজিনা বিহারগী মিথিলানচলগী মরু ওইবা লমদম অনি ফাওনহনগদৌরিবা কোসি মহাসেতুগী উরেপ উয়ুং তমখি। ২০১৪গী মতুংদা সরকার অসিনা কোসি মহাসেতুগী থবক অসি খোঙজেল য়াংশিনহনখি অমসুং থোং অসি চয়োল খরগী মমাংদা শঙ্গাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক্তি ফীভম অসি য়াম্না হোংলে অমসুং হৌখিবা চহি তরু অসিদা ঙমখৈগী ইনফ্রাস্ত্রকচর – লম্বীশিং, থোংশিং নত্রগা তনেলশিং ওইরবসু – অসি মপুং ফানা অমদু খোঙজেল য়াংনা চাউখৎ হনবা ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকার অসিগী ওইনা লৈবাক অসিগী সেক্যুরিতী ফোর্সশিংগী মথৌ তাবশিং য়েংশিনবা অমদি ফংহনবা হায়বা অসি খ্বাইদগী মরু ওইনা লৌই। অদুবু হায়রিবা অসি মমাংদা থৌশাবীদে অমসুং লৈবাক অসিগী ঙাকশেলগী লান্মীশিং অসিগী অপাম্বসু থৌশারমদে।
ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন স্কিম ইমপ্লিমেন্ত তৌবা, অনৌবা ফাইৎতর প্লেন লৈশিনবা, এম্ম্যুনিসন, অনৌবা রাইফলশিং, বুলেৎপ্রুফ জেকেৎশিং, ঈংথমগী খুৎশু খুৎলায় লৈশিনবা অসিগুম্বা মমাংগী সরকারনা থৌশাদনা লৈরম্বা ঙাকশেলগী লান্মীশিংগী মথৌ তারিবশিং অদু সরকারনা ফংহন্নবা মহাক্না থৌরাং কয়া শেমখি। মহাক্না হায়খি হান্নগী সরকারশিংনা মসি পাঙথোক্নবা রাজনিতীগী ওইবা অখং কনবা অদু লৈরমদে অমদি ঙসিদি লৈবাক অসিগী হান্না লৈরম্লিবা ফীভম অদু হোংলক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দিফেন্স মেন্যুফেকচরদা এফ.দি.আই. কোমথোকপা অসিগুম্বা অচৌবা অওনবশিং অসিনা পুরক্তুনা লৈবাক অসিমক্তদা অনৌবা খুৎশু খুৎলাইশিং অমসুং এম্ম্যুনিসন শাজনবা হোৎনরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অওনবশিং অসি অহানবদা চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফকী ফম হাপ্নবা অমসুং ঙাকশেলগী লান্মীশিংগী পোৎ লৈশিনবা অমদি পুথোকপদা অফবা মরী অমা থম্নবা মওংদা শেমখি।
মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি ভারতকী ওইরক্লিবা মালেমনা ইকাই খুম্নবা হেনগৎলক্লিবা থাক অসি য়ৌহন্নবা ভারতকী ইনফ্রাস্ত্রকচর, শেন্মীৎলোন অমসুং তৌবা ঙম্বশিং অদু চপ মান্নবা খোঙজেলদা চৎহনবা ঙম্নবা হোৎনবা তাই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অতল তনেল অসি লৈবাক অসি আত্মানির্ভর (মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা) ওইহন্নবা হোৎনরিবা অসিগী ময়েক লারবা খুদম অমনি।