Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan interacts with social media users during Sunday Samvaad-4
“Government plans to receive and utilize 400-500 Million COVID-19 Vaccine doses”
“Government’s target is to cover 20-25 Crore people by July 2021”
“States have been advised to send details of Priority Population Groups by end of October”
“Topmost priority in COVID-19 immunisation to be given to frontline healthcare workers”
“Vaccine procurement is being done centrally and each consignment will be tracked real time”
“Full Government support being extended to Indian vaccine manufacturers”
“India is not planning to venture into COVID-19 Human Challenge Trials”
“Government is committed to taking all measures to ensure equitable access to vaccines”
04 OCT 2020 2:26PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare responded to questions posed by his social media interactors on the fourth episode of Sunday Samvaad. The COVID Vaccine seems to have been a dominant theme in the mind of those who chose to submit questions for the episode. He also patiently explained related topics like the use of Plasma Therapy in COVID, the eradication of TB by 2025 in light of the COVID pandemic and the opening up of India’s schools.
On the questions of prioritising the distribution of vaccines, Dr. Harsh Vardhan answered that the Health Ministry is currently preparing a format in which States will submit lists of priority population groups to receive vaccine, especially health workers engaged in the management of COVID19. The list of frontline health workers will include both government as well as private sector doctors, nurses, paramedics, sanitary staff, ASHA workers, surveillance officers and many other occupational categories who are involved in tracing, testing and treatment of patients. This exercise is targeted to be completed by the end of this October and the States are being closely guided to also submit details about cold chain facilities and other related infrastructure which will be required down to the block level. The Centre is also working on plans for building capacities in HR, training, supervision etc on a massive scale and roughly estimates to receive and utilise 400-500 million doses covering approximately 20-25 crore people by July 2021. He further informed that the Government is also keeping an eye on immunity data with regard to COVID-19 disease while finalizing these plans.
He stated that there is a high level committee under the chairmanship of Niti Aayog Member (Health) Shri VK Paul which is drawing up the entire process. Vaccine procurement is being done centrally and each consignment will be tracked real time until delivery to ensure it reaches those who need it most. He added that these Committees are working on understanding the timelines of availability of various vaccines in the country, obtaining commitments from vaccine manufacturers to make available maximum number of doses for India inventory & supply chain management and also on prioritisation of high-risk groups. This is work in progress which will be completed by the time the vaccines are ready to ensure the swift roll-out of the immunisation program.
Clearing glaring misconceptions that seem to have captured the imagination of rumour mongers in pockets of Punjab, Dr. Harsh Vardhan strongly rebutted allegations that the COVID-19 pandemic was a government conspiracy to enable organ harvesting of healthy individuals. He stated that the Government is not tied to fiscal considerations from financing agencies for implementation of the COVID-19 emergency response in light of the recent loan from the World Bank- Asian Infrastructural Investment Bank and the Asian Development Bank to the tune of Rs 15,000 Crores for managing COVID.
The Minister assured another respondent that there would be no diversion or black-marketing, “Vaccines will be distributed as per pre-decided priority and in a programmed manner. To ensure transparency and accountability, details of the entire process will be shared in the coming months.” He stressed the need to prioritize health care workers and adults or those have underlying health conditions.
Answering similar questions, he said that it is not possible to comment on the superiority of one vaccine over the other although he would ensure “that even if we have multiple vaccines available, they will all be safe and will elicit the requisite immune response against novel coronavirus”. He said that all vaccines that have proven to be safe, immunogenic and efficacious in clinical trials outside India need to undergo bridging studies to prove their safety and immunogenicity in the Indian population as well although these studies can be conducted with much smaller sample size and end quickly.
While tackling a question on the level playing field for various clinical trials, Dr Harsh Vardhan shared that all proposed clinical trials in India are designed using set principles and are stringently reviewed by the Subject Expert Committee set up by the Drug Controller General of India. Recently, the DCGI has also formulated draft guidelines on regulatory requirements for licensure of COVID-19 vaccines in India. On a question regarding Phase 3 Clinical Trial of Russia’s “Sputnik-V” vaccine in India, Dr Harsh Vardhan clarified that the matter is still under consideration, and no decision has been taken as yet on the Phase 3 trials.
Stating that adverse events developing after vaccination are common, Dr Harsh Vardhan said that adverse events after vaccination include local reactions such as pain at the injection site, mild fever and redness, anxiety-related such as palpitations, syncope or fainting and that these events are transient, self-limiting and do not affect the protective response of the vaccine. In a related question, he detailed on the ethical concerns of Human Challenge Experiments, “India is not planning to venture into such trials until the method is proven to have an established benefit as per global experience. India has robust processes in place to ensure the vaccines that successfully complete the clinical trials are safe and effective against the novel coronavirus.” “When conducted, human challenge studies should be undertaken with abundant forethought, caution, and oversight. The value of the information to be gained should clearly justify the risks to human subjects,” he added.
Sharing his views on single-dose vs. double-dose vaccines, Dr Harsh Vardhan accepted that for quick control of a pandemic, it is desirable to have a single-dose vaccine. However, it is often difficult to achieve desired levels of immune protection using a single dose. He added, two-dose vaccines are suitable for attaining the desired immunogenicity as the first dose gives some immune protection, and the second dose augments it further.
On the opening up of schools, he mentioned the MHA Guidelines which states students may attend school only with the written consent of parents and that attendance will not be enforced upon the students. Schools that are allowed to open will have to mandatorily follow the SOPs set by government.
The Minister enumerated steps taken by the government to help senior citizens; All government and non-government hospitals have been given strict instructions to treat and test any potential corona-affected elderly on priority basis; The government's call centers were asked to listen to the complaints of the elders seriously and to give them proper advice immediately; The Ministry of Health issued special guidelines for senior citizens detailing what to do and what not to do in the pandemic; All the Old Age Homes were instructed to take all measures to protect the elderly from Corona and deploy a Nodal Officer; CGHS beneficiaries 60 years or older were provided free medicines directly to their home.
Dr. Harsh Vardhan detailed steps taken to protect hard earned gains in TB from the COVID pandemic; Advance directives were issued by the Central TB Division, Ministry of Health & Family Welfare and reviewed with States/Districts to ensure continuity of TB services; Guidance for TB diagnostic labs was provided for them to remain functional during the Pandemic; Provisions were made for extended duration of drugs, door-step delivery and advisory issued on extra precaution for TB patients; New surveillance strategies were developed; TB Containment Facilities were leveraged and support provided for institutional-based screening; Awareness activities that concentrated on Infection, Prevention, and control activities were focused upon. The minister restated that notwithstanding the social determinants of TB like poverty, malnutrition, poor housing conditions, community hygiene and poor health-seeking behaviour, TB will be eliminated by 2025.
Answering a question related to the festival season, the Minister quoted the Hon. Prime Minister, and stated that “Jaan hai to Jahan hai”. We can enjoy festivals only when we are healthy, he said. It is a matter for the State governments to decide on allowing puja pandals in the upcoming festive season. Maharashtra has issued an advisory for the Navratri festival under which there shall be no garba and dandiya mahotsavs in the State. Gujarat has also disallowed the garba and dandiya mahotsav this year.
Dr. Harsh Vardhan used the medical parlance Prevention Fatigue to describe non-adherence to COVID appropriate behaviour, rather than complacency. “People tire out when they have to constantly take precautions. Some of them also give up taking precautions for various reasons. My message to everyone is that we must all diligently take precautions”. He urged all people to follow COVID appropriate behaviour during the festival season. He also appealed to be responsible citizens. He also urged “each and every one of you to take ownership at your own levels: personal, society, RWA, colony, and office”.
To watch the fourth episode of ‘Sunday Samvaad’, please click at the following links:
Twitter: https://twitter.com/drharshvardhan/status/1312659867224612864
Facebook: https://www.facebook.com/watch/?v=3281142565296376
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=fF1Vpsn4Z2w
DHV App: http://app.drharshvardhan.com/download

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
সন্দে সমবাদ ৪দা দা. হর্শ বর্ধন্না সোসিএল মীদিয়া য়ুজরশিংগা লোয়ননা ৱারী ৱাতাই শাখ্রে
“সরকারনা কোবিদ-১৯ বেক্সিন দোজ মিলিয়ন ৪০০-৫০০ লৌনবা অমসুং শীজিন্ননবা থৌরাং তৌরি”
“সরকারগী পান্দমদি জুলাই ২০২১ ফাওবদা মীওই করোর ২০-২৫ কোনশিনবনি”
“ওক্তোবর অরোইবা ফাওবদা রাজ্যশিংনা অহানবা খুদোংচাবা পীগদবা মীওই কাংলুপশিং অদুগী অকুপ্পা মরোল পীখৎলক্নবা খংহনখ্রে”
“কোবিদ-১৯গী ইম্ম্যুনাইজেসনগী খ্বাইদগী অহানবা খুদোংচাবা অসি মাংজিল থারিবা হেল্থক্যের ৱাকরশিংদা পীগনি”
“ভেক্সি লৈশিনবা অসি কেন্দ্রগী খুত্থাংদা লৈশিনগনি অমসুং কোন্সাইমেন্ত অমমমগী রিএল তাইম পুথোক্কনি”
“ভারতকী ওইবা ভেক্সিন পুথোক্লিবশিংদা সরকারনা মপুং ফানা মতেং পাংলি”
“ভেক্সিনশিং মীপুম খুদিংমক্তা চপ মান্ননা ফংহন্নবা সরকারনা খোঙথাং পুম্নমক লৌখৎনবা হোৎনরি”
04 OCT 2020 2:26PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না সন্দে সমবাদকী মরিশুবা তাঙ্কক্তা মহাক্কী সোসিএল মীদিয়াদা ৱারী ৱাতাই শারিবা মীওইশিংনা পোস্ত তৌরকপা ৱাহংশিংগী পাউখুম পীখি। তাঙ্কক অসিদা ৱাহংশিং হংবা পাম্লিবশিংনা মখোয়গী ৱাখলদা কোবিদকী বেক্সিনগী মতাং অসিনা খ্বাইদগী মরু ওইবা হীরম অমা ওইখি। মহাক্না কোবিদতা প্লাজমা থেরপী শীজিন্নবা, কোবিদ লায়চৎ অসিগী লৈরক অসিদা ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা তি.বি. মপুং ফানা মুত্থৎপা অমসুং ভারতকী স্কুলশিং হাংবা অসিগুম্বা মরী লৈনবা হীরমশিং অসিগী মতাংদা মচাখাইনা থমখি।
বেক্সিনশিং য়েন্থোকপদা অহানবা খুদোংচাবা পীবগী মতাংদা হংলকখিবা ৱাহংশিংগী মতাংদা, দা. হর্শ বর্ধন্না পাউখুম পীরদুনা হায়খি হকশেল মন্ত্রালয়না হৌজিক রাজ্যশিংনা বেক্সিন অসি হান্না ফংহনগদবা মীওইশিং মরু ওইনা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা থবক তৌরিবা হেল্থ ৱার্করশিংগী লিস্তশিং পীখৎলক্নবা ফোর্মেৎ অমা শেম্লি। মাংজিল থারিবা হেল্থ ৱার্করশিংগী লিস্ত অসিদা সরকারগী অমদি লনাই সেক্তর অনিমক্তগী দোক্তরশিং, নর্সশিং, পেরামেদিক্স, সেনিতরী স্তাফ, আশা ৱার্করশিং, সর্ভিলেন্স ওফিসরশিং অমসুং ত্রেসিং, তেস্ততিং তৌবা অমদি অনাবশিং লায়েংবগী অতোপ্পা লমশিংদা থবক তৌরিবা কাংলুপশিং য়াওগনি। থবক অসি ওক্তোবরগী অরোইবা শরুক ফাওবদা মপুং ফাহন্নবা পান্দম থম্লি অমসুং রাজ্যশিংনা কোল্দ চেন ফেসিলিতীশিং অমসুং ব্লোক্কী থাক্তা মথৌ তাবা অতোপ্পা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অকুপ্পা ৱারোলশিং পীখৎলক্নবা চেকশিন্না লমজিং-লমতাক্লি। কেন্দ্রনসু ঐচ.আর., ত্রেনিং, সুপর্বিজন অসিনচিংবগী কেপাসিতীশিং চাউনা হেনগৎহন্নবা অমসুং জুলাই ২০২১ ফাওবদা চাউরাক্না মীওই করোর ২০-২৫না শীজিন্নবা দোজ মিলিয়ন ৪০০-৫০০ ফংহন্নবা থৌরাং লোখৎলি। থৌরাংশিং অসিগী ৱারেপ লৌবা অসিদা সরকারনা কোবিদ-১৯গী লায়বা অসিগী মতাংদা ইম্ম্যুনিতী দেতাসু য়েংশিল্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
মহাক্না হায়খি নিতি আয়োগকী মীহুৎ (হকশেল) ওইরিবা শ্রী ভি কে পাউলনা চ্যেরমেন ওইদুনা অৱাংবা থাক্কী কম্মিতী অমানা মসিগী থবক থৌরমশিং অসি পাঙথোক্লি। বেক্সিন লৈশিনবগী থবক অসি কেন্দ্রনা তৌরি অমদি খ্বাইদগী মথৌ তারিবশিংদা ফংহন্নবা কনসাইনমেন্ত অমমমগী ওইবা দেলিবরী তৌদ্রিবা ফাওবা রিএল তাইম ওইনা ত্রেক তৌবা য়াহনগনি। মহাক্না হায়খি কম্মিতীশিং অসিনা লৈবাক অসিদা মখল কয়াগী বেক্সিনশিং ফংহন্নবা তাইমলাইনশিং হেন্না খংনবা হোৎনরি, ভারতকী ইনবেন্তরী অমসুং সপ্লাই চেন মেনেজমেন্তকীদমক মশিং য়াম্লবা দোজশিং ফংহন্নবা বেক্সিন শারিবশিংগী অয়াবা লৌরি অমসুং খ্বাইদগী খুদোংথিবা য়াবা কাংলুপশিংগী অহান-অকোন শিন্দোক্লি। মসিগী থবক অসি চত্থদুনা বেক্সিন লোয়রকপা মতমদা ইম্ময়্যুনাইজেসন প্রোগ্রামশিং মপুং ফানা চত্থবা ঙমহনগনি।
পঞ্জানকী লৈরিবা তোকঙা শন্দোকপা মীওইশিংনা খল্লিবা অরানবা ৱাখল্লোনশিং অদু কোকহল্লদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসি হকচাং ফাবা মীওইশিংদগী হকচাংগী কয়াৎশিং লৌথোক্নবা সরকারগী খুজিল থৌরাং অমনি হায়না মরাল শীরিবা অসি অকনবা মওংদা য়ানিংদবা ফোঙদোকখি।মহাক্না হায়খি হন্দক ৱর্ল্দ বেঙ্ক – এসিয়ন ইনফ্রাস্ত্রকচরেল ইনবেস্তমেন্ত বেঙ্ক অমসুং এসিয়ানা দিবেলপমেন্ত বেঙ্কনা কোবিদ লাকশিন্নবা লুপা করোর ১৫,০০০ পীথরকখিবা লোন অসি য়েংলগা কোবিদ-১৯গী ইমর্জেন্সীগী ওইবা থৌরাংশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা সরকারনা ফাইনান্সিং এজেন্সীশিংদগী ফিস্কেল কন্সিদরেসনগা মরী লৈনহল্লোই।
মন্ত্রীনা মসিদা থৈদোকপা নত্রগা ব্লেক মার্কেতিং তৌহল্লোই হায়না থাজবা পীখি, “মমাংদা অহানবা খুদোংচাবা পীনবা লৌখিবা ৱারেপকী মতুং ইন্না অমসুং প্রোগামগী মওংদা শিন্দোক্তুনা বেক্সিন অসি য়েন্থোক্কনি। ত্রান্সপরেন্সী অমসুং একাউন্তেবিলিতী লৈহন্নবা থবক থৌরম অসিগী অকুপ্পা মরোল লাক্কদৌরিবা থাশিং অসিদা পুথোক্কনি।” মহাক্না হেল্থ ক্যের ৱার্করশিং, অহলশিং নত্রগা অনাবা লৈবা মীওইশিংদা অহানবা খুদোংচাবা পীবা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি।
মসিগা মান্নবা ৱাহংশিংগী পাউখুম পীরকদুনা, মহাক্না হায়খিবেক্সিন অনিগী মরক্তা করম্বনা হেনবগে হায়বদা ৱাখল্লোন ফোঙদোকপা ওইথোক্তে অদুবু “করিগুম্বা ঐখোয়না বেক্সিন মখল কয়া ফংলবসু, মখোয় পুম্নমক অফবা ওইগনি অমসুং মখোয়না নোবেল কোরোনাভাইরস অসিগী ময়োক্তা মথৌ তাবা ইম্ম্যুন রেস্পোন্স ফংহনগনি”। মহাক্না হায়খি বেক্সিন পুম্নমক অসি খুদোংথিদে, ইম্ম্যুনোজেনিক ওই হায়না উৎখবনি অমসুং ভারতকী ৱাংমদা ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিং মপুং ফানা তৌনবা খুদোংথিবা থোক্তনা অমসুং ভারতকী মীয়ামদা ইম্ম্যুনোজেনিসিতী লৈহন্নবা ব্রিদজিং স্তদীশিং তৌবা মথৌ তাই লোয়ননা স্তদীশিং অসি হেন্নবা পীকপা সাইজতা পাঙথোকপা অমসুং থুনা লোয়শিন্নবা য়াগনি।
তোঙান তোঙানবা ত্রাইএলশিংগী লৈরিবা ফীভমগী মতাংদা হংলকপা ৱাহং অমগী পাউখুম পীরদুনা, দা হর্শ বর্ধন্না হায়খি ভারতকী প্রপোজ তৌখিবা ক্লিনিকেল ত্রাইএল পুম্নমক সেৎ তৌরবা প্রিন্সিপলশিং শীজিন্নদুনা দিজাইন তৌখি অমসুং ভারতকী দ্রগ কন্ত্রোলর জেনরেলনা লিংখৎখিবা সবজেক্ত এক্সপর্ত কম্মিতিনা কুপনা য়েংশিল্লি। হন্দক্তা, ভারত্তা কোবিদ-১৯ বেক্সিনশিংগী লাইসেন্স পীবগী মথৌ তাবশিংগী মতাংদা দ্রাফ গাইদলাইনশিং দি.সি.জি.আই.না শেমখি। রুসিয়াগী “স্পুতনিক-ভি” বেক্সিনগী ভারত্তা চত্থরিবা ফেজ ২ ক্লিনিকেল ত্রাইএল অসিগী মতাংদা হংলকপা ৱাহং অমদা দা. হর্শ বর্ধন্না হীরম অসি অন্দর কন্সিদরেসনদা লৈরি অমসুং ফেজ ৩ ত্রাইএলশিং অসিগী মতাংদা ৱারেপ অমত্তা লৌবা লৈত্রি হায়না শেংদোকখি।
বেক্সিনেসনগী মতুংদা থোরকপশিং অসি মহৌশানি হায়না দা হর্শ বর্ধন্না ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না হায় বেক্সিনেসনগী মতুংদা থোকরকপা নুংঙাইদবশিংদা ইঞ্জেক্সন থিনবা মফমদা নারকপা, লাইহৌ তৌবা অমসুং ঙাংখৎলকপা অসিগুম্বা অনাবা, হুমাং কাংখৎপা, সীনকোপ নত্রগা ৱান্থবা অসিগুম্বা নুংঙাইদবা য়াওরি অমসুং হায়রিবশিং অসি মতম খরখক্তগীনি অমসুং বেক্সিন অসিনা ঙাকথোকপা ঙম্বগী মপাঙ্গলদা অকায়বা থোক্লোই। মসিগা মরী লৈনবা ৱাহং অমদা, মহাক্না হ্যুমেন চেলেঞ্জ এক্সপেরিমেন্তশিংগী লৈরিবা চৎনবী অসিগা মরী লৈননা, “মালেমগী ওইনা এক্সপেরিমেন্ত তৌবদগী ফংলকপা ফলশিংনা মসি কান্নরে হায়না উৎত্রিবা ফাওবা ভারতনা অসিগুম্বা ত্রাইএলশিং অসি পাঙথোক্লোই। ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিং মপুং ফানা মাই পাকখ্রবা বেক্সিনশিং অসিনা খুদোংথিবা থোহন্দনবা অমসুং নোবেল কোরোনাভাইরসকী ময়োক্তা মপুং ফানা লান্থেংনবা ঙম্নবা ভারতনা থবক কন্না চত্থরি।””হ্যুমেন চেলেঞ্জ স্তদীশিং অসি পাঙথোকপা মতমদা চেকশিল থৌরাংশিং অমসুং থোরকপা য়াবা অদু কুপনা কন্থবা মথৌ তাই। মসিদগী ফংলক্কদবা কান্নবশিং অসিনা মীওইবদা খুদোংথিবা থোকহল্লোই হায়বগী মরম ময়েক শেংনা পীগদবনি,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
সিঙ্গল দোজ অমসুং দবল দোজ ভেক্সিনশিংগী মরমদা মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্লদুনা, লায়চৎ অসি থুনা লাকশিন্নবা সিঙ্গল দোজ ভেক্সিন পাম্মি হায়না ফোঙদোকখি। অদুম ওইনমক সিঙ্গল দোজ শিজিন্নরগা ইম্ম্যুন ঙাকশেনবগী অপাম্বা থাকশিং অদু ফংবা হায়বসি মহৌশানা অরাইবা ওইদে। অহানবা দোজনা ইম্ম্যুনগী ঙাকশেল খরা পীবা অমসুং অনিশুবা দোজনা মদু মখাতানা মপাঙ্গল কনখৎহনবনা মরম ওইরগা অপাম্বা ইম্ম্যুনোজেনিসিতী ফংনবা দোজ অনিগী ভেক্সিনশিং অসি চান্নবা ওই হায়না মহাক্না মখা তাখি।
স্কুলশিং হাংদোকপগী মতাংদা মহৈরোয়শিংনা মমা মপাগী অইবা অয়াবাগী মতুং ইন্না স্কু খাবা য়াবা অমসুং মহৈরোয়শিংদা এতেন্দেন্স অসি মরুওইনা লৌরোই হায়না ফোঙদোক্লিবা এম.ঐচ.এ.গী গাইদলাইনশিংগী মহাক্না ফোঙদোকখি। হাংবা য়াবগী অয়াবা পীরিবা স্কুলশিংনা সরকারনা থম্বা এস.ও.পি.শিং শোইদনা ঙাক্না চৎকদবনি।
মন্ত্রী সরকারনা সিনিয়র সিতিজেনশিংগী মতেং পাংনবা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিগী মতাংদা ফোঙদোকখি; সরকারগী অমসুং সরকারগী নত্তবা হোস্পিতাল খুদিংমক্তা কোরোনা নারকপা য়াবা অহল ওইরবা অমহেক্তদা অহানবা খুদোংচাবা পীদুনা তেস্ত তৌনবা অমসুং লায়েংনবা অকনবা ইন্সত্রক্সনশিং পীখ্রে; সরকারগী কোল সেন্তরশিংনা অহল ওইরবশিংগী ৱাকৎশিং মরুওইনা লৌনবা অমসুং মখোয়দা মতিক চাবা পাঊতাক পীনবা খংহনখ্রে; লায়চৎ অসিদা করি তৌগদবা অমসুং করি তৌরোইদবা হায়বগী মতাংদা হকশেল মন্ত্রালয়না সিনিয়র সিতিজেনশিংগী অখন্নবা গাইদলাইনশিং থোকখ্রে; ওল্দ এজ হোম খুদিংমক্তা অহল ওইরবশিংবু কোরোনাদগী ঙাকথোক্নবা অমসুং নোদেল ওফিসর অমা থম্নবা খোঙথাং খুদিংমক লৌখৎনবা খংহনখ্রে; চহি ৬০ নত্রগা হেল্লবা সি.জি.ঐচ.এস. বেনিফিসরীশিংদা মখোয়গী য়ুমদা হকথেংননা লেম্না হীদাক লাংথকশিং পীরি।
দা. হর্শ বর্ধন্না কোবিদ লায়চৎতগী তি.বি. লায়নাদগী ফগৎলকখিবশিং ঙাক-শেন্নবা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা শন্দোক্না ফোঙদোকখি; হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী সেন্ত্রেল তি.বি. দিভিজন্না এদভান্স দিরেক্তিবশিং থোকখ্রে অমসুং রাজ্যশিং/জিলাশিংগা লোয়ননা তি.বি. সর্ভিসশিং মখাতানা পীনবা য়েংশিল্লি; লায়চৎ অসিগী মনুংদা মখাতানা মথৌ তৌনবা তি.বি. দাইগনোতিক্স লেবশিংদা লমজিং লমতাক পীখ্রে; তি.বি অনাবশিংগী দ্রগশিং মতম শাংদোক্নবা, থোংগালদা দেলিবরী তৌনবা অমসুং অহেনবা চেকশিন থৌরাংশিং লৌখৎনবা প্রোবিজনশিং থোকখ্রে; অনৌবা সর্ভিলেন্সকী লালোংশিং পুথোকখ্রে; তি.বি. লাকশিন্নবা ফেসিলিতীশিং চাউথোকখ্রে অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল বেজ স্ক্রিনিংগী মতেং পীখ্রে; ইনফেক্সন, প্রিবেন্সন অমসুং কন্ত্রোল এক্তিবিতীশিংদা কন্সেন্ত্রেৎ তৌবা এৱেয়র্নেসকী থবকশিংদা অহেনবা মীৎয়েং চংখ্রে। মন্ত্রীনা অমুক হন্না ফোঙদোকখি মদুদি লায়রবা, চী থুংবা, য়ুমগী ফীভম চাদবা, কম্ম্যুনিতী হাইজিন অমসুং হকচাং ফত্তবগী ফীভমশিংগুম্না তি.বি. অসি সমাজগা লোয়ননা লৈরবসু ২০২৫ ফাওবদা তি.বি. অসি মুত্থৎলগনি।
হরাউ কুমহৈগা মরী লৈনবা ৱাহং অমগী পাঊখুম পীরদুনা মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল অমা ফোঙদোক্লদুনা হায় “নহাক্কী পুন্সি লৈরবদি সংশার অসি লৈগনি”। ঐখোয়না হকচাং ফরবা খক্তদা হরাউ কুহৈ পাঙথোকপা ঙমগনি হায়না মহাক্না হায়খি। লাক্কদৌরিবা হাউ কুমহৈগী মতম অসিদা পুজা পন্দলশিং য়াহনবা হায়বসি রাজ্য সরকারশিংগী খুৎতা লৈ। মহারাস্ত্রনা নব্ররাতী হরাউ কুমহৈগী এদভারাস্ত্রনা নব্ররাতী হরাউ কুমক্সন, প্রিবেন্সন াইজরী অমা থোকখ্রে অমসুং মসিগী মখাদা রাজ্য অসিদা গর্বা অমসুং দান্দিয়া মহোসবশিং পাংথোকপা য়ারোই। গুজরাত্তসু হন্দক্কী চহিগী গর্বা অমসুং দান্দিয়া মহোসব পাংথোকপা থিংখ্রে।
দা. হর্শ বর্ধন্না ৱারকপনা মরম ওইদুনা কোবিদকা চান্নবা লমচৎ শাজৎ অসি ঙাক্না চৎলক্তবা অসি মেদিকেলগী লোলদা প্রিবেন্সন ফেতিকনি হায়না ফোঙদোকখি।“মীয়াম্না লেপ্তনা চেকশিল থৌরাং লৌখৎকদবা মতম অসিদা ৱারক্তুনা তোকথোকই।মখোয় খরনা তোঙান তোঙানবা মরমশিংনা চেকশিল থৌরাং লৌখৎপা তোক্লি। ঐহাক্না মীয়ামদা পীনীংবা পাউজেলদি ঐখোয় পুম্নমক্না থৱায় য়াওনা চেকশিল থৌরাংশিং লৌখৎসি হায়বা অসিনি”। মহাক্না মীয়ামদা কুম্মৈগী পন্থা অসিগী মনুংদা কোবিদকা চান্নবা লমচৎ শাজৎশিং ঙাক্না চৎনবা হায়জখি। মহাক্না মীয়ামদা থৌদাং মশক খঙবা প্রজাশিং ওইনবা এপিল তৌখি। মহাক্না হায়খি, “ঐখোয় পুম্নমক্না ঐখোয়না ঙমজবা থাকশিংদা থৌদাং লৌরসি: লনাইগী, খুন্নাইগী, আর.দবল্যু.এ., লৈকাইগী অমসুং ওফিসকী”।
“সন্দে সম্বাদ”কী মরিশুবা তাঙ্কক য়েংনবা মখাগী লিঙ্ক অসিদা চংবীয়ু:
ত্বিত্তর: https://twitter.com/drharshvardhan/status/1312659867224612864
ফেসবুক: https://www.facebook.com/watch/?v=3281142565296376
য়ুত্যুব: https://www.youtube.com/watch?v=fF1Vpsn4Z2w
দি.ঐচ.ভি. এপ: http://app.drharshvardhan.com/download