Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Two-day India-Canada Agri-Tech Seminar inaugurated
Government of India committed to turn agriculture sector into an investment opportunity- Union Minister of Agriculture & Farmers' Welfare Shri Narendra SinghTomar
Canadian Minister Ms. Bibeau extends Scientific and Technical Expertise
06 OCT 2020 8:43PM by PIB Delhi
Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare, Rural Development, Panchayat Raj and Food Processing Industries, Shri Narendra Singh Tomar said today that the recently announced initiatives under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi include policy reforms for establishment of One Nation-One Market, contract agriculture with appropriate measures to protect small and marginal farmers, and Rs one lakh crore Agri Infra Fund. India is developing a digital agri-stack as an important provider for online marketplaces and smart agriculture. The government is committed to turning the agricultural sector into an investment opportunity.
In his inaugural address at the two-day India-Canada Agri-Tech Virtual Seminar organized by the Indo-Canadian Business Chamber (ICBC) in collaboration with the Confederation of Indian Industry (CII) and the Ministry of External Affairs of India, Shri Tomar said that India, in particular, during the last six months of the global pandemic crisis has made considerable progressive reforms in the agricultural sector. These include policy reforms for the establishment of One Nation-One market, contract farming along with appropriate measures for the safety and freedom of farmers. India has over 450 start-ups in the agri-tech sector, which means that every 9th start-up in the world is Indian. Public-private partnerships are increasing due to investment in line with this sector.
Indicating the rapid growth in agri-trade between India and Canada, Shri Tomar said that India is the fifth largest importer of Canadian vegetables and raw agricultural materials and the seventh largest importer of leguminous vegetables, called "Vegetarian Protein". He said that there is great potential for growth in the Indo-Canadian agri-business. India is an excellent place for the production of healthy food including nutritious grains, organics, herbals, etc., which are the foundation of Ayurveda's rich traditions and methods of yoga treatment. Shri Tomar said that after signing of the MoU in 2009, he would like to see Indo-Canadian cooperation accelerate forward in leveraging its natural capabilities in the agricultural sector.
At the event, Minister of Agriculture and Agri-Food of the Government of Canada Ms Mary-Claude Bibeau highlighted the fact that Canada and India have a proud history of strong bilateral trade and collaboration in agriculture, with a vibrant trading relationship in agriculture and agri-food, valued at over $1.5 billion. She went on to point that in India, rapid economic growth is driving new consumer demands and preferences, and Canada can help India meet those demands through scientific and technological expertise in food processing, food safety and transportation infrastructure. Minister Bibeau concluded by reiterating that as we look to the future, expanding and diversifying mutual trade and investment opportunities between Canada and India, will also help both economies recover after the pandemic.
The CEO of ICBC, Ms. Nadira said that ICBC will soon be releasing a white paper report mapping the business opportunities between India and Canada in Agriculture and Agri-tech. Canadian High Commissioner to India Mr. Nadir Patel, Indian High Commissioner to Canada Mr. Ajay Bisaria, Additional Secretary in the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare Dr. Alka Bhargava, Additional Secretary in the Ministry of External Affairs Mr. P. Harish, CEO of the Indo-Canadian Business Chamber Ms. Nadira Hamid, CII National Council Member Mr. Salil Singhal and other dignitaries were part of the program.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
নুমিৎ নিনিগী ভারত-কনাদা এগ্রি-তেক সেমিনার হৌদোকখ্রে
লৌউ-শিংউ সেক্তরবু শেন থাদবগী খুদোংচাবা মফম ওন্থোক্নবা ভারত লৈঙাক্না লেপ্লি – লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার
কনাদাগী মন্ত্রী মিস বিব্যুনা সাইন্তিফিক অমসুং তেক্নিকেলগী হৈশিংবা উৎখ্রে
06 OCT 2020 8:43PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা হন্দক্তা লাউথোকখিবা থৌরাংশিং অদুদা লৈবাক অমা-কৈথেল অমা শেমগৎনবা খুজিল থৌরাংদা অহোংবা পুরকপা, লৌমী মচাশিং অমদি লম লৈজদবা লৌমীশিং ঙাকথোক্নবা মতিক চাবা থৌরাংশিংগা লোয়ননা কন্ত্রেক্ত লৌউ-শিংউ পুরকপা, অমদি লুপা করোর লাখ অমগী এগ্রি ইন্ফ্রা ফন্দশিং য়াওরি হায়না লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং, খুঙ্গঙ চাউখৎ থৌরাং, পঞ্চায়তি রাজ অমসুং ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ঙসি হায়খ্রে‍। ওনলাইন কৈথেলশিং অমসুং স্মার্ত ওইবা লৌউ-শিংউগী ফীভম ফংহন্নবা মরুওইবা পাম্বৈ অমা ওইনা দিজিতেল এগ্রি-স্তেক অমা ভারতনা শেমগৎলি‍। লৌউ-শিংউ সেক্তর অসিবু শেন থাদবগী খুদোংচাবা লৈবা সেক্তর অমা ওন্থোক্নবগীদমক লৈঙাক অসিনা লেপ্লি‍।
ইন্দো-কনাদিয়ন বুজিনেস চেম্বর (আই.সি.বি.সি.)না কনফিদরেসন ওফ ইন্দিয়ন ইন্দস্ত্রী (সি.আই.আই.) অমসুং ভারতকী মপান থৌরম মন্ত্রালয়গা খুৎশম্নরগা পাঙথোকপা নুমিৎ নিনিগী ইন্দিয়া-কনাদা এগ্রি-তেক ভর্চুএল সেমিনার হৌদোকপগী মহাক্কী ৱারোলদা শ্রী তোমারনা হায়খিবদা, মালেমগী লাইচৎ মনুংগী হৌখিবা থা তরুকসিদা ভারতনা অখন্ননা লৌউ-শিংউগী লমদা খুমাঙ চাউশিনবা মওংদা অহোংবা পুরকখ্রে‍। মসিদা লৈবাক অমা-কৈথেল অমা শেমগৎনবা খুজিল থৌরাংদা অহোংবা পুরকপা, লৌমী মচাশিং অমদি লম লৈজদবা লৌমীশিং ঙাকথোক্নবা মতিক চাবা থৌরাংশিং য়াওরি‍। ভারত্তা এগ্রি-তেক সেক্তরদা স্তার্ত-অপ ৪৫০ হেন্না লৈ অমদি মসিনা তাক্লিবদি মালেমগী ৯শুবা স্তার্ত-অপ খুদিংমক ভারতকীনি হায়বসিনি‍। লম অসিদা শেন থাদবা হেনগৎলকপা মরম্না পব্লিক-প্রাইভেত পার্ত্নরসিপসু হেনগৎলক্লি‍।
ভারত অমসুং কনাদাগী মরক্তা লৌউ-শিংউগী লল্লোন ইতিক্কী ফীভম খোঙজেল য়াঙনা চাওখৎলকপা অসিগী মতাঙদা শ্রী তোমারনা ভারত অসি কনাদিয়ন মনা মশিং অমসুং লৌউ-শিংউগী মচাক মথুমশিং খ্বাইদগী চাউনা পুশিল্লকপা লৈবাকশিংগী মনুংদা মঙাশুবনি অমদি ‘ভেজিতরিয়ন প্রোতিন’ কৌবা লেগুমিনস মনা মশিংশিং পুশিল্লকপদনা তরেৎশুবনি‍ হায়না হায়খি‍। ইন্দো-কনাদিয়ন এগ্রি-বিজিনেস অসি হেন্না চাউখৎলকপগী অচৌবা ওইথোকপা লৈ হায়না মহাক্না হায়খি‍।ভারত অসি অয়ুর্বেদকী ইনাক খুল্লবা চৎনবী অমসুং য়োগ লায়েংগী থৌওংগী য়ুম্ফম ওইরিবা মচি লৈবা মরু-মরাংশিং, ওর্গানিক, মনা মশিংনচিংবশিং য়াওনা হকচাঙ ফগদবা চীঞ্জাকশিং পুথোক্নবগী ফরবা মফম অমনি‍। ইংহং ২০০৯দা এম.ও.য়ু. খুৎয়েক পীনখ্রবা মতুংদা, ইন্দো-কনাদিয়নগী মতেং পাংনবগী মরী অসি লৌউ-শিংউগী লমদা মহৌশাগী ওইবা মতিংশিং ফুদোকহন্নবগীদমক হেন্না খোঙজেল য়াংশিনহনবা পাম্মী হায়না শ্রী তোমারনা হায়খি‍।
থৌরম অদুদা, কনাদা লৈঙাক্কী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌউ-শিংউগী চীঞ্জাক্কী মন্ত্রী মিস মেরী-ক্লোদ বিব্যুনা কনাদা অমসুং ভারত অনিগী দোলর বিলিয়ন ১.৫গী চাং ওইগদবা লৌউ-শিংউ অমসুং চীঞ্জাক্কী মশক থোকপা লল্লোন ইতিক্কী মরীগা লোয়ননা মপাঙ্গল কল্লপা নাকল অনিগী লল্লোন ইতিক অমসুং লৌউ-শিংউগী লমদা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবগী চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা পুৱারী লৈ হায়বা ৱাফম থমখি‍। ভারত্তা খুৎলৈ থুনা শেন্মিৎলোনদা চাওখৎপা পুরকপনা অনৌবা কঞ্জুমর দিমান্দ অমসুং অপামবা থোকহল্লক্লি, অমদি কনাদানা অদুগুম্লবা দিমান্দশিং অদু ফংহনবা ঙমহন্নবগীদমক ভারতপু ফুদ প্রোসেসিং, ফুদ সেফতী অমসুং পুথোক পুশিনগী মচাক মথুমশিংগী মতাঙদা সাইন্তিফিক অমসুং তেক্নোলোজিগী হৈ-শিংবগী খুত্থাঙদা মতেং পাংবা য়াগনি হায়না মহাক্না মখা তানা ফোঙদোকখি‍। ঐখোয়না তুংগী পুন্সিদা য়েংবা মতমদা কনাদা অমসুং ভারতকী মরক্তা লল্লোন ইতিক অমসুং শেন থাদবগী খুদোংচাবশিং চাওথোকহনবা অমদি তোঙান তোঙানবা লমদা য়াহনবনা লাইচৎ মতুংদা শেন্মিৎলোন অমুক হিঙ্গৎহনবদসু মতেং ওইগনা হায়বা ৱাফমসি হায়রগা মন্ত্রী বিব্যুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি‍।
আই.সি.বি.সি.গী সু.ই.ও. মিস নদিরানা হায়খিবদা লৌউ-শিংউ অমসুং এগ্রি-তেক্কী মতাঙদা ভারত অমসুং কনাদাগী মরক্তা লৈরিবা লল্লোন ইতিক্কী খুদোংচাবশিং নীংথিনা য়াওরবা ৱাইত পেপর অমা অথুবদা আই.সি.বি.সি.না ফোঙদোক্লগনি‍। কনাদিয়ন হায় কমিস্নর তু ইন্দিয়া মিস্তর নদির পতেল, ইন্দিয়ন হায় কমিস্নর তু কনাদা মিস্তর অজয় বিসারিয়া, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়গী এদিসনেল সেক্রেতরী দোক্তর অল্‌কা ভর্গব, মপান থৌরম মন্ত্রালয়গী এদিসনেল সেক্রেতরী মিস্তর পি.হরিশ, ইন্দো-কনাদিয়ন বিজিনেস চেম্বরগী সি.ই.ও. মিস নদিরা হমিদ, সি.আই.আই. নেসনেল কাউন্সিল মেম্বর মিস্তর সালিল সিংহাল অমসুং অতৈ মীওইশিংসু থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।