Ministry of Electronics & IT
India set to achieve Self Reliance in Supercomputing with Manufacturing Critical Components in India
C-DAC and National Supercomputing Mission Host Institutes sign MOU for establishing Supercomputing Infrastructure in various premier institutions across India
C-DAC accelerating pace of research and innovation using computational science techniques with manufacturing Critical Supercomputing components in India, is a step towards Atmanirbhar Bharat : Shri Sanjay Dhotre
12 OCT 2020 2:23PM by PIB Delhi
A Memorandum of Understanding (MoUs) was signed in presence of Shri Sanjay Dhotre, Union Minister of State for E&IT, Education and Communications between Dr Hemant Darbari, Director General, C-DAC and Director of National Supercomputing Mission (NSM) Host Institutes for establishing *in India* Supercomputing Infrastructure with Assemply and Manufacturing *of * Critical Components at IISC Bangalore, IIT Kanpur, IIT Roorkee, IIT Hyderabad, IIT Guwahati, IIT Mandi, IIT Gandhinagar, NIT Trichy, NABI Mohali and NSM Nodal Centres for training in HPC & AI at IIT Madras, IIT Kharagpur, IIT Goa and IIT Palakkad. Shri Ajay Prakash Sawhney, Secretary, MeitY, Prof Ashutosh Sharma, Secretary, DST, Smt. Jyoti Arora, Special Secretary & FA, MeitY, Dr Rajendra Kumar, Additional Secretary, MeitY, senior officials from DST, MeitY, C-DAC and Host Institutes were also present.
Speaking on the occasion Shri Sanjay Dhotre, MoS said, “Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, National Supercomputing Mission was set up to provide necessary computational power to the Academia, Industry, Scientific and Research Community, MSME and the Start-ups to solve India specific grand challenges and complex real life problems in Science and Engineering." He added that C-DAC has already established Supercomputing Ecosystem at IIT BHU, IIT Kharagpur, IISER Pune and JNCASR Bangalore. And now accelerating the pace of research and innovation using computational science techniques with manufacturing in India Critical Supercomputing components like the Server Board, Interconnect, Rack power controllers and Hydraulic controllers, Direct Liquid Cooled Datacenter, HPC Software Stack is a step towards Atmanirbhar Bharat.
Dr. Hemant Darbari, Director General, C-DAC mentioned that “National premier academic and research institutes like the IISc, IITs, NIT, NABI are par excellence and is renowned globally for its technical expertise. We are proud to partner with them in our endeavour to enhance India's capability, empower scientists and researchers with state-of-the-art Supercomputing facilities, attain global competitiveness and ensure self-reliance in the strategic area of Supercomputing Technology leading towards the Exascale Computing. Our Mission is to Establish Dependable and Secure Exa-Scale Eco-system with innovative designs, disruptive technologies and Expert Human resource. Our goal is to develop our own indigenous Hardware encompassing Exascale Chip Design, Design and Manufacture of Exascale Server Boards, Exascale Interconnects and Storage including Silicon-Photonics at C-DAC in line with Atmanirbhar Bharat to achieve complete Self Reliance.”

ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
ভারতকী মরু ওইবা মচাক মথুমশিং শাবগা লোয়ননা সুপরকম্প্যুতিংদা ভারতনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনরি
ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা মকোক থোংবা হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুতশিংদা সুপরকম্প্যুতিং ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবগীদমক সি-দেক অমসুং নেস্নেল সুপরকম্প্যুতিং মিসন হোস্ত ওইরিবা ইন্সতিত্যুশিংনা এম.ও.য়ু.গী খুৎয়েক পীনখ্রে
ভারতকী মরু ওইবা সুপরকম্প্যুতিংগী মচাকশিং শারিবা অসিগা লোয়ননা কম্প্যুতেস্নেল সাইন্স তেক্নিকশিং শীজিন্নদুনা সি-দেক্না রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসন খুমাং চাউশিল্লহল্লিবা অসি আত্মানির্ভর ভারত ওইনবা মায়কৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি: শ্রী সঞ্জে ধোত্রে
12 OCT 2020 2:23PM by PIB Imphal
ই অমসুং আই.তি., এজুকেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসনগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সঞ্জে ধোত্রেগী মমাংদা সি-দেককী দিরেক্তর জেনরেল ওইরিবা দা. হিমন্ত দর্বারী অমসুং নেস্নেল সুপরকম্প্যুতিং মিসন (এন.এস.এম.)গী হোস্ত ওইরিবা ইন্সতিত্যুতশিংগী দিরেক্তগী মরক্তা আই.আই.এস.সি. বেঙ্গলোর, আই.আই.তি. কানপুর, আই.আই.তি. রোর্কী, আই.আই.তি. হায়দরবাদ, আই.আই.তি. গুৱাহাতি, আই.আই.তি. মন্দি, আই.আই.তি. গান্ধীনগর, এন.আই.তি. ত্রিচী, এন.এ.বি.আই. মোহালিদা ভারত্তা এসেম্বল তৌবা অমসুং শাবগা লোয়ননা সুপরকম্প্যুতিং ইনফ্রাস্ত্রচর অমসুং মরু ওইবা মচাকশিং শেমগৎনবা অমসুং আই.আই.তি. মদ্রাস, আই.আই.তি. খরকপুর, আই.আই.তি. গোৱা অমসুং আই.আই.তি. পলক্কাদতা ঐচ.পি.সি. অমসুং এ.আই.গী ত্রেনিং পীনবা এন.এস.এম. নোদেল সেন্তরশিং লিংখৎনবা ঙসি মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.শিং) খুৎয়েক পীনখি, হায়রিবা অসিদা এম.ই.আই.তি.ৱাই.গী সেক্রেতরী শ্রী অজে প্রকাশ সৌনে, দি.এস.তি.গী সেক্রেতরী প্রোফেসর অশুতোশ শর্ম, এম.ই.আই.তি.ৱাই.গী স্পেসিএল সেক্রেতরী অমসুং এফ.এ. শ্রীমতি জোতি অরোরা, এম.ই.আই.তি.ৱাই.গী এদিস্নেল সেক্রেতরী দা রজেন্দ্র কুমার, দি.এস.তি.গী, এম.ই.আই.তি.ৱাই.গী, সি-দেক্কী অমসুং হোস্ত ওইরিবা ইন্সতিত্যুতশিংগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং য়াওখি।
শ্রী সেঞ্জে ধোত্রে, এম.ও.এস.না হায়খি, “মীৎয়েং শান্না য়েংলিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, সাইন্স অমসুং ইঞ্জিনীয়রিংদা লৈরিবা অখন্নবা অচৌবা খুদোংচাদবশিং অমসুং অরুবা তশেংনা পুন্সিদা থোকপা সমস্যাশিং কোকহন্নবা একাদেমিয়া, ইন্দস্ত্রী, সাইন্তিফিক অমসুং রিসর্চ কম্ম্যুনিতী, এম.এস.এম.ই. অমসুং স্তার্ত-অপশিংদা মথৌ তাবা কম্প্যুতেস্নেলগী ওইবা শক্তি পীনবা নেস্নেল সুপরকম্প্যুতিং মিসন লিংখৎখি। আই.আই.তি. বি.ঐচ.য়ু., আই.আই.তি. খরকপুর, আই.আই.এস.ই.আর. পুনে অমসুং জে.এন.সি.এ.এস.আর. বেঙ্গলোরদা সি-দেক্না হান্না সুপরকম্প্যুতিং ইকোসিস্তেম লিংখৎখ্রে। অমসুং সর্বর বোর্দ, ইন্তরকন্নেক্ত, রেক্ত পাৱর কন্ত্রোলরশিং অমসিং হাইদ্রোলিক কন্ত্রোলরশিং, দাইরেক্ত লিক্বিদ কুল্দ দেতাদেন্ত, ঐচ.পি.সি. সোফৱেয়র স্তেক্তগুম্বা ভারতকী মরু ওইবা সুপরকম্প্যুতিংগী মচাকশিং শারিবা অসিগা লোয়ননা কম্প্যুতেস্নেল সাইন্স তেক্নিকশিং শীজিন্নদুনা রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসন খুমাং চাউশিল্লহল্লিবা অসি আত্মানির্ভর ভারত ওইনবা মায়কৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি”
দা. হেমন্ত দর্বারী, দিরেক্তর জেনরেল, সি-দেক্না হায় “আই.আই.এস.সি., আই.আই.তি., এন.আই.তি., এন.এ.বি.আই.গুম্বা নেস্নেল প্রিমিয়র একাদেমিক অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুতশিং অসি থোইদোক হেন্দোকপা ওইরে অমসুং তেক্নিকেলগী ওইবা লমদা খঙ-হৈবদা মালেমদা মমিং চৎলে। ভারতকী তৌবা ঙম্বা হেনগৎহনবা, খ্বাইদগী নৌবা সুপরকম্প্যুতিং ফেসিলিতীশিংগা লোয়ননা সাইন্তিস্তশিং অমসুং রিসর্চরশিং খুমাং চাউশিনহনবা, মালেমগা চাংদম্নবদা শরুক য়াবা অমসুং এক্সা-স্কেল কম্প্যুতিংরোমদা চংশিন্দুনা সুপরকম্প্যুতিংগী তেক্নোলোজীগী কান্নবা পুরক্কদবা লমশিংদা মরোমদোম লেপ্পা ঙমহন্নবা ঐখোয়না খোঙথাংশিং লৌখৎপদা মখোয়গা পুন্না চৎমিন্নবদা ঐখোয়না চাউথোকচৈ। ঐখোয়গী পান্দমদি ইনোবেতিব দিজাইনশিং, অনৌবা তেক্নোলোজীশিং অমসুং এক্সপর্ত হ্যুমেন রিসোর্সকা লোয়ননা দিপেন্দেবল অমসুং সিক্যুর এক্সা-স্কেল ইকো সিস্তেম লিংখৎপনি। ঐখোয়গী পান্দমদি মরোমদোম লেপ্পা ঙম্নবা আত্মানির্ভর ভারতকা লোয়ননা এক্সাস্কেল চিপ দিজাইন, এক্সাস্কেল সর্বর বোর্দশিংগী দিজাইন তৌবা অমসুং শাবা, সিলিকোন-ফোতোনিক্স য়াওনা এক্সাস্কেল ইন্তরকন্নেক্তশিং অমসুং স্তোরেজ য়াওনা লমদম অসিগী ওইবা হার্দৱ্যের সি-দেক্তা দিবেলপ তৌবনি”।