Ministry of Finance
Finance Minister announces measures of Rs 73,000 crore to stimulate consumer spending before end of this Financial Year in fight against COVID-19
Cash payment and leave encashment in lieu of one LTC during 2018-21 according to entitlement
Special Festival Advance Scheme revived as a one-time measure for both Gazetted and non-Gazetted employees
Special interest free 50-year loans to States for capital expenditure for Rs. 12,000 crore
Additional budget of Rs. 25,000 crore, in addition to Rs. 4.13 lakh crore given in Union Budget 2020, is being provided for Capital Expenditure
12 OCT 2020 5:06PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman here today announced measures of Rs 73,000 crore to stimulate consumer spending in the economy in an effort to fight the slowdown due to COVID-19 pandemic following lockdown. Union Minister of State for Finance & Corporate Affairs Shri Anurag Singh Thakur, Finance Secretary Dr Ajay Bhushan Pandey, Department of Financial Services Secretary Shri Debashish Panda and Department of Economic Affairs Secretary Shri Tarun Bajaj were also present during the announcement of stimulus package.
While announcing the demand stimulus package, Smt. Sitharaman said, “Indications are that savings of government and organised sector employees have increased and we want to incentivise such people to boost demand for the benefit of the less fortunate.” The Finance Minister further said that if demand goes up based on the stimulus measures announced today, it will have an impact on those people who have been affected by COVID-19 and are desperately looking for demand to keep their business going.
The Finance Minister stressed on the idea that today’s solution should not cause tomorrow’s problem. Smt. Sitharaman said that the Government does not want to burden the common citizen with future inflation and also not put the Government debt on an unsustainable path.
The proposals presented today by the Finance Minister are designed to stimulate spending in a fiscally prudent manner as some of the proposals are for advancing or front-loading of expenditure with offsetting changes later while others are directly linked to increase in GDP. The present announcement by Smt. Sitharaman highlights the active intervention by the Government of India to combat economic slowdown created by COVID-19. The details are as follows: -
1. CONSUMER SPENDING
1. Leave Travel Concession (LTC) Cash Voucher Scheme
While announcing the scheme, the Finance Minister said, “The biggest incentive for employees to avail the LTC Cash Voucher Scheme is that in a four-year block ending in 2021, the LTC not availed will lapse, instead, this will encourage employees to avail of this facility to buy goods which can help their families.”
Central Government employees get LTC in a block of 4 years in which air or rail fare, as per pay scale/entitlement, is reimbursed and in addition, Leave encashment of 10 days (pay + DA) is paid. But due to COVID-19, employees are not in a position to avail of LTC in the current block of 2018-21.
Therefore, the Government has decided to give cash payment in lieu of one LTC during 2018-21, in which:
• Full payment on Leave encashment and
• Payment of fare in 3 flat-rate slabs depending on class of entitlement
• Fare payment will be tax free
An employee, opting for this scheme, will be required to buy goods / services worth 3 times the fare and 1 time the leave encashment before 31st March 2021.
The scheme also requires that money must be spent on goods attracting GST of 12% or more from a GST registered vendor through digital mode. The employee is required to produce GST invoice to avail the benefit.
If Central Government employees opt for it, cost will be around Rs. 5,675 crore. Employees of Public Sector Banks (PSBs) and Public Sector Undertakings (PSUs) will also be allowed this facility and the estimated cost for them will be Rs. 1,900 crore. The tax concession will be allowed for State Government/Private Sector too, for employees who currently are entitled to LTC, subject to following the guidelines of the Central Government scheme. The demand infusion in the economy by Central Government and Central PSE/PSB employees is estimated to be Rs. 19,000 crore approx. The demand infusion by State Government employees will be Rs. 9,000 crore. It is expected that it will generate additional consumer demand of Rs. 28,000 crore.
1. Special Festival Advance Scheme
A Special Festival Advance Scheme for non-gazetted employees, as well as for gazetted employees too, is being revived as a one-time measure to stimulate demand. All Central Government employees can now get an interest-free advance of Rs. 10,000, to be spent by 31st March, 2021 on the choice of festival of the employee. The interest-free advance is recoverable from the employee in maximum 10 instalments.
The employees will get pre-loaded RuPay Card of the advance value. The Government will bear Bank charges of the card. Disbursal of advance through RuPay card ensures digital mode of payment, resulting in tax revenue and encouraging honest businesses.
The one-time disbursement of Special Festival Advance Scheme (SFAS) is expected to amount to Rs. 4,000 crore; and if the SFAS given by all State Governments, another tranche of Rs. 8,000 crore is expected to be disbursed.
1. CAPITAL EXPENDITURE
1. Special Assistance to the States:
While announcing measures related to Capital Expenditure, Smt. Sitharaman said that money spent on infrastructure and asset creation has a multiplier effect on the economy. It not only improves current GDP but also future GDP. The Government wants to give a new thrust to Capital Expenditure of both States and Centre.
Giving a new thrust on Capital Expenditure, Smt. Sitharaman said that money spent on infrastructure and asset creation has a multiplier effect on the economy. It not only improves current GDP but also future GDP. The Government wants to give a new thrust to Capital Expenditure of both States and Centre. Smt. Sitharaman said that the Central Government is issuing a special interest-free 50-year loan to States of Rs. 12,000 crore Capital Expenditure. The Scheme consists of 3 Parts.
Part - 1 of the scheme provides for:
• Rs. 200 crore each for 8 North East states (Rs. 1,600 crore)
• Rs. 450 crore each Uttarakhand, Himachal Pradesh (Rs. 900 crore)
Part - 2 of the scheme provides for:
• Rs. 7,500 crore for remaining states, as per 15th Finance Commission devolution.
The Finance Minister said that both Part 1 and Part 2 of interest-free loans given to States are to be spent by 31st March, 2021 and 50% will be given initially, the remaining 50% will be given upon utilization of first 50%. Unutilised funds will be reallocated by the Central Government.
Under Part - 3 of Rs. 12,000 crore interest-free loans to states, Rs. 2,000 crore will be given to those states which fulfill at least 3 out of 4 reforms spelled out in Aatma Nirbhar Bharat Package (ANBP) vide Department of Expenditure’s Letter F.No. 40(06)/PF-S/17-18 Vol. V dated 17th May 2020. Rs 2,000 crore is over and above other borrowing ceilings.
Following are the features of this Scheme:
• It can be used for new or ongoing capital projects needing funds and / or settling contractors’/ suppliers’ bills on such projects
• CAPEX to be spent by 31st March 2021
• This funding will be over and above all other additional borrowing ceilings given to states
• Bullet repayment after 50 years, no servicing required for 50 years
1. Enhanced Budget Provisions:
The Finance Minister said that additional budget of Rs. 25,000 crore, in addition to Rs. 4.13 lakh crore given in Union Budget 2020, is being provided for Capital Expenditure on roads, defence, water supply, urban development and domestically produced capital equipment.
To allow smooth conducting of Government business, allocations will be made in forthcoming Revised Estimate discussions of Ministry of Finance with concerned ministries.
It may be recalled that a package of Rs 1.70 lakh crore under Pradhan Mantri Garib Kalyan Package (PMGKP) was announced on 26th March, 2020 and the Aatma Nirbhar Bharat Package (ANBP), a Special economic and comprehensive package of Rs 20 lakh crore - equivalent to 10% of India’s GDP – was announced on 12th May, 2020 by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi. He gave a clarion call for आत्मनिर्भर भारत अभियान or Self-Reliant India Movement and also outlined five pillars of Aatmanirbhar Bharat – Economy, Infrastructure, System, Vibrant Demography and Demand.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
চৎলিবা শেনবা চহি অসিগী অরোইবা ফাওবগী মমাংদা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবদা কঞ্জুমরনা চাদিং তৌবা হেনগৎহন্নবা শেল-থুমগী মন্ত্রীনা লুপা করোর ৭৩,০০০গী তেংবাং লাউথোকখ্রে
ফংলিবা মীংথোন অদুগী মতুং ইন্না ২০১৮-২১গী মনুংদা এল.তি.সি. অমগী মহুৎতা কেশ পেমেন্ত অমসুং লীফ এনকেশমেন্ত
গেজেতেদ অমসুং নন-গেজেতেদ কর্মচারীশিং অনিমক্কী স্পেসিএল ফেস্তিবেল এদভান্স স্কিম অসি ৱান-তাইমগী খোঙথাং অমা ওইনা অমুক হন্না ওইহনখ্রে
কেপিতেল এক্সপেন্দিচর ওইনা লুপা করোর ১২,০০০ রাজ্যশিংদা খন্ননা চহি ৫০গী শেন্দোই য়াওদবা লোনশিং ফংহনবা
কেন্দ্রগী ২০২০ বজেৎতা পীখিবা লুপা করোর লাখ ৪.১৩গী মথক্তা অহেনবা বজেৎকী লুপা করোর ২৫,০০০ কেপিতেল এক্সপেন্দিচর ওইনা পীরি
12 OCT 2020 5:06PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিনা মরম ওইদুনা তৌখিবা লোকদাউন্না মরম ওইরগা শেন্মীৎলোন ফগৎহন্নবা খোঙথাং অমা ওইনা ফাইনান্স অমসুং কোর্পরেৎ এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সীতারমন্না ঙসি কঞ্জুমরনা চাদিং তৌবদা হেনগৎহন্নবা লুপা করোর ৭৩,০০০গী তেংবাং লাউথোকখ্রে। ফাইনান্স অমসুং কোর্পরেৎ এফিয়র্সকী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ থাকুর, ফাইনান্স সেক্রেতরী দা. এজে ভুশন পান্দে, ফাইনান্সিএল সর্ভিসেস বিভাগকী সেক্রেতরী শ্রী দেবাশিশ পান্দে অমসুং ইকনোমিক এফিয়র্স বিভাগকী সেক্রেতরী শ্রী তরুন বজাজসু চাউখৎপা পুরক্নবা পেকেজ অসি লাউথোকপা অদুদা য়াওখি।
চাউখৎপা পুরক্নবা পেকেজ অসি লাউথোকপা মতমদা, শ্রীমতি সীতারমননা হায়খি, “সরকার অমসুং ওর্গনাইজ সেক্তরগী কর্মচারীশিংগী সেভিংশিং হেনগৎখ্রে হায়বা খঙবা ঙম্লে অমসুং অসিগুম্বা মীওইশিং অসিনা লাইবক থিবশিংগী কান্নবা ফংহন্নবা দিমান্দ তৌবা হেনগৎহন্নবা মতেং পাংবা পাম্মি।” শেন-থুমগী মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি করিগুম্বা ঙসি লাউথোকখিবা চাউখৎপা পুরক্নবা খোঙথাংশিং অসিদা য়ুম্ফম ওইরা দিমান্দ হেনগৎপা তারবদি, মসিনা কোবিদ-১৯না শোকহল্লবা মীওইশিংদা অমসুং মখোয়গী ললোন-ইতিক মুত্তনবা হোৎনবগীদমক দিমান্দ খৌরাংনা ঙাইরিবশিংদা কান্নবা পীবা ঙম্লগনি।
শেন-থুমগী মন্ত্রীনা ঙসিগী পাম্বৈ অসিনা হয়েংগী অৱাবা ওইহল্লোইদবনি হায়বগী ৱাখল্লোন ফোঙদোকখি। শ্রীমতি সীতারমন্না হায়খি সরকার অসিনা মীচম প্রজাবু তুংদা পোৎ তাংখৎপগী অৱা পোৎলুম পীবা পামদে অমসুং সরকারগী শেল অসি সস্তেনেবল ওইদবা লম্বীদা থাদবা পামদে।
শেন-থুমগী মন্ত্রীনা ঙসি পুথোকখিবা প্রপোজেলশিং অসিনা চাউখৎহন্নবা চাদিং তৌবা অসি ফিসকেলগী হৈশিংবা মওং অমদা তৌনবা শেমখি মরমদি প্রপোজেল খরদি কোন্না ওফসেত্তিংগী অহোংবশিং তৌবা য়াবগা লোয়ননা এক্সপেন্দিচর এদভান্স নত্রগা ফ্রন্ত-লোদিং তৌনবনি অমরোমদা অতোপ্পনা জি.দি.পি.দা হকথেংননা হেনগৎনবা লিঙ্ক তৌরি। কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা শেন্মীৎলোন্দা থোকলহল্লিবা অকায়বা অসি কোকহন্নবা ভারত সরকারনা হৌজিক লাউখৎলিবা খোঙথাং অদু শ্রী সীতারমন্না ঙসি লাউথোকখিবা অদু ফোঙদোকখি। মদুগী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরি: -
1. কঞ্জুমরগী চাদিং
1. লীফ ত্রেবেল কন্সেসন (এল.তি.সি.) কেশ বাউচর স্কিম
স্কিম অসি লাউথোকপদা শেন-থুমগী মন্ত্রীনা হায়খি, “কর্মচারীশিংদা এল.তি.সি. কেশ বাউচর স্কিম অসি ফংনবা খ্বাইদগী চাউবা তেংবাং অদুদি ২০২১দা লোইশিনগদবা চহি মরিগী ব্লোক অসিদা ফংহৌদবা এল.তি.সি. অসি মাংগনি, মসিগী মহুৎ কর্মচারীশিংদা মখোয়গী ইমুং মনুংদা মতেং পাংগদবা গুদশিং লৈশিন্নবা খুদোংচাবা ফংহল্লি।”
কেন্দ্র সরকারগী কর্মচারীশিংনা চহি ৪গী ব্লোক অমদা এল.তি.সি. ফংঙি মসিদা এয়র নত্রগা রেলগী ভারা অসি মখোয়গী পে স্কেল/মীংথোনগী মতুং ইন্না রিইমবর্জ তৌই অমসুং মসিগী মধক্তা নুমিৎ ১নিগী১নিগনুমিতুং ইন্না রিইমবর্জ তী ফংগররেন্ত দিমোগ্রাফ লীফ এনকেশমেন্ত (পে+দি.এ.) পীরি। অদুবু কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা কর্মচারীশিংবা চৎলিবা ২০১৮-২১গী ব্লোক অসিদা এল.তি.সি. ফংবগী ফীভমদা লৈত্রে।
মরম অসিনা সরকারনা ২০১৮-২১গী মনুংদা এল.তি.সি. অমগী মহুৎতা কেশ পেমেন্ত ওইনা পীনবা ৱারেপ লৌখ্রে, মসিদা:
• লীফ এনকেশমেন্ত পুল্লপ পীথোকপা অমসুং
• মীথোনগী ক্লাস অদুগী মখা পোন্না ফ্লেৎ-রেৎ স্লেব ৩গী ভারা পীথোকপা
• ভারা থিদোকপদা তেক্স য়াওরোই
স্কিম অসি য়াওবা পাম্বা কর্মচারী অমনা মার্চ ৩১ ২০২১গী মমাংদা ভারা অমসুং ৱান তাইম লীফ এনকেশমেন্তগী শরুক অহুম ওইগদবা গুদশিং/সর্ভিসশিং লৈবা মথৌ তাগনি।
স্কিম অসিদা দিজিতেলগী ওইবা খুত্থাংদা জি.এস.তি. রেজিস্তর তৌরবা বেন্দর অমদগী জি.এস.তি. ১২% নত্রগা হেনবা ওইবা গুদশিংদা চাদিং তৌবসু মথৌ তাগনি। কান্নবা অসি ফংনবা কর্মচারীনা জি.এস.তি.গী ইনভোইস পুথোকপা মথৌ তাগনি।
করিগুম্বা কেন্দ্র সরকারগী কর্মচারীনা মসি পাম্লবদি মসিদা চংগদবা শেনফম অসি লুপা করোর ৫,৬৭৫ ওইগনি। পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিং (পি.এস.বি.শিং) অমসুং পব্লিক সেক্তর অন্দরতেকিংশিং (পি.এস.য়ু.শিং)গী কর্মচারীশিংদা খুদোংচাবা অসি ফংহনগনি অমসুং মসিদা পুন্না চংগদবা শেনফম অসি লুপা করোর ১,৯০০ ওইগনি পান্নরি। কেন্দ্র সরকারগী স্কিম অসিগী চৎন-কাঙলোনশিং ঙাক্লবা মতুংদা এল.তি.সি. ফংলিবা কর্মচারীশিংগী ওইনা রাজ্য সরকার/লনাই সেক্তরদসু তেক্স কন্সেসন অসি ফংবা য়াহনগনি। কেন্দ্র সরকার অমসুং কেন্দ্রগী পি.এস.ই./পি.এস.বি.গী কর্মচারীশিংনা শেন্মীৎলোনদা দিমান্দ ইনফ্যুজন তৌগদবা অসি চাউরাক্না লুপা করো ১৯,০০০ ওইরবা য়াই। রাজ্য সরকারগী কর্মচারীশিংনা শেন্মীৎলোনদা দিমান্দ ইনফ্যুজন তৌগদবা অসি লুপা করো ৯,০০০ ওইগনি। মসিনা অহেনবা কঞ্জুমর দিমান্দ লুপা করোর ২৮,০০০ ফংহল্লবা য়াই হায়না পান্নরি।
1. স্পেসিএল ফেস্তিবেল এদভান্স স্কিম
গেজেতেদ অমসুং নন-গেজেতেদ কর্মচারীশিং অনিমক্কী স্পেসিএল ফেস্তিবেল এদবান্স স্কিম অসি দিমান্দ হেনগৎহন্নবা ৱান-তাইমগী খোঙথাং অমা ওইনা অমুক হন্না ওইহনখ্রে। কেন্দ্র সরকারগী কর্মচারী পুম্নমক্না কর্মচারী অদুগী অপাম্বা কুম্মৈগী ওইনা মার্চ ৩১, ২০২১গী মমাংদা চাদিং তৌগদবা লুপা ১০,০০০গী শেন্দোই য়াওদবা এদভান্স হৌজিক ফংবা য়ারগনি। শেন্দোই য়াওদবা এদভান্স অসি কর্মচারীদগী য়াম্লবদা তাঙ্কক ১০ থোক্না লৌখৎকনি।
কর্মচারীশিংনা এদভান্স ভেল্যুগী প্রি-লোদেদ তুপে কার্দ ফংগনি। কার্দ অসিগী বেঙ্ক চার্জশিং সরকারনা পুগনি। রুপে কার্দকী খুত্থাংদা এদভান্স পীবা অসিনা দিজিতেলগী ওইবা পেমেন্ত ফংহন্দুনা তেক্স রেভেন্যু হেনগৎহনগনি অমসুং পুকচেক শেংবা ললোল ইতিক পুক্নিং থৌগৎকনি।
স্পেসিএল ফেস্তিবেল এদভান্স স্কিম (এস.এফ.এ.এস.)গী ৱান-তাইম দিসবর্সমেন্ত অসি লুপা করোর ৪,০০০গী শেনফম ওইগনি হায়না পানরি; অমসুং করিগুম্বা এস.এফ.এ.এস. অসি রাজ্য সরকার পুম্নমক্না পীরবদি অতোপ্পা লুপা করোর ৮,০০০গী শরক অমা কায়থগনি হায়না পানরি।
1. কেপিতেল এক্সপেন্দিচর
1. রাজ্যশিংদা অখন্নবা তেংবাং:
কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগা মরী লৈনবা খোঙথাংশিং লাউথোক্লদুনা শ্রীমতী সীতারমন্না হায় ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং এসেৎ ক্রিএসন্দা চাদিং তৌখিবা শেনফম্না শেন্মীৎলোন্দা অচৌবা শাফু অমা পীরি। মসিনা হৌজিক্কী জি.দি.পী ফগৎহনবখক নত্তনা তুংগী জি.দি.পি.সু ফগৎহনগনি। সরকারনা রাজ্য অমসুং কেন্দ্র অনিমক্কী অনৌবা থ্রস্ত অমা পীবা পাম্মি।
কেপিতেল কে্সপেন্দিচরদা অনৌবা থ্রস্ত অমা পীরদুনা শ্রীমতী সীতারমন্না হায় ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং এসেৎ ক্রিএসন্দা চাদিং তৌখিবা শেনফম্না শেন্মীৎলোন্দা অচৌবা শাফু অমা পীরি। মসিনা হৌজিক্কী জি.দি.পী ফগৎহনবখক নত্তনা তুংগী জি.দি.পি.সু ফগৎহনগনি। সরকারনা রাজ্য অমসুং কেন্দ্র অনিমক্কী অনৌবা থ্রস্ত অমা পীবা পাম্মি। শ্রীমতী সিতারমন্না হায় কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর ১২,০০০গী কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগী অখন্নবা শেন্দোই য়াওদবা লো অমা রাজ্যশিংদা পীরি। স্কিম অসি শরুক ৩ য়াওই।
স্কিম অসিগী পার্ত-১ পীরিবদি:
• অৱাং নোংপোক রাজ্য অমমমগী লুপা করোর ৮ (লুপা করোর ১,৬০০)
• উত্তরাখন্দ, হিমাচল প্রদেশকী অমমমগী ওইনা লুপা করোর ৪৫০ (লুপা করোর ৯০০)
স্কিম অসিগী পার্ত-২ পীরিবদি:
• ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন দিবোলুসনগী মতুং ইন্না লেমহৌরিবা রাজ্যশিংগী লুপা করোর ৭,৫০০।
শেন-থুম মন্ত্রীনা হায় রাজ্যশিংদা পীরিবা শেন্দোই য়াওদবা লোনশিংগী পার্ত ১ অমসুং পার্ত ২ অনিমক মার্চ ৩১ ফাওবদা শীজিন্নগদবনি অমসুং ৫০%না হান্ননা পীগনি অদুগা লেমহৌরিবা ৫০% অদুনা অহানবগী ৫০% অদু শীজিন্নরবা মতুংদা পীগনি। শিজিন্নদবা ফন্দশিং অদু কেন্দ্র সরকারনা অমুক হন্না এলোকেৎ তৌগনি।
রাজ্যশিংদা পীবা শেন্দোই য়াওদবা লুপা করোর ১২, ০০০ লোনশিংগী পার্ত -৩গী মখাদা মে ১৭, ২০২০গী এক্সপেন্দিচর বিভাগকী লেত্তর এফ.নম্বর. ৪০ (০৬)/পি.এফ.-এস/১৭-১৮ ভোল. V মতুং ইন্না আত্মা নির্ভর ভারত পেকেজ (এ.এন.বি.পি.)দা য়াওবা রিফোর্ম ৪গী মনুংদা য়ামদ্রবদা ৩ ফুলফিল তৌবা রাজ্যশিংদা লুপা করোর ২,০০০ পীরগনি। লুপা করোর ২,০০০ অসি বোরোৱিং সিলিংশিংদগী অহেনবনি।
মখাগী অসি স্কিম অসিগী ফীচরশিংনি:
• মসি প্রোজেক্তশিংগী ফন্দশিং মথৌ তাবা অমসুং / কন্ত্রেক্তরশিং/স্প্লাইয়রশিংগী বিলশিং সেত্তল তৌবা মথৌ তাবা অনৌবা নত্রগা হৌজিক চত্থরিবা কেপিতেল প্রোজেক্তশিংদা শীজিন্নবা য়াই
• কেপেক্স অসি মার্চ ৩১, ২০২০ ফাওবদা শিজিন্নগদবনি।
• মসিগী ফন্দিং অসি রাজ্যশিংদা পীরিবা অহেনবা বোরোৱিংশিংগী মথক্তা অহেনবা অমনি
• চহি ৫০গী মতুংদা বুলেৎ রিপেমেন্ত, চহি ৫০গী সর্ভিসিং মথৌ তাদে
1. বজেদ প্রোবিজনশিং হেনগৎহনবা:
শেন-থুম মন্ত্রীনা হায় য়ুনিয়ন বজেদ ২০২০দা পীরিবা লুপা করোর লাখ ৪.১৩ অসিগী মথক্তা অহেনবা বজেদ লুপা করোর লাখ ২৫,০০০ লম্বী, ঙাকশেল, ঈশিং পীবা, খুঙ্গং চাউখৎহনবা অমসুং লৈবাক অসিদা পুথোকপা কেপিতেল ইক্বিপমেন্তদা কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগী পীথখ্রে।
সরকারগী ললোল ইতিকশিং ফজনা পাংথোকপা য়ানবা শেন-থুম মন্ত্রালয়গা মরী লৈনবা মন্ত্রালয়শিংগী লাক্কদৌরিবা রিবাইস তৌরবা ইস্তিমেৎ দিস্কসসনশিংদা এলোকেসনশিং পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান পেকেজ (পি.এম.জি.কে.পি.)গী মখাদা লুপা করোর লাখ ১.৭০গী পেকেজ অমা মার্চ ২৬, ২০২০দা অমসুং অত্মা নির্ভর ভারত পেকেজ (এ.এন.বি.পি.), ভারতকী জি.দি.পি.গী ১০%গা মান্নবা লুপা করোর লাখ ২০গী অখন্নবা অমসুং অপুনবা ইকনোমিক পেকেজ অমা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মে ১২, ২০২০দা লাউথোকখিবা অদু নিংশিংবা য়াই। মহাক্না আত্মা নির্ভর ভারত অভিয়ান নত্রগা মরোমদোম লেপ্পা ভারতকী ইহৌ হায়বা খোল্লাউ অমা হৌদোকখি অমসুং আত্মানির্ভর ভারতকী য়ুম্বী মঙা শেন্মীৎলোন, ইনফ্রাস্ত্রকচর, সিস্তেম, বাইব্রেন্ত দিমোগ্রাফী অমসুং দিমান্দ পুথোকখি।