Ministry of Home Affairs
Union Minister of State for Home, Shri G. Kishan Reddy inaugurated the 21st All India Conference of Directors, Fingerprint Bureau 2020
Prime Minister Shri Narendra Modi’s Government believes in zero tolerance in crime and terror
Union Home Minister, Shri Amit Shah believes in creating Crime Free India and aim of our government is to eliminate crime irrespective of caste, creed, religion and region
13 OCT 2020 1:56PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Home, Shri G.Kishan Reddy digitally inaugurated the 21st All India Conference of Directors, Fingerprint Bureau 2020 and also on this occasion inaugurated the eCyber Lab set up by the National Crime Records Bureau (NCRB).
Shri G. Kishan Reddy in his address said Prime Minister, Shri Narendra Modi’s Government believes in zero tolerance in crime and terror. Under the leadership of Union Home Minister, Shri Amit Shah our aim is to create Crime Free India, he added. Shri G. Kishan Reddy said that the Government does not believe in viewing a crime from the prism of caste, creed, religion or region,as crime is against humanity and peace and the government would never tolerate crimes against women and the downtrodden and will take all measures in ensuring speedy and decisive justice for all victims.
Shri G. Kishan Reddy said that although law and order is a state subject, the Union Government has an important role in monitoring and tracking crime, in modernization of police forces, and in capacity building and in extending assistance to State governments in improving policing. He added that Union Home Minister, Shri Amit shah has emphasized on importance of modernization of police forces. During the financial year 2019-20, the government of India released Rs. 780 crore for the modernization of police across India.
Emphasizing on the importance of fingerprints, Shri Reddy said thata fingerprint is an essential tool because of its uniqueness, permanency, individuality and ease in acquisition. He added that the digitization of records and fingerprint data is an important step forward in documenting and tracking crimes and criminals and expressed his confidence thatthe fully computerized National Automated Fingerprint Identification System (NAFIS) would soon become functional and benefit police forces.
While inaugurating the eCyber Lab set up by NCRB with state of the art cyber forensic tools,Shri Kishan Reddy said the month of October is observed as National Cyber Security Awareness Month and eCyber Lab will provide virtual experience in investigation of cyber crimes.
Director NCRB, Shri Ramphal Pawar said, NAFIS will be a game changer in investigation of crime . NAFIS will also provide aid to investigating officers in identifying criminals based on their fingerprints on real time basis.
Senior officials of Union Ministry of Home Affairs were also present along with officers of three training centres in Gujarat, Rajasthan and Madhya Pradesh via video-conferencing.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
হোমগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী জি. কিসন রেদ্দিনা ২১সুবা ওল ইন্দিয়া কনফরেন্স ওফ দিরেক্তরস, ফিঙ্গরপ্রিন্ত বিউরো ২০২০ হৌদোকখ্রে
মীহাৎ-মীপুন লৈতবা ভারত অমা শেমগৎনবা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা থাজবা থম্লি অমসুং কাংলুপ-ফুরুপ, লাইনিং অমসুং লমদমগী খেন্নবা লৈতনা মীহাৎ-মীপুন মুৎথৎপা অসি ঐখোয়গী সরকারগী পান্দমনি
13 OCT 2020 1:56PM by PIB Imphal
দিজিতেল ওইনা হোমগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী জি. কিসন রেদ্দিনা ২১সুবা ওল ইন্দিয়া কনফরেন্স ওফ দিরেক্তরস, ফিঙ্গরপ্রিন্ত বিউরো ২০২০ হৌদোকখ্রে অমসুং থৌরম অসিদা নেসনেল ক্রাইম রেকোর্দস বিউরো(এন সি আর বি)না লিংখৎপা ই-সাইবর লেব অমসু শঙ্গাখ্রে
শ্রী জি.কিসন্না রেদ্দিনা হায়খি মীহাৎ-মীপুন অমসুং কিহন-খঙহনবগী থবকশিংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী সরকারনা খাংদুনা লৈথোক্তে। য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমিত সাহগী লুচিং মখাদা ঐখোয়গী পান্দমদি মীহাৎ-মীপুন লৈতবা ভারত অমা শেমগৎপনি। মীহাৎ-মীপুনগী থৌদোক অমা কাংলুপ-ফরুপ, লাইনিং নৎত্রগা লমদম অমগী প্রিজমদগী য়েংবদা সরকারনা থাজবা লৈতে, মীহাৎ-মীপুন অসি মীওইবা খুন্নাই অমসুং শান্তিগী মায়োক্তনি অমসুং নুপীশিং অমসুং তোল্লবশিংগী মথক্তা চৎথবা মীহাৎ-মীপুনশিং সরকারনা কৈদৌঙৈদা খাংদুনা লৈথোক্লোই অমসুং অৱাবা তারবশিং অথুবদা অচুম্বা ফংহন্নবা থবক খুদিংমক পায়খৎকনি।
মহাক্না মখা তানা হায়খি লো অমসুং ওর্দর অসি রাজ্যগী মথৌ ওইরবসু, মীহাৎ-মীপুন য়েংশিনবা অমসুং খোঙ্গুল লিবা, পুলিস ফোর্সশিং মতমগা চুন্না শেমগৎপা, ত্রেনিং পীবা অমসুং পুলিসকী থবকশিং ফিবম ফগৎনবা রাজ্য সরকারশিংদা মতেং পাংবদা কেন্দ্র সরকারনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। পুলিস ফোর্সশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎপগী মরুওইবা অদুদা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমিত সাহনা মিৎয়েং চঙলে। শেনবা চহি ২০১৯-২০দা ভারত শীনবা থুংনা পুলিস ফোর্সশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা ভারত সরকারনা লুপা করোর ৭৮০ থাদোকখ্রে।
ফিঙ্গর প্রিন্তশিংগী মরুওইবা পল্লদুনা শ্রী রেদ্দিনা হায়খি মসিগী অঙকপা মশক, কুইনা লৈবা ঙম্বা, মী অমগা অমগা মান্নদবা অমসুং লৌশিনবদা য়াম্না লাইবা অসিনা মরম ওইদুনা ফিঙ্গরপ্রিন্ত অসি তঙাইফদবা খুৎলায় অমনি। মীহাৎ-মীপুনগী থৌদোকশিংগী চে-চাং খোমজিনবা অমসুং খোঙ্গুল লিবা অমসুং ফত্তবা মীওইশিং থিবদা রেকোর্দশিং অমসুং ফিঙ্গরপ্রিন্ত দেতাশিং দিজিতেল ওন্থোকপা অসি মরুওইবা খোঙথাং অমনি। মপুংফানা কম্পুতরাইজ তৌরবা নেসনেল ওতোমেতেদ ফিঙ্গরপ্রিন্ত আইদেন্তিফিকেসন সিস্তেম( এন এ এফ আই এস) অসি অথুবদা থবক হৌরগনি অমসুং পুলিস ফোর্সশিংদা কান্নবা পীরগনি।
সাইবর ফোরেন্সিক্কী খ্বাইদগী ফরবা খুৎলায়শিং য়াওরবা এন.সি.আর.বিনা লিংখৎপা ই-সাইবর লেব শঙ্গারদুনা কিসন রেদ্দিনা হায়খি ওক্তোবর থা অসি নেসনেল সাইবর সেকুরিতি এৱারনেস মন্থ হায়না থৌরম পাংথোক্লি অমসুং ই-সাইবর লেব অসিনা সাইবর ক্রাইমশিং থিজিনবদা ভর্চুএলগী খুদোংচাবশিং পীগনি।
এন.সি.আর.বিগী দিরেক্তর, শ্রী রামফাল পৱারনা হায়খি নেসনেল ক্রাইম রেকোর্দস বিউরোগা থবক তৌমিন্নবদা এন.এ.এফ.আই.এসনা অহোংবা অমা পুরক্লগনি। মখোয়গী খুৎশাশিংগী মমিশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা অরানবা তৌবা মীওইশিং মশক খঙদোকপদা এন.এ.এফ.আই.এসনা থিজিল্লিবা ওফিসারশিং মতেং পাংগনি।
ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা পাংথোকপা থৌরম অদুদা গুজরাত, রাজস্থান অমসুং মৈধ্য প্রদেসতা লৈবা এন.সি.আর.বিগী ত্রেনিং সেন্তর অহুমগী ওফিসারশিং অমসুং হোম মিনিস্ত্রিগী সেনিয়র ওফিসিএলশিংসু শরুক য়াখি।