Ministry of New and Renewable Energy
India and France re-elected as President and Co- President of the International Solar Alliance (ISA) at the third assembly of the ISA
New Vice Presidents for the four regions announced
53 Member countries and 5 Signatory and Prospective Member countries participated to the Assembly
ISA has aggregated a demand for more than 270,000 solar pumps across 22 countries, more than 1 GW of Solar Rooftop across 11 countries, and more than 10GW of Solar Mini-grids across 9 countries under its respective programmes : Shri R.K.Singh
ISA Solar Awards conferred for the first time
ISA Secretariat launches Seventh Programme on Solarizing Heating and Cooling systems, which significantly draws its energy from traditional power sources
The ISA assembly was presented the report prepared by the World Resources Institute (WRI) which identifies the sources of funds, opportunities and constraints, in scaling up solar investments and the contribution of ISA in assisting Member countries.
In the wake of the global pandemic, ISA responded by setting up ISA CARES, an initiative dedicated to deployment of solar energy in healthcare sector in LDC/SIDS ISA Member countries has been set up in wake of global pandemic
14 OCT 2020 6:10PM by PIB Delhi
The Third Assembly of the International Solar Alliance has been attended by 34 ISA Members ministers. 53 Member countries and 5 Signatory and Prospective Member countries participated to the Assembly.
India and France were re-elected as the President and Co- President of the International Solar Alliance (ISA) for a term of two years at the virtual meeting of the Third Assembly held on 14 October.
Four new Vice-Presidents were also chosen to represent the four regions of ISA. The representatives of Fiji & Nauru for Asia Pacific Region; Mauritius & Niger for Africa Region; UK & Netherlands for Europe and others Region, and Cuba and Guyana for Latin America and Caribbean Region assumed the vice presidency.
The Assembly also approved the initiatives of the ISA Secretariat in institutionalizing ISA’s engagement with the private and public corporate sector through the Coalition for Sustainable Climate Action (CSCA). Ten public sector organisations in India presented a cheque for 1 million USD each at the assembly.
Speaking in the plenary, the President of the ISA assembly, India’s Power and New and Renewable Energy Minister, Mr R.K. Singh, appreciated the Alliance Members coming together to work for combating climate change. He welcomed the seventh initiative on heating and cooling to be introduced for discussion in the Third Assembly. Shri Singh said that Solar Energy has come a long way in last 5 years and is now the fastest growing energy source globally. He said, “Solar energy is already contributing around 2.8% of global electricity ,and if trends were to continue, by 2030, solar will become most important source of energy for electricity production in large part of the world.”
The President ISA also mentioned about various activities and programmes initiated by ISA since the 2nd Assembly. He said that six programmes and two projects are now underway covering various aspects of solar energy. A robust pipeline of more than US$ 5 Billion has been developed for solar energy applications to meet lighting, irrigation, drinking water and productive energy requirement of the ISA member countries, which have so far been largely deprived of modern energy services. ISA has aggregated a demand for more than 270,000 solar pumps across 22 countries, more than 1 GW of Solar Rooftop across 11 countries, and more than 10GW of Solar Mini-grids across 9 countries under its respective programmes. Recently ISA has initiated programmes for segregation of demand for 47 million Home Power Systems which will not only meet subsistence energy needs of the rural households but will also contribute to improving health services and availability of portable water.
The Co-President of the Assembly Ms Barbara Pompili, France’s Minister for Ecological Transition underlined that ISA played an essential role to help redirect funding towards renewable energies, particularly in developing countries, and take up the challenge of an energy at the service of all. She reiterated France’s involvement: pointing out that of the 1.5 billion euros of financing France committed for solar projects in ISA member states up until 2022, 1.15 billion € has been committed to concrete projects.
France has also supported the collaboration with the World Bank to mobilise financing: a facility “Sustainable Renewables Risk Mitigation Initiative” (SRMI) should help mobilize 18 billion € in private investment to finance more than 10 gigawatts of solar projects, and a first project is being launched in Mozambique with the support of France and the European Union. She further announced that, in the frame of the ISA Star-C programme, the French National Institute for Solar Energy (INES) will very soon launch a specific program for the small island states of the Pacific.
The President of COP26, Mr Alok Sharma, recalled the commitment of the United Kingdom to fight climate change. The UK planned to phase out coal within the next five years and to bring all greenhouse gas emissions to net zero by 2050. COP26 President discussed 5 key priorities:adaptation and resilience, nature, energy transition, accelerating the move to zero-carbon road transport, and finance. He invited all the Members to participate to the global climate summit on 12 December to mark fifth anniversary of Paris Agreement. Mr Alok Sharma stressed the UK’s three commitments to the ISA: providing a platform for the Alliance during the COP26; supporting a feasibility study on the implementation of a World Solar Bank; and assisting the ISA Secretariat on the implementation of the One Sun One World One Grid initiative by providing human and financial resources.
For the first time since the inception of the framework agreement of ISA, Solar awards were conferred on countries of the region as well as institutions working for solar. The assembly witnessed the conferment of the Visvesvaraya award which recognizes the countries with maximum floating solar capacity in each of the four regions of ISA. The awards went to Japan for the Asia Pacific region and the Netherlands for Europe and Others region.
The Haryana Chief Minister, Shri M. L. Khattar announced the Kalpana Chawla awards named after the American astronaut of Indian origin, toDr.Bhim Singh from IIT Delhi (India) and Dr.AaeshaAlnuaimi from Dubai Electricity and Water Authority (United Arab Emirates. The awards recognise outstanding contribution of scientists and engineers working in the field of solar energy.
Mr. Mahendra Jain, Additional Chief Secretary to the Government of Karnataka, announced the awards named after Bharat Ratna M. Visvesvaraya to the representatives of the countries of Japan for the Asia and the Pacific region and the Kingdom of the Netherlands for Europe and other region. The award carries an amount of 12,330 USD as prize money, a scroll and a certificate.
The Diwakar award instituted by ISA out of the contribution made by India’s Minister for Railways and Commerce & Industry, Shri PiyushGoyal of 25,000 USD received by him from the University of Pennsylvania, has been awarded to Arpan Institute (Haryana) and Arushi Society. The award recognizes organisations & institutions that have been working for the benefit of differently-abled people and have maximised the use of solar energy in the host country.
The ISA assembly was presented the report prepared by the World Resources Institute (WRI). The report identifies the sources of funds, opportunities and constraints, in scaling up solar investments and the contribution of ISA in assisting Member countries. The assembly welcomed the move of the ISA to work with WRI to develop a roadmap for mobilization of USD 1 Trillion by 2030. The Kingdom of the Netherlands, Bloomberg Philanthropies, Bloomberg New Energy Finance andClimate Works Foundation providing the required financial and technical assistance for preparation of the Roadmap. The roadmap will also analyse the potential for mobilising further investments in solar energy going beyond solar power projects to solar energy applications in transportation and cooling and heating and for implementing the vision of One Sun, One World, One Grid.
In the wake of the global pandemic, ISA responded by setting up ISA CARES, an initiative dedicated to deployment of solar energy in healthcare sector in LDC/SIDS ISA Member countries. The initiative aims to solarize one primary health sector in each district of the target Member countries. Australia has provided AUD 92,000 for the ISA CARES initiative in the Pacific to provide ongoing reliable solar energy for health centres in the Pacific, helping remote island communities reduce reliance on costly and uncertain diesel fuel imports.
Recognizing that there is a growing demand globally for cooling and heating utilities, the ISA Secretariat has launched launching a Seventh Programme on Solarizing Heating and Cooling systems, which significantly draws it energy from traditional power sources. Demand for cooling alone outpaced solar deployment in 2017. Heating and cooling systems have scope to directly convert solar radiation and at higher efficiency levels.
Other initiatives presented to the Assembly were the demand aggregation initiative for 47 Million Solar Home Systems and 250 Million LED Lamps in ISA Member Countries launched in August 2020.
SAARC Development Fund Technical Assistance of USD 0.5 Million to Five Prospective Member and Member countries of the ISA- The Technical Assistance is proposed to be implemented jointly with the Asian Development Bank.
IBSA Facility Technical Assistance of USD 2 Million for deployment of Solar Water Pumping Systems demonstration projects in ISA Member countries, in partnership with UNDP, under the Solar Pump Programme of the ISA.
The membership of the ISA has continued to grow since the Second Assembly in 2019. The ISA is now proudly supported by 68 member countries, and a further 20 countries are in the process of becoming members.
The ISA has recently signed a tripartite agreement with the World Bank and the Government of India and is now actively involved in preparing a vision and implementation plan for One Sun One World One Grid Initiative to harness the power of inter-connected grids for enabling energy transition to a low-carbon world.
In 2020, the ISA Secretariat has focussed on operationalising the ISA Solar Technology and Application Resource Centre (ISA STAR C) network, working with the United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) to do so. Since the Second Assembly, ISA has commenced operationalisation of the STAR C project, including working closely with UNIDO to develop the operational framework and project document underpinning this project; Convening a consultation workshop on the development of the ISA STAR-C project in Paris from 25 to 27 February 2020, generously hosted by the Government of France; Developing the program for and launching the STAR C Webinars (the Solinars) to support the capacity development of ISA Members during COVID-19 – reaching approximately 450 people to date – with more sessions planned.
The ISA is an initiative that was launched by the Prime Minister of India and the President of France on 30 November 2015 at Paris, France on the side-lines of the COP-21. The overarching objective of the ISA is to collectively address key common challenges to the scaling up of solar energy in ISA member countries. It also aims to undertake joint efforts required to reduce the cost of finance and the cost of technology, mobilize investments needed for massive deployment of solar energy, and pave the way for future technologies adapted to the needs. ISA has been positioned to help create the conditions that would make funding, developing and deploying solar applications on a large scale a reality. ISA is perceived as a key organisation working towards achieving the 2030 Sustainable Development Goals and objectives of the Paris Agreement on Climate Change. The First Assembly of the ISA was held from 2 to 5 October 2018 in Greater Noida, India and was inaugurated by Mr. Narendra Modi, Prime Minister of India and Mr. AntónioGuterres, UN Secretary General. The Second Assembly of the ISA was convened from 30 October to 1 November 2019 at New Delhi, India. 78 countries participated in this Assembly. The Third Assembly of the ISA will be convened o 14 to 16 October 2020 in virtual mode.

ন্যু অমসুং রিন্যুএবল মন্ত্রালয়
আই.এস.এ.গী অহুমশুবা এসেমব্লীদা ইন্দিয়া অমসুং ফ্রাঞ্চ অসি ইন্তরনেস্নেল সোলর এলাইন্সকী (আই.এস.এ.) প্রসিদেন্ত অমসুং কো-প্রসিদেন্ত ওইনা অমুক হন্না খনখ্রে
রিজন মরিগী অনৌবা ভাইস প্রসিদেন্ত লাউথোকখ্রে
মেম্বর ওইবা লৈবাক ৫৩ অমসুং সিকনেতরী অমসুং প্রোস্পেক্তিব মেম্বর ওইবা লৈবাক ৫না এসেমব্লী অসিদা শরুক য়াখি
আই.এস.এ.না লৈবাক মশা-মশাগী প্রোগ্রামশিংগী মখাদা লৈবাক ২২দা সোলর পম্প ২৭০,০০০গী মথক্তা, লৈবাক ১১দা সোলর রুফতোপকী জি.দবল্যু. ১গী মথক্তা, অমসুং লৈবাক ৯দা সোলর মিনি-গ্রীদ জি.দবল্যু. ১০গী মথক্তা দিমান্দ তৌরকপা অদু ফংহনখ্রে: শ্রী আর.কে. সিংহ
অহানবা ওইনা আই.এস.এ. সোলর এৱার্দশিং পীখ্রে
ত্রেদিস্নেল পাৱর সোর্সশিংদগী ইনর্জী চাউনা লৌরিবা সোলরাইজিং হীতিং অমসুং কুলিং সিস্তেমশিংগী তরেৎ শুবা প্রোগ্রাম আই.এস.এ.গী সেক্রেতরিএতনা হৌদোকখ্রে
মেম্বর ওইরিবা লৈবাকশিংদা মতেং পাংনবা সোলর ইনবেস্তমেন্ত হেনগৎহনবা অমসুং আই.এস.এ.না পাংলিবা মতেংগী মতাংদা থাদরিবা ফন্দশিংগী লাকফমশিং, খুদোংচাবশিং অমসুং অপনবশিং খঙদোক্লিবা ৱর্ল্দ রিসোর্সেস ইন্সতিত্যুতনা (দবল্যু.আর.আই.)না শেম্বা রিপোর্ত অদু আই.এস.এ. এসেমব্লীদা উৎখি
মালেমগী ওইবা লায়চৎ থোরকপা অসিদা আই.এস.এ.না আই.এস.এ. মেম্বর ওইরিবা লৈবাকশিংগী এল.দি.সি./এস.আই.দি.এস.কী হেল্থক্যের সেক্তরদা সোলর ইনর্জী থম্নবা থৌরাং
14 OCT 2020 6:10PM by PIB Imphal
ইন্তরনেস্নেল সোলর এলাইন্সকী অহুমশুবা এসেমব্লীদা আই.এস.এ.গী মেম্বর ওইরিবা লৈবাক ৩৪না য়াওখি। এসেমব্লী অসিদা মেম্বর ওইরিবা লৈবাক ৫৩ অমসুং সিকনেতরী অমসুং প্রোস্পেক্তিব মেম্বর ওইবা লৈবাক ৫না এসেমব্লী অসিদা শরুক য়াখি।
ওক্তোবর ১৪দা পাঙথোকখিবা অহুমশুবা এসেমব্লীগী ভর্চ্যুএল মীফম অসিদা চহি অনিগী তর্মগী ইন্দিয়া অমসুং ফ্রাঞ্চ অসি ইন্তরনেস্নেল সোলর এলাইন্সকী (আই.এস.এ.) প্রসিদেন্ত অমসুং কো-প্রসিদেন্ত ওইনা অমুক হন্না খনখ্রে।
আই.এস.এ.গী রিজন মরিগী মীহুৎ ওইনা অনৌবা ভাইস প্রসিদেন্ত মরি খনখ্রে।এসিয়া পেসিফিক রিজনগী ফিজি অমসুং নৌরু; অফ্রিকন রিজনগী মোরিসিয়স অমসুং নিগর; য়ুরোপ অমসুং অতোপ্পা রিজনগী য়ু.কে. অমসুং নিদরলেন্দ অমসুং লেতিন অমেরিকা অমসুং করিবিয়ন রিজনগী ক্যুবা অমসুং গুয়ানা মীহুৎশিং ওইনা ভাইস প্রসিদেন্তগী ফম পাইখ্রে।
কোলিজন ফোর সস্তেনেবল ক্লাইমেৎ এক্সন (সি.এস.সি.এ.)গী খুত্থাংদা লনাই অমসুং পব্লিক কোর্পরেৎ সেক্তরগা লোয়ননা আই.এস.এ.গা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হৌনবা থৌরাং তৌরিবা অসি এসেমব্লীনা অয়াবা পীখ্রে। ভারতকী পব্লিক সেক্তর ওর্গনাইজেসন তরানা এসেমব্লী অসিদা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ১গী চেক অমমম খুদোল তমখি।
প্লেনরী অসিদা ৱা ঙাংলদুনা আই.এস.এ.গী এসেমব্লীগী প্রসিদেন্তনা ওইরিবা ভারতকী পাৱর অমসুং ন্যু এন্দ রিন্যুএবল ইনর্জীগী মন্ত্রী শ্রী আর কে সিংহনা অইং-অশাগী হোংলক্লিবা মওং অসি ফগৎহন্নবা এলাইন্স মেম্বরশিংনা পুন্না থবক তৌমিন্নরিবা অসিবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। অহুমশুবা এসেমব্লীদা খন্ন-নৈনবা পুখৎলকখিবা হীতিং অমসুং কুলিংগী তরেৎশুবা থৌরাং অসি মহাক্না তরাম্না ওকখি। শ্রী সিংহনা হায়খি হৌখিবা চহি ৫ অসিদা সোলর ইনর্জী অসি য়াম্না খুমাং চাউশিল্লর অমসুং হৌজিক মালেম অসিদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লিবা ইনর্জীগী সোর্স ওইরি। মহাক্না হায়খি, “মালেমগী ইলেক্ত্রিসিতী অসিগী ২.৮%দি সোলর ইনর্জী ওইরি, অমসুং মসিগী মওং অসিদা চংশিল্লবদি ২০৩০ ফাওবদা মালেমগী অয়াম্বা শরুক্তা মৈ পুথোকপদা খ্বাইদগী মরু ওইবা ইনর্জীগী সোর্স অসি সোলর ওইরগনি।”
আই.এস.এ.গী প্রসিদেন্তনা অনিশুবা এসেমব্লীদগী হৌনা আই.এস.এ.না লৌখৎখিবা মখল কয়াগী থবক-থৌরমশিং অমসুং প্রোগ্রামশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি সোলর ইনর্জীগী হীরম কয়া কোনশিল্লিবা প্রোগ্রাম তরুক অমসুং প্রোজেক্ত অনি হৌজিক পাইখৎলি। মোদর্ন ইনর্জী সর্ভিসশিং ফংদ্রবা আই.এস.এ.গী মেম্বর ওইরিবা লৈবাকশিংগী মৈ ঙালহন্নবা, ঈথৈ-লৌউখোঙ শেম্নবা, থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা অমসুং মথৌ তবা প্রদক্তিতিব ইনর্জী অসি ফংহন্নবা য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৫ হেনবগী অচৌবা পাইপলাইনদা লৈবা সোলর ইনর্জী এপ্লিকেসনশিং শেমগৎনবা থবক পাইখৎখ্রে। আই.এস.এ.না লৈবাক মশা-মশাগী প্রোগ্রামশিংগী মখাদা লৈবাক ২২দা সোলর পম্প ২৭০,০০০গী মথক্তা, লৈবাক ১১দা সোলর রুফতোপকী জি.দবল্যু. ১গী মথক্তা, অমসুং লৈবাক ৯দা সোলর মিনি-গ্রিদ জি.দবল্যু. ১০গী মথক্তা দিমান্দ তৌরকপা অদু ফংহনখ্রে। হন্দক্তা আই.এস.এ.না খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিংগী মথৌ তাবা ইনর্জীশিং ফংহনবা খক নত্তনা হেল্থ সর্ভিসশিং ফগৎহন্নবা অমসুং থক্নবা অফবা ঈশিং ফংহন্নবা হোম পাৱর সিস্তেম মিলিয়ন ৪৭গী দিমান্দ ফংহন্নবা প্রোগ্রামশিং হৌদোকখ্রে।
এসেমব্লীগী কো-প্রসিদেন্ত ওইরিবা ফ্রাঞ্চকী ইকোলোজিকেল ত্রাঞ্জিসনগী মন্ত্রী মিস বার্বরা পোমপিলিনা মরু ওইনা চাউখৎত্রিবা লৈবাকশিংদা রিন্যুএবল ইনর্জীশিংগীদমক ফন্দ ফংনবা মতেং পাংবা অমসং সর্ভিস পুম্নমক্তা ইনর্জী অমগী থেংনরিবা অৱাবা কোকহন্নবা হোৎনবদা আই.এস.এ.না লৌরিবা মরু ওইবা থৌদাং অদু ফোঙদোকখি। মহাক্না ফ্রাঞ্চনা লৌরিবা থৌদাং অদু অমুক হন্না পাউদমখি: আই.এস.এ.গী মেন্বর ওইবা লৈবাকশিংদা ২০২২ ফাওবদা সোলর প্রোজেক্তশিংগীদমক ফ্রাঞ্চনা য়ুরো বিলিয়ন ১.৫ মতেং পাংলি অমসুং প্রোজেক্তশিংদা য়ুরো বিলিয়ন ১.১৫ থাদখ্রে।
ফ্রাঞ্চনা ৱার্ল্দ বেঙ্ককা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা চৎতুনা শেলগী মতেং পাংগদোরিবা অসি শৌগৎখি: “সস্তেনেবল রিন্যুএবল রিস্ক মিতিগেসন ইনিসিএতিব” (এস.আর.এম.আই.) ফেসিলিতী অসিনা সোলর প্রোজেক্তশিংগী গিগাৱাত্ত ১০গী মথক্তা শেলগী মতেং পাংনবা লনাই ইনবেস্তমেন্ত তৌবদা য়ুরো বিলিয়ন ১৮ থাদরগনি, অমসুং ফ্রাঞ্চ অমদি য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী মতেংগা লোয়ননা মোজমবিক্তা অহানবা প্রোজেক্ত অমা হৌদোক্লি। আই.এস.এ. স্তার সি-প্রোগ্রামগী মখাদা ফ্রেঞ্চ নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ফোর সোলর ইনর্জী (আই.এন.ই.এস.)না অথুবদা পসেসিফিক্কী অপীকপা ঈথৎ মচা ওইবা লৈবাকশিংদা অখন্নবা প্রোগ্রাম অমা হৌদোক্লগনি হায়না মহাক্না লাউথোকখি।
সি.ও.পি.২৬কী প্রসিদেন্ত শ্রী অলোক শর্মনা য়ুনাইতেদ কিংদম্না অইং অশাগী ফীভমদা হোংলকপা অসি মায়োক্ননবা হোৎনখিবশিং অদু নৌহৌনা পাউদমখি। লাক্কদৌরিবা চহি মঙা অসিগী মনুংদা য়ু.কে.না কোয়লা শীজিন্নবা লেপহন্নবা অমসুং গ্রীনহাউস গ্যাস পুম্নমক ২০৫০ ফাওবদা নেৎ জিরোদা লৈহন্নবা হৌরাং তৌরি। সি.ও.পি.২৬কী প্রসিদেন্তনা মরু ওইবা লম ৫ খন্নখি: এদাপ্তেসন অমসুং রেজিলেন্স, নেচর, ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন, জিরো-কার্বোন রোদ ত্রান্সপোর্ত ওইনবা হোৎনবা অমসুং ফাইনান্স।দিদেম্বর ১২দা পেরিস এগ্রীমেন্তগী চহি মঙা মপুম ফাবগী কুমওন পাল্লন তৌবা ওইনা পাঙথোক্কদৌরিবা গ্লোবেল ক্লাইমে৭ সম্মিৎতা মেম্বর পুম্নমক্না শরুক য়ান্না মহাক্না ফোঙদোকখি। শ্রী অলোক শর্মনা হায়খি য়ু.কে.না আই.এস.এ.গীদমক তৌখিবা থবক অহুম অদু পাউদমখি: সি.ও.পি.২৬কী মনুংদা এলাইন্সকী প্লেৎফোর্ম অমা ফংহনবা; ৱার্ল্দ স্তার বেঙ্ক ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী স্তদীদা শৌগৎপা; অমসুং হ্যুমেন অমসুং ফাইনান্সিএল রিসোর্সশিং ফংহন্দুনা ৱান সন ৱান ৱার্ল্দ ৱান গ্রিদকী থৌরাং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা আই.এস.এ. সেক্রেতরীএৎনা মতেং পাংবা।
আই.এস.এ.গী ফ্রেমৱার্ক এগ্রীমেন্ত শেমখিবদগী অহানবা ওইনা, রিজনশিংগী লৈবাকশিং লোয়ননা সোলরগী লমদা থবক তোরিবা ইন্সতিত্যুসনশিংদা সোলর এৱার্দশিং পীখি। আই.এস.এ.গী রিজন মরিগী অমমমদা সোলর কেপাসিতী খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা লৈবাকশিংবু শকখঙবা ওইনা বিস্বেবেসরিয়া এৱার্দ পীখিবা অদু এসেমব্লীনা উবা ফংখি। এসিয়া পেসিফিক রিজনগী ওইনা জপান অমসুং য়ুরোপ অমসুং অতোপ্পা রিজনশিংগীনা নিদরলেন্দনা মনা ফংখি।
হরিয়ানগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী এম এল খাত্তরনা ভারত্তগী হৌখিবা অমেরিজন এস্ত্রোনোৎ ওইখিবা অসিগী মমিং লৌবা থোনবা কলপনা চৌলা এৱার্দ লাউথোকখি, মসি আই.আই.তি. দিল্লী (ভারত)কী দা ভিম সিংহ অমসুং দুবাই ইলেক্ত্রিসিতী এন্দ ৱাতর ওথোরিতীগী (য়ুনাইতেদ অরাব ইমরেৎস) দা আইশা অলনুনাইমিদা পীখি। এৱার্দ অসিনা সোলর ইনর্জীগী লমদা থবক তৌরিবা দোক্তরশিং অমসুং ইঞ্জিনীয়রশিংগী থৌইদোক হেনদোকপা থবকশিং শকখঙবা উৎলি।
কর্নাতকা সরকারগী এদিস্নেল চীফ সেক্তেতরী শ্রী মহেন্দ্র জেন্না ভারত রত্না এম বিস্বেবেসরিয়াগী মমিং লৌবা মনাশিং এসিয়া পেসিফিক রিজনগী ওইনা জপান অমসুং য়ুরোপ অমসুং অতোপ্পা রিজনশিংগীনা নিদরলেন্দনা ফংখিবা লৈবাকশিং অদু লাউথোকখি। মনা অসিদা শেলগী মনা ওইনা য়ু.এস.দি. ১২,৩৩০গী শেনফম অমা, স্ক্রোল অমা অমসুং সর্তিফিকেৎ অমা য়াওরি।
ভারতকী রেলৱেজ অমসুং কম্মর্স অমদি ইন্দস্ত্রীনা লৌখিবা থৌদাং শকখঙবা ওইনা আই.এস.এ.গী দিৱাকর এৱার্দ অসি য়ুনিবর্সিতী ওফ পেনসিলবেনিয়ানা শ্রী পিয়ুশ গোয়ল মশামক্না ফংখিবা য়ু.এস.দি. ২৫,০০০ অদুগা লোয়ননা অর্পান ইন্দিতিত্যুত (হরিয়ানা) অমসুং অরুশি সোসাইতীদা পীখি। এৱার্দ অসিনা মীমান্নদ্রবা মীওইশিংগীদমক থবক তৌরিবা অমসুং হোস্ত ওইরিবা লৈবাক অসিদা সোলর ইনর্জী খ্বাইদগী য়াম্না শীজিন্নরিবা ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিং শকখঙবা ওইনা পীখি।
আই.এস.এ. এসেমব্লীদা ৱার্ল্দ রিসোর্সেস ইন্সতিত্যুত (দবল্যু.আর.আই.)না শেম্বা রিপোর্ত থমখি। রিপোর্ত অসিনা সোলর নবেস্তমেন্তশিং হেনগৎহনবা অমসুং আই.এস.না মেন্বর লৈবাকশিংদা মতেং পাংবদ লৌরিবা থৌদাংগী ফন্দশিং, খুদোংচাবশিং অমসুং অপনবশিংগী সোর্সশিং মশক তাকখি। এসেমব্লী অসিনা ২০৩০ফাওবদা য়ু.এস.দি. ত্রিলিয়ন ১ শিজিন্ননবা আই.এস.এ.না রোদমেপ অমা দিবেলপ তৌবগী দবল্যু.আর.আই.গা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী খোঙথাং অদুবু তরাম্না ওকখি। নেদর্লেন্দস কিংদম, ব্লুমবর্গ ফিলানত্রোপিস, ব্লুমবর্গ ন্যু ইনর্জী ফাইনান্স অমসুং ক্লাইমেৎ ৱার্কস ফাউন্দেসন্না রোদমেপ অসি শেম শাবগী মথৌ তাবা ফাইনান্স অমসুং তেক্নিকেল এসিস্তেন্স পীরি। রোদমেপ অসিনা ত্রান্সপোর্তেসন অমসুং কুলিং অমসুং হীতিং অমসুং ৱান সন, ৱান ৱার্ল্দ, ৱান গ্রীদকী ভিজন ইম্প্লিমেন্ত তৌনবা সোলর প্রোজেক্তশিংদগী সোলর ইনর্জী এপ্লিকেসনশিংদা ফাওবা চৎনবা মখাতাবা ইনবেস্তমেন্তশিং মোবিলাইজ তৌনবা ওইবা য়াবশিংসু খন্নগনি।
মালেমগী লায়চৎ অসি লাকপদা আই.এস.এ.না এ.দি.সি/এস.আই.দি.এস. আই.এস.এ. মেম্বর লৈবাকশিংদা লৈবা হেল্থক্যের সেক্তরদা সোলর ইনর্জী শিন্ননবা থৌরাং অমা ওইনা আই.এস.এ. ক্যেরশিং লিংখৎখি। থৌরাং অসিনা তার্গেৎ মেম্বর লৈবাকশিংগী দিস্ত্রিক্ত অমমমদা লৈবা প্রাইমরী হেল্থ সেক্তর অমদা সোলর পীনবা পান্দম থম্মি। ওস্ত্রেলিয়ানা মনুং হঞ্জিনবা আইলেন্দ কম্ম্যুনিতীশিংদা মমল তাংবা অমসুং তম্বা ঙমদবা দিজল ফ্যুল ইম্পোর্তশিংদা মপাল তাংবা হন্থহনবদা মতেং পাংদুনা পেসিফিক্কী হেল্থ সেন্তরশিংগী হৌজিক্কী রিলাইএবল সোলর ইনর্জী পীনবা পেসিফিক্তা আই.এস.এ. ক্যের্স থৌরাংগী এ.য়ু.দি ৯২,০০০ পীথখ্রে।
মালেমদা কুলিং অমসুং হীতিংগী য়ুতিলিতীশিংগী দিমান্দ লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লিবা অসি খংলদুনা আই.এস.এ. সেক্রেতরিএতনা মহৌশাগী পাৱর সোর্শিংদগী ইনর্জী শিংথানীংঙাই ওইনা ফংবা সোলরাইজিং হীতিং অমসুং কুলিংগী তরেৎশুবা প্রোগ্রাম অমা হৌদোকখ্রে। কুলিং খক্তগী দিমান্দ ওইনা ২০১৭দা সোলার শিজিন্নবা হেনগৎখ্রে। হীতিং অমসুং কুলিং সিস্তেমশিংগী সোলর রেদিএসন দাইরেক্ত ওইনা অমসুং অৱাংবা ইফিসিএন্ত লেবেলশিংদা ওন্থোকপা য়াবগী স্কোপ লৈ।
এসেমব্লীদা পরপোজ তৌখিবা অতোপ্পা থৌরাংশিংদি সোলর হোম সিস্তেম ৪৭ মিলিয়নগী দিমান্দ এগ্রীগেসনগী থৌরাং অমসুং অগস্ত ২০২০দা হৌদোকখিবা আই.এস.এ. মেম্বর লৈবাকশিংগী এল.ই.দি. লেম্প মিলিয়ন ৪৭নি।
প্রোস্পেক্তিব মেম্বর মঙা অমসুং আই.এস.এ.গী মেম্বর ওইবা লৈবাকশিংদা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ০.৫কী তেক্নিকেল এসিস্তেন্সকী সার্ক দিবেলপমেন্ত ফন্দ- তেক্নিকেল এসিস্তেন্স অসি এসিয়ন দিবেলপমেন্ত বেঙ্ককা লোইননা ইম্প্লিমেন্ত তৌনবা প্রপোজ তৌরি।
আই.বি.এস.এ.না আই.এস.এ.গী সোলর পম্প প্রোগ্রামগী মখাদা য়ু.এন.দি.পি.গা খুৎশম্নরগা আই.এস.এ. মেম্বর লৈবাকশিংদা দেমোন্সত্রেসন প্রোজেক্তশিং ওইনা সোলর ৱাতর পম্পিং সিস্তেমশিং দিপ্লোই তৌনবা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ২গী তেক্নিকেল এসিস্তেন্স পীখ্রে।
২০১৯গী অনিশুবা এসেমব্লীগী মতুংদগী আই.এস.এ.গী মেম্বরশীপ অসি মখাতানা চাউথোরক্লি। আইএস.এ. অসি হৌজিক মেম্বর ওইবা লৈবাক ৬৮না চাউথোক্না শৌগৎলি অমসুং মখাতানা লৈবাক ২০ অমনা মেম্বর ওইনবা থৌরাং তৌরি।
আই.এস.এনা হন্দক্তা ৱার্ল্দ বেঙ্ক অমসুং ভারত সরকারগা ত্রাইপর্তাইত এগ্রীমেন্ত অমা খুয়েক পীনখ্রে অমসুং কার্বন অনেম্বা মালেম অমদা ইনর্জী হোংদোকপা য়াহন্নবা ইন্তর কন্নেক্তেদ গ্রিদশিংগী পাৱর শিজিন্ননবা ৱান সন ৱান ৱার্ল্দ ৱান গ্রিদ থৌরাংগী মীয়েং অমা অমসুং ইম্প্লিমেন্তেসন প্লান শেম শাবদা হৌজিক এক্তিব ওইনা থৌদাং লৌরি।
২০২০দা আই.এস.এ. সেক্রেতরিএতনা য়ুনাইতেদ নেসন্স ইন্দস্ত্রিএল দিবেলপমেন্ত ওর্গনাইজেসন (য়ু.এন.আই.দি.ও.)গা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা আই.এস.এ. সোলর তেক্নোলোজী অমসুং এপ্লিকেসন রিসোর্স সেন্তর (আই.এস.এ. স্তার সি.) মথৌ তৌবদা মিয়েং চংলি। অনিশুবা এসেমব্লীগী মতুংদা আই.এস.এ.না প্রোজেক্ত অসিগী য়ুম্ফম থোন্নবা ওপরেসনেল ফ্রেমৱার্ক অমসুং প্রোজেক্ত দুক্যুমেন্ত দিবেলপ তৌনবা য়ু.এন.আই.দি.ও.গা পুন্না থবক তৌনিন্নদুনা স্তার সি. প্রোজেক্ত মথৌ তৌহন্নবা হোৎনখ্রে; ফ্রান্স সরকারনা য়ুম্বু ওইদুনা ২০২০গী ফেব্রুৱারী ২৫তগী ২৭ ফাওবদা পেরিসতা আই.এস.এ. স্তার-সি প্রোজেক্ত দিবেলপ তৌবগী কন্সল্তেসন ৱার্কশোপ অমা পাংথোকখিবা; হৌজিক ফাওবদা মীওই চাউরাক্না ৪৫০ য়াওহন্দুনা কোবিদ-১৯গী মনুংদা আই.এস.এ. মেমব্রশিংগী কেপাসিতী দিবেলপমেন্ত মতেং পাংনবা স্তার-সি ৱেবিনারশিং (সোলিনারশিং)গী প্রোগ্রাম দিবেলপ তৌবা অমসুং হৌদোকপগা লোয়ননা অহেনবা সেসনশিং প্লান তৌবা ।
আই.এস.এ. অসি সি.ও.পি.-২১গী শরুক অমা ওইনা নোবেম্বর ৩০, ২০১৫দা ফ্রান্সকী পেরিসতা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমসুং ফ্রান্সকী রাস্ত্রপতীনা হৌদোকখিবা থৌরাং অমনি। আই.এস.এ.গী অপুনবা পান্দমদি আই.এস.এ.গী মেম্বর ওইরিবা লৈবাকশিংদা সোলর ইনর্জী হেনগৎহন্দুনা অপুনবগী ওইবা মরুওইবা অৱাবশিং পুন্না খুৎশম্নরগা কোকহনবনি। মসিনা ফাইনান্সকী কোস্ত অমসুং তেক্নোলোজীগী কোস্ত হন্থহন্নবা, সোলর ইনর্জী পাক-শন্না শিজিন্নবদা মথৌতাবা ইনবেস্তমেন্তশিং হেনগৎহনবা, মথৌ তাবশিংদা ফ্যুচর তেক্নোলোজীশিং শিজিন্ননবা লম্বেল শেম্বদা মথৌ তাবা অপুনবগী থবকশিং পাইখৎনবা পান্দমসু থম্মি। ‌আই.এস.এ.না ফন্দিং, দিবেলপ অমসুং সোলর এপ্লিকেসনশিং পাকশন্না শিজিন্ননবা ফীভমশিং শেমগৎপদা মতেং পাংনবা ফীভমদা লৈ। আই.এস.এ. অসি ২০৩০ সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং অমসুং অইং-অশাগী অহোংবদা পেরিস এগ্রীমেন্তকী পান্দমশিং ফংনবা মথৌ তৌরিবা মরুওইবা ওর্গনাইজেসন অমা ওইনা লৈরি। আই.এস.এ.গী অহানবা এসেমব্লী অসি ভারতকী গ্রেতর নোইদাদা ২০১৮গী ওক্তোবর ২দগী ৫ ফাওবা পাংথোকখি অমসুং ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং য়ু.এন. সেক্রেতরী জেনেরেল এন্তোনিও গত্তেরিসনা হৌদোকখি। আই.এস.এ.গী অনিশুবা এসেমব্লীনা ২০১৯গী ওক্তোবর ৩০দগী নোবেম্বর ১ ফাওবদা ভারতকী নই দিল্লীদা পাংথোকখি। আই.এস.এ.গী অহুমশুবা এসেমব্লী অসি ২০২০গী ওক্তোবর ১৪দগী ১৬ ফাওবা ভর্চ্যুএল ওইনা পাংথোক্কনি।