Prime Minister's Office
PM Modi delivers keynote address at Grand Challenges Annual Meeting 2020
The future will be shaped by societies that invest in science and innovation : PM
India is already working on putting a well-established Vaccine delivery system in place to ensure immunisation of our citizens : PM
19 OCT 2020 10:36PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered the keynote address at Grand Challenges Annual Meeting 2020.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said the future will be shaped by societies that invest in science and innovation. He said the benefits of science and innovation can be reaped at the right time by investing in it well in advance, instead of having a short sighted approach. He said the journey to these innovations must be shaped by collaboration and public participation. He added science will never prosper in silos and the Grand Challenges Programme has understood this ethos well. He commended the scale of this programme wherein several nations were engaged globally and addressed diverse issues such as Antimicrobial Resistance, Maternal and Child Health, Agriculture, Nutrition, WaSH - (Water, Sanitation and Hygiene), and many others.
The Prime Minister said the global pandemic has made us realise the importance of teamwork. He said the diseases do not have geographic boundaries and do not discriminate on the grounds of faith, race, gender or colour. He added these diseases also include several communicable and non-communicable diseases that are impacting people. He said a strong & vibrant scientific community and good scientific institutions in India have been India’s greatest assets, especially during the last few months, while fighting COVID-19. He added they have achieved wonders from containment to capacity building.
The Prime Minister said COVID-19 death rate in India is very low in spite of the large population due to the people powered and people driven approach. He added today, there is a decline in the number of cases per day, decline in the growth rate of cases and has one of the highest recovery rates of 88 percent. He said this happened because India: was one of the first countries to adopt a flexible lockdown, was one of the first to encourage the usage of masks, actively began to work on effective contact-tracing and was one of the earliest to deploy the rapid antigen tests.
The Prime Minister remarked India is now at the forefront of vaccine development for COVID. He announced more than 30 indigenous vaccines are being developed in our country and three of them are in an advanced stage. He said India is already working on putting a well-established Vaccine delivery system in place and this digitised network along with digital health ID will be used to ensure immunisation of our citizens. He pointed that India is known for its proven capacity to produce quality medicines and vaccines at low cost. More than 60 percent of the Vaccines for Global Immunisation are being manufactured in India. He said with India’s experience and research talent, India will be at the centre of global healthcare efforts and desires to help other nations enhance their capacities in these sectors.
The Prime Minister listed many interventions made in the last 6 years like better sanitation, improved cleanliness, more toilet coverage which has contributed to a better healthcare system. He said this has helped the women, poor & under-privileged and led to a reduction in diseases. He further listed the efforts of the Government in ensuring disease reduction and bringing better healthcare to the villages like providing piped drinking water to every household, setting up medical colleges in rural areas and running the world’s largest health insurance scheme.
The Prime Minister urged to keep using the collaborative spirit for individual empowerment and collective well-being. He wished for fruitful and productive deliberations and hoped to see many exciting and encouraging new solutions coming out from this Grand Challenges platform.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଚାଲେଞ୍ଜେସ ବାର୍ଷିକ ବୈଠକ 2020ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
● ବିଜ୍ଞାନ ଓ ନବୋନ୍ମେଷରେ ନିବେଶ କରୁଥିବା ସମାଜ ଦ୍ୱାରା ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ ହେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
● ଆମ ନାଗରିକଙ୍କ ଟିକାକରଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଟିକା ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଭାରତ କାମ ଜାରି ରଖିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
19 OCT 2020 10:36PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଚାଲେଞ୍ଜେସ ବାର୍ଷିକ ବୈଠକ 2020ରେ ମୁଖ୍ୟ ସମ୍ଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ନବୋନ୍ମେଷରେ ନିବେଶ କରୁଥିବା ସମାଜ ଦ୍ୱାରା ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ ହେବ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏକ ଛୋଟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆଧାରରେ ନିବେଶ ପରିବର୍ତ୍ତେ ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ଏକ ଢେର ଭଲ ଢଙ୍ଗରେ ନିବେଶ କରିବା ଦ୍ୱାରା ବିଜ୍ଞାନ ଓ ନବୋନ୍ମେଷର ଫାଇଦାକୁ ଉଚିତ ସମୟରେ ହାସଲ କରାଯାଇ ପାରିବ । ତାଙ୍କ କହିବାନୁଯାୟୀ ଏହି ନବୋନ୍ମେଷଗୁଡ଼ିକର ଯାତ୍ରାକୁ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଜନଭାଗୀଦାରି ଦ୍ୱାରା ଏକ ଉଚିତ ଆକାର ଦିଆଯାଇ ପାରିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ବିଜ୍ଞାନ ଏକାକୀ କଦାପି ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଚାଲେଞ୍ଜେସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି ଲୋକାଚାରକୁ ଭଲ ଭାବେ ବୁଝିପାରିଛି । ସେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ଅନେକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଯଥା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧ, ମାତୃ ଓ ଶିଶୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, କୃଷି, ପୋଷଣ, ଜଳ ପରିମଳ, ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛତା (ୱାଶ) ଆଦି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ବିଶ୍ୱ ମହାମାରୀ ଆମକୁ ଗୋଷ୍ଠୀଗତ ଭାବେ କାମ କରିବାର ମହତ୍ତ୍ୱ ନେଇ ଅନୁଭବ କରାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ରୋଗଗୁଡ଼ିକର କୌଣସି ଭୌଗୋଳିକ ସୀମା ନ ଥାଏ ଏବଂ ତାହା ବିଶ୍ୱାସ, ଜାତି, ଲିଙ୍ଗ ଅଥବା ବର୍ଣ୍ଣ ଆଧାରରେ ଭେଦଭାବ କରି ନ ଥାଏ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ରୋଗଗୁଡ଼ିକରେ ଅନେକ ସଂକ୍ରାମକ ଓ ଅଣସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ସାମିଲ ରହିଛି, ଯାହା କି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, ବିଶେଷକରି ବିଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ କୋଭିଡ-19 ସହ ଚାଲିଥିବା ଲଢ଼େଇରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ଭାରତର ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ତଥା ଜୀବନ୍ତ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମୁଦାୟ ଏବଂ ଭଲ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଦେଶର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ସମ୍ପତ୍ତି ହୋଇପାରିଛି । ନିୟନ୍ତ୍ରଣଠାରୁ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ସଫଳତା ସେମାନେ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଲୋକଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଲୋକକୈନ୍ଦ୍ରିକ ରଣନୀତି ଦ୍ୱାରା ବୃହତ ଜନସଂଖ୍ୟା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତରେ କୋଭିଡ-19ର ମୃତ୍ୟୁ ହାର ବହୁତ କମ ରହିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଆଜିକା ଦିନରେ ଦୈନିକ କରୋନା ମାମଲା ହ୍ରାସ ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି, ମାମଲା ବୃଦ୍ଧି ହାର ଖସିବାରେ ଲାଗିଛି ଏବଂ 88 ପ୍ରତିଶତର ଅନ୍ୟତମ ସର୍ବବୃହତ ଆରୋଗ୍ୟ ହାର ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏ ସବୁ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି କାରଣ ଭାରତ: ପ୍ରଥମ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଏକ ଅନୁକୂଳ ଲକଡାଉନ ଆପଣାଇଥିଲା, ମାସ୍କ ବ୍ୟବହାର ନେଇ ପ୍ରଥମେ ଲୋକଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲା, ଫଳପ୍ରଦ କଣ୍ଟାକ୍ଟ ଟ୍ରେସିଙ୍ଗ ଉପରେ ସକି୍ରୟ ଭାବେ କାମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଆଣ୍ଟିଜେନ ଟେଷ୍ଟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ହୋଇପାରିଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତ ଏବେ କୋଭିଡ ନିମନ୍ତେ ଟିକା ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ହୋଇପାରିଛି । ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ 30ରୁ ଅଧିକ ଟିକା ବିକାଶ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ତନ୍ମଧ୍ୟରୁ 3ଟି ଟିକା ବିକଶିତ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଦେଶରେ ଏକ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଟିକା ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆପଣାଇବା ଲାଗି ଭାରତ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଛି ଏବଂ ଆମ ନାଗରିକଙ୍କର ଟିକାକରଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଡିଜିଟାଇଜ ନେଟୱର୍କ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ହେଲଥ ଆଇଡି ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ । ସ୍ୱଳ୍ପ ଦରରେ ଗୁଣଯୁକ୍ତ ଟିକା ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ଷମତା ରଖିଥିବା ନେଇ ଭାରତକୁ ଜଣାଯାଏ । ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଟିକାକରଣ ଲାଗି ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଥିବା ଟିକାର 60%ରୁ ଅଧିକ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଇଥାଏ । ଭାରତର ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ଗବେଷଣା ପେସାଦାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳ ପାଲଟିବ ଓ ଏହିସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟକ ହେବା ଲାଗି ଭାରତ ଯଥେଷ୍ଟ ଇଚ୍ଛା ରଖିଛି ।
ଗତ 6 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପାଦିତ ଅନେକ ହସ୍ତକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ବାବଦରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅବଗତ କରାଇଛନ୍ତି । ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତମ ପରିମଳ, ଉନ୍ନତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ କଭରେଜ ଆଦି ରହିଛି, ଯାହା କି ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇପାରିଛି । ଏହା ମହିଳା, ଗରିବ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ରୋଗ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରୋଗ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ପାଇପ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ସ୍କିମ ଆଦି ଯୋଗାଇ ଦେଇ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ ସହଯୋଗୀ ଭାବନାର ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଫଳପ୍ରଦ ତଥା ଉତ୍ପାଦକ ବିଚାରବିମର୍ଶ ନେଇ କାମନା କରିବା ସହ ଏହି ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜେସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରୁ ଅନେକ ରୋମାଞ୍ଚକ ତଥା ଉତ୍ସାହପ୍ରଦ ନୂଆ ସମାଧାନ ବାହାରିବା ନେଇ ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି ।