Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh Vardhan discusses implementation of Prime Minister’s Jan Andolan with Madhya Pradesh
21 OCT 2020 5:43PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare today interacted with senior officials of Madhya Pradesh in the presence of district collectors of all districts and senior officials of the Union Health Ministry.
Comparing the COVID trajectory of Madhya Pradesh with that of the country, Dr. Harsh Vardhan said that “The recovery rate of India is currently around 89% while that of Madhya Pradesh is 90.55%. MP has a case fatality rate of 1.73% which is a little higher than the national average.”Pointing to the steady decline in the number of cases, he reiterated his stand that the transmission of COVID could be brought under control if everybody followed COVID appropriate behaviour.
Expressing gratitudetoPrime Minister Sh. Narendra Modi ji for launching the Jan Andolan to enhance the awareness amongst very citizen regarding the need and virtues of masking, physical distancing and regular hand hygiene, Dr. Harsh Vardhan asked the State authorities to be cautious in the coming months that coincide with the festive season and the winter months.
Congratulating the State for reducing its active case contribution to India from around 10% earlier to just 2% now, Dr. Harsh Vardhan expressed concern over the trajectory of the disease in Indore, Bhopal, Gwalior, Jabalpur, Sagar, Khargone and Ujjain. While the daily cases reported in Bhopal and Indore are more than 200, Ujjain and Sagar have a higher CFR than the rest of the State. The Minister was also informed that the State has a positivity rate of 6.17%, higher than the national average although more than 50% of its tests continue to be RT-PCR based.
The health authorities of the Stateapprised the Minister on the steps taken to contain COVID in the coming months; Standard Operating Procedureshave been released for entertainment parks and maternity wards in the State; ‘Sarthak’ app is being used for effective containment; mass gatherings and Melas during the festivities are not permitted; idol immersion to be carried out by less than 10 persons while limit of 100 persons have been put on Pandal gatherings; the ‘Sahyog se Suraksha’ Abhiyan IEC campaign launched on 15th August with 13 departments and 8 verticals is aimed at popularizing COVID appropriate behaviour in the State.
They also updated the Union Minister on the steps taken to streamline the logistics for COVID vaccine delivery and Madhya Pradesh’s unique model of converting private hospitals for public use by bearing their costs from the exchequer. Officials of the affected districts also briefed the Minister on the steps taken by them to address their emerging situations and the successes they have had in doing so.
Dr. Sujeet K Singh, Director, National Centre for Disease Control (NCDC) apprised on the trajectory of COVID in the State and asked them to be alert of influenza which peaks in the winter months.
Sh. Rajesh Bhushan, Union Health Secretary, Smt. Arti Ahuja, Addl. Secretary (Health), and other senior officials were also present in the meeting.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. হর্শ বর্ধন্না মধ্য প্রদেশতা প্রধান মন্ত্রীগী জন অন্দোলন ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা খন্নখ্রে
21 OCT 2020 5:43PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না মধ্য প্রদেশকী জিলা পুম্নমক্কী দিস্ত্রিক্ত কলেক্তরশিং অমসুং কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং য়াওদুনা মধ্য প্রদেশকী মকোক থোংবা ওফিসএলশিংগা লোয়ননা ঙসি খন্ন-নৈনখ্রে।
লৈবাক অসিগী কোবিদ ত্রেজেক্তরী অসিগা মধ্য প্রদেশকী লৈরিবা অদুগা চাংদম্নদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি মদুদি “ভারতকী নাবা ফগৎপগী চাং অসি হৌজিক ৮৯%রোম ওই অমরোমদা মধ্য প্রদেশকীনা ৯০.৫৫% ওইরি। এম.পি.গী শীখিবা কেসকী চাং অসি ১.৭৩% ওইবগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী লৈরিবা চাংচৎতগী খরা খজিক হেল্লি।” কেসশিংগী মশিং তপ্না-তপ্না হন্থরক্লি অসিদা মহাক্কী ৱাখল্লোন অদু নৌহৌনা ফোঙদোক্লদুনা হায় করিগুম্বা মীয়াম্না কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎলবদি কোবিদ শন্দোক্লিবা অসি লাকশিনবা ঙমগনি।
মাস্ক উপ্পা, ফিজিকেল দিস্তেন্সিং থম্বা অমসুং চাং নাইনা হেন্দ হাইজিন তৌবগী তঙাই ফদবা অমসুং কান্নবশিং অদুগী মতাংদা প্রজাশিংগী মরক্তা এৱের্নেস পীনবা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা জন অন্দোলন হৌদোকখিবা অসি থাগৎলদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না রাজ্য অসিগী ওথোরিতীশিংদা হরাও কুম্মৈ অমসুং নীংথমথাশিং অসি পুন্না তাশিল্লিবা লাক্কদৌরিবা থাশিং অসি চেকশিন্নবা খঙহনখি।
রাজ্য অসিনা ভারতকী লৈরিবা এক্তিব কেসশিংদা শরুক তম্লিবা অসি মমাংদা ১০%রোম ওইরম্বদগী হৌজিক ২% খক্তদা হন্থরকপদা থাগৎলদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না ইন্দোর, ভোপাল, জবলপুর, সগর, খার্গোন অমসুং উজ্জেনদা লাইনা অসিগী লৈরিবা ত্রেজেক্তরী অসিগী মতাংদা মীপাইবসু ফোঙদোকখি। ভোপাল অমসুং ইন্দোরদা রিপোর্ত তৌরকখিবা নোংমগী কেসশিং অসি ২০০কী মথক্তা ওইরবসু উজ্জেন অমসুং সগরনা রাজ্য অসিগী ওইনা সি.এফ.আর. খ্বাইদগী হেন্না ৱাংলি। মন্ত্রীনা হায়খি রাজ্য অসিদা তৌখিবা তেস্তশিংগী ৫০% হেনবদি আর.তি.-পি.সি.আর.দা য়ুম্ফম ওইরবসু রাজ্য অসিগী গপাল, জবলপুর, সগর, পোজিতিবিতী রেৎ অসি ৬.৭১% ওইদুনা লৈবাক অসিগী লৈরিবা চাংচৎ অসিদগী হেল্লি।
লাক্কদৌরিবা থাশিং অসিদা কোবিদ লাকশিন্নবা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা রাজ্য অসিগী হেল্থ ওথোরিতীশিংনা মন্ত্রীদা খঙহনখি; রাজ্য অসিগী এন্তরতেনমেন্ত পার্কশিং অমসুং মেতর্নিতী ৱার্দশিংগী ওইবা স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজরশিং ফোঙখ্রে; মপুং ফানা লাকশিন্নবা ‘সর্থক’ এপ শীজিন্নরি; হরাও-কুম্মৈগী মনুংদা মীয়াম তিনবা অমসুং মেলাশিং পাঙথোকপদা অথিংবা থম্বা; মীতম ঈশিংদা থাদবদা মীওই ১০দগী হেন্দবা অমরোমদা পন্দলদা মী তিনবগী চাং মীওই ১০০দগী হেন্দবা; অগস্ত ১৫দা বিভাগ ১৩ অমসুং ভর্তিকেল ৮গা লোয়ননা লোঞ্চ তৌখিবা ‘সহয়োগ সে সুরক্ষা’ অভিয়ান আই.ই.সি. কেম্পেন অসিনা রাজ্য অসিদা কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎহন্নবা পান্দম থমখি।
কোবিদকী বেক্সিন দেলিবরী তৌবগী লোজিস্তিক স্ত্রীমলাইন তৌনবা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অমসুং এক্সচেকরদগী অচংবা শেল পুথোক্তুনা লনাই হোস্পিতালশিং পব্লিকনা শীজিন্ননবা ওন্থোকপগী মধ্য প্রদেশকী তোপ-তোপ্পা মোদেল অদুগী মতাংদসু মখোয়না কেন্দ্রগী মন্ত্রীদা খঙহনখি। শোকহল্লবা জিলাশিংগী ওফিসিএলশিংনা মখোয়না ওইরক্লিবা ফীভম অসি লাকশিন্নবা লৌখৎপা খোঙথাংশিং অমসুং হায়রিবা অসি পাঙথোকপদা মাই পাকখিবশিংগী মতাংদা মন্ত্রীদা খঙহনখি।
নেস্নেল সেন্তর ফোর দিজিজ কন্ত্রোল (এন.সি.দি.সি.)গী দিরেক্তর দা. সুজীৎ কে সিংহনা রাজ্য অসিগী কোবিদকী ত্রেজেক্তরীগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং মখোয়দা নীংথমথাশিংদা হেনগৎকনবা ইনফ্লুয়েঞ্জা অসিদগী চেকশিন্নবা খঙহনখি।
মীফম অসিদা কেন্দ্রগী হকশেলগী সেক্রেতরী শ্রী রাজেশ ভুশন, এদিস্নেল সেক্রেতরী(হেল্থ) শ্রী আর্তি অহুজা অমসুং অতোপ্পা মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু শরুক য়াখি।