Ministry of Earth Sciences
India Meteorological Department Commissions Flash Flood Guidance Services for South Asia
23 OCT 2020 4:28PM by PIB Delhi
Dr. M. Rajeevan, Secretary, Ministry of Earth Sciences dedicated Flash Flood Guidance services, first of its kind for South Asian countries namely India, Bangladesh, Bhutan, Nepal and Sri Lanka on 22 October 2020. The system was launched virtually and was participated by distinguished National and International dignitaries including Dr. Hwirin Kim (Head of Hydrological and Water Resources Services Division, World Meteorological Organization), Dr. Konstantine P. Georgakakos (Director, Hydrologic Research Centre, USA), Shri G.V.V. Sarma IAS (Member Secretary NDMA, India), Dr. Rajendra Kumar Jain (Chairman, Central Water Commission, India) and Director General of Meteorology and Permanent Representative with WMO of the participating countries namely Shri Karma Dupchu, (Bhutan), Shri Saraju Kumar Baidya (Nepal) and Shri Athula Karunanayake (Sri Lanka) and Shri. Bidyut Kumar Saha (Hydrological Advisor to PR of Bangladesh to WMO).
In his inaugural address, Dr. M. Rajeevan, who was the Chief Guest of the function, brought out the need for enhancing the observational network for rainfall and soil moisture to improvise the performance of the system. An automated mode of dissemination is to be established with the stakeholders along with the use of social media, so that the information reaches to concerned disaster authorities in a timely manner. Regional & International coordination with member countries, Hydrologic Research Center & World Meteorological Organization must be strengthened for exchange of data, expertise, development and sustaining the services in the region, Dr. Rajeevan explained.
Dr. M. Mohapatra, Director General of India Meteorological Department and Permanent Representative of India with WMO delivered the opening address, highlighted salient features of the system and appreciated the collaborative work done in the field of capacity building for forecasting hydro-meteorological hazards. He assured the member nations that the Guidance for flash floods in the form of Threats (6 hours in advance) and Risks (24 hours in advance) will be provided by Regional Centre to National Meteorological & Hydrological Services, National and State Disaster Management Authorities and all other stake holders for taking necessary mitigation measures to reduce the loss of life and property in the South Asian Region countries.These include, apart from India, Bangladesh, Bhutan, Nepal and Sri Lanka. This will enable all the member countries for issuing impact-based forecasting at watershed and also city level, of floods which are very sudden and of short duration.
Flash Floods are highly localized events of short duration with a very high peak and usually have less than six hours between the occurrence of the rainfall and peak flood. There is general lack of flash flood warning capabilities and capacities of the nations across the world. Recognizing that flash floods have a particularly disastrous impact on lives and properties of the affected populations, the Fifteenth WMO Congress had approved the implementation of a Flash Flood Guidance System (FFGS) project with global coverage that had been developed by the WMO Commission for Hydrology jointly with the WMO Commission for Basic Systems and in collaboration with the US National Weather Service, the US Hydrologic Research Center (HRC) and USAID/OFDA.
India Meteorological Department has highly advanced capabilities with respect to computing power, Numerical Weather Prediction, vast observational network (ground, air and space based), and an internationally acclaimed Weather Forecasting System. Therefore, WMO has entrusted India with the responsibility of Regional Centre of South Asia Flash Flood Guidance System for coordination, development and its implementation.
The Flash Flood Guidance is a robust system designed to provide the necessary products in real-time to support the development of warnings for flash floods about 6- 12 hrs. in advance at the watershed level with resolution of 4kmx4km for the Flash Flood prone South Asian countries viz. India, Nepal, Bhutan, Bangladesh and Sri Lanka.
India Meteorological Department has tested the performance of the system during recent monsoon seasons in the preoperational mode and the Flash Flood Bulletins were issued to National Hydrological and Meteorological Services in the Region for its validation. The system has in-depth science, dynamics and diagnostics to provide guidance for the possible occurrences of flash floods at local level.

আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত কম্মিসন্না খা এসিয়াগী ঈশিং-ইচাওগী মওং তাকপা থবকশিং উৎখ্রে
23 OCT 2020 4:28PM by PIB Imphal
আর্থ সাইন্স মিনিস্ত্রীগী সেক্রেতরি দাঃ এম. রাজিবন্না মসিগী অহানবা ওইনা খা-এসিয়াগী লৈবাকশিং হায়বদি ইন্দিয়া, বঙ্গলাদেশ, ভুতান, নেপাল অমসুং শ্রী লঙ্কাগী ওইবা ঈশিং-ইচাওগী মওং তাকপা থবকশিং অসি ২০২০গী ওক্তোবরগী ২২দা উৎখ্রে। সিস্তেম অসি ভর্চুএলি ওইনা হৌদোকপনি অমসুং হায়রিবা অসিদা লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী ওইবা শক্নাইবা কয়া অমা য়াওরি মখোয় অদুদি দাঃ হ্বীরিন কিম (ৱার্লদ মেতিওরোলোজিকেল ওর্গানাইজেসনগী হাইদ্রোলোজিকেল অমসুং ৱাতর রিসোর্স সর্বিস দিবিজনগী মকোক),দাঃ কোন্সতাতাইন পি. জিওর্গাকাকোস (হাইদ্রোলোজিক রিসর্স সেন্তরগী দাইরেক্তর) শ্রী জি.ভি.ভি. শর্ম্ম, আই.এ.এস. (এন.দি.এম.এ., ইন্দিয়াগী মেম্বর সেক্রেতরি), দাঃ রাজেন্দ্র কুমার জেন (সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসন ইন্দিয়াগী চেয়রমেন) অমসুং দাইরেক্তর জেনেরেল ওফ মেতিওরোলোজি অমসুং শরুক য়ারিবা লৈবাকশিং অসিগী দবল্যু.এম.ও.গী পর্মানেন্ত ওইবা মীহুৎশিং মিং ওইনা পল্লবদা শ্রী কর্মা দুপচু (ভুতান), শ্রী সারাজু কুমার বাইদ্যা (নেপাল) অমসুং শ্রী আথুলা কারুনানায়াকে (শ্রী লঙ্কা) শ্রী বিদ্যুৎ কুমার শাহ (বঙ্গলাদেশতগী দবল্যু.এম.ও.দগী পি.আর.গী হাইদ্রোলোজিকেল এদভাইজর) শিং অসিনি।
থৌরম অসিগী অথোইবা অতিথি ওইরিবা দাঃ এম. রাজিবন্না মহাক্কী ৱা ঙাংবদা হায়খি মদুদি নোং চুবগী য়েংশিন্নবা ওবজার্বেসন নেতৱার্ক অসি মথৌ হেনগৎহনবা অমা চংই। মশা মথন্তা শন্দোকচবগী মওং অমা থৌবুশিংগা লোয়ননা সোসিএল মেদিয়াগা লিংখৎতুনা মসিনা দিজাস্তরগী ওথোরিতিশিংদা মতম চানা পাউ অসি য়ৌহনবা ঙমগনি। ইরমদম অমসুং মালেমগী ওইবা লৈবাকশিংগী মেম্বর, হাইদ্রোলোজিক রিসর্স সেন্তর অমসুং ৱার্লদ মেতিওরোলোজিকেল ওর্গানাইজেসন অসি দেতা পীনবা, এক্সপর্তাইজ, দিবলপমেম্ত অমসুং সস্তেনিংগী থবকশিং অসি মপাঙ্গল কলহনগদবনি হায়না দাঃ রাজিবন্না শন্দোক্না তাকখি।
ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত অমসুং দবল্যু.এম.ও.গা লোয়ননা ইন্দিয়াগী পর্মানেন্ত রিপ্রজেন্তেতিবকী দাইরেক্তর জেনেরেল দাঃ এম. মোহাপাত্রনা ৱা ঙাংবদা সিস্তেম অসিগী মরীক চুম্বা উৎখি অমসুং হাইদ্রো-মেতিওরোলোজিকেল অমাং অতা কয়া অসিগী লমদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোরক্লি। মহাক্না মেম্বর নেসন্দা থাজবা পীখি মদুদি ঈশিং-ইচাওগী মওং অসি থ্রেত্তনা (পুং ৬কী মমাংদা) অমসুং রিস্কতনা (পুং ২৪গী মমাংদা) রিজনেল সেন্তরনা নেস্নেল মেতিওরোলোজিকেল অমসুং হাইদ্রোলোজিকেল সর্বিসেস, নেস্নেল অমসুং স্তেত দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতি অমসুং অতৈ অতোপ্পা থৌবুশিং অসিনা খা-থংবা এসিয়াদা লৈরিবা লৈবাকশিং অসিদা পুন্সি অমসুং পোৎ-চৈ মাং-তাকপা অসিদগী হন্থনবা খোঙথাং কয়া লৌরি। মসিনা ইন্দিয়া, বঙ্গলাদেশ, ভুতান, নেপাল অমসুং শ্রীলঙ্কা য়াওরি।
ঈশিং-ইচাও অসি য়াম্না তেনবা মতমদা য়াম্না ৱাংনা অতেনবা মতমদা হায়বদি নোং চুখিবগা পুং ৬কী মনুংদা য়াম্না ৱাংনা হায়গৎলি। মালেমগী ওইনা ঈশিং ইচাও অসিগী মাংওইন্না ৱার্নিং পীনবা অঙম্বা থাক লৈত্রি। মসি খঙদুনা ১৫শুবা দবল্যু.এম.ও. কংগ্রেসতা ফ্লাস ফ্লদ গাইদেন্স সিস্তেম (এফ.এফ.জি.এস.) প্রোজেক্ত অসি অয়াবা পীখি।
ইন্দিয়াগী মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত অসি কম্প্যুতিং পাৱর, ন্যুমরিকেল ৱেধর প্রেদিক্সন, পাক চাওবা ওবজর্বেসন নেতৱার্ক (মখা, মথক অমসুং শুন্দ্রংগী ওইবা) অমসুং মালেমগী ওইবা ৱেধর ফোর্কাস্ত সিস্তম অসিদা য়াম্না খুমাং চাওশিল্লি। মরম অদুনা দবল্যু.এম.ও. অসি ইন্দিয়াদা য়াম্না থাজবা ওই মসিনা রিজনেল সেন্তর ওফ সাউত এসিয়া ফ্লাস ফ্লদ গাইদেন্স সিস্তেম ফোর কোওর্দিনেসন, দিবলপমেন্ত অমসুং মসিগী ইম্প্লিমেন্তেসনশিং অসিনি।
ফ্লাস ফ্লদ গাইদেন্স অসি য়াম্না চেৎপা সিস্তেম অমনি হায়রিবা অসি পুং ৬-১২ ফাওবগী মমাংদা ৱার্নিং পীবা ঙম্বা মখলনি হায়রিবা অসি য়াম্না তোইনা থোক্কনবা মফম হায়বদি ইন্দিয়া, নেপাল, ভুতান, বঙ্গলাদেশ অমসুং শ্রী লঙ্কা হায়রিবা লৈবাকশিং অসিনি।
ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত অসি হান্ননা পাংথোক্ত্রিবা মমাংদা নোংজু পান্থাদা হান্না পাংথোক্তুনা চাংয়েং তৌখি অমসুং মসি ফ্লাস ফ্লদ বুলেতিন্দ অসি নেস্নেল হাইদ্রোলোজিকেল অমসুং মেতিওরোলোজিকেল থবকশিংদা ইশু তৌখি