Prime Minister's Office
PM inaugurates three key projects in Gujarat
Launches ‘Kisan Suryoday Yojana’ for the farmers of Gujarat
Inaugurates Paediatric Heart Hospital attached with U.N Mehta Institute of Cardiology and Research Centre
Inaugurates Ropeway at Girnar
24 OCT 2020 2:01PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated 3 key projects in Gujarat today through video conferencing.
Shri Modi launched the Kisan Suryodaya Yojana for providing 16 hours of power supply to farmers. He also inaugurated the Paediatric Heart Hospital attached with U.N Mehta Institute of Cardiology and Research Centre and a Mobile Application for tele-cardiology at the Ahmedabad Civil Hospital in Ahmedabad.
The Prime Minister also inaugurated the Ropeway at Girnar on the occasion.
Speaking on the occasion, he said Gujarat has always been an exemplary model for the determination and dedication of the common man. He added after the Sujalam-Suflam and Sauni scheme, the kisan Suryodaya Yojana Gujarat has set a milestone in meeting the needs of the Gujarat Farmers. He said the work done in Gujarat for years in the field of electricity, has become the basis of this scheme. He said from power generation to transmission all the works were carried out in mission mode to improve the capacity in the state. He said in 2010 when the Solar Power Plant was inaugurated in Patan, nobody could have imagined that India would show the world the path for One Sun, One World, One Grid. Prime Minister appreciated the fact that India has now reached 5th position in the world in the last few years in solar power and is advancing fast.
On Kisan Suryodaya Yojana the Prime Minister said, earlier most of the farmers got power for irrigation in the night only and hadto wake up all night. In Girnar and Junagadh the farmers alsoface the problems of wild animals.Under the Kisan Suryodaya Yojana farmers will get 3 phase power supply from 5 AM to 9 PM and will bring a new dawn in their lives.
The Prime Minister also lauded the efforts of the Gujarat government for doing this work by preparing a completely new capacity of transmission, without affecting the other existing systems. Under this scheme, about 3500 circuit kilometers of new transmission lines will be laid in the next 2-3 years and will be implemented in more than a thousand villages in the coming days and most of these villages are in tribal dominated areas. He said it will change the lives of lakhs of farmers, when the entire Gujarat gets the power supply through this scheme.
The Prime Minister urged to work continuously in line with the changing times to help the farmers in doubling their income, by reducing their investment and overcoming their difficulties. He listed the initiatives of the Government to double the income of the farmers like formation of thousands of FPOs, neem coating urea, Soil Health Cards and launching of many new initiatives. He said under KUSUM yojana, FPOs, Panchayats and all such organizations are assisted in setting up small solar plants on barren lands and that irrigation pumps of farmers are also connected to the solar energy. He added the electricity generated from this will be used by the farmers for their irrigation and they can sell the surplus power.
The Prime Minister remarked that along with power Gujarat has done commendable work in the field of irrigation and drinking water also. He said there used to be great hardships for people just to get water and today water has reached those districts which was not imagined before. He felt proud of the projects like Sardar Sarovar project and Water Grids which helped in water reaching the drought hit regions of Gujarat. He pointed out that 80 percent of the households in Gujarat have piped drinking water and very Soon Gujarat will be the state where every house will have piped drinking water. He urged the farmers to reiterate the mantra of Per Drop More Crop as Kisan Suryodaya Yojana is being inaugurated. He said providing electricity during the day would help the farmers in setting up micro irrigation and Kisan Suryodaya Yojana would help in the expansion of micro irrigation in the state.
Referring to the UN Mehta Institute of Cardiology and Research Center launched today he said it is one of the few hospitals in the country that has a world class infrastructure as well as a modern health facility and would be India's largest cardiac hospital. He said Gujarat did a commendable work with setting up a network of modern hospitals, medical colleges and connecting every village with better health facilities. He added that 21 lakh people of Gujarat have received free treatment under Ayushman Bharat scheme. More than 525 Jan Aushadi Kendras offering low cost medicines have been opened in Gujarat and out of this, about Rs 100 crore have been used to save the common people of Gujarat.
The Prime Minister said Girnar mountain is the abode of Ma Ambe. It has Gorakhnath peak, Guru Dattatreya peak and a Jain temple. He said with the inauguration of the world class Rope Way more and more devotees and tourists will come here. He said this would be the fourth rope way in Gujarat along with Banaskantha, Pavagadh and Satpura. He added this ropeway will now provide job opportunities and economic opportunities to the people. He highlighted the hardships people face when such systems that provide so much convenience to the people, remain stuck for so long. He listed the economic benefits accruing to the locals by developing tourist sites. He listed sites like Shivarajpur beach which has got blue flag certification and Statue of Unity which provides a lot of employment opportunities to the locals. He cited an example of Kankaria Lake in Ahmedabad where nobody used to go. And after renovation yearly about 75 lakh people are visiting the Lake and has also become a source of revenue to many people. He said tourism is one sector which with little investment provides many job opportunities. He urged the people of Gujarat and those spread across the world to become its ambassadors to canvas for the various tourist destinations in Gujarat and help in its progress.
Background:
Kisan Suryodaya Yojana
To provide day-time power supply for irrigation, the Gujarat Government under Chief Minister Shri Vijay Rupani had recently announced the ‘Kisan Suryodaya Yojana’. Under this scheme, farmers will be able to avail power supply from 5 AM to 9 PM. The state government has allocated a budget of Rs.3500 crore for installing transmission infrastructure under this scheme by 2023. 234 ‘66-Kilowatt’ transmission lines, with a total length of 3490 circuit kilometers (CKM) will be established under the project, in addition to 220 KV substations.
Dahod, Patan, Mahisagar, Panchmahal, Chhota Udepur, Kheda, Tapi, Valsad, Anand and Gir-Somnath have been included under the Scheme for 2020-21. The remaining districts will be covered in a phase-wise manner by 2022-23.
Paediatric Heart Hospital attached with the U.N Mehta Institute of Cardiology and Research
Prime Minister also inaugurated the Paediatric Heart Hospital attached with the U.N Mehta Institute of Cardiology and Research Centre and a Mobile Application for tele-cardiology at the Ahmedabad Civil Hospital in Ahmedabad.
The U.N Mehta Institute will now become India’s biggest hospital for cardiology in addition to being one of the select few hospitals in the world with a world-class medical infrastructure and medical facilities.
The Institute is undergoing expansion at the cost of Rs. 470 crores. The number of beds will increase from 450 to 1251 after the completion of the expansion project. The Institute will also become the biggest single super speciality cardiac teaching institute in the country and one of the biggest single super speciality cardiac hospitals in the world.
The building is equipped with safety precautions like earthquake proof construction, fire fighting hydrant system and fire mist system. The research centre will house India’s first Advanced Cardiac ICU on Wheels with O.T., which is equipped with ventilators, IABP, haemodialysis, ECMO etc. 14 operation centres and 7 cardiac catheterization labs will also be started at the institute.
Girnar Ropeway
Gujarat will once again be highlighted on the global tourism map with the inauguration of the Ropeway at Girnar on 24th October, 2020. Initially, there will be 25-30 cabins, with a capacity of 8 people per cabin. A distance of 2.3 kms will now be covered in just 7.5 minutes through the ropeway. In addition to this, the ropeway will also provide a scenic view of the lush green beauty surrounding the Girnar mountain.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাত্তা মরুওইবা প্রোজেক অহুম শঙ্গাখ্রে
গুজরাতকী লৌমীশিংগীদমক ‘কিষান সুর্য়োদয় য়োজনা’ হৌদোক্লে
য়ু.এন মেহতা ইন্সতিতুৎ ওফ কার্দিওলোজি এন্দ রিছর্স সেন্তরতা লৈবা পেদিয়াত্রিক হার্ত হোস্পিতাল শঙ্গাখ্রে
গিরনারদা রোপৱে শঙ্গাখ্রে
24 OCT 2020 2:01PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাত্তা মরুওইবা প্রোজেক অহুম শঙ্গাখ্রে।
লৌমীশিংদা পুং ১৬ মৈ ফংহন্নবা কিষান সুর্য়োদয় য়োজনা শ্রী মোদীনা হৌদোকখ্রে । মহাক্না য়ু.এন মেহতা ইন্সতিতুৎ ওফ কার্দিওলোজি এন্দ রিছর্স সেন্তরতা লৈবা পেদিয়াত্রিক হার্ত হোস্পিতাল অমসুং অহমেদবাত্তা অহমেদবাত সিবিল হোস্পিতালদা তেলি-কার্দিওলোজিগী মোবাইল এপ্লিকেসন অমসু হাংদোকখি।
থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা গিরনারদা রোপৱে অমসু শঙ্গাখি।
থৌরম অদুদা মহাক্না হায়খি মীচম মীয়ামগী কৎথোকপগীদমক মতম পুম্নমক্তা গুজরাত অসি তমজনফম নমুনা অমা ওইদুনা লাক্লি। সুজালাম-সুফ্লাম অমসুং সাওনি স্কিম, কিষান সুর্য়োদয় য়োজনা পায়খৎলবা মতুংদা গুজরাতকী লৌমীশিংগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা অচৌবা মাইপাকপা অমা পাংথোকপা ঙম্লে। চহি কয়া ইলেকত্রিসিতিগী লমদা গুজরাত্তা পায়খৎখিবা থবকশিংনা য়োজনা অসিগী য়ুম্ফম ওইরে।
মহাক্না হায়খি রাজ্য অসিদা মৈগী ফিবম ফগৎনবা মৈ পুথোকপদগী হৌরগা ফংহনবা ফাওবগী থবকশিং মিসনগী মওংদা পায়খৎলে।২০১০দা পাথান্দা সোলার পৱার প্লান্ত শঙ্গাবা মতমদা, ভারতনা মালেমদা নুমিৎ অমা, মালেম অমা, গ্রিদ অমগী লম্বী তাক্কনি হায়বা কনা অমতনা খনখিদে। হৌখিবা চহি খর অসিদা সোলার পৱারদা ভারত মালেমগী ৫সুবা মফমদা লৈরে অমসুং মখা তানা য়াংনা চাউখৎলি।
কিষান সুর্য়োদয় য়োজনাগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাংদা লৌমী অয়াম্বা ঈশিং চিংনবা মৈ নুমিদাং খক্তদা ফংলম্মী অমসুং অহিং তুমদনা লৈবা দরকার ওইখি। গিরনার অমসুং জুনাগাধদা লৌমীশিং লম্লক্কী শাশিং থেংনবগী অৱাবা মায়োক্নখি। কিষান সুর্য়োদয় য়োজনাগী মখাদা লৌমীশিংনা অয়ুক পুং ৫দগী নুমিদাংগী পুং ৯ ফাওবা ফেজ অহুমগী মৈ ফংলগনি অমসুং মখোয়গী পুন্সিদা অনৌবা মঙাল অমা ফংলগনি।
হৌজিক পায়খৎলিবা অতোপ্পা থবকশিংদা শোকহন্দনা মৈ ফংহন্নবা অনৌবা থৌরাং পায়খৎপগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাত সরকার থাগৎখি। স্কিম অসিগী মখাদা মথং চহি ২-৩গী মনুংদা সর্কুইত কিলোমিতর ৩৫০০গী অনৌবা ত্রান্সমিসন লাইনশিং তিংগনি অমসুং লাক্লিবা নুমিৎ খর অসিদা খুঙ্গং লিশিং অমা হেন্না য়োজনা অসি পায়খৎলগনি অমসুং হায়রিবা খুঙ্গংশিংগী অয়াম্বা শরুক ত্রাইবেলশিংগী মফমশিংনি। য়োজনা অসিগী মখাদা গুজরাত শীনবা থুংনা মৈ ফংহনবা মতমদা লৌমী লাখ কয়াগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্কনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মখোয়গী শেন্থোক শরুক অনি হেনগৎহন্দুনা অমসুং মখোয়না চাদিং তৌবা হন্থহন্দুনা অমসুং মখোয়গী অৱাবশিং কোকহন্দুনা লৌমীশিং মতেং পাংনবা মতমগী হোংলক্লিবা অসিগা ইরোইন্না মখা তানা থবক তৌগদবনি। লৌমীশিংগী শেন্থোক শরুক অনিদা হেনগৎহন্নবা এফ.পি.ওশিং লিংখৎলে, নিম তৈরবা য়ুরিয়া ফংহল্লে অমসুং সোইল হেল্থ কার্দশিং ফংহল্লে অমসুং অনৌবা থবক কয়া পায়খৎলে। অহাংবা লমশিংদা অপীকপা সোলার প্লান্তশিং লিংখৎনবা কুসুম য়োজনা, এফ.পি.ওশিং, পঞ্চায়তশিং অমসুং অসিগুম্বা লুপশিংনা মতেং পাংলি অমসুং লৌমীশিংগী ঈশিং চিংখৎনবা পম্পশিং সোলার ইনর্জিগা শম্নরে। প্লান্তশিং অসিনা পুথোরকপা মৈ লৌমীশিংনা মখোয়গী ঈশিং চিংনবা শীজিন্নগনি অমসুং মখোয়না অহেনবা মৈ য়োনবা য়াগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মৈগী মথক্তা গুজরাতনা ইথৈ পীবা অমসুং থক্নবা ঈশিং ফংহনবগী লমদসু শিংথানিংঙাই ওইবা থবক পায়খৎলে। মতম অমদা মীয়াম ঈশিং ফংনবা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি অমসুং হৌজিক হান্না খল্লমদবা মওংদা মখোয়গী জিলাশিংদা ঈশিং ফংলে। সরদার সরোবর প্রোজেক অমসুং ৱাতর গ্রিদশিংনা ইকং মায়োক্নরিবা গুজরাতকী মফমশিংদা ঈশিং ফংহনবদা মতেং পাংলে।
মহাক্না হায়খি গুজরাতকী য়ুমথোংশিংগী চাদা ৮০ তোতি ঈশিং ফংলে অমসুং অথুবা মতমদা গুজরাতকী য়ুম খুদিংমক তোতি ঈশিং ফংলগনি। কিষান সুর্য়োদয় য়োজনা অসি হৌদোকপগা লোয়ন্না ঈশিং মরিক অমনা মহৈ-মরোং হেন্না থাবা হায়বা লাইৱা অসি লৌমীশিং কাউবীরোইদবনি। নুংথিলগী মতমদা মৈ ফংহনবা অসিনা লৌমীশিং অপীকপা ইথৈ-লৌখোং শেমগৎনবগী খুদোংচাবা ফংলগনি অমসুং কিষান সুর্য়োদয় য়োজননা রাজ্য অসিদা অপীকপা ইথৈ-লৌখোং শেমগৎপদা মতেং পাংলগনি।
মহাক্না হায়খি ঙসি হাংদোক্লিবা য়ু.এন মেহতা ইন্সতিতুৎ ওফ কার্দিওলোজি এন্দ রিছর্স সেন্তর অসি লৈবাক অসিগী মালেম থাক্কী মচাক-মথুমশিং অমসুং অনৌবা অনা-লায়েংগী খুদোংচাবশিং লৈবা অকক্নবা হোস্পিতাল খরগী মনুংদা অমনি অমসুং ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা থম্মোয়গী লায়না লায়েংফম হোস্পিতাল ওইরগনি। অনৌবা হোস্পিতালশিং, মেদিকেল কোলেজশিং লিংখৎপা অমসুং খুঙ্গংশিংদা অফবা অনা-লায়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহনবগী লমদা গুজরাতনা শিংথানিংঙাই ওইবা থবক পায়খৎতুনা নেতৱার্ক অমা শেমগৎলে। অয়ুস্মান ভারত স্কিমগী মখাদা গুজরাতকী মীওই লাখ ২১ রোম লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা ফংলে। গুজরাত্তা হাংদোক্লিবা জন ঔসাদি কেন্দ্র ৫২৫না অহোংবা মমলদা হিদাক-লাংথকশিং ফংহল্লে অমসুং কেন্দ্রশিং অসি হাংদোকপদগী গুজরাতকী মীয়ামগী লুপা করোর ১০০ রোম কনবা ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গিরনার চীংশাং অসি ইমা অম্বেগী লৈফমনি। মসিদা গোরাখনাথ চিংদোল, গুরু দাত্তেত্রেয়া চিংদোল অমসুং জেন লাইশঙ অমা লৈরি। মালেম থাক্কী রোপৱে হাংদোকপা অসিনা ভক্তা কয়া অমসুং লমকোয়বা মীওই কয়া মফম অসিদা লাক্লগনি। মসি বানসকন্থা, বাভাগাধ অমসুং সাতপুরাগী মতুংদা শেমগৎপা গুজরাতকী মরিশুবা রোপৱেনি। রোপৱে অসিনা হৌজিক মীয়ামদা থবক ফংবগী অমসুং শেন-থুমগী খুদোংচাবশিং পীরগনি। মতম কুইনা অৱাবা কয়া খাংদুনা লৈরক্লবা মীয়াম পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা অৱাবশিং কোকহল্লগনি।
লমকোয়ফমশিং শেমগৎনবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সিবরাজপুর বিচ ব্লু ফ্লেগ সর্তিফিকেৎ ফংলে অমসুং স্তেচু ওফ য়ুনিতিনা মফম অদুগী মীয়ামদা থবক ফংনবগী খুদোংচাবা কয়া পীরে। মতম অমদা কনা অমতা লাক্লমদবা অহমেদবাদকী কনকারিয়া পাৎ নৌনা শেমগৎলবা মতুংদা চহি অমা মীওই লাখ ৭৫ রোম পাৎ অদু য়েংবা লাকখি অমসুং মীওই লিশিং কয়াগী শেন্দাল লম্বী অমা পীরে। তুরিজম অসি শেন খজিক্তং থাদরগা থবক য়াম্না পীনবা খুদোংচাবা কয়া ফংবা সেক্তর অমনি। গুজরাতকী তোঙান-তোঙানবা লমকোয়ফমশিং অসিগী এম্বেসেদরশিং ওইনবা অমসুং মসি চাউখৎনবা মতেং পাংনবা গুজরাতকী মীয়াম অমসুং মালেম শীনবা থুংনা লৈরিবা গুজরাতমচাশিংদা মহাক্না তকশিনখি।
নুঙগীৱারোল:
কিষান সুর্য়োদয় য়োজনা
নুংথিলগী মতমদা ইথৈগী মৈ পীনবা গুজরাত সরকারগী মখাদা চীফ মিনিস্তর বিজয় রুপানিনা হন্দক কিষান সুর্য়োদয় য়োজনা লাউথোকখ্রে। য়োজনা অসিগী মখাদা লৌমীশিংনা অয়ুক পুং ৫দগী নুমিদাংগী পুং ৯ ফাওবা মৈ ফংগনি। য়োজনা অসিগী মখাদা ২০৩৪ ফাওবদা মৈ ফংহন্নবা মচাক-মথুমশিং শেমগৎনবা রাজ্য সরকারনা লুপা করোর ৩৫০০ কাইথোক্লে। ২২০ কেভি সবস্তেসনশিং শেমগৎপগী মথক্তা, প্রোজেক অসিগী মখাদা সর্কুইত কিলোমিতর(সি কে এম) ৩৪৯০গী ’৬৬-কিলোৱার্ত’ ত্রান্সমিসন লাইন ২৩৪ তিংলগনি।
২০২০-২১গী ওইনা য়োজনা অসিগী মখাদা দাহোদ, পাতান, মহিসাগর, পঞ্চমহল,ছোতা উদয়পুর, খেরা, তাপী, ভালসাদ, অনন্দ অমসুং গির-সোমনাথ কোনশিনগনি। লেমহৌরবা অতৈ জিলাশিং তাঙ্কক নাইনা ২০২২-২৩ ফাওবগী মনুংদা কোনশিনগনি।
য়ু.এন মেহতা ইন্সতিতুৎ ওফ কার্দিওলোজি এন্দ রিছর্স সেন্তরতা লৈবা পেদিয়াত্রিক হার্ত হোস্পিতাল
য়ু.এন মেহতা ইন্সতিতুৎ ওফ কার্দিওলোজি এন্দ রিছর্স সেন্তরতা লৈবা পেদিয়াত্রিক হার্ত হোস্পিতাল অমসুং অহমেদবাত্তা অহমেদবাত সিবিল হোস্পিতালদা তেলি-কার্দিওলোজিগী মোবাইল এপ্লিকেসন অমসু প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখ্রে।
য়ু.এন মেহতা ইন্সতিতুৎ ওফ কার্দিওলোজি এন্দ রিছর্স সেন্তর অসি লৈবাক অসিগী মালেম থাক্কী মচাক-মথুমশিং অমসুং অনৌবা অনা-লায়েংগী খুদোংচাবশিং লৈবা অকক্নবা হোস্পিতাল খরগী মনুংদা অমনি অমসুং ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা থম্মোয়গী লায়নাশিং লায়েংবা হোস্পিতাল ওইরগনি।
লুপা করোর ৪৭০ চঙনা ইন্সতিতুৎ অসি পাকথোক-চাউথোকপগী থবক চৎথরি। থবক অসি লোইশিল্লবা মতুংদা ফম্মুং মশিং ৪৫০দগী ১২৫১দা হেনগৎলগনি। ইন্সতিতুৎ অসি লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী চাউবা শিঙ্গল সুপর স্পিসিএলিতি কার্দিয়াক ইন্সতিতুৎ অমা অমসুং মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা শিঙ্গল সুপর স্পিসিএলিতি কার্দিয়াক হোস্পিতাল অমা ওইরগনি।
বিল্দিং অসিদা য়ুহা হাবা ঙাকথোক্নবা য়ুমশারোল, মৈ চাকপা কন্নবা হায়দ্রেন্ত সিস্তেম অমসুং ফাইয়র মিস্ত সিস্তেম য়াওরি। রিছর্স সেন্তর অসিদা ভেন্তিলেতরশিং, আই.এ.বি.পি, হেমোদাইলাইসিস, ই.সি.এম.ও অসিনচিংবা য়াওরবা ভারতকী অহানবা এম্বুলেন্স গারিশিংদা ওপরেসন থিয়েতর য়াওরবা এদভান্স কার্দিয়াক আই.সি.য়ু লৈরগনি। ইন্সতিতুৎ অসিদা ওপরেসন সেন্তর ১৪ অমসুং কার্দিয়াক কেথেতেরাইজেসন লেব ৭ লৈগনি।
গিরনার রোপৱে
২০২০গী ওক্তোবর ২৪দা গিরনারদা রোপৱে শঙ্গাদুনা মালেমগী তুরিজমগী মেপতা গুজরাত অমুক হন্না মশক খঙলগনি। অহানবদা, কেবিন অমদা মীওই ৮ চনবা কেবিন ২৫-৩০ লৈগনি। রোপৱে অসিনা মিনিত ৭.৫কী মনুংদা কিলোমিতর ২.৩ চেনগনি। মসিগী মথক্তা, রোপৱে অসিনা গিরনার চিংশাংগী মহৌশাগী ফজবা শক্তমশিং য়েংনবা খুদোংচাবসু পীগনি।