Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
DoPT reforms regarding Child Care Leave
26 OCT 2020 7:11PM by PIB Delhi
While briefing about some of the major reforms brought by Department of Personnel & Training (DoPT) under the Modi government, Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh said today that the male employees of the government are also now entitled to Child Care Leave.
However, Dr Jitendra Singh said that the provision and privilege of Child Care Leave (CCL) will be available only for those male employees who happen to be “single male parent”, which may include male employees who are widowers or divorcees or even unmarried and may therefore, be expected to take up the responsibility of child care as a single - handed parent.
Describing it as a path-breaking and progressive reform to bring ease of living for government servants, Dr Jitendra Singh said, the orders regarding this had been issued quite some time back but somehow did not receive enough circulation in the public.
In a further relaxation to this provision, Dr Jitendra Singh informed that an employee on Child Care Leave may now leave the head quarter with the prior approval of Competent Authority. In addition, the Leave Travel Concession (LTC) may be availed by the employee even if he is on Child Care Leave. Elaborating further, he informed that Child Care Leave can be granted at 100% of leave salary for the first 365 days and 80% of leave salary for the next 365 days.
Based on the inputs over a period of time, Dr Jitendra Singh said, another welfare measure introduced in this regard is that in case of a disabled child, the condition of availing Child Care Leave up to the age of 22 years of the child has been removed and now Child Care Leave can be availed by a government servant for a disabled child of any age.
With the personal intervention and indulgence of Prime Minister Sh Narendra Modi and his special emphasis on governance reforms, Dr Jitendra Singh said, it has been possible to make several out-of-box decisions in the DoPT over the last six years. Basic purpose behind all these decisions has always been to enable a government employee to contribute to the maximum of his potential, although at the same time there will be no leniency or tolerance toward corruption or non-performance, he said.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
দি.ও.পি.তি.না অঙাং শেন্নবগী ছুতীগা মরী লৈননা অহোংবা থমখ্রে
26 OCT 2020 7:11PM by PIB Imphal
মোদী সরকারগী মখাদা দিপার্তমেন্ত ওফ পর্সোনেল এন্দ ত্রেনিং (দি.ও.পি.তি.)না মপুং ওইবা অহোংবা থ্ম্বা অসিদা দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দি.ও.এন.ই.আর.), এম.ও.এস. পি.এম.ও., পর্সোনেল, পব্লিক গ্রীভেন্স, পেন্সনস,এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর ওফ স্তেত (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি হায় মদুদি সরকারগী নুপা ইম্প্লোয়িশিংশু হৌজিক অঙাং শেন্নবগী ছুতী অসি পীরগনি।
অদুম ওইনমক, দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মদুদি হায়রিবা চাইল কেয়র লিব (সি.সি.এল.)গী প্রোবিজন অমসুং প্রিবিলেজ অসি নুপা খক্তা লৈবা ইমুংগী নুপা ইম্প্লোয়িশিংদা পীগনি, হায়রিবা অসিদা নুপা ইম্প্লোয়িশিং পাখ্রা ওইহৌরবা নত্ত্রগা খাইনদুনা লৈবা নত্ত্রগা নুপী থিদ্রিবা অদুবু ইমুং অদুগী অঙাং অদু মহাক্না য়েংশিনবা নুপাশিংদা ফংহনগনি।
মসিগী অনৌবা অমসুং খুমাং চাওশিনবা হোংদোকপা অসিনা সরকারগী থবক তৌরিবা মীওইশিংদা হিংবদা খর কোম্লগনি, হায়না দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মদুদি ওর্দর অসি মতম খরগী মমাংদা থোকখ্রবনি অদুবু করিগুম্বা খরদগী প্রজাদা য়ৌবা ঙমখিদবনি।
প্রোবিজন অসিগী মখা তানা কোমথোকপা ওইনা দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মদুদি চাইল কেয়র লিব অসিদা ইম্প্লোয়ি অমনা মরী লৈনবা ওথোরিতি অমগী অয়াবা লৌরগা ছুতী লৌবা য়াগনি। মসিগী মথক্তা লিব ত্রাবেল কন্সেসন (এল.তি.সি.) অসি মহাক্না চাইল কেয়র লিব লৌরিঙৈ মথক্তা লৌবা য়াই। মখা তানা শন্দোক্না হায়রবদা মহাক্না খংহল্লি মদুদি চাইল কেয়র লিব অসি অহানবা নুমিৎ ৩৬৫গী তোলোপকী ১০০% অমসুং মথংগী তোলোপকী নুমিৎ ৩৬৫গী ৮০% ওইগনি।
লৌরিবা মতম অসি য়েংলগা দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মদুদি অতোপ্পা য়াইফ থৌরাংগী খোঙথাং অমসু শোইনাইরবা অঙাংশিংগীদমক চাইল কেয়র লিব অসি চহী ২২শুরবগী লৌথোক্লে অমসুং চাইল কেয়র লিব অসি সরকীরগী থবক তৌরিবশিংগীদক চহী থীদনা লৌবা য়াগনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মশাগী পাংথোকচবা অমসুং পেনজবা অমা ওইনা অমসুং মহাক্কী সরকার শেম্বা অসিদা মরুওইবা পীদুনা দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মদুদি মসি চহী তরুক অসিদা দি.ও.পি.তি.গী দিসিজন বোক্স অসিদগী লৌখৎপা ঙম্বা অমনি। ৱারেপ অসিগী মপুং ওইবা পান্দম অমা হায়রগদি সরকারগী ইম্প্লোয়িশিং অসিনা মখোয়গী থবক্তা হেন্না তৌবা ঙম্বা অমসুং মরক অসিদা করপসন অমসুং থবক্তগী লৈথোকপা অসি লৈতনবনি হায়না মহাক্না হায়খি।