Ministry of Science & Technology
Dr Harsh Vardhan Launches DST initiative SERB – POWER (Promoting Opportunities for Women in Exploratory Research)
It is a scheme to mitigate gender disparity in science and engineering research funding in various S&T programs in Indian academic institutions and R&D laboratories
“Enhancement of participation and promotion of women in the research workforce is one of the prime priorities of our Government”: Dr Harsh Vardhan
29 OCT 2020 7:14PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Science & Technology, Earth Sciences and Health & Family Welfare today launched a Scheme titled “SERB-POWER (Promoting Opportunities for Women in Exploratory Research)”, designed exclusively for women scientists, in a function today on an e-platform.The Science and Engineering Research Board (SERB), a Statutory body of the Department of Science and Technology (DST), Government of India, has been contemplating to institute a scheme to mitigate gender disparity in science and engineering research in various S&T programs in Indian academic institutions and R&D laboratories.
Speaking on the occasion, the Union Minister emphasized the significance of empowering the women researchers in our S&T landscape. He said, “Integration of the gender dimension in research design has gained considerable attention in the global scenario. Enhancement of participation and promotion of women in the research workforce is one of the prime priorities of our Government”. He appreciated that DST through the Women Fellowship Scheme had introduced some significant women empowering policies and supported thousands of women researchers in the past.
SERB – POWER Scheme will have two components namely (i) SERB-POWER Fellowship (ii) SERB- POWER Research Grants. The salient features of each of these are as follows:
A,Salient features of the SERB-POWER Fellowship:-
a) Target: Women researchers in 35-55 years of age. Up-to 25 Fellowships per year and not more than 75 at any point in time.
b) Components of support: Fellowship of Rs. 15,000/- per month in addition to regular income; Research grant of Rs. 10 lakh per annum; and Overhead of Rs. 90,000/- per annum.
c). Duration: Three years, without the possibility of extension. Once in a career.
B. Salient features of the SERB – POWER Research Grants :
a) POWER Grants will empower women researchers by funding them under following two categories:
i. Level I (Applicants from IITs, IISERs, IISc, NITs, Central Universities, and National Labs of Central Government Institutions): The scale of funding is up to 60 lakhs for three years.
ii. Level II (Applicants from State Universities / Colleges and Private Academic Institutions): The scale of funding is up to 30 lakhs for three years.
b. POWER Grant will be regulated through terms of reference conforming to SERB-CRG(Science and Engineering Research Board-Core Research Grant) guidelines.
While a Search-cum-Selection Committee constituted for the purpose will help in identifying the POWER Fellowship, the existing Programme Advisory Committee (PAC) mechanism will be used to select the POWER Research Grants.
It is proposed to institute 25 POWER Fellowships annually. A total of 50 Power Grants each will be sanctioned in Level I & Level II per annum.
It was felt that SERB-POWER Fellowships and Grants will also serve as a benchmark of recognition in the national scenario.These Schemes of the Government will definitely empower women scientists and cultivate women friendly culture in our academic and research institutions and ensure more women in leadership positions in decision making bodies.
The launch which was attended by Professor Ashutosh Sharma, Chairman, SERB & Secretary, DST, Professor Sandeep Verma, Secretary, SERB and Scientists from Ministry of Science and Technology echoed the intent of the government to bring more numbers of women scientists in the R&D ecosystem.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
দাঃ হর্শ বর্ধন্না দি.এস.তি.গী খোঙথাং, এস.ই.আর.বি. – পি.ও.দবল্যু.ই.আর. (প্রোমোতিং ওপ্পোর্চুনিতী ফোর ৱিমেন ইন এক্সপ্লোরেতরী রিসর্চ) হৌদোকখ্রে
খোঙথাং অসি ভারতকী একাদমিক ইন্সতিত্যুৎশিং অমসুং আর. অমসুং দি. লেবোরেতরীশিংদা পাংথোক্লিবা তোঙান-তোঙানবা এস. অমসুং তি. প্রোগ্রামশিংগী সাইন্স অমসুং ইঞ্জিন্যারিং রিসর্চতা শেল থাদবদা জেন্দরগী খেৎনবা লৈববু হন্থহন্নবা পায়খৎপা স্কিম অমনি
“রিসর্চকী থবক পাংথোক্লিবশিংগী মনুংদা নুপীশিং য়াওবা হেনগৎহনবা অমসুং খুমাং চাউশিলহনবা হায়বসি ঐখোয়গী সরকারগী অহানবা ওইনা মিৎয়েং চঙবা থৌওংনি”: দাঃ হর্শ বর্ধন
29 OCT 2020 7:14PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, আর্থ সাইন্স অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দাঃ হর্শ বর্ধন্না নুপী সাইন্তিস্তশিংগী ওইনা মপুং ওইনা শেম্বা এস.ই.আর.বি. – পি.ও.দবল্যু.ই.আর. (প্রোমোতিং ওপ্পোর্চুনিতী ফোর ৱিমেন ইন এক্সপ্লোরেতরী রিসর্চ) কৌবা স্কিম অমা ঙসি ই.-প্লেৎফোর্ম অমদা পাঙথোকপা থৌরম অমদা হৌদোকখ্রে। সাইন্স অমসুং ইঞ্জিন্যারিং রিসর্চ বোর্দ (এস.ই.আর.বি.), ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগকী স্তেত্যুতরী বোদীনা ভারতকী একাদমিক ইন্সতিত্যুৎশিং অমসুং আর. অমসুং দি. লেবোরেতরীশিংদা পাংথোক্লিবা তোঙান-তোঙানবা এস. অমসুং তি. প্রোগ্রামশিংগী সাইন্স অমসুং ইঞ্জিন্যারিং রিসর্চতা শেল থাদবগী থৌওংশিংদা জেন্দরগী খেৎনবা লৈববু হন্থহন্নবা স্কিম অমা পায়খৎনবা মতম কুইনদগী খন্নদুনা লাক্লবনি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা ঐখোয়গী এস. অমসুং তি.গী ফিভম অসিদা রিসর্চ তৌবী নুপীশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পগী তঙাই ফদবশিংদা মিৎয়েং চঙখি। মহাক্না হায়খি, “রিসর্চকী থৌওংশিং শেম-শাবদা জেন্দরগী হীরমশিং য়াওহনবা অসিনা মালেমগী থাক্তা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনবা ঙমখি। রিসর্চকী থবক পাংথোক্লিবশিংগী মনুংদা নুপীশিং য়াওবা হেনগৎহনবা অমসুং খুমাং চাউশিলহনবা হায়বসি ঐখোয়গী সরকারগী অহানবা ওইনা মিৎয়েং চঙবা থৌওংনি”। দি.এস.তি.না নুপীগী ফেলোশিপকী স্কিমগী খুত্থাংদা নুপীশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পগী মশক থোকপা থৌওং হৌদোকখিবা অমসুং হৌখিবা মতম কয়াদা রিসর্চ তৌবী নুপী লিশিং কয়া-কয়াদা তেংবাং পীখিবগীদমক্তা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
এস.ই.আর.বি. – পি.ও.দবল্যু.ই.আর. স্কিম অসিদা অসিদা মচং অনি য়াওগনি- (১)এস.ই.আর.বি. – পি.ও.দবল্যু.ই.আর. ফোলোশিপ, (২)এস.ই.আর.বি. – পি.ও.দবল্যু.ই.আর. রিসর্চ গ্রান্তশিং। মখোয়গী মশক থোকপা মওংশিং মখাদা পীরিঃ
১) এস.ই.আর.বি. – পি.ও.দবল্যু.ই.আর. ফেলোশিপকী মশক থোকপা মওং:
ক) পান্দমঃ চহি ৩৫-৫৫গী মনুংদা লৈবী রিসর্চ তৌবী নুপীশিং। চহি অমদা ফেলোশিপ ২৫ ফাওবা পীগনি অমসুং করিগুম্বা মতম অমা হেক্তদা ৭৫দগীদি হেল্লোই।
খ) শৌগৎপগী হীরমশিং: চাং নাইনা পীরিবা চাগাগী মথক্তা থা খুদিংগী লুপা ১৫০০০গী ফেলোশিপ পীগনি। চহিদা লুপা লাখ ১০গী রিসর্চ গ্রান্ত অমসুং লুপা ৯০০০০গী ওভর্হেদ।
গ) অচঙবা মতমঃ চহি অহুম, শাংথবগী খুদোংচাবদি লৈরোই। কেরিয়রদা অমুক্লক।
২) এস.ই.আর.বি. – পি.ও.দবল্যু.ই.আর. রিসর্চ গ্রান্তকী মশক থোকপা মওং:
২.১) পি.ও.দবল্যু.ই.আর. গ্রান্তনা নুপীশিংবু থাক অনিদা শেলগী তেংবাং পীদুনা রিসর্চ তৌবী নুপীশিংবু মপাঙ্গল হাপকনিঃ
ক) থাক ১ (আই.আই.তি., আই.আই.এস.ই.আর., আই.আই.এস.সি., এন.আই.তি., সেন্ত্রেল য়ুনিবর্সিতীশিং অমসুং কেন্দ্র সরকারগী ইন্সতিত্যুসনশিংগী নেস্নেল লেবতগী লাকপা এপ্লিকেন্তশিংগী): শেল থাদবগী চাং অসি চহি অহুমগী ওইনা লুপা লাখ ৬০ ফাওবনি।
খ) থাক ২ (রাজ্যগী য়ুনিবর্সিতীশিং/কোলেজ অমসুং লন্নাইগী একাদমিক ইন্সতিত্যুসনশিংদগী লাকপা এপ্লিকেন্তশিংগী): শেল থাদবগী চাং অসি চহি অহুমগী ওইনা লুপা লাখ 30 ফাওবনি।
২.২) পি.ও.দবল্যু.ই.আর. গ্রান্ত অসি এস.ই.আর.বি. –সি.আর.জি. (সাইন্স অমসুং ইঞ্জিন্যারিং রিসর্চ বোর্দ-কোর রিসর্চ গ্রান্ত)গী কাঙলোনগী মতুং ইনবা চৎন-পথাপকী খুত্থাংদা য়েংশিনগনি।
থৌওং অসিগীদমক্তা শেম্বা সর্চ-কম-সেলেক্সন কমিত্তীনা পি.ও.দবল্যু.ই.আর. ফেলোশিপশিং মশক খঙদোকপদা তেংবাংবা অসিগা লোয়ননা হৌজিক লৈরিবা প্রোগ্রাম এদবাইজরী কম্মিত্তী (পি.এ.সি.)গী মেকানিজম অসিবুনা পি.ও.দবল্যু.ই.আর. রিসর্চ গ্রান্তশিং খনবদা শিজিন্নগনি।
চহি খুদিংগী ওইনা পি.ও.দবল্যু.ই.আর. ফেলোশিপ ২৫ শেম্নবা ৱাফম অমসু হৌদোকখ্রে। চহি খুদিংগী ওইনা থাক ১ অমসুং থাক ২গী অমমমগী ওইনা পি.ও.দবল্যু.ই.আর. গ্রান্ত ৫০গী অয়াবা পীগনি।
এস.ই.আর.বি.-পি.ও.দবল্যু.ই.আর. ফেলোশিপ অমসুং গ্রান্ত অসিনা লৈবাক্কী থাক্তা মশক খঙবগী ফম্বাক অমস ওইনা মথৌ তৌগনি হায়বগী থাজবা লৈনরি। মসিগী সরকারগী স্কিমশিং অসিনা ঐখোয়গী একাদমিক অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিংদা নুপী সাইন্তিস্তশিংবু খুমাং চাউশিলহনবা অমসুং নুপীশিংনা থবক শুবা নুংঙাইবা মফম অমা শোইদনা শেম্বা ঙমগনি অমসুং মসিগা লোয়ননা ৱারেপ লৌবা ঙম্বা বোদীশিংদা লৈবা লুচিংবগী থাকশিংদা নুপীশিং য়াওবা হেলহনগনি।
এস.ই.আর.বি.গী চেয়রমেন অমসুং দি.এস.তি.গী সেক্রেতরী, প্রোফঃ আশুতোশ শর্মা; এস.ই.আর.বি.গী সেক্রেতরী, প্রোফঃ সন্দীপ ভর্মা অমসুং সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী সাইন্তিস্তশিংনা শরুক য়াবা থৌরম অসিদা সরকারনা আর. অমসুং দি.গী ইকোসীস্তেমদা অহেনবা নুপী সাইন্তিস্ত মশিং য়াম্না য়াওহন্নিংবগী অপাম্বা উৎলিবা অসিবু মখোয় পুম্নমক্না য়ানিংবা ফোঙদোকখি।