Ministry of Earth Sciences
Dr. Harsh Vardhan releases the NCAER Report on "Estimating the economic benefits of Investment in Monsoon Mission and High Performance Computing Facilities
India’s investment of nearly 1,000 Crores in these facilities would provide benefits worth rupees 50 thousand Crores to nearly 1.07 Crore below poverty line (BPL) agricultural households and 53 Lakh BPL fisher-folk households in the country: NCAER report
03 NOV 2020 6:22PM by PIB Delhi
“For every rupee spent by the government on the National Monsoon Mission and High-performance Computing programs of the Ministry of Earth Sciences (MoES), the country would gain economic benefits worth fifty rupees, which is 50 times more benefit on the investment over the next five years period”. This has been affirmed by a report by the National Council of Applied Economic Research (NCAER), which is an independent, not for profit, economic policy research and think tank based in New Delhi. The report was released by the Union Minister of Science and Technology, Health and Family Welfare and Earth Sciences, Dr. Harsh Vardhan today at a function at Prithvi Bhavan, here. Dr. M. Rajeevan, Secretary, MoES; Dr. M. Mohapatra, DG, IMD; Dr. Parvinder Maini, Project Director and Scientist ‘G’ and several senior officials of MoES and IMD were present on the occasion while all institutions under MoES joined via the virtual platform.
The NCAER report refers to economic benefits as direct monetary gains to crop farmers, livestock rearers, and fishermen in the country. According to the report, India’s investment of nearly 1,000 Crores in the National Monsoon Mission and High-Performance Computing (HPC) facilities would provide benefits worth rupees 50 thousand Crores to nearly 1.07 Crore below poverty line (BPL) agricultural households and 53 Lakh BPL fisher-folk households in the country.
NCAER study was based on a face-to-face survey of 6,098 respondents including 3,965 crop farmers, 757 marine fishermen, and 1,376 livestock owners. Along with this, responses from 2 lakh farmers were also collected through interactive voice response system ( IVRS) to validate the findings of the face-to-face survey. IVRS is a technology that allows computers to interact with humans through the use of voice and input via keyboard. Data for both pre- and post-monsoon mission periods was incorporated which enabled analysis of the production and yield of major crops before and after the implementation of the National Monsoon Mission (which happened in 2015). A total of 173 districts (of the total 732 districts in India) across 16 states (of the total 29) were considered for the study to appropriately represent agro-climatic zones, rain-fed areas, coverage of major crops, and incidence of extreme weather events in the country.
The National Monsoon Mission was launched by MoES in 2012 with an aim to develop a state-of-the-art, dynamic monsoon prediction system for short, medium, and long-range forecasts. The augmentation of the National Monsoon Mission with High-performance Computing facilities has helped the country in achieving a paradigm shift in weather and climate modeling for operational weather forecasts. The successful development of a Global Ensemble Forecast System for short and medium-range prediction at 12 kilometers and its operationalization in 2018 was made possible due to National Monsoon Mission and augmentation of the High-performance computing facilities from 1PetaFlop to 10PetaFlop.
Agro-climatic zone refers to a geographical area with similar soil type, rainfall, temperature, and water availability. India is divided into 15 major agro-climatic zones, of which 10 zones that experience all monsoon events ranging from drought to floods have been covered by the NCAER study. By prioritising areas which were rain-fed, and important for livestock-based interventions, a total of 173 districts were chosen for the survey. Over 70 percent of all major crops grown in India were covered under the purview of the study. These include both kharif and rabi.
India Meteorological Department (IMD) in collaboration with the Indian Council of Agricultural Research (ICAR) provides district-level agro-meteorological advisories to farmers through 130 agro-met field units to nearly 40 million farmers under ‘Gramin Krishi Mausam Sewa (GKMS)’ twice a week for all the districts in the country. These advisories are communicated to farmers via mobile SMS, apps such as Meghdhoot, on IMD website, Kisan Portal, and conventional media such as television, radio, and newspapers. Farmers use these advisories for critical farm operations like management of sowing, changing crop variety, spraying pesticides for disease control and managing irrigation etc.
Out of the 3,965 crop farmers interviewed across 121 districts of 11 states of India, a large majority affirmed to be positively impacted by weather advisories. They confirmed having made changes in critical agricultural practices such as crop variety or breed, fertilizer or pesticide application schedule, irrigation or harvest time, arranging for storage, etc. to reduce losses and increase income. From a total of 1,376 livestock owners interviewed across 92 districts of 10 states of India, a majority reported that weather advisories bear a positive impact on their livelihood. They confirmed to be making decisions about livestock management practices such as vaccinations, modification of sheds and shelters, and fodder practices based on weather parameters issued by IMD. Livestock farmers included both marginal and large, and those who owned cows, cattle, goats, and poultry. The report provides an estimated income gain of nearly 13 thousand crore rupees per year for agricultural and livestock farmers and an incremental economic benefit of nearly 48 thousand crore rupees over the next five years.
With a total of 53 Lakh BPL line fisher-folk households, the report estimated income gains of 663 Crore rupees per year and an incremental benefit of more than two thousand Crore rupees for the next five years to fishermen alone. Out of the 757 marine fishermen across 34 districts in 7 states of India who were surveyed, a majority reported using ocean state forecasts before venturing into sea and for avoiding empty trips. According to them, their decisions based on ocean state forecasts and advisories have substantially improved their livelihood by reducing their operational cost.
The NCAER report also assessed economic benefits to the agriculture-related womenfolk of the country. Women play an important role in various agriculture activities, for example, in the fisheries sector, they support finance, supplies and sourcing, staff management, and marketing. They handle the customer base and enhance it, keep track of prices, nets, and other fishing assets. Realizing the importance of weather predictions to women, NCAER estimated benefits of nearly 13 thousand Crore rupees to women alone, which is 26 percent of the total benefit provided by the national monsoon mission and high-performance computing facilities. The survey also revealed that every woman from a fishing household included in the survey wanted to know the ocean state forecast provided by the Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS) through messaging services on an everyday basis.
Click here for the full report.
Click here for the PPT presentation.
[The full report is also available at the website of Ministry of Earth Sciences (http://www.moes.gov.in).]

আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
“মুন্সুন মিসন অমসুং পর্ফোমেন্স ৱাংবা কমপ্যুতিং ফেসিলিতীশিংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবগী ইকোনোমিক বেনিফিৎশিং অদু খঙদোকপা” হায়বা অসিগী মতাংদা এন.সি.এ.ই.আর. রিপোর্ত দা. হার্শ বর্ধননা থাদোকখ্রে
হায়রিবা ফেসিলিতীশিং অসিদা ভারতনা লুপা কোতি ১,০০০রোম ইনভেস্ত তৌবা অসিনা পোভর্তী লাইনগী মখাদা লৈরিবা(বি.পি.এল.) লৌমীশিংগী য়ুমথোং কোতি ১.০৭রোম অমসুং লৈবাক অসিদা বি.পি.এল.গী মখাদা লৈরিবা ঙা য়োকপা ইমুং লাখ ৫৩দা লুপা কোতি লিশিং ৫০গী শেনফমগী কান্নবশিং ফংহল্লগনি
03 NOV 2020 6:22PM by PIB Imphal
“আর্থ সাইন্সেস মন্ত্রালয় (এম.ও.ই.এস.)গী নেস্নেল মুন্সুন মিসন অমসুং হাই-পর্ফোমেন্স কমপ্যুতিং প্রোগ্রামশিং অসিদা সরকার অসিনা থাদরিবা শেনফম অদুগীদমক মথংগী চহী মঙাগী মতম অসিদা থদগরিবা শেনফম অদুগী শরুক ৫০ হেন্না কান্নহন্দুনা লুপা কোতি লিশিং ৫০গী ইকোনোমিক বেনিফিৎশিং লৈবাক অসিনা ফংলগনি৷” মসি ন্যু দিল্লীদা বেস তৌবা ইন্দিপেন্দেন্ত ওইবা, শেন্দোংগীদমক্তা খন্দবা, ইকোনোমিক পোলিসী রিসর্চ তৌরিবা অমসুং খল্লিবা নেস্নেল কাউন্সিল ওফ এপ্লাইদ ইকোনোমিক রিসর্চ(এন.সি.এ.ই.আর.)না থাগৎলকখিবা রিপোর্ত অদুনা উৎখ্রে৷ রিপোর্ত অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল অমসুং আর্থ সাইন্সেসকী মন্ত্রী দা. হার্শ বর্ধননা ঙসি মফম অসিদা পৃথিবী ভাবনদা পাংথোকখিবা থৌরম অমদা থাদোরকখিবনি৷ এম.ও.ই.এস.কী সেক্রেতরী দা. এম.রাজীবন; আই.এম.দি.গী দি.জি. দা. এম মোহাপত্র; এম.ও.ই.এস.কী প্রোজেক্ত দাইরেক্তর অমসুং সাইন্তিস ‘জি’ দা. পর্ভিন্দর মাইনি অমসুং এম.ও.ই.এস.কী তোঙান তোঙানবা সেনিয়র ওফিসিয়েলশিং অমসুং এম.ও.ই.এস.কী মখাদা লৈরিবা ইন্সতিত্যুসন পুম্নমক্না ভর্চুয়েল ওইবা প্লেতফোর্মদা পাংথোকপা থৌরম অদুদা শরুক য়াখ্রে৷
এন.সি.এ.ই.আর. রিপোর্ত অসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মহৈ-মরোং থারিবা লৌমীশিং, শা-ষন লোইরিবশিং অমসুং ঙামীশিংদা ফংহল্লিবা দাইরেক্ত মোনেতরী গেনগী ইকোনোমিক বেনিফিৎশিং অদু পল্লি৷ রিপোর্ত অসিগী মতুং ইন্না, নেস্নেল মুন্সুন মিসন অমসুং হাই-পর্ফোমেন্স কমপ্যুতিং(ঐচ.পি.সি.) ফেসিলিতীশিংদা ভারতনা লুপা কোতি লিশিং ১,০০০রোম থাদরিবা অসিনা পোভর্তী লাইনগী মখাদা লৈরিবা(বি.পি.এল.) লৌমীশিংগী য়ুমথোং কোতি ১.০৭রোম অমসুং লৈবাক অসিদা বি.পি.এল.গী মখাদা লৈরিবা ঙা য়োকপা ইমুং লাখ ৫৩দা লুপা কোতি লিশিং ৫০গী শেনফমগী কান্নবশিং ফংহল্লগনি৷
এন.সি.এ.ই.আর. স্তদী অসি মহৈ-মরোং থাবা লৌমী ৩,৯৬৫, ঙামী ৭৫৭ অমসুং শা-ষন লোইজবা মীওই ১,৩৭৬ য়াওনা রেস্পোন্দেন্ত ৬,০৯৮গী ফেস-তু-ফেস সর্ভেহদা বেস তৌই৷ মসিগা লোইননা ফেস-তু-ফেসতগী সর্ভেহদগী ফাইন্দিংশিং অদু চৎনবা য়াহন্নবা ইন্তেক্তিব ভোইস রেস্পোন্স সিস্তেম(আই.ভি.আর.এস.) তৌদুনা লৌমী লাখ ২দগী রেস্পোন্সশিংসু খোমজিনখ্রে৷ আই.ভি.আর.এস. অসি ভোইস অমসুং কীবোর্দ শিজিন্নদুনা কমপ্যুতরশিংনা মীওইবগা ইন্তরেক্ত তৌবা য়ানবা তেক্নোলোজী মখল অমনি৷ নেস্নেল মুন্সুন মিসন(২০১৫দা চৎনখ্রে) চৎনদ্রিঙৈ মমাং অমসুং মতুংদা মেজর ক্রোপশিংগী পোত্থোক য়েংশিনবা য়ানবা মুন্সুন মিসন মতম অসিগী মমাং অমসুং মতুং অনিমক্কী দাতা য়াওরি৷ এগ্রো ক্লাইমেৎ জোনশিং, রেন-ফেদ-এরিয়াশিং অমসুং লৈবাক অসিগী এক্সত্রিম ৱেদর ইভেন্তশিংগী থৌদোক অদু চান্ননা উৎনবা লৈবাক অসিগী রাজ্য (অপুনবা ২৯গী মনুংদা) ১৬তগী অপুনবা জিলা(ভারততা লৈরিবা অপুনবা জিলা ৭৩২গী মনুংদা) ১৭৩দি স্তদী অসিগীদমক খনখ্রে৷
স্তেত-ওফ-দি.আর্ত, সোর্ত, মেদিয়ম অমসুং লোঙ্গ লেঞ্জ ফোর্কাস্তশিংগীদমক দাইনমিক মুন্সুন প্রিদিক্সন সিস্তেম অমা শেমগৎনবা পান্দম থমদুনা নেস্নেল মুন্সুন মিসন অসি এম.ও.ই.এস.না ২০১৫দা লোঞ্চ তৌখ্রে৷ হাই-পর্ফোমেন্স কমপ্যুতিং ফেসিলিতীশিংগা লোইননা নেস্নেল মুন্সুন মিসন চৎনবা অসিনা লৈবাক অসিনা ওপরেস্নেল ৱেদর ফোর্কাস্তশিংগীদমক ৱেদর অমসুং ক্লাইমেৎ মোদেলিংদা পেরাদিজমদা লৈবাক অসিনা শিফত অমা ফংবদা মতেং পাংখ্রে৷ কিলোমীতর ১২দা সোর্ত অমসুং মেদিয়ম রেঞ্জ প্রেদিক্সনগীদমক গ্রোবেল এন্সেমবল ফোর্কাস্ত সিস্তেম মাই পাক্না শেম্বা অমসুং ২০১৮দা ওপরেসন তৌহনখিবা অসি নেস্নেল মুন্সুন মিসন অমসুং ১পেতাফ্রোপতগী ১০পেতাফ্লোপ ফাওবা হাই-পর্ফোমেন্স কমপ্যুতিং ফেসিলিতীশিং চৎনরকপা অসিনা মরম ওইরগা মাই পাকহনখিবনি৷
মান্নবা সোইল মখল, নোং তাবা, তেমপরেচর অমসুং ইশিং ফংবা জিওগ্রাফিকেল এরিয়া অদুবু এগ্রো-ক্লাইমেতিক জোন কৌই৷ ভারত অসি মেদর এগ্রো-ক্লাইমেতিক জোন ১৫ থোক্না খাইদোকই, মসিগী মনুংদা ইকং অমসুং ইশিং ইচাউ য়াওনা মুন্সুন ইভেন্ত পুম্নমক থেংনরিবা জোন ১০দি এন.সি.এ.ই.আর. স্তদীগী মনুং চনখ্রে৷ ভারততা হৌরিবা মেজর ক্রোপ পুম্নমক্কী চাদা ৭০ হেন্না স্তদী অসিগী মনুং চনখ্রে৷ মসিগী মনুংদা খরিফ অমসুং রবি য়াওরি৷
ইন্দিয়ন মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত(আই.এম.দি.)না ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ এগ্রিকল্চরেল রিসর্চ(আই.সি.এ.আর.)কা খুৎশম্নরগা লৈবাক অসিদা লৈরিবা জিলা পুম্নমক্কী ওইনা গ্রামিন ক্রিশি মৌশম সেৱা(জি.কে.এম.এস.)গী মখাদা লৌমী মিলিয়ন ৪০রোমদা ১৩০ এগ্রো-মেত ফিল্দ য়ুনিৎশিং শিজিন্নদুনা লৌমীশিংদা চয়োল অমদা অনিরক দিস্ত্রিক-লেভেল এগ্রো-মেতিওরোলোজিকেল এদভাইজরীশিং ফংহনখ্রে৷ হায়রিবা এদভাইজরীশিং অসি মোবাইল এস.এম.এস., এপশিং খুদম ওইনা মেঘধূত, আই.এম.দি. ৱেবসাইত, কিসান পোর্তেল অমসুং কনভেন্সন্নেল মেদিয়া খুদম ওইনা তেলিভিজন, রেদিও অমসুং পাউ-চেশিংগী খুৎথাংদা লৌমীশিংদা পাউ ফাওই৷ লৌমীশিংনা হায়রিবা এদভাইজরীশিং অসি অরুবা ফার্ম ওপরেসনশিং খুদম ওইনা ফৌ হুনবা, থানবা মহৈ-মরোং মখল হোংবা, লাইনাদগী ঙাকথোক্নবা হিদাকশিং কাপথোকপদা অমসুং ইথৈ-লৌখোং তৌবগী মতমদা শিজিন্নৈ৷
লৈবাক অসিগী রাজ্য ১১গী জিলা ১২১দা পুন্না মহৈ-মরোং থাবা লৌমী ৩,৯৬৫ ইন্তরভিয়ু তৌখিবা অসিগী মনুংদা অয়াম্বা শরুক্তি ৱেদর এগভাইজরী অসিনা মাই পাক্না পোজিতিব ইমপেক্ত পীবা ঙমখ্রে৷ মখোয়শিং অসিনা অরুবা এগ্রিকল্চরেল এক্তিভিতীশিং খুদম ওইনা ক্রোপ ভেরাইতী, ফর্তিলাইজর নত্রগা পেস্তিসাইদ কাপ্পগী মতিক চাবা মতম, ইথৈ-লৌখোং অমসুং লোকপগী মতম, মহৈ-মরোং থম্নবা মফম অসি হোংহনবা মতম খক্তদা অমাংবা হন্থগনি অমসুং ইনকম হেঙ্গৎকনি হায়বসি মখোয়না খঙলে৷ ভারতকী রাজ্য ১০গী জিলা ৯২দগী পন্না শা-ষন লৌইবা লৌমী ১,৩৭৬ ইন্তরভিয়ু কৌবা অসিদা অয়াম্বনা মখোয় মখোয়গী পুন্সিদা ৱেদর এদভাইজরীশিং অসিনা পোজিতিব ইমপেক্ত পী হায়না রিপোর্ত লাকখ্রে৷ লাইফস্তোক মেনেজমেন্ত প্রেক্তিসশিং খুদম ওইনা ভেক্সিনেসনশিং, শা-ষন লৈফম শেমদোকপা অমসুং আই.এম.দি.না ইসু তৌবা ৱেদর পেরামীতরশিংদা বেস তৌবা ফোদর প্রেক্তিসশিংগী মতাংদা ৱারেপ লৌনবা মখোয়না লেপখ্রে৷ লাইফস্তোক লোইবা লৌমীশিং অসিদা পীক্না অমসুং চাওন শা-ষন লোইরিবশিং অমসুং ষনশিং, হমেংশিং অমসুং য়েন্নচিংবশিং লোইরিবশিং অদু মনুং চল্লি৷ এগ্রিকল্চরেল অমসুং লাইফস্তোক লোইবা লৌমীশিংগী ওইনা চহী অমদা লুপা কোতি লিশিং ১৩রোমগী শেনফম শেন্দোং ওইনা লাকপা ঙম্মী হায়না রিপোর্ত অদুনা পল্লি অমসুং মথংগী চহী মঙা অসিদা লুপা কোতি লিশিং ৪৮গী ইকোনোমিক বেনিফিৎশিং ফংবা ঙম্লগনি৷
বি.পি.এল.গী মখাদা লৈরিবা ঙা য়োকপা অপুনবা লৌমী লাখ ৫৩গী ওইনা চহী অমদা লুপা কোতি ৬৬৩গী শেনফম শেন্দোং ওইনা লাকপা ঙম্মী হায়না রিপোর্ত অসিদা য়াওরি অমসুং মথংগী চহী মঙা অসিদা লুপা কোতি লিশিং অনি হেন্না শেন্দোং লাকপা ঙম্লগনি হায়না রিপোর্ত অসিনা পল্লি৷ সর্ভেহ তৌরুরবা ভারতকী রাজ্য ৭তা লৈরিবা জিলা ৩৪দগী পুন্না ঙামী ৭৫৭গী মনুংদা অয়াম্বনা সমুদ্রদা চৎত্রিঙৈগী মমাংদা ওসিন স্তেত ফোর্কাস্ত অসি শিজিন্নৈ হায়না রিপোর্ত তৌরকখি৷ মখোয়গী মতুং ইন্না ওসিন স্তেত ফোর্কাস্তশিং অমসুং এদভাইজরীশিংদা বেস তৌবা মখোয়গী ৱারেপ অদুনা মখোয়গী ওপরেস্নেল তৌবগী মমল অদু হন্থহন্দুনা মখোয়গী পুন্সি অদু হেন্না ফহনখ্রে৷
এন.সি.এ.ই.আর. রিপোর্ত অসিনসু লৈবাক অসিগী এগ্রিকল্চরগা মরী লৈননা থবক তৌরিবা নুপীশিংদা ইকোনোমিক বেনিফিৎশিং ফংহনখ্রে হায়না পল্লি৷ তোঙান তোঙানবা এগ্রিকল্চরেল সেক্তরশিং খুদম ওইনা ঙাগী সেক্তরদা, নুপীশিংনা শেল-থুম, সপ্লাইশিং অমসুং সোর্চিং, স্তাফ মেনেজমেন্ত অমসুং মার্কেতিংদা সপোর্ত তৌদুনা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌই৷ মখোয়না কস্তমর ফাজিন্দুনা মাইয়োক্নবা ঙম্মী অমসুং মমলশিং, নেৎশিং অমসুং অতোপ্পা ঙা ফানবা পোৎচাকশিংগী মমল লেপ্পা ঙম্মী৷ নুপীশিংদা ৱেদপ প্রেদিক্সনগী দরকার ওইরিবা অদু খঙলদুনা, এন.সি.এ.ই.আর.না নুপীশিং খক্তদা লুপা কোতি লিশিং ১৩গী কান্নবশিং পীখ্রে, মসি নেস্নেল মুন্সুন মিসন অমসুং হাই-পর্ফোমেন্স কমপ্যুতিং ফেসিলিতীশিংনা ফংহল্লিবা অপুনবা বেনিফিৎ অসিগী চাদা ২৬ ওই৷ সর্ভেহ অসিদা য়াওরিবা ঙামী ইমুংশিংগী নুপী খুদিংমক্না নুংতি নুমিৎ খুদিংগী ওইনা মেসেজিং সর্ভিস্কী খুৎথাংদা ইন্দিয়ন নেস্নেল সেন্তর ফোর ওসিন ইনফোর্মেসন সর্ভিসেস(আই.এন.সি.ও.আই.এস.)না ফংহল্লিবা ওসিন স্তেত ফোর্কাস্ত অদু খংবা পাম্মী হায়না সর্ভেহ অসিনসু পল্লি৷
ফুল রিপোর্তকীদমক মফম অসিদা নম্মু
পি.পি.তি.প্রজেন্তেসনগীদমক মফম অসিদা নম্মু
[ফুল রিপোর্ত অদু আর্থ সাইন্সেস মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইত অসিদসু ফংলি (http://www.moes.gov.in).]