Prime Minister's Office
India has Moved from Tax-Terrorism to Tax-Transparency: Prime Minister
Stress on dignity of honest taxpayer is the biggest reform
Inaugurates Office-cum-Residential Complex of Cuttack Bench of Income Tax Appellate Tribunal
11 NOV 2020 6:09PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated Office-cum-Residential Complex of Cuttack Bench of Income Tax Appellate Tribunal through video conference today. Speaking on the occasion, the Prime Minister said this bench would now provide modern facilities not only to Odisha, but to millions of taxpayers of Eastern and North Eastern India and help in disposing off all the pending cases in this region.
The Prime Minister said today, the country is moving from Tax Terrorism to Tax Transparency. He added that this change has come due to the approach of Reform, Perform and Transform. He said rules and procedures are being reformed with the help of technology. He said “We are performing with clear intentions and at the same time transforming the mindset of the tax administration.”
The Prime Minister said when the difficulties of the country's wealth creator are reduced, they get protection, then their trust grows in the country's systems. He added the result of this growing trust is that more and more partners are coming forward to join the tax system for the development of the country. The Prime Minister remarked that along with the reduction of tax and simplicity in the process, the biggest reforms that have been done are related to the dignity of honest taxpayers, to protect them from trouble.
The Prime Minister said the thought process in the government is to trust the income tax return completely at first after being filed. As a result of this, 99.75 percent of the returns filed in the country today are accepted without any objection. He said it is a big change in the country's tax system.
Shri Modi said the long period of slavery had made the relationship between tax payer and the tax collector that of exploited and exploiters. Quoting Goswami Tulsidas “बरसत हरसत सब लखें, करसत लखे न कोय तुलसी प्रजा सुभाग से, भूप भानु सो होय” meaning when clouds rain, the benefit is visible to all of us; but when clouds are formed, the sun absorbs the water but does not cause inconvenience to anyone, the Prime Minister said governance should not cause inconvenience when collecting tax from the common people; but when that money reaches the citizens, then people should feel its benefits in their lives. He said over the years, the government has moved ahead with this vision and today's taxpayer is witnessing huge changes and transparency in the entire tax system. He said when the taxpayer does not have to wait months for a refund and gets a refund within a few weeks, then he feels transparency. When he sees that the department has resolved the age-old dispute on its own, then he feels transparency. When he enjoys faceless appeal, then he feels tax transparency. When he sees that income tax is continuously decreasing, then he feels more tax transparency.
The Prime Minister attributed zero tax on income up to Rs 5 lakh in the country as a huge benefit being given to our youth of lower middle class today. He added that the new option of income tax given in the budget this year, has simplified the lives of the taxpayer. He said to speed up the pace of development and make India more investment friendly a historic cut has been made in corporate tax. He said the tax rate for new domestic manufacturing companies has been set at 15 percent for the country to become self-sufficient in manufacturing. He added Dividend Distribution Tax has also been scrapped to increase investment in India's equity market. GST has also reduced the tax net and the tax rate in most goods and services has also come down. He said ease of doing business has improved in the country as a result of reducing the burden of disputes by increasing the limit of appeal from Rs 3 lakh to Rs 50 lakh in ITAT and to Rs 2 crore in Supreme Court.
The Prime Minister expressed satisfaction that the IT Appellate Tribunal is also upgrading its Benches across the country for Virtual Hearing and said it is very important to upgrade the entire system in the era of technology. He stressed that more and more use of technology especially in our judiciary has started giving new convenience to the citizens of the country.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆତଙ୍କରାଜ ଶେଷ ହୋଇ ଦେଶର ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ପାରଦର୍ଶୀ ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ସଚ୍ଚୋଟ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ସମ୍ମାନ ପ୍ରତି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସବୁଠୁ ବଡ଼ ସଂସ୍କାର
• ଆୟକର ଟିକସ ଆପିଲେଟ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲର କଟକ ବେଞ୍ଚ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ତଥା ଆବାସିକ ପରିସରକୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
11 NOV 2020 6:09PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ଆୟକର ଟିକସ ଆପିଲେଟ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲର କଟକ ବେଞ୍ଚ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଓ ଆବାସିକ ପରିସରକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବେଞ୍ଚ ଏଣିକି କେବଳ ଓଡ଼ିଶାର ନୁହେଁ ପୂର୍ବ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଭାରତର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ବକେୟା ମାମଲା ସମାଧାନ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଆଜି ଟିକସ ଆତଙ୍କବାଦରୁ ଟିକସ ସ୍ୱଚ୍ଛତାରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ସରକାରଙ୍କର ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଓ ରୂପାନ୍ତରଣ ଆଭିମୁଖ୍ୟ କାରଣରୁ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହାୟତାରେ ନିୟମ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, “ଆମେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛୁ ଏବଂ ସମାନ ସମୟରେ ଟିକସ ପ୍ରଶାସନର ଅବଧାରଣାକୁ ବଦଳାଉଛୁ” ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ସମ୍ପତ୍ତି ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟା ଯେତେବେଳେ ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ, ସେମାନେ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଥାନ୍ତି, ତା’ପରେ ଯାଇ ଦେଶର ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଆସ୍ଥା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଏହି ବିଶ୍ୱାସ କାରଣରୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସହଯୋଗୀ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବା ଲାଗି ଆଗେଇ ଆସୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଟିକସ ହ୍ରାସ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରାଯିବା ସହିତ ସଚ୍ଚୋଟ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ସମ୍ମାନ ରକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଲାଗି ବଡ଼ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇଛି ।
ଦାଖଲ ହୋଇଥିବା ଆୟକର ରିଟର୍ଣ୍ଣକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବିଶ୍ୱାସକୁ ନେବା ସରକାରଙ୍କ ଚିନ୍ତାପ୍ରକ୍ରିୟାର ଅଂଶବିଶେଷ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଆଜି ଦେଶରେ ଦାଖଲ କରାଯାଉଥିବା 99.75 ପ୍ରତିଶତ ଆୟକର ରିଟର୍ଣ୍ଣ ବିନା ଆପତ୍ତିରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଦେଶର ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଗୋଲାମୀ ଟିକସଦାତା ଓ ଟିକସଗ୍ରହିତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଶୋଷିତ ଓ ଶୋଷଣକାରୀରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ କରିଦେଇଥିଲା । ଗୋସ୍ୱାମୀ ତୁଳସୀଦାସଙ୍କ ଉକ୍ତିକୁ ଉଦ୍ଧାର କରି ସେ କହିଥିଲେ, “ବରସତ ହରସତ ସବ ଲଖେଁ, କରସତ ଲଖେ ନ କୋୟ ତୁଲସୀ ପ୍ରଜା ସୁଭାଗ ସେ, ଭୂପ ଭାନୂ ସୋ ହୋୟ” ଅର୍ଥାତ ଯେତେବେଳେ ବାଦଲ ବର୍ଷିଥାଏ, ସମସ୍ତେ ଲାଭ ପାଇଥାନ୍ତି; କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ବାଦଲ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ, ସୂର୍ଯ୍ୟ ଜଳ ଶୋଷି ନେଇଥାନ୍ତି, ସେତେବେଳେ କାହାକୁ ଅସୁବିଧାରେ ପକାଇନଥାନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଠାରୁ ଟିକସ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ସମୟରେ ପ୍ରଶାସନ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଅସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି ନକରୁ; କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ସେହି ଅର୍ଥ ନାଗରିକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚୁଛି, ଲୋକମାନେ ନିଜ ଜୀବନରେ ତା’ର ଲାଭ ପାଆନ୍ତୁ । ସେ କହିଥିଲେ, କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ସରକାର ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ନେଇ ଆଗକୁ ଚାଲିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଜିର ଟିକସଦାତା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଦେଖିପାରୁଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଏବେ ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ରିଫଣ୍ଡ ପାଇବା ଲାଗି ଅଧିକ ବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ୁନାହିଁ ଏବଂ ସେ କିଛି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ରିଫଣ୍ଡ ପାଇପାରୁଛନ୍ତି। ବିଭାଗ ବହୁଦିନର ବିବାଦକୁ ନିଜଆଡ଼ୁ ସମାଧାନ କରୁଛି ଓ ଆୟକର ଲଗାତାର ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଉଛି, ଏହି କାରଣରୁ ଟିକସଦାତା ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅଧିକ ପାରଦର୍ଶିତାର ଅନୁଭବ କରିପାରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ପାଞ୍ଚ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ ଉପରେ କୌଣସି ଆୟକର ଲାଗୁ ନହେବା କାରଣରୁ ଆଜି ନିମ୍ନ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଯୁବ ପିଢ଼ି ଅଧିକ ଲାଭ ପାଇପାରୁଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ଆୟକରର ନୂଆ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା କାରଣରୁ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଜୀବନ ସହଜ ହୋଇପାରିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିକାଶଧାରାକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ନେବା ଏବଂ ଭାରତକୁ ଅଧିକ ନିବେଶ ଅନୁକୂଳ କରିବା ଲାଗି କର୍ପୋରେଟ ଟିକସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଐତିହାସିକ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି । ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ଲାଗି ନୂଆ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଟିକସ ଦରକୁ 15 ପ୍ରତିଶତ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରଖାଯାଇଛି । ଭାରତର ଇକ୍ୟୁଟି ବଜାରରେ ନିବେଶ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ଲାଭାଂଶ ବିତରଣ ଟିକସକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି । ଜିଏସଟି ମଧ୍ୟ ଟିକସ ପରିଧିକୁ କମାଇଛି ଏବଂ ଅଧିକାଂଶ ଦ୍ରବ୍ୟ ଓ ସେବା ପାଇଁ ଟିକସ ଦର ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଆବେଦନ କରିବାର ସୀମା ଆଇଟିଏଟିରେ 3ଲକ୍ଷରୁ 50 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଏବଂ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟରେ 2 କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବଢ଼ାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ଯୋଗୁ ବିବାଦର ବୋଝ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଯାହାକି ଦେଶରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାରେ ସୁଧାର ଆଣିଛି ।
ସାରା ଦେଶରେ ଆଇଟି ଆପିଲେଟ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲର ବେଞ୍ଚଗୁଡ଼ିକୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ଶୁଣାଣି ପାଇଁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯିବା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଏଥିସହିତ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଯୁଗରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ବିଶେଷ କରି ନ୍ୟାୟପାଳିକା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଅଧିକ ଉପଯୋଗ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ନୂଆ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି ।