Ministry of Health and Family Welfare
India records a landmark milestone with operationalisation of more than 50,000 Ayushman Bharat Health & Wellness Centres (HWCs)
Dr Harsh Vardhan congratulates States/UTs on this achievement
The contribution of HWCs in COVID response and management is unique: Dr Harsh Vardhan
6.43 cr people screened for hypertension, 5.23 cr for diabetes and 6.14 cr for cancers
20 NOV 2020 9:19AM by PIB Delhi
India has crossed a landmark milestone on the journey of universal healthcare. More than 50,000 (50,025) Ayushman Bharat - Health and Wellness Centres (AB-HWCs) are now operational across the country. Aiming at providing Comprehensive Primary Health Care (CPHC) services to the communities closer to their homes, 1.5 lakh AB-HWCs are to be established by December 2022. With more than 50,000 having been established, 1/3 of the target has been met. This has led to improved access to affordable primary healthcare services for more than 25 crore people.
Dr Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare congratulated the States/UTs for their efforts in operationalising the HWCs despite the challenges posed by the COVID-19 pandemic. “This has been possible due to the joint efforts of the Center and the States/UTs in planning, monitoring at all levels, standardization of processes, the flexibility for adaptation provided to the States/UTs, and building on the health systems created thus far”, he stated. The HFM specially thanked the frontline health workers, the Medical Officers, the Community Health Officers and ASHAs for their dedication to the cause of providing Comprehensive Primary Health Care services and for supporting millions of people with necessary services in these difficult times. “They are the backbone of the healthcare delivery system. Their contribution during the COVID period has been exemplary”, he said. HWCs have helped in interventions such as risk communication, contact tracing, community surveillance and early identification of cases, and seamless provisioning of non-COVID essential health services for ensuring protection of vulnerable groups, such as the newborn, elderly and those with co-morbidities.
#COVID19 screening at a HWC in Assam
Ayushman Bharat was launched in 2018 with its twin pillars of Health & Wellness Centers (HWCs) and Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY) with bidirectional linkages between the two for providing the full range of services across the continuum of care. The first AB-HWC was launched by Hon. Prime Minister Shri Narendra Modi on the 14th of April 2018 at Jhangla in Bijapur District of Chhattisgarh.
The Health & Wellness Centers provide CPHC services to people and sustain the efforts for provision of reproductive, maternal, neonatal, child, adolescent and nutrition (RMNCHA+N) services and control of communicable diseases. They also focus on disease prevention, especially for chronic and non-communicable diseases, wellness through community engagement and creating awareness about health lifestyles, appropriate nutrition and physical activities such as Yoga. The HWC team consists of a trained Community Health Officer, one or two Health Workers and 5-8 ASHAs. This team has well defined tasks which intend to deliver public health functions and primary health care by bringing health-care services closer to the community.
The 50,025 operational AB-HWCs are now spread across 678 districts, and include 27,890 Sub Health Centres, 18,536 Primary Health Centres and 3,599 Urban Primary Health Centres. Together, these AB-HWC have witnessed over 28.10 crore footfalls of which over 53% percent are women who sought care at these centres. More than 6.43 crore people have been screened for hypertension, 5.23 crore for diabetes and 6.14 crore people for cancers. About 1.0 crore people are being provided free drugs for treatment of hypertension and about 60 lakhs for diabetes.
Community Health Officer screening for hypertension at a HWC in Tripura
Focus on wellness is one of the novel interventions under the ABHWC Programme. Over 30 lakhs wellness sessions have been conducted at these centres including activities such as Yoga, Zumba, Community Walks, Shirodhara, Meditation etc.
#Yoga session at Phubasahi Khordha HWC, Odisha
HWCs also provide a strong backbone for the implementation of the eSanjeevani platform of Health Ministry which includes the eSanjeevani Patient-to-Doctor OPD and eSanjeevani-HWC which provides Doctor-to-Doctor teleconsultation service. 23,103 HWCs have started providing teleconsultation services to citizens. More than 7.5 lakh teleconsultations have already been conducted through these platforms. The eSanjeevani-HWC was rolled out in November 2019. It is to be implemented in all the 1.5 lakh Health and Wellness Centres in a 'Hub and Spoke' model, by December 2022. States need to set up dedicated 'Hubs' in Medical Colleges and District hospitals to provide tele-consultation services to 'Spokes', i.e. Health & Wellness Centres (HWC).
State wise functional AB-HWCs as on 18.11.2020
SN
STATE
Functional AB-HWCs as on 18112020
SHC
PHC
UPHC
TOTAL
1
Andaman & Nicobar Islands
58
17
5
80
2
Andhra Pradesh
1122
1145
241
2508
3
Arunachal Pradesh
91
38
4
133
4
Assam
878
379
52
1309
5
Bihar
207
877
98
1182
6
Chandigarh
33
2
35
7
Chhattisgarh
1450
402
45
1897
8
Dadra & Nagar Haveli
52
8
0
60
9
Daman & Diu
26
4
0
30
10
Delhi
Not implementing the Programme
11
Goa
9
54
5
68
12
Gujarat
3523
1108
222
4853
13
Haryana
159
364
100
623
14
Himachal Pradesh
275
422
6
703
15
Jammu & Kashmir
505
305
16
826
16
Jharkhand
852
132
52
1036
17
Karnataka
1572
1896
336
3804
18
Kerala
0
733
83
816
19
Ladakh
0
0
0
0
20
Lakshadweep
0
3
0
3
21
Madhya Pradesh
3026
1128
130
4284
22
Maharashtra
4117
1825
439
6381
23
Manipur
111
39
1
151
24
Meghalaya
70
34
19
123
25
Mizoram
44
54
8
106
26
Nagaland
101
47
7
155
27
Odisha
304
1225
86
1615
28
Puducherry
77
37
2
116
29
Punjab
1607
346
93
2046
30
Rajasthan
131
1859
116
2106
31
Sikkim
43
13
0
56
32
Tamil Nadu
858
1371
453
2682
33
Telangana
274
624
221
1119
34
Tripura
266
32
5
303
35
Uttar Pradesh
3509
1468
391
5368
36
Uttarakhand
262
246
36
544
37
West Bengal
2311
268
325
2904
Total
27890
18536
3599
50025

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
আয়ুশমান ভারত হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর (ঐচ.দবল্যু.সি.শিং) ৫০,০০০গী মথক্তা চল্লাইবগা লোইননা ভারতনা অচৌবা তানফম অমা য়ৌবগী রেকোর্দ থমখ্রে
মাইপাক অসিদা দা. হর্শ বর্ধন্না রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংবু থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে
কোবিদকী থবক পাইখৎপা অমসুং মেনেজমেন্ত তৌবদা ঐচ.দবল্যু.সি.শিংনা লৌরিবা থৌদাং অসি তোপ-তোপ্পি: দা. হর্শ বর্ধন
মীওই করোর ৬.৪৩না হাইপরতেন্সন, করোর ৫.২৩না দাইবেতিস অমসুং করোর ৬.১৪না কেন্সর নারে হায়না স্ক্রীন তৌখি
20 NOV 2020 9:19AM by PIB Imphal
ভারতনা মীপুম খুদিংদা হেল্থকিয়র ফংহন্নবা চংশিল্লিবা খোঙচৎ অসিদা অচৌবা তানফম অমা লানখ্রে। লৈবাক শিনবা থুংনা আয়ুশমান ভারত-হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর (ঐচ.দবল্যু.সি.শিং) ৫০,০০০গী মথক্তা (৫০,০২৫) হৌজিক চল্লাইরি। মীয়ামদা মখোয়গী য়ুমগী অনকপদা কম্প্রিহেন্সিব প্রাইমরী হেল্থম কিয়র (সি.পি.ঐচ.সি.) সর্ভিসশিং ফংহন্নবা পান্দম থমদুনা দেসেম্বর ২০১১ ফাওবদা এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি. লাখ ১.৫ লিংখৎকনি। ৫০,০০০গী মথক্তা লিংখৎখিবগা লোইননা থম্লিবা পান্দম অসিগী ১/৩দি ফংবা ঙমখ্রে। মসিনা মরম ওইরগা মীওই করোর ২৫গী মথক্তা অহোংবা মমলদা প্রাইমরী হেল্থকিয়র সর্ভিসশিং ফংহনবা হেনগৎহনখ্রে।
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিনা থোকহল্লিবা অৱাবশিং অসি লৈজরবসু ঐচ.দবল্যু.সি.শিং চল্লাইনবা হোৎনখিবা অসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। “মসি সেন্তর অমসুং রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা থাক পুম্নমক্তা প্লানিং, মোনিতর তৌবা, প্রোসেসশিং স্তেন্দর্দাইজ তৌবা, রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা শেমদোক-শেমজিন তৌবা য়াহনবা পুন্নবা হোৎনখিবশিং অমসুং হৌজিক লৈরিবা হেল্থকিয়র সিস্তেমশিং অসিনা মরম ওইরগা ওইথোকপা ঙমখিবনি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। ঐচ.এফ.এম.না ফ্রন্তলাইন হেল্থ ৱার্করশিং, মেদিকেল ওফিসরশিং, কম্ম্যুনিতী হেল্থ ওফিসরশিং অমসুং আশাশিংনা কম্প্রিহেন্সিব প্রাইমরী হেল্থম কিয়র সর্ভিসশিং ফংহন্নবা অমসুং অৱাবা তারিবা মতম অসিদা মথৌ তাবা সর্ভিসশিংগা লোইননা মীওই মিলিয়ন কয়াদা মতেং পাংদুনা হিরম অসিদা কত্থোকপগা লোইননা হোৎনখিবা অসিগীদমক অখন্ননা থাগৎপা ফোঙদোকখি। “মখোয় অসি হেল্থকিয়র দেলিবরী সিস্তেমগী মরু ওইবা থৌদাং লৌরিবশিংনি। মখোয়না কোবিদকী মতম অসিগী মনুংদা লৌখিবা থৌদাং অসি শীংথানিংঙাই ওই,” হায়না মহাক্না হায়খি। রিস্ক কম্ম্যূনিকেসন, কন্তেক্ত ত্রেসিং, কম্ম্যুনিতী সর্ভিলেন্স অমসুং কেসশিং ঙন্না খঙদোকপা অমসুং পোকপদা ঙাইরিবা অঙাং, অহল ওইরবা অমসুং কো-মোর্বিসিতীশিংগা লোইনরিবশিং অসিগুম্বা খুদোংথিবা য়াবা কাংলুপ অসি ঙাকথোক্না নন-কোবিদকী তঙাই ফদবা হেল্থ সর্ভিসশিং লেপ্তনা ফংহন্নবা হোৎনবা অসিগুম্বা খোঙথাংশিংদা ঐচ.দবল্যু.সি.শিংনা মতেং পাংখি।
অসামগী ঐচ.দবল্যু.সি. অমদা #কোবিদ১৯ স্ক্রেনীং তৌবা
আয়ুশমান ভারত অসি য়ুম্বী অনি ওইরিবা হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তরশিং (ঐচ.দবল্যু.সি.শিং) অমসুং প্রধান মন্ত্রী জন অরোগ্যা য়োজনা (পি.এম.জে.এ.ৱাই.)গা লোইননা ২০১৮দা হৌদোকখি লোইননা কিয়রগী মখল পুম্নমক্তা সর্ভিসকী মপুং ফানা ফংহন্নবা অনি অসিগী মরক্তা বাইদিরেক্সনেল লিঙ্কেস তৌখি। ছত্তিসগরগী বিজাপুর জিলাগী ঝঙ্গলাদা ২০১৮গী এপ্রিল ১৪দা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অহানবা এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি. হৌদোকখি।
হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তরশিংনা মীয়ামদা সি.পি.ঐচ.সি.গী সর্ভিসশিং ফংহনখি অমসুং রিপ্রদক্তিব, মেতর্নেল, নিওনেতেল, চাইল্দ, এদোলেস্সেন্ত অমসুং ন্যুত্রিসন (আর.এম.এন.সি.ঐচ.এ.+এন.) সর্ভিসশিং অমসুং লৌনগনবা লাইনাশিং লাকশিনবগী প্রোবিজন অসি ফংহন্নবা হোৎনখি। মখোয়না মীয়ামগা হোৎন্দুনা অমসুং হকশেল পুন্সি মহিংশিং, চুনবা মচি ওইবা চীঞ্জাকশিং অমসুং য়োগগুম্বা হকচাং শাজেলশিংগী খুত্থাংদা লাইনা ঙাকথোক্নবা মরু ওইনা ক্রোনিক অমসুং লৌনগনদবা লাইনশিং, হকচাং ফনা থম্নবা মীৎয়েং থমখি। ঐচ.দবল্যু.সি. তিমদা ত্রেন্দ তৌরবা কম্ম্যুনিতী হেল্থ ওফিসর অমা, হেল্থ ৱার্কর অমা নত্ত্রগা অনি অমসুং আশা ৫-৮ য়াওগনি। তিম অসিনা মীয়ামদা হেল্থ-ইয়র সর্ভিসশিং নকশিনহন্দুনা পব্লিক হেল্থ ফঙ্কসনশিং অমসুং প্রাইমরী হেল্থকিয়র ফংহন্নবা পান্দমগা লোইননা মথৌ ময়েক শেংনা লৈজৈ।
মথৌ তৌরিবা এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি. ৫০,০২৫ অসি জিলা ৬৭৮তা হৌজিক লৈরে অমসুং মসিদা সব হেল্থ সেন্তর ২৭,৮৯০, প্রাইমরী হেল্থ সেন্তর ১৮,৫৩৬ অমসুং অর্বান প্রাইমরী হেল্থ সেন্তর ৩,৫৯৯ য়াওরি। পুন্না মসিগী এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি. অসিদা মীওই করোর ২৮.১০গী মথক্তা লাকপা থেংনখি সেন্তর অসিদা লায়েংবা লাকখিবা অসিগী মনুংদা চাদা ৫৩%দি নুপী ওইখি। মীওই করোর ৬.৪৩গী মথক্তি হাইপরতেন্সন লৈরে হায়না স্ক্রীন তৌখি, করোর ৫.২৩না দাইবেতিস অমসুং মীওই করোর ৬.১৪না সেন্সর লৈ হায়না স্ক্রীন তৌখি। মীওই করোর ১.০রোমদি হাইপরতেন্সনগী অমসুং লাখ ৬রোমনা দাইবেতিস লায়েংনবা লেম্না হিদাক-লাংথকশিং পীখি।
পুরাদা ঐচ.দবল্যু.সি. অমদা কম্ম্যুনিতী হেল্থ ওফিসরনা হাইপরতেন্সন স্ক্রীন তৌবা
এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি. প্রোগ্রামগী খাদা হকচাং ফনা থম্বা হায়বা অসিদা মীৎয়েং চংবা অসিনা খ্বাইদগী অচৌবা খোঙথাংশিংগী মরক্তা অমনি। য়োগ, জুম্বা, কম্ম্যুনিতী ৱাকশিং, শিরোধরা, মেদিতেসন অসিনচিংবা শাজেলশিং য়াওনা সেন্তরশিং অসিদা ৱেলনেস সেসন লাখ ৩০গী মথক্তা পাঙথোকখ্রে।
ওরিশাগী ফুবসাহি খোর্ধাদা #য়োগ সেসন
হকশেল মন্ত্রালয়গী ইসঞ্জীবনি পেসেন্ত-তু-দোক্তর ও.পি.দি. অমসুং দোক্তর-ত-দোক্তর তেলিকন্সল্তেসন সর্ভিস পীরিবা ইসঞ্জীবনি-ঐচ.দবল্যু.সি. য়াওনা ইসঞ্জীবনি প্লেৎফোর্ম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা ঐচ.দবল্যু.সি.শিংনা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি। ঐচ.দবল্যু.সি. ২৩,১০৩না প্রজাশিংদা তেলিকন্সল্তেসন সর্ভিসশিং ফংহনবা হৌখ্রে। প্লেৎফোর্মশিং অসিগী খুত্থাংদা তেলিকন্সল্তেসন লাখ ৭.৫কী মথক্তা ফংহনখ্রে। ইসঞ্জীবনি-ঐচ.দবল্যু.সি. অসি নবেম্বর ২০১৯দা হৌদোকখি। মসি দিসেম্বর ২০২২ ফাওবদা ‘হব অমসুং স্পোক’ মোদেলদা হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর লাখ ১.৫তা ইমপ্লিমেন্ত তৌগদবনি। রাজ্যশিংনা ‘স্পোকশিং’ হায়বদি হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তরশিং (ঐচ.দবল্যূ.সি.)দা তেলিকন্সল্তেসন সর্ভিসশিং ফংহন্নবা দেদিকেতেদ ‘হবশিং’ মেদিকেল কোলেজশিং অমসুং দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতাকশিং লিংখৎপা মথো তাই।
১৮.১১.২০২০ ফাওবদা রাজ্য/রাজ্যগী মথৌ তৌরিবা এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.শিং
সিরিএল নম্বর
রাজ্য
১৮.১১.২০২০ ফাওবদা মথৌ তৌরিবা এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.শিং
এস.ঐচ.সি.
পি.ঐচ.সি.
য়ু.পি.ঐচ.সি.
অপুনবা
১
অন্দামন অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
৫৮
১৭
৫
৮০
২
অন্ধ্র প্রদেশ
১১২২
১১৪৫
২৪১
২৫০৮
৩
অরুনাচল প্রদেশ
৯১
৩৮
৪
১৩৩
৪
অসাম
৮৭৮
৩৭৯
৫২
১৩০৯
৫
বিহার
২০৭
৮৭৭
৯৮
১১৮২
৬
চন্দিগর
৩৩
২
৩৫
৭
ছত্তিসগর
১৪৫০
৪০২
৪৫
১৮৯৭
৮
দদ্রা অমসুং নগর হবেলি
৫২
৮
০
৬০
৯
দমন অমসুং দিয়ু
২৬
৪
০
৩০
১০
দিল্লী
প্রোগ্রাম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌরোই
১১
গোৱা
৯
৫৪
৫
৬৮
১২
গুজরাত
৩৫২৩
১১০৮
২২২
৪৮৫৩
১৩
হরিয়ানা
১৫৯
৩৬৪
১০০
৬২৩
১৪
হিমাচল প্রদেশ
২৭৫
৪২২
৬
৭০৩
১৫
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৫০৫
৩০৫
১৬
৮২৬
১৬
ঝার্খন্দ
৮৫২
১৩২
৫২
১০৩৬
১৭
কর্নাতকা
১৫৭২
১৮৯৬
৩৩৬
৩৮০৪
১৮
কেরেলা
০
৭৩৩
৮৩
৮১৬
১৯
লদাখ
০
০
০
০
২০
লক্ষদীপ
০
৩
০
৩
২১
মধ্য প্রদেশ
৩০২৬
১১২৮
১৩০
৪২৮৪
২২
মহারাস্ত্র
৪১১৭
১৮২৫
৪৩৯
৬৩৮১
২৩
মনিপুর
১১১
৩৯
১
১৫১
২৪
মেঘালয়
৭০
৩৪
১৯
১২৩
২৫
মিজোরাম
৪৪
৫৪
৮
১০৬
২৬
নাগালেন্দ
১০১
৪৭
৭
১৫৫
২৭
ওরিশা
৩০৪
১২২৫
৮৬
১৬১৫
২৮
পুদুচেরী
৭৭
৩৭
২
১১৬
২৯
পঞ্জবা
১৬০৭
৩৪৬
৯৩
২০৪৬
৩০
রাজস্থান
১৩১
১৮৫৯
১১৬
২১০৬
৩১
সিক্কিম
৪৩
১৩
০
৫৬
৩২
তামিল নাদু
৮৫৮
১৩৭১
৪৫৩
২৬৮২
৩৩
তেলঙ্গনা
২৭৪
৬২৪
২২১
১১১৯
৩৪
ত্রিপুরা
২৬৬
৩২
৫
৩০৩
৩৫
উত্তর প্রদেশ
৩৫০৯
১৪৬৮
৩৯১
৫৩৬৮
৩৬
উত্তরাখন্দ
২৬২
২৪৬
৩৬
৫৪৪
৩৭
ৱেস্ত বেঙ্গল
২৩১১
২৬৮
৩২৫
২৯০৪
অপুনবা
২৭৮৯০
১৮৫৩৬
৩৫৯৯
৫০০২৫