Ministry of Information & Broadcasting
Special Multi-Media Exhibition on the Constitution Day at Kevadia draws appreciation of Parliamentarians and Legislators
27 NOV 2020 2:17PM by PIB Delhi
Even as India celebrated the 71st Constitution Day with enthusiasm with nation-wide reading of the Preamble led by the President Shri Ram Nath Kovind, a Special Exhibition on the Constitution Day at Kevadia in Gujarat, drew appreciation of Parliamentarians and Legislators.
This Exhibition, organized by the Bureau of Outreach Communication of Ministry of Information & Broadcasting in collaboration with the Parliamentary Museum and Archives, as part of the 80th All India Conference of Presiding Officers at the Statue of Unity site in Gujarat, was inaugurated by the Speaker of the Lok Sabha, Shri Om Birla on Wednesday. The Exhibition traced the journey of democratic tradition in the country, right from Vedic Times, through the Lichchavi republic to the making of Modern India.
Image Image
The 1,600 sqft multi media exhibition had 50 panels of still exhibits besides Plasma display, interactive Digital Flip Book, RFID Card Reader, Interactive screen, Digital Touch Wall etc.
The Speaker appreciated the use of multi-media and said interactive exhibitions make information dissemination interesting. He said, the exhibition effectively captures the chronology of the framing of the Constitution and such exhibition should be taken to different parts of the country to create awareness about our democratic tradition.
The framing of the Constitution of India has been dealt in detail making use of archival material. Rare film footage showing events associated with the framing of the Constitution, speeches made by important members of the Constituent Assembly like Dr. B R Ambedkar, Dr. Rajendra Prasad, Pt. Jawaharlal Nehru, Sardar Vallabhbhai Patel, Shyamaprasad Mukherjee among others, were sourced from the archives of Films Division of India, Mumbai.
On one of the Plasma Displays, a visitor could choose to read the Preamble of the Constitution in different Indian languages. A Digital Flip Book gave glimpses of illustrations from the Constitution. A Digital Touch Wall gave information about our various national symbols, while another digital screen displayed the chronology of framing of the Constitution. Another display wall described the influence of other Constitutions of the world in drafting the Constitution of India.
RFID Card Reader - an interactive display, where by placing the card bearing the name of the Member of the Constituent Assembly, his/her profile and contribution could be read on the screen was a special attraction. Three category of cards were on display – Members of the Drafting Committee, Women Members of the Constituent Assembly and the Members of the Constituent Assembly from Gujarat with Hansa Mehta and Kanhaiyalal Munshi being the prominent figures.
ImageImage
Gujarat Governor Aharya Devvrut wrote in the visitors’ book that “ the gallery provides an insight into the tremendous efforts put in by hundreds of visionary leaders. The collection has beautifully shown the artifacts of the past and utilized every possible digital effort to project the same”. Union Minister for Parliamentary Affairs, Coal & Mines, Shri Pralhad Joshi and Minister of State for Parliamentary Affairs Shri Arjun Ram Meghwal and Speakers of various State Assemblies were prominent among the dignitaries who visited the exhibition.
The archival display of signatures of Members of the Drafting Committee, key functionaries of the Government and Parliament, portraits of past and present Speakers etc were other prominent panels. Another highlight of the exhibition was the section on State Assemblies, where a visitor could see and appreciate the architectural beauty and diversity of different State Assembly buildings.
Covid appropriate behaviour protocols were incorporated and special care taken to ensure sanitation, especially with respect to touch screen displays.
The two-day All India Conference of Presiding Officers at Kevadia ended with resolve to strengthen institutions of democracy and spread awareness among public about the Constitution and democratic tradition of India.

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
সম্বীধান নুমিত্তা কেবরিয়াদা পাংথোকখিবা অখন্নবা মল্তি-মেদিয়া একজিবিসন পর্লিয়ামেন্তরিয়ানশিং অমসুং লেজিসলেচরশিংনা থাগৎখ্রে
27 NOV 2020 2:17PM by PIB Imphal
রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা লুচিংদুনা লৈবাক শীনবা থুংনা প্রিয়েম্বল পাদুনা হরাও-তয়াম্না ভারতনা ৭১সুবা সম্বীধান নুমিৎ পাংথোকপগা লোয়ন্না সম্বীধান নুমিত্তা গুজরাতকী কেবরিয়াদা পাংথোকখিবা অখন্নবা মল্তি-মেদিয়া একজিবিসন অমা পর্লিয়ামেন্তরিয়ানশিং অমসুং লেজিসলেচরশিংনা থাগৎখ্রে।
য়ুমশকৈশা নুমিত্তা লোক সভাগী স্পিকর শ্রী ওম বিরলানা গুজরাতকী স্তেচু ওফ য়ুনিতিদা হৌদোকখিবা ৮০সুবা ওল ইন্দিয়া প্রেসাইদিং ওফিসারস কনফরেন্সকী শরুক অমা ওইনা একজিবিসন অসি ইনর্ফোমেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মিনিস্ত্রিগী বিউরো ওফ আউদরিচ অমসুং পর্লিয়ামেন্তরি মিউজম অমসুং আর্কাইবসনা শীনবনি। বেদগী মতমদগী হৌরগা লিচ্চাভি রিপব্লিক্তগী অনৌবা ভারত শেমখিবগী লৈবাক অসিগী গনতন্ত্রগী খোঙচৎ একজিবিসন অসিদা উৎখি।
Image Image
ইসক্বার ফিত ১,৬০০গী মল্তি-মেদিয়া একজিবসন অদুদা পেনেল ৫০গী য়াওনা প্লাজমা দিসপ্লে, ইন্তরএক্তিব দিজিতেল ফ্লিপ বুক, আর.এফ.আই.দি কার্দ রিদর, ইন্তরএক্তিপ স্ক্রিন, দিজিতেল তচ ৱাল অসিনচিংবা য়াওখি।
মল্তি-মেদিয়া শীজিন্নবা অসিদা থাগৎলদুনা স্পিকরনা হায়খি ইন্তরএক্তিপ একজিবিসনশিং অসিনা ই-পাউ খঙহনবদা য়াম্না নুংঙাইহল্লে। একজিবিসন অসিদা সম্বীধান শেম্লকখিবগী পুৱারিগী থৌদোকশিং ফজনা উৎলে অমসুং ঐখোয়গী গনতন্ত্রগী চৎনবী অসি মীয়ামদা খঙহন্নবা অসিগুম্বা একজিবিসন অসি লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা পাংথোক্কদবনি।
আর্কাইভকী মচাকশিং শীজিন্নদুনা ভারতকী সম্বীধান শেমখিবগী অকুপ্পশিং উৎলে। সম্বীধান শেম্বগা মরী লৈনবা অতাঙবা ফিল্ম ফুতেচশিং, ফিল্মস দিবিজন ওফ ইন্দিয়া, মুম্বাইগী আর্কাইভতগী ফংবা কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিগী মরুওইবা মেম্বরশিং হায়বদি দোক্তর বি.আর অম্বেকার, দোক্তর রাজেন্দ্র প্রসাদ, পন্দিৎ জৱাহরলাল নেহরু, সাদার বল্লাভভাই পতেল, শ্যামাপ্রাসাদ মুখর্জিগী ৱারোলশিং উৎখি।
প্লাজমা দিসপ্লে অমদা, একজিবিসন য়েংবা মীওই অমনা ভারতকী তোঙান-তোঙানবা লোনশিংদা সম্বীধানগী প্রিয়েম্বল পাবা য়াগনি। দিজিতেল ফ্লিপ বুক অমদা সম্বীধানগী চাউরকপা শক্তম উৎখি। দিজিতেল তচ ৱাল অমদা ঐখোয়গী তোঙান-তোঙানবা নেসনেল সিম্বোলশিংগী মতাংদা উৎখি অমসুং অতোপ্পা দিজিতেল স্ক্রিন অমদা সম্বীধান শেমখিবগী পুৱারিগী থৌদোকশিং উৎখি। ভারতকী সম্বীধান শেম্বা মতমদা ইথিল পীখিবা মালেমগী অতোপ্পা সম্বীধানশিং অতোপ্পা দিসপ্লে অমদা উৎখি।
আর.এফ.আই.দি কার্দ রিদর অমদা কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিগী মেম্বরগী মমিং থাবা কার্দ হাপচিন্দুনা মেম্বর অদুগী মতাংদা অমসুং মহাক্না পাংথোক্লম্বা থবকশিং স্ক্রিনদা পাবা য়াগনি। কার্দ মখল অহুম হায়বদি- দ্রাফতিং কম্মিতিগী মেম্বরশিং, কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিগী নুপী মেম্বরশিং অমসুং গুজরাত্তগী কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিগী শক্নাইরবা মেম্বরশিং হান্সা মেহতা অমসুং কনহাইয়ালালগী মতাংদা ফজনা উৎখি।
ImageImage
গুজরাতকী রাজ্যপাল অহারয়া দেবরুতনা ভিজিতরশিংগী বুক্তা ইখি “মিৎয়েং শানবা লুচিংবা চা কয়ানা পাংথোক্লম্বা থবকশিং গেল্লেরিদা নিংথিনা উৎলে। হৌখিবা মতমগী আর্তিফেকশিং ফজনা উৎলে অমসুং মসি উৎনবা শীজিন্নবা য়াবা দিজিতেলগী থবকশিং শীজিন্নরে”। একজিবিসন অদু য়েংখিবা শক্নাইরবশিংগী মনুংদা পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্স, কোএল অমসুং মাইন্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী প্রালহাদ জোসি অমসুং পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্সগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱাল অমসুং তোঙান-তোঙানবা স্তেৎ এশেমব্লিশিংগী স্পিকরশিং য়াওখি।
অতোপ্পা শিংথাবা য়াবা পেনেলশিংগী মনুংদা দ্রাফতিং কম্মিতিগী মেম্বরশিংগী সহিশিং, সরকার অমসুং সংসদকী মরুওইবা ফম্নাইবশিং, হৌখ্রবা অমসুং হৌজিক্কী স্পিকরশিংগী ফোতোশিং য়াওখি। একজিবিসন অসিগী অতোপ্পা শক্তম অমা ওইনা স্তেৎ এশেমব্লিশিংগী কাংলুপতা মীওই অমনা তোঙান-তোঙানবা স্তেৎ এশেমব্লিশিংগী বিল্দিংশিংগী ফজবা অমসুং খেন্নবা মখলশিং উবা ফংগনি।
কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎশিং ঙাকখি অমসুং মরুওইনা তচ স্ক্রিন দিসপ্লেশিংদা সেনিতেসনগী অকনবা চেকশিন-থৌরাং লৌখৎখি।
গনতন্ত্রগী লোয়শঙশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং মীয়ামদা সম্বীধান অমসুং ভারতকী গনতন্ত্রগী চৎনবীশিং খঙহন্নবা ৱারেপ লৌদুনা কেবরিয়াদা পাংথোকখিবা নুমিৎ নিনিগী ভারত পুম্বগী প্রেসাইদিং ওফিসারশিংগী মীফম অদু লোইশিনখ্রে।