Prime Minister's Office
PM inaugurates six-lane widening project of the Varanasi-Prayagraj section of NH-19
Decades of deceit make farmers apprehensive but now there is no deceit, work is being done with intentions as pure as Gangajal: PM
New agricultural reforms have given farmers new options and new legal protection and at the same time the old system also continues if someone chooses to stay with it: PM
Both MSP and Mandis have been strengthened by the government: PM
30 NOV 2020 4:24PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated six-lane widening project of the Varanasi - Prayagraj section of NH-19 today in Varanasi.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said we are now seeing the outcome of the work of connectivity alongwith the beautification of Kashi done in the past. He added that the unprecedented work has been done on new highways, pull-flyovers, widening of roads to reduce traffic jams in and around Varanasi.
The Prime Minister remarked that our farmers would benefit greatly when modern connectivity expands in the area. He said over the years, efforts have been made to create infrastructure like cold storage alongwith modern roads in the villages. A fund of 1 lakh crore rupees has also been created for this.
The Prime Minister cited an example of how the farmers are benefiting from the government's efforts and modern infrastructure. He said black rice was introduced 2 years ago in Chandauli to increase the income of the farmers. Last year, a farmer committee was formed and around 400 farmers were given this rice to grow in the Kharif season. While normal rice sells for Rs 35-40 a kg, this black rice was sold for up to Rs 300 a kg. For the first time, this rice has been exported to Australia, that too at the rate of around Rs. 800 per kg.
The Prime Minister said India's agricultural products are famous all over the world. He asked why farmers shouldn't have access to this big market and higher prices. He said new agricultural reforms have given farmers new options and new legal protection and at the same time the old system also continues if someone chooses to stay with that. He said earlier, transactions outside the mandi were illegal but now the small farmer can take legal action on the transactions outside the mandi also.
The Prime Minister said Governments make policies, laws and regulations. Criticizing the opposition, he said earlier the decisions of the government were opposed but now the criticism is based on mere apprehensions. He said confusion is spread in society about what has not happened yet, which will never happen. He said these are the same people who have consistently tricked the farmers for decades.
Continuing on the duplicity of the past, the Prime Minister said MSP was declared, but a very meager MSP purchase used to take place. This deception went on for years. Large loan waiver packages were announced in the name of farmers, but they did not reach the small and marginal farmers. He added big schemes were announced in the name of farmers but earlier regimes themselves believed that out of 1 rupee, only 15 paisa reached the farmer, which is deceit in the name of schemes.
The Prime Minister said when history has been full of deception, then two things are natural. The first is that there is decades of history behind the farmers being apprehensive about the promises of governments. Secondly, it has become a compulsion for those who break the promises, to spread the lie that what used to take place before, is still going to happen. He said when you see the track record of this government, the truth will come out automatically. He said the Government delivered on the promise of stopping the black marketing of urea and giving enough urea to the farmers. He said the Government delivered on the promise of fixing MSP at 1.5 times the cost in line with the recommendation of the Swaminathan Commission. This promise was not only fulfilled on paper, but has reached the bank account of the farmers.
The Prime Minister said in the five years before 2014, pulses of around Rs 6.5 crores were procured from the farmer. But in the subsequent 5 years, pulses worth about Rs 49000 crore were procured, that is, about 75 times increase. In the 5 years prior to 2014, paddy worth Rs 2 lakh crores were purchased. But in the subsequent 5 years, we have passed 5 lakh crore rupees as MSP of paddy to the farmers. That is, almost two and a half times more money has reached the farmer. He added in the 5 years before 2014, farmers got around Rs. 1.5 lakh crore on the purchase of wheat. In the subsequent 5 years, wheat farmers have got Rs 3 lakh crores i.e. around 2 times. He asked why the Government would spend so much if the mandis and the MSP were to be dismantled. He stressed that the government is spending crores of rupees to modernize the mandis.
Criticizing the opposition, the Prime Minister said, these are the people who used to raise questions about PM Kisan Samman Nidhi, spreading the rumor that this money is being given in view of the elections and after the election the same money will have to be given back with interest. He added that in a state, where the opposition government is there, due to its political interest, farmers are not allowed to take advantage of this scheme. He said assistance is being provided directly to the bank accounts of more than 10 crore farmer families of the country. So far, about 1 lakh crore rupees have been reached the farmers.
The Prime Minister said decades of deceit make farmers apprehensive but now there is no deceit, work is being done with intentions as pure as Gangajal. He remarked that the truth of those who spread illusions on the basis of mere apprehensions is being constantly exposed before the country. When farmers understand their lies, then they start spreading lies on another subject. He added the government is also constantly answering those farmer families who still have some concerns. He expressed confidence that those farmers who have some doubts on agricultural reforms today, will also take advantage of these agricultural reforms in future and increase their income.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১৯ নম্বৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ বাৰাণসী-প্রয়াগৰাজ শাখাৰ ছয়লেন সম্প্ৰসাৰণ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিলে প্রধানমন্ত্রীয়ে
দশক দশক ধৰি কৰি অহা ছলনাই কৃষকক আতংকিত কৰিছে, কিন্তু এতিয়া কোনো ছলনা নাই, গংগাজলৰ দৰে পৰিস্কাৰ উদ্দেশ্য লৈ কাম কৰা হৈছেঃ প্রধানমন্ত্রী
নতুন কৃষি সংস্কাৰ নীতিয়ে কৃষকসকলক নতুন সুযোগ আৰু আইনী সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিছে আৰু একে সময়তে পুৰণি ব্যৱস্থাৰ মাজত চলিব বিচৰাসকলৰ বাবে পুৰণি ব্যৱস্থাও অব্যাহত থাকিব: প্রধানমন্ত্রী
চৰকাৰে মাণ্ডি আৰু এমএছপি ব্যৱস্থাক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিছে: প্রধানমন্ত্রী
30 NOV 2020 4:24PM by PIB Guwahati
বাৰাণসীত আজি ১৯ নম্বৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ বাৰাণসী-প্রয়াগৰাজ শাখাৰ ছয়লেন সম্প্ৰসাৰণ প্ৰকল্পৰ আনুষ্ঠানিকভাৱে উদ্বোধন কৰে প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্র মোদীয়ে।
এই উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত প্রধানমন্ত্রীয়ে তেওঁৰ ভাষণত কয়, কাশীৰ সংযোগ ব্যৱস্থা উন্নত কৰা আৰু ইয়াৰ সৌন্দর্যবৰ্দ্ধনৰ বাবে বিগত সময়ত কৰা প্ৰয়াসৰ ফলাফল আজি দেখা পোৱা গৈছে। বাৰাণসী আৰু ইয়াৰ চাৰিওফালৰ যান-জঁটৰ সমস্যা লাঘৱ কৰাৰ বাবে নতুন ৰাজপথ, ফ্লাইঅভাৰ নিৰ্মাণৰ লগতে পথ সম্প্রসাৰণৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব কাম কৰা হৈছে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, আধুনিক যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ ফলত আমাৰ কৃষকসকল ব্যাপকভাৱে উপকৃত হ’ব। তেওঁ কয়, বছৰ বছৰ ধৰি শীতল ভৱন নিৰ্মাণৰ দৰে আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন সাধনৰ লগতে আধুনিক পথ নিৰ্মাণসহ বিভিন্ন ধৰণৰ উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে এক লাখ কোটি টকাৰ এটি পুঁজি গঠন কৰা হৈছে।
চৰকাৰী প্ৰচেষ্টা আৰু আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ ফলত কৃষকসকল কিদৰে উপকৃত হৈছে তাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে প্রধানমন্ত্রীয়ে। তেওঁ কয়, কৃষকসকলৰ আয় বৃদ্ধিৰ বাবে দুবছৰ আগেয়ে চান্দাউলিত কলা ধানৰ উৎপাদন আৰম্ভ কৰা হৈছিল। যোৱা বছৰ প্রায় ৪০০ গৰাকী কৃষকক লৈ এখন কৃষক কমিটি গঠন কৰা হয় আৰু খাৰিফ ঋতুত ৰোপণৰ বাবে এই ধান প্ৰদান কৰা হয়। কৃষকসকলে য’ত সাধাৰণ চাউল কেজিত ৩৫ৰ পৰা ৪০ টকা দৰত বিক্রী কৰে তেনেক্ষেত্ৰত কলা চাউল কেজিত তিনিশ টকা দৰত বিক্রী হৈছে। কেৱল সেয়াই নহয়, প্রথমবাৰৰ বাবে এই চাউল ৮০০ টকা কেজি দৰত অস্ট্রেলিয়ালৈ ৰপ্তানি কৰা হৈছে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, ভাৰতৰ কৃষি সামগ্ৰী সমগ্ৰ বিশ্বজুৰি বিখ্যাত। তেওঁ প্ৰশ্ন কৰে যে কৃষকসকলে কিয় এই ডাঙৰ বজাৰ আৰু উচ্চ মূল্যৰ সুবিধা গ্ৰহণ নকৰে। তেওঁ কয়, নতুন কৃষি সংস্কাৰ নীতিয়ে কৃষকসকলক নতুন বিকল্প আৰু নতুন আইনী সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিছে আৰু একে সময়তে যদি কোনোবাই ইয়াৰ সৈতে থাকিবলৈ বাছনি কৰে তেনেহলে পুৰণি ব্যৱস্থাটোও অব্যাহত আছে। কিষান মান্ডিৰ বাহিৰত কোনোধৰণৰ আদান-প্রদান হলে ক্ষুদ্র কৃষকসকলে এতিয়া তাৰ বিৰুদ্ধে আইনী ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব পাৰিব।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, চৰকাৰে নীতি, আইন আৰু বিধি প্ৰস্তুত কৰিছে। এই ক্ষেত্ৰত তেওঁ বিৰোধীক সমালোচনা কৰি কয়, কৃষকসকলৰ মাজত অহেতুক বিভ্রান্তিৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এইসকল সেই একেই লোক যিয়ে দশক দশক ধৰি কৃষকসকলক ঠগ-বিৰক্ত কৰি আহিছে।
পৰম্পৰাগতভাৱে অব্যাহত এমএছপি ব্যৱস্থাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে প্ৰতি বাৰে এমএছপিত সামান্য বৃদ্ধি কৰা হয় যদিও নূন্যতম সমৰ্থন মূল্যত ক্ৰয় বহুত কম হয়। এই পৰম্পৰা বছৰ বছৰ ধৰি অব্যাহত আছে। কৃষকসকলৰ নামত ঋণ মাফৰ বিভিন্ন ডাঙৰ ডাঙৰ পেকেজ ঘোষণা কৰা হয়, কিন্তু সেয়া ক্ষুদ্ৰ আৰু প্ৰান্তীয় কৃষকসকলৰ কাষ পর্যন্ত গৈ নাপায়। তেওঁ আৰু কয় যে কৃষকসকলৰ নামত ডাঙৰ ডাঙৰ আঁচনি ঘোষণা কৰা হয় কিন্তু পূৰ্বৰ শাসকসকলে নিজেই বিশ্বাস কৰে যে এক টকাৰ মাত্র ১৫পইচাহে কৃষকে লাভ কৰে, যি হৈছে আঁচনিৰ নামত প্ৰৱঞ্চনা ।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে যেতিয়া ইতিহাস প্ৰতাৰণাৰে পৰিপূৰ্ণ হয় তেতিয়া দুটা কথা স্বাভাৱিক। প্ৰথমটো হৈছে দশক দশক ধৰি পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে প্ৰতিশ্ৰুতিৰ নামত কৃষকসকলক প্ৰতাৰণা কৰি আহিছে। দ্বিতীয়টো হল দিয়া প্ৰতিশ্ৰুতিসমূহ ভংগ কৰা আৰু অপপ্ৰচাৰ কৰাটো তেওঁলোকৰ বাবে অনিবাৰ্য হৈ পৰিছিল, যিটো পূৰ্বতে আছিল। তেওঁ কয় যেতিয়া এই চৰকাৰসমূহৰ ট্ৰেক ৰেকৰ্ডলৈ লক্ষ্য কৰা যায় তেতিয়া সকলো নিজে নিজে চকুৰ আগত ধৰা দিব। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে ইউৰিয়াৰ কলা বজাৰ বন্ধ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল আৰু সেয়া কৰি দেখুৱাইছে। কৃষকসকলে এতিয়া যথেষ্ট পৰিমাণে ইউৰিয়া লাভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে স্বামীনাথন আয়োগৰ ছুপাৰিশ মানি লৈ ন্যূনতম সহায়ক মূল্যৰ পৰিমাণ আগৰ তুলনাত প্রায় ডেৰ গুণ বৃদ্ধি কৰিছে। এই প্ৰতিশ্ৰুতি কেৱল কাগজতে পূৰণ কৰা নাই, কৃষকৰ বেংক একাউণ্টত পূৰণ হৈছে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, ২০১৪ চনৰ পূৰ্বলৈকে কৃষকসকলৰ পৰা ৫বছৰত ৬.৫ কোটি টকাৰ দাইল সংগ্রহ কৰা হৈছিল। কিন্তু পৰৱৰ্তী পাঁচ বছৰত ইয়াৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি হৈ ৪৯ হাজাৰ কোটি টকা হৈছে, যি ৭৫গুণ অধিক। ২০১৪ চনৰ পূর্বৰ ৫ বছৰত ২ লাখ কোটি টকাৰ ধান ক্ৰয় কৰা হৈছিল। কিন্তু পৰৱৰ্তী পাঁচ বছৰত কৃষকসকলৰ পৰা আমি ৫ লাখ কোটি টকাৰ ধান ক্ৰয় কৰিছোঁ এমএছপিত, যি প্ৰায় আঢ়ৈগুণ অধিক আৰু এই ধন কৃষকৰ ওচৰলৈ গৈছে। তেওঁ কয় যে ২০১৪ৰ পূৰ্বৰ ৫ বছৰত ডেৰ লাখ কোটিৰ ঘেঁহু ক্ৰয় কৰা গৈছে। পৰৱৰ্তী ৫বছৰত ঘেঁহু কৃষকে ৩লাখ টকা লাভ কৰিছে, অৰ্থাত্ প্ৰায় দুগুণ। তেওঁ প্ৰশ্ন কৰে যে চৰকাৰৰ উদ্দেশ্য যদিহে এমএছপি আৰু মাণ্ডি ব্যৱস্থাক ভাঙি পেলোৱাই আছিল তেতিয়াহলে চৰকাৰে ইমান অধিক ব্যয় কিয় তৰিব। তেওঁ জোৰ দিছিল যে চৰকাৰে মাণডিসমূহৰ আধুনিকীকৰণৰ ওপৰত কোটি কোটি টকা খৰচ কৰি আছে।
বিৰোধীক কঠোৰ সমালোচনা কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, এইসকল লোকেই প্রধানমন্ত্রী কিষান সন্মান নিধিৰ ওপৰত প্ৰশ্ন উথ্থাপন কৰিছিল, উৰা বাতৰি বিয়পাইছিল যে নিৰ্বাচনৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এই ধন দিয়া হৈছে আৰু নিৰ্বাচনৰ পিছত ধনখিনি সুদসহ ঘূৰাই দিব লাগিব। তেওঁ কয় যে যিসমূহ ৰাজ্যত বিৰোধী দলৰ চৰকাৰ আছে তেওঁলোকে ৰাজনৈতিক স্বার্থত কৃষকসকলক এই আঁচনিৰ সুযোগ গ্রহণ কৰিবলৈ নিদি তেওঁলোকক বঞ্চিত কৰিছে। তেওঁ কয় এই আঁচনিৰ জৰিয়তে ১০ কোটি কৃষক পৰিয়ালক প্ৰত্যক্ষভাৱে বেংকৰ জৰিয়তে ধন প্ৰদান কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে এক লাখ কোটি টকা কৃষকসকলৰ বাবে ব্যয় কৰা হৈছে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, কেইবা দশকৰ ছলনাই কৃষকসকলক আতংকিত কৰিছে, কিন্তু এতিয়া কোনো ছলনা নহয়। গংগাজলৰ দৰে পৰিস্কাৰ উদ্দেশ্যৰে কাম কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যিসকল লোকে নিজ স্বাৰ্থৰ বাবে উৰাবাতৰি বিয়পাইছে সেইসকলৰ সত্যতা দেশৰ সন্মুখত প্ৰতিনিয়ত ধৰা পৰিছে। কৃষকসকলে যেতিয়া তেওঁলোকৰ মিছা বুজি পাব তেতিয়া তেওঁলোকে আন এক বিষয় লৈ লব আৰু তাৰ ওপৰত মিছা কোৱা আৰম্ভ কৰিব। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে নিৰন্তৰভাৱে কৃষক, কৃষক পৰিয়ালসমূহক উত্তৰ দি আহিছে যিসকলৰ যিকোনো ধৰণৰ শংকা বা ভয় আছে। তেওঁ আত্মবিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে যিসকল কৃষকে আজি কৃষি সংস্কাৰ লৈ সংশয় পোষণ কৰিছে তেওঁলোকে ভৱিষ্যতে এই কৃষি সংস্কাৰৰ সুযোগ গ্ৰহণ কৰিব আৰু আয় বৃদ্ধি কৰিব।