Ministry of Finance
Rs 1,04,963 crore of gross GST Revenue collected in the month of November 2020
01 DEC 2020 1:45PM by PIB Delhi
The gross GST revenue collected in the month of November, 2020 is ₹ 1,04,963 crore of which CGST is ₹ 19,189 crore, SGST is ₹ 25,540 crore, IGST is ₹ 51,992 crore (including
₹ 22,078 crore collected on import of goods) and Cess is ₹ 8,242crore (including ₹ 809 crore collected on import of goods). The total number of GSTR-3B Returns filed for the month of November up to 30th November 2020 is 82 lakhs.
The government has settled ₹ 22,293 crore to CGST and ₹ 16,286 crore to SGST from IGST as regular settlement. The total revenue earned by Central Government and the State Governments after regular settlement in the month of November 2020 is ₹ 41,482 crore for CGST and ₹ 41,826 crore for the SGST.
In line with the recent trend of recovery in the GST revenues, the revenues for the month of November 2020 are 1.4% higher than the GST revenues in the same month last year. During the month, revenues from import of goods was 4.9% higher and the revenues from domestic transaction (including import of services) are 0.5% higher that the revenues from these sources during the same month last year.
The chart below shows trends in monthly gross GST revenues during the current year. The table shows the state-wise figures of GST collected in each State during the month of November 2020 as compared to November 2019.
State-wise growth of GST Revenues during Nov 2020[1]
State
Nov-19
Nov-20
Growth
Jammu and Kashmir
363
360
-1%
Himachal Pradesh
701
758
8%
Punjab
1,375
1,396
2%
Chandigarh
165
141
-14%
Uttarakhand
1,280
1,286
0%
Haryana
5,904
5,928
0%
Delhi
3,995
3,413
-15%
Rajasthan
3,071
3,130
2%
Uttar Pradesh
5,678
5,528
-3%
Bihar
1,107
970
-12%
Sikkim
157
223
42%
Arunachal Pradesh
36
60
68%
Nagaland
23
30
31%
Manipur
35
32
-9%
Mizoram
17
17
0%
Tripura
51
58
13%
Meghalaya
117
120
2%
Assam
958
946
-1%
West Bengal
3,460
3,747
8%
Jharkhand
1,720
1,907
11%
Odisha
2,347
2,528
8%
Chhattisgarh
2,176
2,181
0%
Madhya Pradesh
2,453
2,493
2%
Gujarat
6,805
7,566
11%
Daman and Diu
101
2
-98%
Dadra and Nagar Haveli
145
296
105%
Maharashtra
15,968
15,001
-6%
Karnataka
6,972
6,915
-1%
Goa
342
300
-12%
Lakshadweep
2
0
-75%
Kerala
1,691
1,568
-7%
Tamil Nadu
6,449
7,084
10%
Puducherry
157
158
1%
Andaman and Nicobar Islands
25
23
-7%
Telangana
3,349
3,175
-5%
Andhra Pradesh
2,230
2,507
12%
Ladakh
-
9
Other Territory
153
79
-48%
Centre Jurisdiction
95
138
45%
Grand Total
81,674
82,075
0.5%

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନଭେମ୍ବର 2020ରେ ମୋଟ 1,04,963 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହ
• ପୂର୍ବବର୍ଷ ଏହି ଅବଧି ତୁଳନାରେ ଜିଏସଟି ସଂଗ୍ରହ 1.4% ବୃଦ୍ଧି
• ଓଡ଼ିଶାରେ 8% ବୃଦ୍ଧି ସହିତ 2528 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସଟି ସଂଗ୍ରହ
01 DEC 2020 1:45PM by PIB Bhubaneswar
ନଭେମ୍ବର 2020 ମାସରେ ମୋଟ 1,04,963 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଛି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ସିଜିଏସଟି 19,189 କୋଟି ଟଙ୍କା, ଏସଜିଏସଟି 25,540 କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ଆଇଜିଏସଟି ପରିମାଣ 51,992 କୋଟି (ମାଲ ଆମଦାନୀରୁ ସଂଗୃହିତ 22,078 ଟଙ୍କା ସମେତ) ରହିଥିବା ଜଣାଯାଇଛି। ସେହିପରି ସଂଗୃହିତ ଉପକର (ସେସ) ପରିମାଣ 8,242 କୋଟି ଟଙ୍କା (ମାଲ ରପ୍ତାନିରୁ ସଂଗୃହିତ 809କୋଟି ଟଙ୍କା ସମେତ) ଟଙ୍କା ରହିଥିବା ଜଣାଯାଇଛି। 30 ନଭେମ୍ବର 2020 ସୁଦ୍ଧା ନଭେମ୍ବର ମାସ ପାଇଁ ଦାଖଲ କରାଯାଇଥିବା ଜିଏସଟିଆର-3ବି ରିଟର୍ଣ୍ଣ ସଂଖ୍ୟା 82 ଲକ୍ଷ ରହିଛି।
ସରକାର ନିୟମିତ ପରିଶୋଧ ରୂପରେ ଆଇଜିଏସଟିରୁ 22,293 କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଜିଏସଟିକୁ ଏବଂ 16,286 କୋଟି ଟଙ୍କା ଏସଜିଏସଟିକୁ ପରିଶୋଧ କରିଥିବା ଜଣାଯାଇଛି। ନିୟମିତ ପରିଶୋଧ ପରେ ନଭେମ୍ବର 2020 ମାସ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସଂଗୃହିତ ମୋଟ ରାଜସ୍ୱ ପରିମାଣ ସିଜିଏସଟି ପାଇଁ 41,482 କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ଏସଜିଏସଟି ପାଇଁ 41,826 ଟଙ୍କା ରହିଥିବା ଜଣାଯାଇଛି।
ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହ ସଦ୍ୟତମ ପୂର୍ବାନୁମାନ ମୁତାବକ, ନଭେମ୍ବର 2020ରେ ଆଶାନୁରୂପ ରହିଛି ଯାହାକି ପୂର୍ବବର୍ଷର ଏହି ମାସରେ ସଂଗୃହିତ ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ତୁଳନାରେ 1.4% ଅଧିକ। ସେହିପରି ଚଳିତ ବର୍ଷର ନଭେମ୍ବର ମାସରେ ମାଲ ଆମଦାନୀରୁ ସଂଗୃହିତ ରାଜସ୍ୱ ପୂର୍ବବର୍ଷର ଏହି ମାସ ତୁଳନାରେ 4.9% ଅଧିକ ରହିଛି ଏବଂ ଘରୋଇ କାରବାର (ସେବା ଆମଦାନୀ ସମେତ)ରୁ ସଂଗୃହିତ ରାଜସ୍ୱ 0.5% ଅଧିକ ରହିଛି।
ଅପରପକ୍ଷରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ନଭେମ୍ବର ମାସରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ଜିଏସଟି ସଂଗ୍ରହ ପରିମାଣ 8% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ଜଣାଯାଇଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ରାଜ୍ୟରେ 2528 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଗତ ବର୍ଷ ଏହି ମାସରେ 2347 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସଟି ସଂଗୃହିତ ହୋଇଥିଲା।
ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଚାର୍ଟରେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ମାସିକ ମୋଟ ଜିଏସଟି ସଂଗ୍ରହର ଆକଳନ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଛି। ତାଲିକାରେ ନଭେମ୍ବର 2019 ତୁଳନାରେ ନଭେମ୍ବର 2020 ମାସରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରୁ ସଂଗୃହିତ ଜିଏସଟିର ରାଜ୍ୟୱାରୀ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ନଭେମ୍ବର 2020ରେ ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱର ରାଜ୍ୟୱାରୀ ବୃଦ୍ଧି
ରାଜ୍ୟ
ନଭେମ୍ବର-19
ନଭେମ୍ବର-20
ବୃଦ୍ଧି
ଜମୁ ଓ କଶ୍ମୀର
363
360
-1%
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
701
758
8%
ପଞ୍ଜାବ
1,375
1,396
2%
ଚଣ୍ଡିଗଡ଼
165
141
-14%
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ
1,280
1,286
0%
ହରିୟାଣା
5,904
5,928
0%
ଦିଲ୍ଲୀ
3,995
3,413
-15%
ରାଜସ୍ଥାନ
3,071
3,130
2%
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ
5,678
5,528
-3%
ବିହାର
1,107
970
-12%
ସିକିମ
157
223
42%
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
36
60
68%
ନାଗାଲାଣ୍ଡ
23
30
31%
ମଣିପୁର
35
32
-9%
ମିଜୋରାମ
17
17
0%
ତ୍ରିପୁରା
51
58
13%
ମେଘାଳୟ
117
120
2%
ଆସାମ
958
946
-1%
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ
3,460
3,747
8%
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ
1,720
1,907
11%
ଓଡ଼ିଶା
2,347
2,528
8%
ଛତିଶଗଡ଼
2,176
2,181
0%
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ
2,453
2,493
2%
ଗୁଜରାଟ
6,805
7,566
11%
ଡାମନ ଓ ଡିଉ
101
2
-98%
ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗର ହାଭେଳୀ
145
296
105%
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
15,968
15,001
-6%
କର୍ଣ୍ଣାଟକ
6,972
6,915
-1%
ଗୋଆ
342
300
-12%
ଲାକ୍ଷାଦୀପ
2
0
-75%
କେରଳ
1,691
1,568
-7%
ତାମିଲନାଡ଼ୁ
6,449
7,084
10%
ପୁଡୁଚେରୀ
157
158
1%
ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ବୀପ ସମୂହ
25
23
-7%
ତେଲଙ୍ଗାନା
3,349
3,175
-5%
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ
2,230
2,507
12%
ଲଦାଖ
-
9
ଅନ୍ୟକ୍ଷେତ୍ର
153
79
-48%
କେନ୍ଦ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରାଧିକାର
95
138
45%
ମୋଟ
81,674
82,075
0.5%